I vanlig ordning uppdateras min blogg endast när jag har något intressant att skriva. Alltså om Japan. Det var över ett år sedan jag var där men nu var det dags igen! Dock inte en längre period den här gången, utan nu handlar det endast om en månad, då jag är ledig från jobbet. Det är första gången jag har varit där endast på semester, utan skola och scheman. Jag är otroligt pepp över att få träffa pojkvän och gamla vänner som jag har saknat så otroligt mycket, och inte minst landet själv! Så se upp Tokyo, för här kommer jag! Biljetter bokade och jag planerar för fullt! Det är så mycket jag vill göra, så många jag vill träffa och så många ställen jag vill besöka!

Resan bokades lite spontant och jag tror att en del av mig fortfarande inte riktigt har fattat det! Jag är normalt en sån person som gärna bokar lång tid i förväg, typ ett halvår, så knappt en månad känns lite plötsligt! Jag är rätt nervös över att flyga då det trots flera resor, är faktiskt första gången jag flyger själv, så vi får se om jag råkar hamna på ett flyg till Yemen eller liknande.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det var över två månader sedan jag kom hem till Sverige igen. Jag pluggar på universitet igen, sista terminen och om jag lyckas med det här så kan jag äntligen ta ut min examen! Det enda problemet är att jag har NOLL motivation! Jag saknar mitt älskade Japan så otroligt mycket, jag saknar min älskling och alla mina vänner där. Sverige har känts väldigt tomt den senaste tiden, men jag gör mitt bästa.

Jag har även nyligen börjat på mitt nya jobb som många av er troligen känner till! Gröna Lund! Så jag kommer alltså spendera tiden fram till september med att jobba på en av Stockholms roligaste arbetsplatser, om man ska tro på ryktet. Jag har jobbat i tre dagar och måste säga att det är väldigt roligt! Lite stressigt men inte så svårt som jag hade förväntat mig. På bara tre dagar har det hänt väldigt mycket!

Det årliga genrepet, som var min första dag. Den var rätt hemsk! Jag blev inkastad mitt i en folkhop av personer som ville köpa inträde och åkband. Det var strax innan parken öppnade och köerna var oändligt långa! Inte det lättaste när man inte riktigt är säker på vad man håller på med. Trots detta och en del småfel så gick det bra tror jag och jag var tvungen att lära mig hur allting fungerade väldigt snabbt!

Andra dagen var det premiären, med vårkalas och första dagen som det var öppet för allmänheten. Jag fick stå som entrévärd framför gamla entrén för VIP-gästerna så det var många timmars stående. Tredje dagen satt jag i kassan hela dagen. Vad jag älskar mest med det här jobbet är att man får prata med så många olika personer, och eftersom det är ett tivoli så är glädjen och adrenalinet högt och därför är de allra flesta väldigt trevliga och mysiga att prata med, vare sig man står i kassan eller entrén! Det är dessutom en hel del turister, jag fick bland annat en trevlig japansk turist där jag fick förklara tivolits system på Japanska! Ser fram emot resten av säsongen!

Likes

Comments

För ett bra tag sedan var vi i Kamakura och gick runt lite gran och kom till det här underbara stället! Hokokuji temple! Man går in vid sidan av huset ovan, och kommer till en liten glänta, där tar man vägen rakt fram och kommer in i denna magiska skog av bambu. Det var första gången jag har sett mer än bambun vid sedan av vägkanten. Aldrig promenerat i en sån här otroligt vacker skog förut. Stigen ledde genom skogen, till en liten stuga som sålde te, och vidare till själva templet. Det var lite svårt att hitta till, men ska ni till Kamakura är det här ett ställe ni absolut borde besöka! 

Hokokuji var tidigare hem till Rinzai sekten och senare blev den hem till Ashikaga clan, som var den ledande klanen från 1300-talet fram till sent 1500-tal! Det originella templet blev förstört i den stora jordbävningen 1920, men blev uppbyggd igen. 

Likes

Comments

I Japan finns en dag som kallas Setsubun (節分), som inträffar 3 februari som en ceremoni för att få in våren. En stor del av Setsubun är att kasta bönor, detta görs av personerna i hemmet eller templet som är födda i årets tecken, detta året var det får. Där jag var i Takahatafudo-templet hade de gäster födda i fårets tecken som Hello Kitty, vinnare av miss Japan från flera olika år, komiker och liknande artister eller kända personer. Om man fångar och äter samma nummer av bönor som är gammal så betyder detta tur och kommer att hålla ondska och sjukdom borta.

Likes

Comments

En av mina favoritplatser i Japan är Enoshima, har lagt upp flera blogginlägg från tidigare år spenderade där eftersom jag åkt dit en hel del, och tröttnar aldrig! Igår vad dock första gången jag åkt dit under vinterhalvåret. Där spenderades juldagen i Enosima Aquarium där vi såg två uppträdanden, en med delfiner och sälar (och en liten val som kamoflerar sig som delfin) och en delfinshow där tränarna (med de färggranna kläderna) använder sång och dans till att träna delfinerna och valen istället för fisk, och sedan en liten julkonsert med flickorna från den andra delfinshowen.

Uppför tusentals trappor (troligen inte, men mina ben tyckte det) och till Enoshima templet som anses skydda hela ön från fara. Den består av tre separata tempel som är placerade runt ön. Högst upp på berget finns en liten park vis namn Samuel Cocking Garden där det finns blommor och träd av alla sorter, ett par cafeer och slutligen ett utsiktstorn/fyr där vi gick upp och lyckades ännu en gång tajma in solnedgången av en ren slump. Otroligt nog började det hagla och snöa när vi stod där uppe, så jag hade faktiskt snö på juldagen! Hade jag aldrig trott.

Efter solnedgången satte vi oss på ett cafe under utkikstornet där vi drack varm choklad och värmde oss innan vi tänkte promenera hem igen. Men precis klockan fem så hände något vi inte riktigt räknat med. Hela parken lystes upp av massvis med ljus. Även Enoshima hade illumination! Och den var något av det vackraste jag sett. Träden var klädda med ljus och tornet lystes upp. Har jag nämnt hur mycket jag älskar illumination? Det är så magiskt! Det var som att kliva in i en magisk trädgård! 感動!Och nu vet jag även det! Ska jag se illumination så är Enoshima helt klart värt det! Hoppas alla haft en lika mysig jul som jag har! Nu är jag hemma och benen värker av alla trappor men lycklig är man! 

Likes

Comments

Det är jul, så vad ska man hitta på? Min kille kunde ta lite ledighet och jag hade nyss fått jullov så något kul och speciellt borde man hitta på under juldagarna. Vi bokade hotell och drog till Kanagawa som ligger en bit utanför Tokyo och först till Kamakura och tittade på tempel och gick till stranden. Vi gick runt rätt på måfå, utan direkt plan och hamnade vid en av dem kändare och viktigaste templen i Kamakura, Tsurugaoka Hachimangu som är byggd för ca 1000 år sedan och dedikerad till guden Hachiman och är en sorts krigsgud och anses skydda Japan, japanska folket och kejsarfamiljen.

Senare på dagen gick vi längst huvudgatan och stötte av någon konstig anledning på två små affärer med svenska saker, svenska tigern, dalahästar andra diverse svenska designer. Tydligen fanns det en till lite längre bort. Jag blir alltid så förvånad varför så många här verkar tycka om svensk design eftersom jag själv tycker att det är tråkigt och plain, men en tydligen relativt populär möbel-designtidning är en nordisk designtidning. Underligt. Vi fortsatte längst vägen bort till stranden som vetter ut mot Stilla havet och lyckades av en fantastisk slump komma fram precis vid solnedgången, och det var nog en av dem vackraste solnedgångarna jag någonsin sett! Perfekt ljus, knappt ett moln på himlen, bergen syntes vid horisonten, nästan inget folk runt omkring oss.

Middagen senare spenderas i väldigt ojulig anda vid en sushirestaurang. Första gången någonsin jag haft en sån mysig jul utan att göra en enda julig sak. Ingen julmat, ingen kalle anka, ingen snö och inga tomtar men jag överlevde visst ändå! God jul alla sötnosar!

Likes

Comments

Andra tivoliresan på lika många veckor och även dagens väder var fantastiskt! Vi var vid tivolit som ligger nära berget Fuji och har en hel del attraktioner som har eller har haft Guinness world records på ett eller annat sätt. Bl.a världens snabbaste berg och dahlbana där den började så snabbt att det kändes som ett frittfall rakt fram och man tappade andan i några sekunder. Där fanns även f.d världens högsta berg och dahlbana som även var döpt efter Fuji. 

Jag blev lika förvånad som förra veckan av hur lite folk det var här med. Nästan ingen väntetid. Är alla på Disney Land med deras juldekorationer? Även fujikyu lystes upp av illuminationer på kvällen, även om det inte var fullt lika vackert som Yomiuri så var det fortfarande sjukt fint att se.

Likes

Comments

På kulturfestivalen så berättade jag om en a capella-cirkel och jag gick med den strax efter festivalen och sjunger nu med en liten grupp på 6 personer och är med på deras möten. Det är otroligt kul och jag trodde inte att det var så svårt att sjunga a capella​! Jag har sjungt i kör i princip under hela min skolgång och är van vid att vi är ett gäng som har samma stämma och därav om jag glömmer bort min stämma så kan jag bara lyssna på dem och fortsätta utan att behöva vara nervös. Men i den här gruppen, alla har olika stämmor, vi har aldrig en ton som låter lika och det hjälper inte heller att jag har stora problem med att läsa noter. Kul som fan är det dock. Nu i helgen hade vi först en julfest för utbytesstudenterna (och andra elever som ville komma) i skolans matsal där vi och en grupp till skulle sjunga (se tomeluvor). Det var läskigt men trots att publiken var stor så var det i princip bara folk jag kände, eftersom det var utbytesstudenter och personer som vill umgås med utbytesstudenter. 

Dagen efter började vinterlivet, så fint kallat X'max. Där max indikerar fun to the max eller något liknande, och även att vi är fler i cirkeln än vi någonsin varit. Inte riktigt säker på hur många, men någonstans mellan 100 och 150 personer. Så två dagars live. Min grupp uppträdde tyvärr inte på livet men vi fick vår första chans på en riktig scen under mötet innan livet, där vi sjöng inför hela resten av cirkeln. Den gången var ca tio gånger läskigare än att sjunga under juleventet. Alla i cirklen är riktigt duktiga, kan a capella och det gjorde mig väldigt nervös. Som tur var är alla väldigt snälla och stöttande.

Mitt första, och troligen sista då nästa live är i April, gick bra och var väldigt roligt. Önskar fortfarande svenska uni var så här roliga.

Likes

Comments

Tillsammans med ett gäng från skolan, åkte vi till ett litet tivoli inte allt för långt bort. Jag visste nästan inget om det, och när jag sa ja till att hänga på så trodde jag att vi bara skulle se illumination som jag har hört är väldigt vackert där. Där har vi mig och säga ja innan jag har all info. Har hittills aldrig ångrat att jag sagt ja så jag tycker att det är en bra teknik. Tivolit hette Yumiuri Land och det var en grymt mysig dag trots kylan som slutade i en underbar upplysning av HELA parken. Men pga. min glömska att ladda kameran så gav den upp strax efter det tänts så inte mycket foton därifrån.

Av en förunderlig anledning så var det knappt några gäster på dagen så vi behövde inte ens stå i kö i fem minuter till de flesta åkturerna, vilket är väldigt annorlunda än vad jag är van vid. Typ tre timmars köer på Disney Land. Till och med Grönan har värre köer. Det var helt fantastiskt. Det var inte direkt stora läskiga attraktioner utan mera mysiga och trevliga saker där man har kul. Det fanns till och med en gunga som var nästan EXAKT som vikingagungan grönan hade när jag var liten. Någon som minns den? Den gungade runt och stannade några sekunder upp och ner! Visst, den här var ingen vikingabåt utan ett rymdskepp och den var klart mindre och långsammare men ändå! Jag blev lycklig när jag såg den och tvingade stackars Kosuke och Aria att åka med mig flera gånger.

Jag avgudar Japan och deras vinterupplysningar överallt! Varför har vi inte sånt i Sverige? Eller har vi? Om det finns i Sverige, please tell me. Och då menar jag inte tre lysdioder upphängda mellan husen på drottninggatan med en stjärna i mitten. Att gå runt i en hel park som lyser lika klart som dagen är det mysigaste och vackraste jag kan tänka mig. Det känns som om man kliver rakt in i en magisk värld! Inte konstigt att Japan fick Nobelpris för LED-lampor​. Fantastiskt.

Gillar förresten den nya inläggsfunktionen, men har fortfarande svårt att minnas att det heter nouw.com nu och inte nattstad...

Likes

Comments

Hade aldrig kunnat trott att så många japaner skulle vara intresserad av att gå och se svensk Lucia! Svenska Ambassaden i Roppongi, Tokyo hade en julfest med bl.a lucia, dans, mat och annat. Supermysigt och jag, min kille och några vänner gick till ambassaden och kom dit strax innan det öppnade. (dum som jag var så glömde jag kameran, men några mobilfoton blev det) Kön vara redan enorm, den ringlade sig runt halva ambassaden. När vi kom in på gården var det proppfullt med folk, det fanns några stånd med bl.a. glögg, stickade saker, bullar, korv och av någon konstig anledning, italiensk mat..... Ingen aning om varför. Inne i själva ambassaden kunde man köpa jultallrik med köttbullar och liknande (osvensk som jag är så ogillar jag köttbullar och den mesta julmat och köpte därför inget), det fanns fiskedam för barnen, där en av mina klasskamrater från SU var en av hjälpredarna, och annat diverse mys. Tydligen finns det även en svensk låg-/mellanstadieskola i Tokyo där svenskar och japaner går tillsammans. Otroligt. Tänk vad man får veta.

På scen utanför var det tal från ambassadören och sedan folkdans av en grupp japaner som hade dansat svensk folkdans sedan 50-talet. Jag är smått uppvuxen med folkdans eftersom mina föräldrar dansade det och jag fick även lära mig lite som barn, och de var väldigt duktiga. Sedan var det Lucia från elever på svenska skolan med normala låtar på svenska såklart. Så söta! Tidig julstämning i solsken!

Likes

Comments