Inbäddad mellan havet och bergskullarna är Marseille en märklig stad som inte låter sig styras av årstiderna eller svärmerier. Staden grundades för 2600 år sedan och den förenar rikedomen i sitt unika arv med ett levande kulturliv och ett enastående geografiskt läge.

Ömsom tillgiven, ömsom upprorisk älskar den att locka besökaren som sällan förblir oberörd av charmen hos dess 111 stadsdelar, dess milda klimat och den högre kokkonstens mysterier.

Som Frankrikes andra stad har den sparat i sitt minne värdet att dela med sig som format dess territorium i århundraden. Dess benämning ”den fokaiska staden” går tillbaka till grekerna som en gång i tiden kom från Mindre Asien och var med vid stadens grundande.

Marseille är en stad med stark identitet och den lyckades också att hänga med alla förändringar i tiden för att bli en ofrånkomig central punkt i Medelhavsområdet, öppen mot världen

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Som centrum för den Franska Rivieran ligger Nice vid Medelhavskusten i Frankrikes sydöstra del. Staden grundandes redan 350 f.kr när grekiska sjöfarare slog sig ner i området och just det historiska arvet är man mån om att bevara. Tänk dig 7 km strandpromenad, en egen matkultur och 300 dagar solsken om året så är det lätt att förstå varför Frankrikes femte största stad har blivit en sådan populär turistort. Här möts palmer och pinjeträd tillsammans med en storstadspuls som innebär lyxrestauranger och kasinon.

Likes

Comments

Paris är Frankrikes huvudstad och en av de mest välbesökta städerna i Europa. Med det bekväma avståndet på ca. 2 timmars flygning är det ett perfekt weekendresmål för oss nordbor. Här finns ett enormt utbud av shopping, sevärdheter och det franska köket är känt över hela världen. Paris är också ett centrum för romantiken och konsten.


Likes

Comments

Frankrike
Frankrike har en mycket varierande natur. Här finns skidorter av högsta klass i norr och den långa rivieran med kända turistorter i söder. Trots att det är stora avstånd så kan du faktiskt vissa säsonger åka skidor på förmiddagen och koppla av med en drink på stranden samma kväll. Det är några få timmars bilkörning från rivieran upp till de franska alperna. När det gäller kultur så finns ett stort utbud av museum, arkitektur och berömda sevärdheter som Eiffeltornet.

Tempraturen i Frankrike under sommarmånaderna är några grader varmare än svensk sommar, men som kallast blir det ungefär 10 grader. Frankrike är därför perfekt att åka till på under sommarledigheten för en perfekt semester för alla åldrar!


Likes

Comments

Ön Mallorca ligger mitt i Medelhavet. Med en yta på 3,640 km2 är det den största ön i ögruppen Balearerna. Mallorcas internationella flygplats ligger i huvudstaden: Palma de Mallorca.

Mallorca erbjuder mycket mer än bara sol och bad ..
- Den norra delen av ön imponera med sin vackra kustlinje och det överväldigande landskap
- Över 550 km av stränder och vikar med turkost vatten.
- Huvudstaden med sin fantastiska katedral och livliga gamla stan.
- Vackra landsbygden där jordbruket bevaras traditionellt
- Charmiga medeltida byar.
Mallorca har cirka 850,000 invånare. Varje år besöker över 10 miljoner turister ön, vilket gör att Mallorca är ett av de främsta turistmål i hela världen.

Klimatet är varmt, med en ålig medeltemperatur på 16 grader och en årlig nederbörd på 410 mm.

Huvudstaden, Palma de Mallorca, är en blandning av blommiga små torg och breda stadsgator, med den magnifika gotiska katedralen i bakgrunden var man än befinner sig inom staden.

Den gamla stads del i Palma har en livlig, kosmopolitisk atmosfär som inbjuder att vandra runt på dess gator, ta en paus och koppla av bland de färgrika torgen eller beundra den modernistiska arkitekturen på villor och palats i barockstil.

En av de mest populära stränderna på Mallorca är Es Trenc. En 3 km långa strandsträcka som skyddas av ett enormt område av salt våtmarker. Dessa saltfält är väl kända för att producera ett av Europas de bästa salter.

Längs den norra kusten vid Pollença viken befinner sig den extremt populära hamnen Pollença. Denna lugna by med sin aktiva hamn och småbåtshamn erbjuder dessutom ett flertal stränder med fin gyllene sand, väl värt ett besök.

Om man begär sig längre norrut är det ett måste ta sig up till Formentor Kap. Längs vägen finns det många magnifika utsiktspunkter och längst norrut finner man den kolossala fyren som markerar öns nordligaste del.

Missa inte en körtur mot Sierra de Tramontana på väg till den unika viken av Sa Calobra. En slingrande väg som tar dig genom ett landskap av karga berg men som samtidigt avslöjar bedårande utsikter över havet från varje hörn.
Väl framme, guidar vägen dig förbi klippor och genom tunnlar som till slut öppnas upp till den underbara stranden i Sa Calobra-bukten.

Under en resa till Mallorca är det ett måste att besöka Deia. En liten by omringat av gröna berg och underbar natur vilket har inspirerat många konstnärer och författare under många år att stanna och bosätta sig här. Efter att ha vandrat genom byns gator bör man besöka de vackra små vikarna nere vid kusten.

Likes

Comments

Klimat, med löfte om härligt väder hela året om. Befolkningen är på omkring 820 000 personer (varav ung. hälften bor i Las Palmas) och ytan är på totalt 1 560 km². Ön är av vulkaniskt ursprung och en av Spaniens mest populära 

Likes

Comments

Till Ibiza stad kan du resa under sommarsäsongen (maj-september)

Söder om Ibiza stad är den närmaste stranden i Figueretes, en kvart från centrum. Norr om staden ligger Playa de Talamanca, med fina stränder.

Kanske Medelhavets mest innehållsrika nöjesutbud, med vissa klubbar inne i Ibiza stad. Andra ligger ute på ön. Lättast tar du dig dit med discobussarna som går från midnatt till tidig morgon. Den verkliga nöjessäsongen är mitten av juni - mitten av september.

Solen skiner närmare 300 dagar per år på Ibiza. Somrarna är heta och torra. I slutet på mars och början på april börjar dagstemperaturen stiga upp mot 20 grader och mellan juni och september är det ovanligt att det blir svalare än 30 grader, med augusti som den hetaste månaden.

Likes

Comments

Spanien är ett av de vackraste och mest mångfaldiga länderna i världen. Två talesätt som brukar användas för att beskriva landet är "Afrika börjar vid Pyrenéerna”, och "Spanien är annorlunda."

Spanien är annorlunda. Spanien är speciellt. Det är nästan omöjligt att ge en kort beskrivning av ett sådant geografiskt och kulturellt skiftande land, men också just därför är Spanien så speciellt och gör att miljontals resenärer återkommer tillbaka år efter år. Spanien är genomgående som världens fjärde topp turistmål, och det är lätt att förstå varför. En rik blandning av kulturer, historia och vackra landskap gör att Spanien har allt.
Semesterbostad-Spanien.se har samlat en mängd turist- och reseinformation relaterade till Spanien, en serie av rese videor om specifika områden samt detaljerade rekommendationer och tips om vad som finns att se och göra runt om i landet. Här kan du hitta all den informationen som du behöver för att planera den perfekta semestern i Spanien.

Likes

Comments

Bodrum är en av Turkiets charmigaste och mest mångsidiga kuststäder. Här finns badstränder, shoppinggator, kvällsnöjen, restauranger, kulturhistoriska sevärdheter och mysiga hamnkvarter. Vårt Scene-hotell är modernt, med vuxen känsla och ett bra ställe att hänga på.

Bodrums gränder och vita hus påminner mycket om Grekland. Men så är det heller inte mer än 15 sjömil till den grekiska övärlden. Från uteserveringarna i Bodrums hamn ser du på kvällarna ljusen från den närmaste ön – Kos.

I basaren och på gatorna däromkring kan du fynda turkiska delikatesser, smycken, handsydda skor och skinnväskor. Det finns också flera shoppingcenter med internationella märkeskläder. På Bodrums egen bargata finns originellt inredda barer och klubbar i flera våningar.

Bodrum var under namnet Halikarnassos en känd stad redan för 2 000 år sedan. Här låg mausoleet som var ett av antikens sju underverk. Av det finns inte mycket kvar, men desto mer imponerande är 1400-talsborgen S:t Peter på sin udde vid hamnen. Den restes av korsriddarna och pryds av fantasieggande torn och fladdrande vimplar. I borgmuseet visas fartygsvrak, amforor och andra fynd från havets botten.

Små badstränder finns på båda sidor om hamnen. Till stränderna i Gümbet och Bitez går billiga minibussar, så kallade dolmus, i tät trafik. Badbåtar går från Bodrums hamn till fina vikar i närheten.

Bodrum halvön har utmärkta platser för snorkling och dykning. Ett flertal stränder som Bitez, Ortakent, Gumusluk, Turgutreis, Yalikavak och Gundogan är bra ställen för snorkling. Också en båttur som tar dig till avskilda, orörda vikar som är perfekta för snorkling.
Dykning i Bodrum är ett idealiskt ställe för nybörjare och erfarna dykare. Egeiska havet är lugnt och har en idealisk temperatur för dykning, det finns inget tidvatten eller
strömmar. Vattnet är kristallklart med genomsnitt synlighet av 25-30 m. Längs kusten på Bodrum halvön, finns det många intressanta platser för erfarna dykare såväl som nybörjare att njuta av.

En av dessa plaser är Black Island

Jeepäventyr
Utforska några av de vackraste och mest naturliga höjdpunkter i regionen på denna njutbara jeepäventyr. Ni kommer Köra i Suzuki jeepar på en 130 km lång väg, mestadels off-road, som tar dig till de mest spektakulära vyer och landsbygder i hela regionen. Vi Lämnar Bodrum runt 10:00. Efter en kort fikapaus på Ciftlikkoy når du den högsta toppen av halvön som ger magnifik panoramautsikt över det dramatiska landskapet. Resan fortsätter genom Etrim och Mumculars byar, du sedan komma fram till den sömniga byn Mazi för lunch och ett dopp i den vackra viken

Undervattensmuseum
Titta in i rummen och tornen på Bodrums slott och upptäck en fascinerande samling skeppsvrak och gamla maritima föremål.

Museet för undervattensarkeologi är en fascinerande uppvisning av maritima föremål som hämtats upp ur vattnet längs Turkiets kust. Kliv omkring på fullskaliga rekonstruktioner av flera hundra år gamla fartyg. Titta på utställningar med gamla smycken, vapen, kartor och väggmålningar. Museet ligger inne på Bodrums slott, där du får fantastiska vyer över Bodrums kustlinje från fästningsvallarna.

Museet har 14 utställningssalar som är utspridda i slottets rum och torn. Många av utställningarna är praktiska, så besökarna får klämma och känna på föremålen. Gå till slottets kapell, där du kan gå ombord på en rekonstruktion av ett östromerskt skepp. Det baseras på ett skeppsvrak från 600-talet. I Kariska prinsesshallen får du se en grav och en gyllene krona som man tror har tillhört drottning Ada. Hon regerade över den antika grekiska regionen Karien på 300-talet f.Kr.

Föremål från bronstiden, till exempel krukor, bägare och verktyg, finns i salen med Ulu Burun-vraket. Det är från 1300-talet f.Kr. och anses vara världens äldsta bärgade skeppsvrak. Du kan titta på en samling gamla betalningsmedel i salen med mynt och smycken och på keramikkärl i amforautställningen. Lär dig mer om slaveriet under medeltiden i utställningen om galärslavar, som ligger i slottets fängelsehålor.

När du har utforskat skeppsvraken kan du njuta av en panoramavy från slottets torn och fästningsvallar. Se om du får syn på lyxjakterna och fiskebåtarna som ligger förtöjda i Bodrums marina. Blicka längs Bodrums kustlinje och ut mot Egeiska havet mot den grekiska ön Kos.

Museet för undervattensarkeologi och Bodrums slott ligger på en udde öster om Bodrums marina. Udden ligger bara fem minuters promenad från stadens centrum, där det finns barer, restauranger, hotell och souvenirbutiker.

Museet är öppet från tisdag till söndag och du får betala inträdesavgift. Vissa utställningssalar stängs vid lunchtid. De exakta öppettiderna finns på museets officiella webbplats. Följ de färgkodade pilarna som föreslår kortare och längre turer genom utställningssalarna. Räkna med omkring två timmar för att titta på alla utställningarna.

Likes

Comments

Den underbara staden Side är en riktig pärla på Turkiets kust. Side ligger vid medelhavets kust ungefär mitt emellan Antalya och Alanya och har massor av historia och minnesmärken runt sig. Side är en förhållandevis liten stad, åtminstone jämfört med andra populära resmål i Turkiet, men staden har i alla fall mycket att bjuda på.

Side är fantastisk för alla, i alla åldrar. Är ni en barnfamilj kommer ni hitta några av turkiets bästa stränder runt Side. För de unga och singla finns det många bra barer och klubbar som pumpar rytmen ut i natten ända tills solen smyger fram.

Något av det bästa med Side är att den moderna småstaden har växt fram mellan ruinerna av det som en gång var den rikaste och mäktigaste bosättningen i det gamla Pamfylia.

Den gamla stadskärnan i Side består i stort sätt av gamla hus i ottomansk stil, byggt upp av sten och med de välkända träbalkongarna som hänger på utsidan. Promenadgatorna genom det gamla centrumet har många butiker och restauranger och är fulle av liv både på dagen och kvällen. När värmen tilltar utöver dagen och morgonbadet är utfört, kan en av alla kafeer längs trottoaren bjuda både på skugga och en underbar lunch. Som annars i Turkiet kan du i Side njuta av spännande mat från det goda turkiska köket överallt i staden. Efter lunch börjar det bli lagom att slappna av på

Side har två stränder som ligger nära. En väster om, och en öster om centrum. Den västra stranden är långgrund och mycket populär bland familjer som besöker Side med barn. Med sina restauranger, barer, parasolluthyrning, solstolar och massor av vattenaktiviteter tycker de flesta att den västra stranden är bra. Öster om centrum finns den andra stranden i side. Denna stranden har i regel lite klarare vatten än den västra, men den är inte så långgrund.

Då många av barnfamiljerna ofta väljer den västra stranden i side kan det vara lite lättare att hitta lite plats för sig själv på den östra stranden. Även här hittar du bra utbud av vattensportaktiviteter.


Ett exempel en utflykt för hela familjen i lugnare tempo är en båttur på den vackra grönblåa Manavgatfloden. Från Manavgat flyter träbåten fram längs Manavgatfloden, eller Smaragdfloden som den även kallats, i sakta mak. Här finns det all tid i världen att lugnt studera den härliga grönskan eller de fiskare som står vid kanterna och tålmodigt väntar på att få napp. Barnen som leker eller fiskarna som reparerar sina båtar är även de en del av vardagen längs floden. Floden huserar även fiskodlingar och längs strandkanterna finns många lokala turkiska sommarstugor. Har man tur kan man även se sköldpaddor eller pelikaner under resans gång. Båtens soldäck är perfekt för den som bara vill njuta av den vaggande turen. När båten kommit fram till flodmynningen kan man välja mellan att bada i det kallare flodvattnet eller i Medelhavets varmare vatten. Efter detta tar båten dig tillbaka till Manavgat.

Det är många som arrangerar utflykter hit, bland annat charterföretagen vill gärna visa upp denna vackra tur för sina gäster. Turen brukar kosta drygt 300 kr och då ingår transport från hotellet och lunch på båten. Vissa inleder sina turer med ett stopp vid Manavgats vackra vattenfall för att sedan fortsätta mot staden och ett besök på den lokala marknaden innan de beger sig till flodbåten. På marknaden finns många försäljare av grönsaker, frukt, kläder och souvenirer. Om det finns tid över i slutet av dagen kan det även bli ett besök i Manavgats fängslande moské.

Apollotemplet
Apollotemplet står direkt vid stranden i Side och är ett imponerat byggnadsverk. Apollotemplet används ofta som kulisser till teater- och konsertföreställningar. Bredvid Apollotemplet i Side finns flera andra antika sevärdheter. Exempelvis är teatern med de 15 000 åskådarplatserna, terminalbadet och marknadsplatsen Agora alla värda ett besök. Det finns guideturer vid utgrävningsplatserna, men du kan även gå runt själv i Side och uppleva den antika staden.

Golf i Belek

Strax utanför staden Antalya så finner du golfens eget Mecka: Belek. Här finns det 10 st. olika golfklubbar som ligger väldigt vackert belägna längs efter kusten och erbjuder banor av olika karaktär. Det enda som de har gemensamt är att de under stora delar utav året är i otroligt bra skick.

Likes

Comments