Maten man måste prova i Lissabon

Att äta annorlunda maträtter är ett måste när du är utomlands. I Lissabon finns det en del saker du absolut inte vill missa. Mat som de är kända för över hela världen.

Lissabons mackor är på en hög nivå. De mest kända är baserad på strimlat kött. Bifana har fläskkött medan Prego är gjord på nötkött. Köttet är marinerat med härliga kryddor, inklusive vitlök. Lokalbefolkningen äter gärna en bifana-macka med senap.

Bacalhau är saltad och torkad fisk, det ska helst vara torsk. Bacalhau à brás är en känd rätt i Lissabon där fisken steks med potatis, lök och uppvispat ägg. Med oliver och persilja på toppen är det en rätt du bara måste prova på.

Caldo Verde är en soppa gjord på grönkål som anses vara en nationalrätt. Den kokas tillsammans med potatis för att få en tjock konsistens. Soppan brukar också innehålla chorizo av olika slag som ger en lite starkare smak.

Sardiner är ännu en fisk som är mycket populär i Lissabon. Många äter den helt enkelt grillad, speciellt under den stora Sant Anthony sardin-festivalen. Men den serveras även med sallad, på bröd, och på flera olika sätt. Antingen färsk, frusen eller konserverad. Det här är mat som du kan äta både i ett gatustånd och på finare restauranger.

Frango eller grillad kyckling finns i flera olika varianter i Lissabon. Piri piri är en av de mest populära, med kryddor som sätter fart på smaklökarna. Kycklingen marineras i en blandning av chili, citron, olivolja och salt för att sedan grillas på en öppen eld. Den serveras ofta med sallad, ris eller potatis.

Carne de Porco Alentejana är en typisk blandning av fläskkött och musslor. Köttet marineras och steks för att sedan sjuda tillsammans med musslorna. Till sist så lägger man till potatis och det hela blir en smakrik gryta.

#lissabon #portugal #resa #resande #mat


Gillar

Kommentarer