SEVÆRDIGHEDER I SØNDERJYLLAND

Danmark har SÅ meget at byde på, så hvis ikke du er klar over, hvad du skal få din ferie, weekend eller dagstur til at gå med, er det helt ideelt at besøge Sønderjylland. Sønderjylland har SÅ meget at byde på, især historie.


Dette er en serie om at være turist i Danmark. Denne omhandler Sønderjylland. Jeg har valgt at opdele Jylland i Nordjylland, Midtjylland og Sønderjylland. Derudover der også Fyn og Sjælland samt Bornholm og Ertholmene, og ydermere om ø-hop i Danmark, København ogUNESCO-steder i Danmark.

Vores rute Sønderjylland

Sydjylland

Esbjerg

"Mennesket Ved Havet"

Mennesket ved Havet - eller De Fire Hvide Mænd - som blev etableret i forbindelse med Esbjerg Kommunes 100-års jubilæum. Det er en skulptur som består af en en række med fire, hvide mænd i beton, der kigger ud mod havet. Skulpturen symbolisere det rene møde mellem mennesket og naturen og ikke mindst mellem havet og civilisationen. Det er en populær attraktion, som i øvrigt er gratis.

 • 💸Pris: Gratis
 • 🕔Åbent altid
 • 📌Adresse: Sædding Strandvej 1, Esbjerg

Mennesket ved havet Esbjerg
Mennesket ved havet Esbjerg

Dyrehaven i Nørreskoven

Dyrehaven besøgte vi i forbindelse med et kort visit i Esbjerg. Det er en lille dyrepark med kronhjorte, dådyr og sikahjorte, og oplevelsen er gratis. Der skal holdes 3 meters afstand til dyrene - og de må ikke spise af hånden. Man må dog gerne fodre dyrene, så længe man smider maden på jorden. Der må kun fordres med frugt og grønt, da dyrene ikke kan tåle andet. OBS: Dyrene kender lyden af en pose, så derfor skal du være ekstra opmærksom, så snart du tager posen frem. Fra sep-nov er der parringstid (brunst) og det kan betyde, at dyrene måske er mere aggressive end normalt, så vær opmærksom.

 • 💸Pris: Gratis
 • 📌Adresse: Gl Vardevej 101, Esbjerg
 • 🦌Vær ekstra opmærksom på brunsttid

Esbjerg
Esbjerg Dyrehaven

Ribe er Danmarks ældste by og alene af den grund er stedet værd at besøge. Byen er grundlagt helt tilbage i 700-tallet af vikingerne. Ribe er en del af Esbjerg kommune, og der bor kun omkring 8.000 indbyggere, så det er ikke en stor by. Ribe har et af Danmarks ældste rådhuse, som blev opført før 1496, Derudover er der seværdigheder som:

 • Kannikegården - som er en super smuk bygning. i 1175 brændte en bygning ved navn Kannikekloster. I 2016 blev en bygningen på Torvet i Ribe indviet som et mindesmærke for den brændte bygning.
Ribe
Ribe Kannikegården

 • Stormflodssøjlen - som er et markering for dengang, at byer og gårde var udsat for enorme oversvømmelsen. Den værste stormflod nogensinde skete i 1634, hvor vandstanden var over 6 m over normalen, hvor 16.000 mennesker.

Ribe Stormflodssøjlen
Ribe Stormflodssøjlen

 • Tarp Bunkermuseum
 • Riberhus Slot - som er et tidligere kongeslot med voldgrav, i dag en slotsruin. Der er også en statue af Dronning Dagmar, som var Valdemar Sejrs dronning.

Ribe
Riberhus
Ribe
Ribe

 • Ribe Domkirke hedder også Vor Frue Kirke Maria og er et ud af 12 domkirker i Danmark. Domkirken ligger ikke langt fra Vadehavet, så kan eventuel besøges i samme omgang. Ribe Domkirke er Danmarks eneste femskibede kirke og har 3 tårne. Kirken blev etableret i år 1150, og er bygget i romansk stil. Entre til kirken er gratis - hvis du skal i tårnet koster det 20 kr (som går til vedligeholdelse). Der er cirka 250 trin op til toppen (på cirka 50 meter) og der er kanon god udsigt over byen

Ribe Domkirke
Ribe Domkirke

Vadehavet (UNESCO)

Vadehavet er en dansk nationalpark, som er en del af Nordsøen (og strækker sig faktisk helt fra Ho Bugt i Esbjerg til Helder i Holland). I Danmark ligger Mandø, Fanø og Rømø i Vadehavet. Den tyske og hollandske del blev optaget på UNESCO i 2009, og den danske del i 2014. Det er et hav, der er styret af tidevand. To gange om dagen kan man køre til Mandø, og resten af tiden er stien fuld af vand. Her skal du tjekke vandstanden og tiderne på DMI.dk. Der er mulighed for at se store flokke af vadefugle, gæs, sæler. Der er om foråret mulighed for at se Sort Sol, som er et naturfænomen, hvor stære bevæger sig hurtigt rundt i himlen, så det ligner en, ja, sort sol, haha.

 • Vadehavet er et helt kapitel for sig, som du kan læse mere om her, da jeg har skrevet et separat indlæg
 • Mulighed for at se sort sol
 • 💸Pris: Gratis

Vadehavet
Vadehavet

Fanø, Mandø, Rømø

Disse øer er øer du kan besøge i Vadehavet. Fanø skal du tage færgen til, Mandø kan du køre til 2 gange om dagen pga tidevand - og Rømø kan du altid køre til, da der er etableret en dæmning. Du kan også køre med traktorbus ud til Mandø. Det er mest sikkert at tage traktor, da de har erfaring med tidevand. Det koster 60 kr for en voksen og 40 kr for barn. Derudover kan der bookes sæltur til 150 kr. for en voksen og 120 kr for barn. Dette er med selskabet Mandø Kro og traktorbus. Hvis du vælger selv at køre er det gratis. Du skal dog være opmærksom på, hvornår du kan køre over. Vandet skfiter cirka hver 6. time.

Mandø Mølle
Mandø skole

(Mandø Mølle / Mandø Mill)

(Danmarks ældste og mindste skole / oldest and smallest school in Denmark (Rømø)

Rømø
Højeste punkt på Rømø

(Stakit af kæber fra Grønlandshvalen / Fenxe of Jaws from the bowhead whale)

(Højeste punkt på Rømø, Høstbjerg på 19 m / highest point of Rømø is Høstbjerg, 19 m)

Sønderjylland

Sønderjylland emmer af historie. Det er her, hvor den dansk-tyske grænse er blevet rykket flere gange, her hvor tyskerne gik over først da Danmarks skulle besættes. Du skal helt sikkert besøge Sønderjylland, hvis du er til historie. Rundt omkring i Sønderjylland er der mange slotte og herregårde, og ikke mindst en masse mindesten fra både de slesvigsk krige, 1. og 2. verdenskrig.

Sønderjylland
Sønderjylland
Sønderjylland

Christiansfeld

Christiansfeld er en by nær Haderselv, der har meget historie bag sig. Christiansfeld er en del af UNESCO's verdensarvsliste, og blev optaget i 2015 som det 7. sted i Danmark. Christiansfeld blev grundlagt i 1773 af "herrnhutere" - (Brødremenighed /broderskab) som er en kristelig bevægelse - der både kom fra Sachsen, Tyskland og andre menighedsbyer i Nordeuropa. Byen er opkaldt efter Christian VII. Byens centrum er Grev Zinzendorf Plads - en kvadratiske plads med kirke i centrum - som er kendetegnet ved Brødremenighedernes byggemodel. I dag beregnes Christiansfeld for at være den smukkeste af Brødremenighedsbyer i Europa, fordi det oprindelige er bevaret. Bygningerne står nøjagtigt, som da det blev grundlagt. Da dette er udenfor/i byen er det gratis. Det koster dog 40 kr. at besøge Brødremenighedens Museum.

 • 💸Pris: Gratis
 • 📌Adresse: Christiansfeld

Sønderjylland Christiansfeldt
Sønderjylland Christiansfeldt
Sønderjylland Christiansfeldt

Koldinghus

... Jyllands sidste kongeborg. Koldingshus blev grundlagt i 1200-tallet af den daværende danske konge for at vogte grænsen mellem kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig. Slottets ældste navn var Arensborg eller Ørneborg, men har også heddet Middelborg og er fra 1400-tallet kendt under Koldinghus. Det ældst bevarede blev bygget af Kong Cristoffer af Bayern, og andre dele er blandt andet bygget af Christian 3 og Christian 4. Dét Koldinghus vi ser i dag, blev ombygget af Kong Frederik 4. Slottet brændte i 1800-tallet, og stod da efterfølgende længe som ruin. Branden opstod under Napoleonskrigene. I 1890'erne begyndte man at tale om at genopbygge det, men det blev først opfyldt i 1931. Slottet har også et tårn på 75 meter ned til Slotssøen.

 • 💸Pris: Entre for voksen er 125 kr. / studerende 65 kr. / børn under 18 år er gratis
 • 🕔Åbningstider: tir-søndag fra 10:00-17:00
 • 📌Adresse: Koldinghus 1, Kolding
 • 🚗Parkering koster 11 kr pr time

Koldinghus
Koldinghus

Haderslev Domkirke

Haderslev Domkirke er Haderslevs vartegn, som også er kaldt Vor Frue Kirke. Her fra er der fantastisk udsigt over byen. Haderslev Domkirke er én af de 12 domkirker, der findes i Danmark. Hvis ikke du har andre ærinder i byen, vil jeg ikke vurdere, at den er et besøg værd. Hvis du dog er i området, vil jeg helt klart anbefale at tage et kig. Den gamle bydel er et besøg værd. Her hærgede to brande det meste af byen i 1627 og 1759.

 • 💸Pris: Gratis
 • 🕔Åbningstider: man til fredag fra 8-15 / lørdage fra 10-15 / søndage lukket efter gudstjeneste
 • 📌Adresse: Domkirkepladsen 3, Haderslev


(Haderslev Dyrehave kan du også besøge, som ligger lige i nærheden. Vi boede på Danhostel Haderslev)

Haderslev Domkirke
Haderslev

Skamlingsbanken

Skamlingsbanken ligger nær Haderslev. Skamlingsbanken er en randmoræne (en bakke dannet af gletsjer), men stedet er MEGET mere end det. Det er et slags mindesmærke, hvor flere sten står opført; blandt andet om Laurids Skau. Selve Skamlingsbanken lægger hævet 113 meter over havet - og er dermed Sønderjyllands højeste punkt. Der er udsigt til Kolding, Christiansfeld og Lillebælt på Fyn. Inden 1864 gik grænsen ved lige syd for Kolding, og blandt andet derfor er stedet vigtigt. I årene op til den første slesvigske krig, var talerne på Skamlingsbanken dét, der gjorde Skau kendt. Området talte tysk på daværende tidspunkt, og han ville have rettigheder; han ville bibeholde det danske sprog. I 1848-1850 hændte Treårskrigen (1. slesvigske krig), og efterfølgende 2. slesvigske krig i 1864. Derfor har området stor betydning. I 1864 blev mindesmærket sprængt af Preussen, og rejst igen i 1866. Derfor ser det høje mindesmærke ud, som på billederne nedenfor.

 • 💸Pris: Gratis
 • 📌Adresse: Skamlingvej 123, Sjøund
 • 🚗Gratis parkering
 • (Jeg vil VIRKELIG anbefale at se "grænselandet" på DR, uanset om du interesserer dig for krige eller ej. Serien består af 4 afsnit, hvor blandt andet Lars Mikkelsen taler om de slesvigsk krige. Det er en bid af Danmarkshistorien, og hvordan Danmark ville have set ud, hvis ikke den tyske grænse blev rykket).

Skamlingsbanken
Skamlingsbanken
Skamlingsbanken
Skamlingsbanken

Sønderborg Slot

Sønderborg Slot er en gammel kongeborg fra omkring 1170. Det er spor fra både skud i muren, fangehul, slotskirken og køkken. Sønderborg Slot er i dag Sønderjyllands største historiske museum. Her er der mulighed for endnu engang at dykke ned i Danmarkshistorien i grænselandet. Slottet har nemlig været under skiftende ejerskab mellem dansk og slesvigsk herredømmer. Fra 1532 til 1549 fungerede slottet som fængsel for Christian 2. I 1550 begyndte hans efterkommer at omlægge slottet i renæssancestil, og er efterfølgende blev forenklet til barokslot. At gå udenfor slottet emmer også af historie, og dette er gratis. Der er kanoner, ruiner og udsigt over Als Sund.

 • 💸Prisen ind til selve museet og adgang til slottet er 80 kr. for voksen, studerende 70 kr., og under 18 år er gratis
 • 📌Adresse: Sønderbro 1, Sønderborg
 • 🚗Parkering er også gratis

Sønderborg slot
Sønderborg slot
Sønderborg slot
Sønderborg slot

Andre seværdigheder i Sønderborg

 • Kong Christian den 10.s bro
 • Sønderborg Havn
 • Sankt Marie Kirke
 • Smukke og gamle huse på Havbogade. De flotte huse er helt sikkert et kig værd
 • Alsik Point of View, som desværre ikke var åbent under vores besøg. På billeder ser det helt fantastisk ud, for udsigten ser smuk ud over Sønderborg Havn. Det er faktisk et hotel, hvor du kommer op på 16. etage. Du skal booke en tid, og det koster 65 kr., hvor du så får kaffe og kage med i prisen.

Sønderborg havn
Sønderborg havn

Dybbøl Banke, Dybbøl Mølle og Historiecenteret ved Dybbøl Banke

Dybbøl Banke, Mølle og Historiecenter er helt klart et besøg værd, hvis du ønsker at dykke ned i Danmarkshistorien. Slaget ved Dybbøl er nok en af krige, som danskerne har hørt mest om. Krigen om Sønderjylland. De Slesvigske Krige. Krigen i 1864. "Kært" barn har mange navne. Krigen gik i grove træk ud på, hvor den dansk-tyske grænse skulle trækkes. Den første omgang var Treårskrigen i 1848-50, hvor Slesvig-Holsten endte med at fortsætte som en del af Danmark. Krigen i 1864 var den 2. Slesvigske Krig, hvor Danmark kæmpede mod Østrig og Preussen. Danmark tabte og måtte afstå Slesvig, Holsten og Lauenborg, der blev en del af Tyskland. Dybbøl Mølle er ikke en gammel eller særlig seværdighed, men har en ikonisk betydning, da den står placeret på toppen af Dybbøl Banke, hvor krigene fandt sted.

 • 💸Dybbøl Banke og området udenfor: Gratis
 • 💸Dybbøl Mølle koster 50 kr. for voksen, 45 kr for studerende og 25 kr for børn.
 • 💸Historiecenter, hvor prisen er 130 for voksen, 85 kr. for studerende og 80 kr for børn
 • 📌Adresse: Dybbøl Banke 16, Sønderborg

Dybbøl Mølle
Dybbøl Banke
Dybbøl Banke
Dybbøl Banke
Dybbøl Banke
Dybbøl Banke

Gråsten Slot

Gråsten Slot er kongefamiliens sommerresidens. Det er tradition, at de opholder sig i 2-4 uger hver sommer. Når Kongefamilien befinder sig på stedet, er der ingen adgang. Men derudover er der stort set adgang for gæster resten af året i slotsparken. Dronning Ingrid (Margrethes mor) samlede altid familien på slottet, og nu er den i familiens arv. Slotshaven er inspireret af engelsk landskabshave, hvilket er super smukt. Selve slottet er fra 1600-tallet og nordfløjen er åbent for gæster.

 • 💸Pris: 50 DKK for voksen
 • 📌Adresse: Slotsbakken, Gråsten
 • 🚗Parkering er gratis, og foregår på den modsatte side af vejen/slottet

Gråsten Slot
Gråsten Slot
Gråsten Slot
Gråsten Slot

Køretur langs vandet ved Sønderhav/Kollund

Denne køretur er undervurderet, for det er en super smuk køretur langs vandet. Der er ikke andet at fortælle, end at der er super smukt, fordi der er natur på den ene side, og fjord på den anden side. Derudover er der forskellige øer du kan spotte ude i horisonten, og endda se helt til Flensborg. Langs vejen kører du blandt andet forbi Store og Lille Oksbøl.

Sønderhav Kollund
Sønderhav Kollund

Frøslev-lejren

Frøslevlejren er et af Europas bedst bevarede fangelejre. Det blev i 1944 benyttet som tysk interneringslejr under besættelsen. Her sad tusinde af danskere indespærret. Lejren blev oprindeligt bygget for at undgå at sende jøder til kz-lejre i Tyskland. Der var dog alligevel et tilfælde, hvor 1.600 Frøslevfanger blev sendt til kz-lejr. Lejren blev etableret for at forhindre at danskere skulle deporteres til de tyske kz-lejre. Der var dansk ledelse, hvilket betød, at der ikke var lige så slemme forhold her, som i de tyske koncentrationslejre. Lejren blev afbrudt, da krigen sluttede, og her havde cirka 12.000 danskere været interneret. Der omkom omkring 220 af de 1600, der blev deporteret til kz-lejre. Kun én enkelt dansker blev dræbt under opholdet - og det lykkedes omkring 10-12 danskere at flygte fra lejren. Senere blev det til Padborglejren, hvor det blev benyttet som militær kaserne. I dag er der både museum, Efterskole og Amnesty. Da vi besøgte stedet under corona, var det gratis at gå rundt i selve lejren.

 • 💸Pris: Gratis i selve lejren
 • 💸Det koster entre ind til bygningerne, og det koster 60 DKK
 • 📌Adresse: Lejrvejen 105, Padborg
 • 🚗Der er gratis parkering

Frøslev lejren
Frøslev lejren
Frøslev lejren
Frøslev lejren

Tønder og omegn

I Tønder kan du se Tønder Kristkirke som står ovenpå Sct. Nikolais Kirke, der blev bygget i 1300-tallet. Du kan se Uldgade, som er én af Tønders smukkeste gader med gamle huse og brosten. Det var i sin tid en gade, hvor byens håndværkere boede. Zeppelin- og Garniosionsmuseet, som omhandler historier fra 1. verdenskrig.


 • Møgeltønder er et blik tilbage i tiden, når du kører gennem de brostensbelagte gader med bindingsværkshuse. Det er et blik i Møgeltønder anno 1650.

Møgeltønder
Møgeltønder
Møgeltønder
Møgeltønder

Schackenborg Slot

Schackenborg Slot er tidligere kendt som Møgeltønderhus, der blev opført i 1666. Oprindeligt var slottet i Schack-slægtens eje. Det blev bygget af rigsfeltherre og krigshelt Hans Schack i barokstil. I 1993 overtog H.K.H Prins Joachim slottet, og i dag er det ejet af Schackenborg-Fonden. Jeg er faktisk ikke sikker på, om du kan besøge stedet tæt på. Vi troede vi kunne se slottet på tæt hånd (bare i slotsparken) men der var lukket.

 • 💸Pris:
 • 📌Adresse: Schackenborg 1, Tønder

Schackenborg Slot
Schackenborg Slot

Guldhorn-stenene

Guldhorn-stenene er to mindesmærker for, hvor Guldhornene oprindeligt blev fundet af to helt almindelige danskere. Da det er danefæ, er der pligt til at aflevere det til staten. Stedet ligger ved Gallehus. Den sten blev fundet af en kvinde i 1639, og den anden blev fundet af en herre i 1734, lige knap 100 år senere, næsten det samme sted. Man mener, at guldhornene er fundet dér, hvor stenene står i dag. De vejede hhv. 3,1 kg og 3,7 kg. Guldhornene ligger i dag på Nationalmuseet i København. Kopier kan findes på Tønder Museum.

 • 💸Pris: Gratis
 • 🕔Åbent altid
 • 📌Adresse: Guldhornsvej, Tønder (ligger lidt outsides)

Guldhornstenene
Guldhornstenene

Trøjborg Slotsruin

Trøjborg Slotsruin ligger placeret lidt udenfor Tønder - navnet stammer fra det græske Troja. Borgen blev opført i 1300-tallet på en høj/banke, og Trøjborg nævnes for første gang i 1347 af Valdemar Atterdag. I 1407 erhvervede Dronning Margrethe 1. Trøjeborg til Ribe bispestol. Daniel Rantzau fik slottet af Kong Frederik 2., som et tak for hans fortjeneste i krigen mod svenskerne. Han gav slottet videre til sin bror, som gjorde Middelalderborgen til et renæssanceslot. Da slægten uddøde i 1650'erne, forfaldt slottet langsomt.

 • 💸Pris: gratis
 • 📌Adresse: Trøjborgvej 23, Bredebro Tønder
 • 🚗Når du ankommer til Trøjborg Slotsruin er der en parkeringsplads til venstre - og selve ruinen til højre, hvor området også er privat. Her må du ikke køre ind.

Trøjborg Slotsruin Sønderjylland
Trøjborg Slotsruin Sønderjylland
Trøjborg Slotsruin Sønderjylland
Trøjborg Slotsruin Sønderjylland
Trøjborg Slotsruin Sønderjylland
Trøjborg Slotsruin Sønderjylland

Andet

 • Ringridning er kendt i dette område
 • Danfoss - en forlystelsespark kombineret med videnskaben
 • Lego House
 • Ribe Vikingecenter
 • Universe Science Park
 • Als
 • Augustenborg Slot (Slotsanlæg på Als, oprindeligt hertugdømmet Slesvig/Holsten)
 • Nordborg Slot (Slot fra middelalderen på nord Als)
 • Gram Slot
 • Fredericia Vold (Nordeuropas største og mest velbavrede voldanlæg)
 • Møgeltønder Kirke (hvor Prins Joacim og Marie blev gift)
 • High Park Sønderjylland
 • Spa på Alsik Hotel
 • Gendarmstien

Frederikke Guld // Rejseguide af Guld // Instagram: travelwithfrederikkegulddd// Facebook: Rejseguideafguld

Synes godt om

Kommentarer