Np uppgifter

”En av tio människor i världen har inte tillgång till rent dricksvatten. Nästan två av fem 
människor i världen saknar tillgång till en toalett. Brist på rent vatten och toaletter är 
främst ett problem för människor som är fattiga. Barn är särskilt utsatta

Svar: när jag tittar på kartorna kan jag se att länderna med låg HDI är dem länderna som ligger värst till när det gäller tillgång till rent vatten. Några länder saknar tom uppgifter om HDI och i dem länderna är det bara 29% av befolkningen som har tillgång till rent vatten och resten av % har inte tillgång till rent vatten vilket gör att fler barn dör i det området. Dör fler barn kommer det tillslut inte finnas nån befolkning i landet eftersom att barnen blir vuxna och får egna barn men eftersom att barnen inte kan växa upp så kommer befolkningen att dö ut i dem delarna där det är brist på rent vatten.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Efter några veckor men som känns som 100 år är vi äntligen påväg hem till Sverige. Vi kunde lika gärna varit utsatta för politiska konflikter i kosovo under presidentvalet eller blivit dödade utav en ravin! Men vi är glada att allt gick som vi önskade oss och vi har även hållit vår budget,en applåd till oss ju! Men vi vill iallafall tacka er för att ni följt med på vår resa och så tackar vi för oss,ha det gött alla goddingar!

Likes

Comments

Kosovo har inte från början varit ett självständigt land utan tillhörde serbien. Eftersom att serberna vägrade låta kosovo bli ett självständigt land så hade serbien även ytan där kosovo nu har sitt eget land. År 1990 och framåt blev situationen värre för kosovoalbanerna och dem krävde att bli ett självständigt land och inte förens 2008 blev kosovo ett självständigt land.
När kosovo blev självständigt vägrade serberna att gå med på det för att dem tyckte att kosovo bröt emot folkrätten. Men det fanns länder som direkt tillåt kosovo som självständigt t.ex sverige och danmark. Det dröjde länge innan serberna och kosovoalbanerna hade sitt första möte ihop efter kriget och det var 2011 då dem kom överens om gränskontroller.

Likes

Comments

Pristina är en huvudstad och även Kosovos största stad. Det bor 150 000 invånare och strax 200 000 i hela kommunen om man jämför med sverige så har kosovo hela 8 800 000 mindre invånare och jämfört med göteborg har dem 780 000 färre invånare. Staden är även uppkallad till en flod som man tror kommer från Serbiska Prišt som betyder “ magsår “ eller “ tumör “. Kosovos grannländer är Albanien, Serbien, Makedonien& Montenegro. Kosovo har inte relationer till EU och är inte heller medlem i FN. I Kosovo är klimatet med varma, torra somrar och väldigt kalla vintrar med mycket snö. Det regnar ganska mycket under Oktober till December. Deras president heter Atifete Jahjaga och är den första kvinnliga presidenten och förut var hon även en polischef.


Likes

Comments

Kosovo har en national rätt som heter flija men man kan även säga fli. Fli består för det mesta av yoghurt. Kosovo har även fått en del av sin matkultur genom det turkiska köket och det balkanska köket. Förutom fli äts det mycket inlagd grönsaker så som inlagd paprika. Det äts även mycket kött med potatis och yoghurt tillsammans med paprikor i olika starka smaker.
Grönsaker äts oftast under perioder när grönsakerna växer som mest (mars till augusti) eftersom att dem flesta har eget grönsaksland.

Likes

Comments

Vi har även sätt att Kosovo är ett utav de fattigaste länderna i Europa och det är även mer än en tredjedels av invånarna som lever under fattigdomsnormen som då är 1,55 euro per dag. I Kosovo saknar man även uppgifter av BNP och HDI. Eftersom Kosovo inte är medlem i FN saknas det därför massa uppgifter om landet. Dem uppgifterna är t.ex livslängderna för män och kvinnor. Eftersom att det fattas uppgifter så går det tyvärr inte heller att jämnföra med sverige. I Kosovo är affärsjobbet det rikaste jobbet eftersom det är även många som säljer sina kläder. 

Likes

Comments

Idag var det presidentval i Kosovo och det var helt galet ute på gatorna och presidenterna som tävlade var helt inställda på att vinna. Vi röstade själva inte eftersom att vi inte hade så mycket erfarenheter om vad presidenterna ville göra och lovade landet ifall just han eller hon vann. Men kosovos nya president är hashim thaci. Vad vi fick reda på att det var 71 av 81 som röstade på honom och han kommer att vara president i 5 år.

Likes

Comments

Kosovo är ett land med mycket höga berg och ett utav dem högsta bergen är gjeravica som är 2656 möh och ligger nordväst om péc. Om vi går över till floder så har kosovo väldgt många floder men dem har ingen sjö förutom en loten insjö som ligger uppe på ett ber. Kosovos längsta flod heter ibêr och är 276km,deras näst längsta heter drini i bardhê och är 128km. Nästa flod heter sitnica och är bara 90 km lång. Om man jämför kosovos längsta flod med sveriges längsta flod som heter klaraälv men sträcker sig till göta älv och den är hela 720 km lång! Alltså är kosovos längsta flod hela 444km kortare än vad sveriges är. Men eftersom att sverige även är ett större land får vi plats med längre floder.

Likes

Comments

Den tempererade zonen: det är stora skillnader på temperaturen vilket gör att vi även också får 4 olika årstider. Det kan även regna vilken dag som helst.

Kustklimat:delarna som har kustklimat har oftast havsvindar och på sommaren blir det inte så varmt och vintrana har ingen snö. Detta klimat är bra för växtlivet.

Inlandsklimat:havsvindarna når inte inlandet och därför blir det jätte varma somrar och jätte kalla vintrar barrskog trivs bäst i detta klimatet och ett land med inlandsklimat är t.ex sverige.

Polarzonen:Antarktis är ett land som bara består utav bara is och det bor knappt några folk där. På vintrarna är det upp till -30*c och på somrarna är det sällan över 10*c.
Arktis är ett hav med bara is men sträcker sig till norra norge och ryssland.

Likes

Comments

Tropiska zonen:i den tropiska zonen ligger på samma temperatur hela åren runt.
Det regnar ungefär alla dagar och är jätte fuktigt. Solen står även i zenit. Även 80% av alla djur och växter lever i tropiska regnskogar. Thailand är ett exempel på ett land med tropisk zon.

Subtropiska zonen: det regnar under period och om det inte regnar är det sol. Det är alltid 20-30*c året runt och dem har långa varma somrar och vintrar.

Medelhavsklimatet: det ligger 40 grader norr eller söder om ekvatorn (ekvatorn ligger i mitten av jordklotet) där är det även varma somrar och kalla vintrar men det regnar istället för att snöa.

Likes

Comments