Förra veckan valde vi att intervjua två klasskamrater som tillskillnad från resten av klassen växt upp i ett muslimskt samhälle. Islam är en religion som nu på senare tid fått ett väldigt dåligt rykte då väldigt många människor kopplar religionen med terrorgrupper, som t.ex ISIS och al-Qaida. Syftet med intervjun var att försöka förstå hur det är för en muslim att komma till ett sekulariserat samhälle och möta alla fördomar som är riktade mot dem.


Både Ali och Sharyhar växte upp i ett muslimskt samhälle och har blivit uppfostrade av sina muslimska familjer. De har aldrig ifrågasatt eller tänkt tanken på att konvertera till en annan religion, islams budord har alltid varit den självklara vägen för dem. Vi frågade om deras tro förändrats då de flyttat från sitt muslimskt troende samhälle till vårt sekulariserade samhälle, men då förklarade de att religion för dem är något privat. Deras De ser inte islam som en religon, utan snarare ett sätt att leva, strävan efter att bli en bättre människa. Deras tro har inte förändrats, men deras Att deras nya vänner de här har samma religon som dem spelar ingen roll, det är en självklarhet att alla människor ska bli accepterade för sin tro.


en åsikt majoriteten muslimer har. En åsikt som skiljer sig mycket från hela gruppens åsikt, där alla tror på vetenskapen och Big Bang.


De ser inte islam som en religion, utan snarare ett sätt att leva, strävan efter att bli en bättre människa. Deras tro har inte förändrats, men de förklarar båda två att deras tankegångar förändrats sedan de kom hit. Sveriges öppenhet och jämställdhet är någonting som förvånade de när de kom hit, i Afghanistan där de kommer ifrån ser det helt annorlunda ut. Där får kvinnor inte gå ut ensamma, de får inte tilltala män, män och kvinnor får inte heller röra varandra.


Vi tog för givet att deras omställning skulle vara och fortfarande är svår, då Afghanistan och Sverige skiljer sig ifrån varandra på så många plan. I Afghanistan är det ingen lag på att alla kvinnor ska bära hijab, men alla gjorde det ändå. Vissa frivilligt, men andra av rädsla. Rädsla att talibaner ska skjuta dem om de går ut utan hijab. I Afghanistan hade de tidigare aldrig sett en kvinna utan slöja, men när de var påväg till Sverige förberedde de sig på vad de skulle möta. Ett mer öppet samhälle där den största delen inte bär slöja. De kollade på bilder och videos innan de kom för att snabbare kunna vänja sig vid detta samhället. Kvinnans frihet här i Sverige är någonting nytt för både Ali och Sharyhar, men någonting de båda tycker är så viktigt. Att kvinnor och män är lika mycket värda borde vara en självklarhet, båda ska kunna jobba och båda ska hjälpa till hemma, åsikter som vi delar med dem.


”I islam är vi människor, vi respekterar varandra, det finns inte krig och man måste hålla ihop oavsett religion eller utseendet, vi alla är samma” – Ali. Detta sa Ali när vi tog upp att bl.a. Isis kallas sig muslimer, något som Sharyar och Ali inte höll med om. De berättade om hur det klart och tydligt står i Koranen att man inte ska skada folk. Ali och Shahryar respekterar alla oavsett religion eller ursprung. Detta är något vi håller med om. För oss är respekt för alla självklart oavsett ursprung eller religion. Ali och sharyar ansåg att Isis inte är muslimer då de strider mot islams mest grundläggande regel I Koranen – att man inte är troende förrän man behandlar andra som man själv vill bli behandlad, och varken vi, Ali eller Shahryar tror att terroristerna själva vill bli bombade och hotade av andra. När de kom till Sverige så fick de ingen särbehandling. Vi frågade om någon hade trott att de var terrorister när de sagt att de var troende muslimer men detta hade de inte upplevt, inte riktat direkt mot dem i alla fall. De hade dock sett på tv när en kvinna från Tysklands hade antydit att alla muslimer är terrorister och att de endast kommer in i landet för att mörda. Han nekade inte att det inte fanns terrorister i islam, men underströk att dessa människorna förekommer i varje religion, inte bara islam.


Enligt Ali är frågan om himmelen och helvetet ganska svår att svara på, då många muslimer har delade åsikter om detta. Men det man brukar utgå från är att om du levt som en god människa, och därmed utfört goda handlingar skall du komma till paradiset. Paradiset ses som en heligt palats där du belönas för att ha varit en god individ. Men om du istället har levt ditt liv i en synd, och missköt guds vilja hamnar du i helvetet där du straffas för dina livsval


Vi har också läst förra årets bloggar om islam och blev inspirerade av en intervju som Tilda, Josefin och Casper i förra årets 9B. De hade intervjuat en imam vars namn inte nämns i texten men det var väldigt bra frågor som de ställde. En av frågorna var hur muslimerna ser på abort och han svarade då att: "abort är tillåtet i islam men bara om kvinnans liv är i fara". Vi anser att det borde bara kvinnans eget beslut om abort ska göras eller inte och det borde inte vara något som är tillgängligt bara om det finns trauma inblandat.


En annan fråga som väckte intresse i våran grupp om var frågan om polygami, när man har flera fruar. I Sverige är detta olagligt och straffbart i rätt men i andra länder så är det inte det. Imamen förklarar att enligt koranen så får man ha 4 fruar och detta har satts som en regel för frigörelse för männen. För om en mans fru blir sjuk och inte kan ha samlag med mannen så är den en "otrolig" frustration för mannen och därför så har han rätt att skaffa en till fru. Detta har missbrukats lite innan koranen skrevs så att vissa bibliska figurer ska ha haft över 900 fruar. Så i koranen satte de in en regel som är att man max kan ha 4st fruar. Han säger också att det står att en muslim ska följa lagarna i landet före lagarna i koranen och att koranen är ingen ursäkt för att bryta mot en lag. Detta betyder att muslimer inte får ha mer än en fru i Sverige. Men synen att om en fru blir sjuk (per egen definition) så kan man skaffa en till är sjukt. Att en kvinna ses som ett objekt som man kan skaffa en ny när den förra inte vill eller kan göra något längre.Likes

Comments

Idag har vi sammanfattat intervjuen om islam i ett word dokument och lagt till tankar och reflektioner om den.  Vi har också bestämt möte med en scientolog som vi ska intervjua imorgon.

Likes

Comments

​Idag intervjuade vi Ali om Isam. Vi frågade de frågor vi ville få mer förståelse i. Vi har bokat möte med Thomas som är präst och Todde som har vart en scientiolog. Vi har även börjar skriva på texten om Islam. 

Likes

Comments