REJSEGUIDE TIL KRETA (GRÆKENLAND) - MERE END BARE CHARTERFERIE

Kreta er en af danskernes favoritter, når det gælder årets sommerferie. Kreta er en klassiker, men der er SÅ meget mere at byde på, end blot charterferie. Jeg er på ingen måde færdig med at udforske øen, da der er mange seværdigheder og bydele, der er et besøg værd. Første gang jeg var på Kreta var i 2003 med min familie - anden gang med min kæreste på charterferie i sommeren 2017, og her igen i august 2020 med min mor og søster. Derfor bliver dette indlæg en blanding af alle tre år. Overvejer du andre græske øer, kan du læse om Rhodos her.


Rejstetid: Sommer 2003 - sommer 2017 - sommer 2020
Sted: Chania - Kolymbari - Agii Apostolo
Med hvem: Familie - Kæreste - mor og søster
Formål: Afslapning, solbadning, oplevelser, seværdigheder

Rejseguide Kreta Grækenland

Lidt fakta om Kreta

Kreta er den 5. største ø i Middelhavet, og samtidig Grækenlands største ø. Som du kan se på kortet nedenfor, er Kreta en ret lang ø, faktisk næsten 250 km lang. Lidt over 8000 km2, hvilket arealmæssigt kun er lidt større end Sjælland. Der er i øvrigt over 150 km sandstrand, hvilket nok også gør det til charterferiens fortrukne sted.

Rejseguide Kreta Grækenland kort

Der bor omkring 650.000 indbyggere 8 ud af de cirka 11 mio. indbyggere i alt i Grækenland. De fleste i befolkningen er kristne, og nogle få er muslimer. Kristendommen kom til Kreta med Apostlen Paulus i år 59.


Sommerperioden er primært fra juni til september, hvor gennemsnitstemperaturen ligger mellem 25-28 grader. Du kan dog sagtens besøge Kreta udenfor sommerperioden, i eksempelvis april, maj og oktober. Vinterperioden er milde, og temperaturen kommer sjældent under 10 grader.

Rejseguide Kreta Grækenland
Rejseguide Kreta Grækenland
Rejseguide Kreta Grækenland

Lidt historie om Kreta

Græsk mytologi har været omdrejningspunkt i Grækenland. Guden er Zeus - og det siges faktisk, at Kreta var Zeus' fødested. I den græske mytologi tror man på Guderne, og ser på dem som helte. Her er det især Den Græske Treenighed samt fordelingen af de tre riger på jorden, der er essentielt: Zeus (Gud af himlen), Poseidon (Gud af havet) samt Hades (Gud af underverdenen). Andre guder du måske kender er Afrodite (kærlighedsguden, Ares (krigsguden).


Den græske mytologi har rødder tilbage fra 1000 f.Kr, hvoraf det ældste på skrift først er fra ca 800-600 f.Kr. Mytologien blev først udviklet og nedskrevet sent i Grækenland, og derfor er myterne videregivet gennem mundtligt kommunikation. Myter er også en del af mytologien (og deraf også navnet), for mytologi er sammensat af ordene "mythos" og "logos". Mythos betyder mundtlig tale, hvor logos betyder udtryk af tanker og idéer. Et af de største karakteristika er antropomorfismen, der betyder tilskrivning af menneskelige træk og følelser til ikke-mennesker. Det betyder, at guderne ser ud som mennesker, men at de er større, stærkere, smukkere og mægtigere. Det vides dog, at de adskiller sig fra menneskene ved at være udødelige og overnaturlige.

Rejseguide Kreta Grækenland

Tidslinje

 • Paladskulturen (ca 1900 f.Kr) på Kreta opstår
 • Den Græske tid (1100-71 f.Kr) som er den græske oldtid efter bronzealderen.
 • Den Romerske tid (50 f.Kr - 395) var her Kristendommen kom til Kreta med Aposteln Paulus, som nævnt tidligere. Romerriget blev delt, og Kreta blev en del af det østromerske/byzantinske rige med Konstaninopel som hovedstad
 • Den Byzantinske tid (395 - 1204) interne magtkampe og grænsekrig i det romerske verdensrige. Den Byzantinske Rige kaldte sig selv for romere, men med et stærkt islær af græsk kultur med kristendom. K
 • Den Venetinske tid (1204-1645). Konstantinopel bliver erobret og det byzantinske rige falder. Kreta blev solgt til Venedig, de ortodokse kirker blev nedlagt, præster blev udvist fra øen. Katolicisimen bliver indført
 • Den Tyrkiske tid (1645 - 1830) var her tyrkerne erborede størstedelen af Kreta. Det lykkedes dog Iraklion at modstå belejring gennem 21 år - tyrkerne prøver ihærdigt at omvende lokalbefolkningen til islam, hvor mange flygtede op i bjergene. I 1821 begyndte uafhænighedskrigen mod Tyrkiet
 • Selvstændighedsperioden (1830- ) hvor Grækenland får status som selvstændig nation. Under Balkankrigene vinder Grækenland store områder, og Kreta blev græsk i 1913
 • 2. Verdenskrig (1940-45) blev Kreta udsat for historiens første luftinvasion under slaget om Kreta. Kreta blev igen befriet i 1945 af engelske tropper.
 • Efter krigen (1044-49) var der borgerkrig generelt i Grækenland, men ikke noget som Kreta var berørt af.


Der har altså været mange forskellige religioner, kulturer, trosretninger, invasioner, kampe mm på øen. Det betyder også at Kreta har forskellige seværdigheder, især historiske seværdigheder.

Rejseguide Kreta Grækenland

Transport

Fly

Der findes mange fly til Kreta fra Danmark. Nogle af de selskaber, der flyver direkte, er: Easyjet, Ryanair, Great Danes Airlines, SAS og Norwegian. Det tager cirka 3,5 time at flyve, afhængig af hvor i Danmark du flyver fra. Ifølge Momondos prisindsigt fra Billund til Chania, er det billigst at rejse i november.


Bus

Jeg har kun erfaring med bus i Chania, og kan derfor kun fortælle herom. I Chania er 1866-pladsen i centrum den officielle busstation. Bybusserne er blå, og kører cirka 5 vest ud af byen, og vender i området Galatas. Derudover er der grønne busser, der faktisk kører rundt på hele øen. Det vil være busser, der kører ud til de større feriebyer som Plantanias og Agia Marina. Stoppesteder er markeret med blå skilte (som kan ses på billeden nedenfor).

Bus Chania Kreta
Bus Chania Kreta

Busbilletter købes enten i kiosker eller ved busstoppestedet. Du kan IKKE købe billetter inde i bussen længere. Hvis du får lov, SKAL beløbet betales i rede penge, og det præcise beløb.


Priserne på billet til bybus koster 1,2€, hvilket svarer til 8-9 kr. Og en tur/retur billet koster kun 2€. Det er ret billigt, hvis der sammenlignes med danske bybusser.


Det er ret nemt at bestille billetter via maskinerne på stoppestederne. Disse er ofte ude af drift, og så er der faktisk ikke noget at gøre. Buschaufføren var dog sød at lukke os ind alligevel.

Bus Chania Kreta
Bus Chania Kreta
Bus Chania Kreta

Lej en bil

En enormt gode måde at komme rundt på Kreta og opleve på egen hånd på, er at leje en bil. Jeg vil helt klart anbefale, at du lejer en bil gennem rejsebureau (hvis du altså rejser med et) eller får hotellet til at hjælpe. På denne måde kan du undgå at blive snydt på - eller betale overpriser. BravoTours som vi rejste med, har aftale med Kreta Rental, som fungerede fuldstændig smertefrit. Dette firma kan helt klart anbefales, hvis du skal leje bil på Kreta.


Priseksempel: Vi lejede en lille Hyundai i10 (der passede til vores behov) 3 mennesker. Det kostede 55€ for én enkelt dag + forbrug. Det svarer til cirka 400 kr. for en dag. Egentlig er det ikke specielt dyrt, for bilen var 100% forsikret, og der er ingen selvrisiko. Derudover var der ubegrænset kilometer vejassistance, brand- og tyveriforsikring. Derfor var pengene godt givet ud, HVIS nu der skulle ske en ulykke.


HUSK at læs kontrakten igennem for biludlejning INDEN du skriver under. Sørg for, at de rette forsikringer er med i kontakten. Det er også det du betaler penge for. Hos Kreta Rental er der i øvrigt rabat, hvis du lejer i flere dage.


Brændstof: Vi fyldte hhv. 15 og 10 liter benzin på, og vi kørte over 250 km (måske omkring 270 km). 15 L benzin kostede 22€, og 10L kostede 15€, hvis du skal have noget at sammenligne med.

Billeje på Kreta
Billeje på Kreta

Der er flere forskellige bil-kategorier - både familiebiler, små biler, automatgear, jeep og lignende. Der er biler i alle prisklasser.


Derudover kan du også leje scooter, hvis det er mere i din interesse. Du kan se flere prisidéer nedenfor.

Billeje på Kreta
Billeje på Kreta

Regioner på Kreta

Øen er opdelt i 4 regioner; Chania, Rethimnon, Iraklio og Lassithi. Nogle af de mest populære feriesteder på Kreta er kysterne omkring Chania, hvor du måske har hørt om Agia Marina eller Agii Apostolo. Derudover er Plantanias også populært blandt danskerne. Officielt er Heraklion "hovedstad" på øen, vil jeg nærmere kalde Chania for "hovedstaden". Der er to lufthavne, som ligger hhv. i Heraklion og Chania.

Rejseguide Kreta Grækenland

📍Chania

Chania (Hania, Xania) er både region og hovedby. Chania er den mest vestlige region, som er det grønneste område. Det er blandt andet her Lefka Ori (de hvide bjerge) dominerer landskabet. Derfor er der også mange kløfter i området, som er populære for turister.


Seværdigheder:

 • Chania by
 • Ano Voúves - verdens ældste oliventræ
 • Samaria-kløften - Europas største slugt
 • Lefka Ori - De hvide bjerge
 • Elafonissi - den lyserøde strand
 • Agia Sofia Grotten
 • Balos strand
 • Aptera-fæstningen
 • Cave of Elephants - elefantgrotten
 • Chrysoskalitissa Monastery
 • Loutro - fiskebyen
 • Kissamos
 • Kournas Lake
 • Spinalonga - en ø man engang sendte spedalske hen til
 • Seitan Limania Beach
 • Phalsarna - har flere gange været blandt verdens smukkeste strande

📍Rethymno

Rethymno (Rethymnon, Rethimnon) er den tredjestørste by på Kreta, og der har boet mennesker siden 1500 f.Kr. Rethymnon er det mest bjergrige område. Hovedindkomsten er turisme.
Seværdigheder:

 • Rethymno by
 • Agreco Farm - olivenlunde og vinmarker 20 min fra Rethymnon
 • Fortezza Castle
 • Amary Valley
 • Psiloritis (Kretas højeste punkt)
 • Pastos-dalen
 • Amari-dalen
 • Nefs Amaria
 • Arkadi Kloster
 • Chromonastiri - en lille landsby
 • Maroulas - en landsby med udsigt
 • Preveli - strand, historie og tropisk natur
 • Matala - Kretas hippiestrand

📍Iraklaion (Heraklion)

Heraklion er den fjerdestørste by i Grækenland, er den største på Kreta, og ligger midt på øen. Heraklion er mest kendt for det historiske aspekt, men har også andre seværdigheder, græske restauranter og ikke mindst shopping, som enhver anden storby. Da araberne erobrede Kreta i år 824, blev der bygget en borg, som ligger lige dér, hvor Heraklion ligger i dag.


Seværdigheder

 • Heraklion by
 • Knossos. Et palads som stammer på omkring samme tid som pyramiderne i Egypten.
 • Arkæologisk Museum som bærer på arkæologiske fund fra blandt andet Knossos
 • Agios Titos Kirken - Den Hellige Titus var elev hos apostlen Paulus, som man sagde bragte kristendommen med til Kreta. Derfor var han også Kretas skytsengel, og siges at være begravet i denne kirke.
 • Sankt Minas Katedral som er en af landets største græsk-ortodokse katedraler. Den blev opført i 1895 og er sæde for Kreta ærkebiskop
 • Den gamle venetianske havn

📍Lassithi

Lassithi er østkreta. Øst Kreta er den tørreste del af øen. Der er en bjergkæde, Thripti på 1500 meter høj. "Hovedstaden" i denne region er Agios Nikolaos, som har en del turister. Det siges, at hvis man vil opleve det "ægte" Kreta, skal man søge mod øst.

Seværdigheder

 • Agios Nicolas by
 • Sitia - den hvide by
 • Myrtos - Den hvidkalkede landsby
 • Bådtur til Loutro
 • Vai Beach
 • Zakros-kløften
 • Diktaion Andron
 • Richtis Gorge
 • Itanos Archaelogical site
 • Lasithi-sletten
 • Faistos - bjergtop

Rejseguide Kreta Grækenland
Rejseguide Kreta Grækenland

Her boede vi på Kreta

Hotel Nana*** til budget


Mit første besøg på Kreta var Chania/Agii Apostoli i 2003, hvor vi boede på Hotel Nana. Det er et mindre, men rigtig hyggeligt hotel. Hotellet bærer meget præg af græsk stil - med hvide og blå farver både indendørs og udenørs. Nogle af værelserne er lejligheder med lille tekøkken. Nogle værelser har altaner (de øverste) og nogle værelser har lidt plads udenfor (de nederste). Selve hotelområdet er ikke særligt stort, . Der er en lille pool i midten af lejlighederne, som ikke er særlig stor. Der er en lille børnepool med afskærmning til den store samt en vippe ved den store pool. Der er cirka 500-600 meter til stranden, som er Glaros Beach eller Agii Apostolo.

Værelse: Studiolejlighed + lejlighed med 1 soveværelse


Da vi var 8 mennesker afsted, havde vi to værelser (samt et kælderværelse fordi der ikke var mere plads, men det er en længere historie). Studiolejlighed har plads til 3 gæster - der er 2 enkeltsenge og 1 sovesofa. Lejligheden er cirka 30 m2 med eget tekøkken (kogeplader, køleskab, elkedel og køkkengrej). Derudover er der balkon med havemøbler og udsigt over hotelområdet/poolen. Lejlighed med 1 soveværelse har plads til 4 personer, hvor der er et soveværelse med 2 enkeltsenge samt en opholdsstue med 2 sovesofaer. Lejligheden er cirka 42 m2, også med eget tekøkken. Her tilhører en terrasse med havemøbler samt udsigt til gårdhave. Der var ingen mad med i prisen - og heller ikke mulighed for det på hotellet. Dog er der en lille snackbar.

OBS-informationer

 • Man kan ikke booke stedet, hvis man er under 18 år
 • Børn er velkomne - dog ikke mulighed for barnesenge eller ekstrasenge
 • Ikke for store grupper, fx til polterabend
 • Ingen larm fra 23:00-8:00
 • Poolen er kun sæsonåbent (lukket fra nov-maj)
Hotel Nana Kreta ferie

Fordele

 • Beliggenhed. Ligger på Chania-kysten
 • Tæt på stranden
 • Tæt på købmand
 • Tæt på restauranter i gåafstand
 • Utrolig venlig personale (Børnevenlige)
 • Gratis wifi
 • Fine værelser med meget plads
 • Fin pool
 • Ingen larm
 • Dejligt med te-køkken


Ulemper

 • Ikke gå-afstand til Chania (ca. 4 km)
 • Ingen udsigt til havet
 • Komplekset var småt


Anbefales til: par eller vennepar. Ikke til familier eller børnefamilier. Der er mulighed for selv at kunne lave mad - ellers skal du ud at spise. Derfor anbefales stedet kun til dem, som spiser ude eller selv ønsker at lave mad. Stedet er meget lille og græsk, og bærer på ingen måde præg af resort. Det anbefales derfor slet ikke til resort-mennesker der ønsker all-inclusive. Jeg vil ikke kalde det primitiv, men du skal selv booke fly og hotel, sørge for transfer, mad, mm., hvis du skal overnatte her. Stedet anbefales til par, der ikke behøver særlig meget.

Hotel Nana Kreta ferie
Hotel Nana Kreta ferie

Hotel: Chrispy World**** til all inclusive lidt outsides

Værelse: Familieværelse (2-4 pers.) med havudsigt

Min kæreste og jeg bestilte denne ferie som en pakkerejse gennem Sunweb, hvilket indebar fly, hotel samt transfer til og fra hotellet. Derudover var der all-inclusive med i prisen, så vi skulle faktisk ikke tænkte på andet end at komme til og fra lufthavnen i Danmark. Vi rejste i højsæson, og prisen var 4.000 kr. per person inklusiv alt, hvilket vi synes var enormt billigt. Hotellet ligger dog også lidt afsides, så beliggenheden var ikke det vi betalte for. Der var langt til byliv/noget at lave, og man er lidt isoleret på hotellet, hvis ikke man selv opsøger det.


Som du kan se på billedet nedenfor ligger hotellet på det vestlige Kreta - ikke langt fra Chania. Der er cirka 25 km til Chania, hvilket betyder cirka 30 minutters kørsel i bil og måske rettere 45 minutter i bus. Derudover er der 40 km til lufthavnen, som kan tage cirka 1 times kørsel i transfer-bussen.

Værelset var enormt stort og lækkert til 2 personer (Jeg kunne ikke forestille mig en familie, for SÅ meget plads var der ikke til det, selvom det faktisk var et familieværelset til 4 personer. På værelset var der aircondition, køleskab, et ok badeværelse og ikke mindst havudsigt. Vores altan var meget stor, sammenlignet med mange andre hoteller vi har været på.

Hotel Crispy World Kreta
Hotel Crispy World Kreta
Hotel Crispy World Kreta
Hotel Crispy World Kreta

Med havudsigt menes der, at vi liiiige kunne spotte havet ude i horisonten. Vi havde værelse til baggården, så ellers var der ikke noget særlig fornuftigt at se på.

Hotel Crispy World Kreta

Beliggenheden var ikke helt oppe på 10 i vurderingsskalaen. Der var ok langt til nærmeste by.
 • Afstand til Kolymbari-by er cirka 2,5 km
 • Afstand til Chania er 25 km
 • Afstand til Plantanias er cirka 10 km
 • Afstand til lufthavnen 40 km

Stranden

Som du kan se på kortet nedenfor, ligger hotellet relativt langt fra stranden. Først og fremmest er det stenstrand, og IKKE sandstrand. Dette bliver man gjort opmærksom på Sunwebs egen hjemmeside, så det var vi klar over. Derudover står der beskrevet, at der er få meter til stranden, hvilket jeg ikke er helt enig i. Der er et lille stykke vej at gå - og det er ikke kørestolsvenligt. Havet var dog lækkert at bade i.

Hotel Crispy World Kreta
Hotel Crispy World Kreta

Stranden er ydermere ikke privat, hvilket betyder, at der skal betales for solsenge, hvis du er interesseret i at ligge behageligt. Hvis man er for nærig til det, vil jeg umiddelbart ikke sige, at det er en god idé bare at ligge håndklæde direkte på stranden, fordi det netop er stenstrand. Det er ikke just behageligt.

Pool

Udendørsområdet var ret stort. Der er 2 swimmingpools; 1 stor pool og en børnepooll. Selvom der var højsøson, da vi besøgte stedet, var der altid solsenge tilgængelige. Den store pool er et super poolområde med mange solsenge hele vejen rundt om. Derudover var der god underholdning flere gange om dagen, fx konkurrencer, vandgymnastik, vandpolo og lignende. Vi lå også flere gange ved børneområdet, fordi der faktisk ikke rigtig var nogle børn/børnefamilier under vores besøg. Derfor var dette et mere roligt område.


OBS: Du skal selv medbringe strand/poolhåndklæder, medmindre du vil betale for det. Det kan sagtens lade sig gøre at betale for poolhåndklæder, hvis du ikke vil fragte dem med hjemmefra.

Rejseguide Kreta Grækenland
Rejseguide Kreta Grækenland
Rejseguide Kreta Grækenland

Faciliteter
Hotellet er ikke defineret som resort, men der var rigtig mange faciliteter, der gør, at definitionen ligger lige på vippen til at være det (efter min mening). Hotellet har både tennis, bordtennis og fodboldmuligheder. 1 gang om dagen er der fodboldturnerning, du kan melde dig til, så hvis du bare er et par afsted (som os) er der mulighed for at spille alligevel. Udstyr (ketsjere, bolde osv.) kan
lejes i receptionen. Flere gange om dagen var der underholdning - og underholdningsteamet gjorde det virkelig godt. Der var også underholdning hver aften - én aften var der fx græsk fællesdans. Derudover er der mulighed for wellnessbehandlinger såsom ansigtsbehandlinger eller massage.

Alle måltider foregår i buffet-restauranten. Det vil sige morgenmad, frokost og aftensmad. All inclusive indebærer også blandt andet snacks og is samt en kaffeområde. Der er både snackbar, poolbar, kaffeområde, buffetrestaurant og andre barer.

Fordele
 • Store, flotte værelser
 • Stor altan med "havudsigt"
 • God variation i maden. Is og drinks er med i all inclusive
 • Mange faciliteter; blandt andet tennis, fodbold og aktiviteter i poolen
 • Godt poolområde med 2 pools
 • Altid liggestole ved poolen
 • Gratis wifi
Ulemper
 • Ligger meget øde i forhold til afstand til byerne
 • Lidt langt til stranden
 • Stenstrand

Anbefaling: Hotellet vil jeg anbefale til familier og børenfamilier. Knap s meget til par som os. Der er for lang afstand til shopping, byliv og seværdigheder.

Nice to know: Hvis du vil til Chania eller Plantanias, er det nemt at tage bussen. Hotellet ved, hvornår buserne går til de forskellige nærliggende byer. Busserne hedder KTEL og kører som i Danmark. En busbillet koster cirka 10 kr. per person, så det er langt billigere end en taxa.

(Et slag 500 på altanen)

(Udsigt fra buffetrestauranten)

Hotel Sirios Village

Hotel: Sirios Village**** til lidt mere luksus og all inclusive

Værelse: Lejlighed til 3 pers


Da vi var afsted på dette hotel under corona, bar opholdet nok præg af ikke at være som det plejer. Der var ingen underholdning, og der var mange corona-restriktioner. Derfor havde vi en fin ferie alligevel.


Der kan bookes lejligheder, dobbeltværelser og suites meget pool. Det er et meget populært hotel blandt danskerne, og vi bookede gennem Bravo Tours, som er et af de bedste rejseselskaber jeg har rejst med. Link til hotel og ferien her. Vores lejlighed var typen; 2-væresleslejlighed med eget bad og toilet, tekøkken med mikroovn, kogepladser elkedel og køleskab. Sengene var fine, men puderne var dårlige. Der var en tilhørende terrasse, som ikke var særlig hyggelig, så her brugte vi ikke tid (man skal være obs på, at hvis man har nederste terrasse, tænder sprinklere om natten, så hvis dit tøj hænger ude, er det ikke tørt om morgenen!).


Selve hotellet er meget familievenligt, og der er mange børnefamilier. Jeg vil ikke anbefale det til par, ældre eller familier med ældre børn, for der er meget larm. Poolområdet er stort med 3 pools; to store og en børne med rutsjebane. All inclusive er både morgenmad, frokost, aftensmad, drikkevarer, mellemmåltider og is.

Rejseguide Kreta Grækenland Sirios village
Rejseguide Kreta Grækenland Sirios village
Rejseguide Kreta Grækenland

Fordele
 • Fint værelse
 • Dejligt med te-køkken
 • All inclusive, fint udvalg
 • Utrolig venlig personale
 • Gratis wifi
 • Dejligt og stort poolområde
 • Man kunne altid få liggestole (tror dog det er noget helt andet når det er udenfor corona)
 • Gode is med all inclusive
 • Fine værelser med meget plads
 • Receptionen åben hele døgnet


Ulemper

 • Ikke gå-afstand til Chania (ca. 4 km)
 • Ingen udsigt til havet
 • Bakket terræn ned til stranden (føles ok langt, fordi det er MEGET bakket)
 • Ligger ret øde
 • Fitness var lukket
 • Håndklæder til strand skal lejes
 • Sen udtjekning var dyrt
 • MEGA lydt på værelset. Vi kunne høre ALT ved siden af. Jeg vågnede ved at naboen snorkede....
 • Wifi virkede ikke på værelset
 • Aircondition på værelset virkede kun hver anden gang
 • Aircondition slukker, når dørene ud til åbnes
 • Kun 1 kort til værelset
 • Den ene del af værelset lignede et vandrehjem


Anbefales til
: Familie, især børnefamilier. Der er mulighed for selv at kunne lave mad, men der er også all-inclusive restaurant. Der er rigtig mange danskere, der er helt vilde med dette hotel - vi var ikke helt vildt begejstrede. Det var fint, men ikke vildt.

Rejseguide Kreta Grækenland Sirios village
Rejseguide Kreta Grækenland Sirios village
Rejseguide Kreta Grækenland Sirios village
Rejseguide Kreta Grækenland Sirios village

Chania by

I Chania er der nærmest noget for enhver smag. Der er mange små hyggelige gyder og gader, især omkring kvarterne Evraki, Kastelli og Topanas. Derudover er der ældre bygninger samt ruiner af venetiansk fæstningsmur. Selve Chania blev grundlagt for over 2500 år siden, så det er en meget gammel by.

Rejseguide Kreta Grækenland Sirios village

 • 1. 1866-pladsen er knudepunktet i Chania, hvor der er meget trafik. Det er her busser og taxaer holder. Det er her du kan nå hovedgaden, shoppingsteder, markedshallen og den gamle bydel.
 • 2. Hovedgaden og det jeg vil kalde absolut centrum er Chalidon. Hele vejen ned af denne gade er der butikker, souvenirs, is og lignende. Når man kommer lidt ned af gaden, finder du restauranterne, og helt nede for enden af gaden, finder du havnen.

Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania

 • 3. Havnen er helt klart besøg værd. Langs havnen er der diverse barer, cafeer, restauranter og butikker. Det er et super hyggeligt og oplagt område at tage ud at spise hos - især aftensmad med solnedgang.

Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania

 • 4. Molen med Lighthouse. Lighthouse blev bygget af venetianere i slutningen af det 16. århundrede. Siden er det blevet ødelagt og genopbygget flere gange.
 • 5. The Bastion of Agios er en del af en en større bygning - det gamle skibsværft og lighthouse. Det blev bygget under den venetianske tid. Sammen med flere dele rundt i byen, beskyttede havnen i Chania.
 • 6. Sabbionara Rampart

Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania

 • 7. Mosque Kücük Hasan eller Janissaries' moske er en osmannisk moské også på havnen i Chania. Det blev bygget kort efter den tyrkiske/osmannske erobring af byen i 1649. De katolske kirker blev omdannet til moskeer. Navnet kommer af, at han var den første tyrkiske kommandant i byen. Det kaldes også for Giali Tzamissi, som betyder Seaside Mosque, fordi den blev bygget ved siden af havet. Moskeen er en firkantet bygning med én stor kuppel og fire stenbuer, der forbinder hvert hjørne. Det vigtigste sted i moskeen er under den store kuppel. Idag bruges stedet som udstillingsrum.

Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania

 • 8. Church of Agios Nikolaos - den kejserlige moské. Under det tyrkiske herredømme blev denne kirke omdannet til en moské. Da tyrkerne trak sig tilbage igen, blev kirken igen lavet om til en græsk kirke. Kirken ligger i distriktet Splantzia - øst for den byzantinske befæstningsværk, som plejede at være det tyrkiske kvarter. Her ligger Splantzia-pladsen (Square 1821), som i dag er et caféområde. Kirken ligger lige øst for pladsen, og er dedikeret til Saint Nicholas. Den blev bygget i 1320, og var en del af det Dominikanske kloster, Saint Nicholas. Kirken har haft mange styrer, og derfor mange formål. Først kirke, så kaserne, så moské. På daværende tidspunkt den største moske i byen.
 • Old Town er Chanias gamle distrikt.
 • Kastelli er et distrikt i den gamle bydel, som ligger på bakken syd for havnen. Dette sted er blandt andet bevis for, at Chanias historie starter omkring 3650-3000 f.Kr i den sene neolitiske tid. Generelt var hele Kastelli-bakken én stor fæstning, som omgav citadellet, der kan dateres tilbage til den byzantinsk tid.

Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania

 • 9. De Byzantiske murer ligger på Karaoli samt Dimitriou-gaden. De er bygget tilbage i den anden vbyzantinske periode (961-1204 eKr).

Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania

 • 10. Firka Castle er et indblik i den gamle historie. Det er den gamle venetianske borg. Udsigten oppefra skulle være skønt, men har ikke selv besøgt det indvendigt. Firka Castle ligger langs den venetianske havn ved enden, som både har været kaserne for hæren og opbevaring af ammunition. Derudover har det også engang fungeret som fængsel. Befæstningen blev bygget for at imødegå mulige angreb fra avet samt beskyttelse af byen. Tip: Det er smukt at se solnedgang herfra.

Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania

 • 11. Trimartiri - Chanias Cathedral Church har jeg besøgt under alle mine besøg til Kreta, for her tænder vi lys for vores savnede. Det er en super smuk kirke, og har faktisk meget mere historie bag sig end man lige regner med.
 • Kirken kan dateres tilbage til 1300-tallet, hvor den blev bygget oven i en gammel kirkeruin. Den første katedral var en anelse mindre, og blev kaldt Dimatiri (kun med 2 gange). I dag hedder kirken Trimariti, fordi den har 3 gange. De tre gange har følgende betydning; den midterste gang er dedikeret til Jomfruren, den nordlige gang er dedikeret til St. Nicholas- og den sydlige gang til de 3 hierarkier.
 • I 1645 blev kirken angiveligvisomdannet til en sæbefabrik, da tyrkerne havde erboret Chania. Alle sæbeingredidenser siges angiveligt at have stået dér, hvor klokketårnet er i dag. Søbefabrikken fik sin ende i 1868, hvor Osmannerne overtog stedet, da de besatte området. Selvom Osmannerne ikke just var dus med de kristne, valgte de alligevel at høre de kristnes bøn om at gøre kirken kristent igen. Under 2. verdenskrig blev kirken alvorligt beskadiget, og i dag står kirken i fin stand.
 • Pris: Kirken er gratis at besøge. Det er god skik at efterlade lidt penge i kirkekassen. Derudover kan der tænde lys, hvor man også giver et "bidrag".
 • Husk: Skuldre og knæ skal være tildækkede

Rejseguide Kreta Grækenland Chania
Rejseguide Kreta Grækenland Chania

 • 12. Markedshallen (Municipal Market of Chania) er meget kendt blandt turisterne, og nok en af de mest besøgte steder. Der er friske, lokale råvarer, smagsprøver, souvenirs, læderbutikker og lignende. Det er mest madvarer. Især fisk, kød, ost og krydderier. Olivenolie, honning er eksempler på lokalproducerede råvarer. Jeg vil helt klart anbefale sat komme tidligt morgen eller lige inden lukketid, for at undgå menneskemængden.m Det autentiske går nemlig lidt af stemningen, hvis der er alt for mange mennesker. Selve bygningen er placeret, hvor de centrale fæstningsværker engang stod, og blev bygget i 1913.

Rejseguide Kreta Grækenland Chania

Andet at lave i Chania

 • Bådture (der er både alm. bådture, bådture med glasbund, snorkelture og lignende)
 • Søfartsmuseum som har næsten 5000 års maritime historie fra Chania/Kreta
 • Arkæologisk Museum som ligger i det venetianske kloster St. Francis, som har historie fra den yngre stenalder til romertiden i Chania
 • Cathedral of Saint Mary (of the assumptions)
 • Den Jødiske Synagoge
 • Orthodox Church of St. Nektarios


Shopping

 • Gaden Chalidon er gaden fra 1866-pladsen ned mod havnen. Her er flere cafeer og souvenirbutikker samt butikker med lædervarer og kopivarer.
 • Gaden Skalidi mod venstre fra 1866-pladsen, når du går med ensrettet vej er der butikker som vi kender; Zara
 • Gaden Skalidi mod højre fra 1866-pladsen, når du går mod ensrettet vej, er der også butikker
 • Markedshallen
 • De fleste små gader mellem markedshallen og Chalidon, er der også en del butikker, mest med kopivarer

Chania by og omegn

Plantanias: Byen består af en lang gade, hvor der er butikker, restauranter og barer på hver sin side - med trafik på hovedvejen. Der er blandt andet rooftop restauranter, som er et besøg værd. Nattelivet var begrænset. Nogle barer havde fodbold i TV'et, nogle havde livemusik, men hvis man gerne vil i byen, bør man tage til Chania.

Vi så en dansk fodboldkamp på en sportsbar og spillede minigolf hos Mini Golf Beach Platania. Vi gav cirka 20 kr. per person

Derudover prøvede vi Fish Spa Platanias. Hvis du er kilden under dine fødder, er dette ikke en oplevelse for dig (jeg kunne i hvert fald ikke lid det, haha). Vi gav omkring 50-75 kr. per person.

Kolymbari: Anden gang på Kreta boede vi nær denne by, og der skete ærligt ikke særligt meget. Seværdigheder i nærheden er: Gouves (Kretas ældste oliventræ), Gonia Odigitria Monastery, Cave Saint John, Vaulted Tomb of Maleme/German War Cemetery (kirkegård fra 2. verdenskrig med mindesmærker), Rokka Gorge


Ano Vouves + Olive Tree Museum

Vouves siges at være verdens ældste oliventræ. Ano Vouves er en lille, hyggelig landsby. Træet er over 3.000 år gammelt - har en omkreds på 12,5 meter og en diameteren er 4,6 meter. Det er egentligt ikke noget vildt. Du skal have tålmodighed for at finde det, for i lang tid skal du køre på snoet bjergvej/landevej, og du tror måske du aldrig finder det, men du skal fortsætte. Det er gratis.


Olive Tree Museum ligger i nærheden af det store oliventræ. Vi besøgte ikke selv museet, men det siges at have en autentiske stemning. Bygningen er blevet doneret til kommunen af Panagiotis Karapatakis-familien, der brugte den som sin bopæl. I området er det meget bjergrigt, og der er mange olivenlunde. Det betyder også, at der er meget olivenolie, der bliver produceret. Der er gratis adgang til museet.

Agii Apostoli: Mest kendt for strande og charter på Chaniakysten. Det eneste, der er i nærheden er, Orthodox Chirch St Apostoli og Abandonned Graffiti House (tidligere børnecamp).


 • Abandonned Graffiti House (tidligere børnecamp) er ikke forladt, men en børnecamp, der aldrig blev brugt. Det er lidt creepy at gå gennem de gamle murer og ruiner med graffiti. Jeg har ikke flere informationer. Som du kan se er der enormt god udsigt deroppe fra - især ideelt til en aftengåtur med solnedgang. Det er lidt ærgerligt, at der ikke er flere information, for jeg elsker ruiner.

Andre seværdigheder/oplevelser/byer

 • Besøg en vingård
 • Besøg en oivengård
 • Dinamis Vandfald
 • Argyroupoli/Lappa: hyggelige gader
 • Milia Mountain Retreat: stenbyen
 • Polirinia: Den gamle bjergby
 • Matala: En hyggelig by/ lidt hippie.
 • Potamon Dam
 • Spilia: Cave of St. John the Hermit
 • Venizelos Gravs: God udsigt over Chania
 • Aradena Bridge (Google evt. billeder, det ser ret vildt ud)
 • Impros Kløften
 • War Museum Askifou
 • Chora Sfakion

Seværdigheder/oplevelser i på resten af Kreta

Nu til resten af Kreta. For at opleve den græske kultur kan du besøge en vingård eller en olivenlund. Derudover er der mange bjerge og kløfter samt udsigter.


Chania-regionen

Seitan Limania Beach

Seitan Limania Beach er mest af alt en strand, men jeg synes stedet kan meget mere end det. Hvis man er på udkig efter en anderledes strand, er dette helt sikkert stedet. Det er super, super smukt, fordi vandet er helt vildt blåt og udsigten er vildt godt. Det er en blanding af bjerg, strand og udsigt.

Seitan Limania Beach must see på Kreta
Seitan Limania Beach must see på Kreta
Seitan Limania Beach must see på Kreta
Seitan Limania Beach must see på Kreta

Værd at vide

 • 💸Gratis
 • 📍Maps og adresse her
 • ❌Det er på ingen måde børnevenligt
 • Først er der vild kørsel ned af et stejlt bjerg, uden særlig meget plads til at kunne dreje i de skarpe hårnålesving
 • 🅿️Dernæst parkerer du (hvor flere har sat store sten under bilen, for at den ikke skal skride)
 • Fra p-pladsen og ned til selve stranden, er det klatring ned af "bjerget" før du når den smukke strand. Det er meget udfordrende.
 • ❌Udover ikke at være børnevenligt er det heller ikke stedet du ifører dig klipklapper på til eller medbringer badedyr. Men SMUKT - det er det!
 • Hvis du ikke er til at gå/klatre turen ned til stranden, kan du også blot nyde udsigten, som vi gjorde oppe fra selve bjerget ved p-pladsen

Seitan Limania Beach must see på Kreta
Seitan Limania Beach must see på Kreta
Seitan Limania Beach must see på Kreta

Ekklisia Agios Spirdion


Kirken er som sådan ikke noget vildt, men jeg havde været på udkig efter disse smukke, hvide (græske) bygninger med blå tag, som stort set kun findes på øen Santorini, hvor hele øen nærmest er fyldt med disse bygninger. Kirken ligger på "toppen" af bjerget, hvor du kører ned til den førnævnte strand, Seitan Limania Beach. Kirken så ikke ud til at være i brug, for der var meget rod. Dog var der et alter, og et sted du kan tænde lys. Udsigten fra kirken er fuldstændig fantastisk - det var virkelig smukt. Kirken udefra var også cool, men ellers ikke noget vildt. Jeg skulle blot have et billede af en blå bygning.

 • 💸Gratis
 • 📍Adresse her

Blå tage Kreta
Blå tage Kreta
Blå tage Kreta


Ancient Aptera

Et stykke væk fra Chania (ca 13 km) ligger disse gamle ruiner (se billeder), som hedder Ancient Aptera. Aptera er en gammel by, der blev grundlagt tilbage i 700 f.Kr. Byen havde udsigt over Souda-bugten som gjorde, at de kunne advare om pirater. Byen blev ødelagt af pirater, og blev senere hen befæstet med en lang mur. Cirka 4 km af samme mur kan ses i dag.


En lille historie om navnet Aptera (beskrevet direkte fra wikipedia). Indenfor græsk mytologi var Aptera et sted, hvor der var konkurrence mellem sirener og muser. Muserne vandt kampene, og sirener skulle efter sigende have mistet sine vinger, og kastede sig derfor ud i havet. Derfor betyder byens navn Aptera rent faktisk "uden vinger".

Ancient Aptera
Ancient Aptera
Ancient Aptera

Der er ekstrem god udsigt fra fæstningen, som du også kan se på billedet ovenfor. Billedet er rent faktisk taget i 2003, men det ligner sig selv (efter vores besøg i 2020). Fæstningen ligger på en bakke/bjergtop (hvor man skal gennem snoede veje). Fæstningen er oprindeligt venetiansk, men er også blevet brugt af tyrkerne og tyskerne, da de besatte øen i forskellige årstal. Det er faktisk muligt stadig at se skudhuller i væggen fra da tyskerne henrettede lokale modstandsfolk under 2. verdenskrig.

 • 💸Pris: Gratis da vi besøgtes stedet
 • 📍Kan findes på maps her
 • Transport: Der går ingen offentlige busser - bedst med bil
 • Anbefales til alle dem, der interesserer sig for arkæologi/gamle bygninger, historie
Ancient Aptera
Ancient Aptera
Ancient Aptera
Ancient Aptera

Kousmos Stone House i Kalyves

Kousmos Stone House var et sted vi besøgte under besøget til Kreta i 2003. Det består af flere forskellige bygninger lavet af "lokale" sten. Alt er lavet på sten; gulve, vægge, tage - og i området er der også skulpturer lavet af sten. Manden bag er Khavaledakis Giorgos, som har arbejdet på det siden 1990. Han fik ideen, da konen spurgte om han ville bygge et stenbord til haven. Stenene kommer så blandt andet fra "de hvide bjerge". Der er lidt mosaik over det (og måske også lidt Sneglehuset i Thyborøn, hvis du kender det). Der er både et kapel, et museum, en trone og meget mere. I dag er der også taverna på stedet.

 • 💸Pris: Gratis
 • 📍Adresse/lokation: Kan findes her
 • Hjemmeside kan findes her

Samaria-kløften

En af de mest populære ture man kan komme på, når man befinder sig i Chania-regionen, er Samaria-kløften, og vi havde enormt mange overvejelser. Det er en hel-dagstur, hvor man helst skal have guide med. Turen slutter ikke samme sted som det starter, fordi man bevæger sig ned/ind i kløften, hvorefter man køber billet til færgen. Hvis ikke man har billet, kan man ikke komme tilbage, medmindre man går hele den lange vej tilbage op gennem kløften.


Vi troede, at vi selv "bare liiiige" kunne køre hen og se, men vi fik fortalt, at det ikke var så nemt, så derfor droppede vi det. Vi tog os en snak med guiderne på vores hotel, fordi turen kan være meget hård, hvis du har dårlig knæ eller ryg - og også afhængig af at være i ok form.


Det siges at være en af de største naturoplevelser på Kreta, der ligger i de hvide bjerge. Det betegnes som en vandretur, og turen er 16 kilometer lang i blandet terræn. Du starter i 1250 meters højde, og bevæger dig ned af, og ender i den lille fiskerby Agia Roumelia. Det siges, at de første 3 km er det mest vanskelige, fordi det udelukkende er nedstigning. Det kan være udfordrende for dem med dårlig knæ eller lignende. Jo længere ned du kommer, jo mere kommer du ned i selve kløften, og det er mere "lige" terræn. Det er forskelligt natur, hvor du både går gennem skov, klipper, og ørkenlignende områder. Noget af det sidste du kommer forbi på turen, er jernporten (et instavenligt tag-billede-sted). Her rejser klippevæggene sig 300 meter op i luften, og der er kun 3 meters afstand fra den ene klippevæg til den anden.


 • 💸Pris: Afhængig af hvilken tur du vælger. Entre til kløften koster 6€, bådbillet ksoter 11€ som er udover selve turen
 • 📍Maps her
 • ⌛Åbent fra maj til oktober (kan være svært på regnfulde dage
 • Obs: du kan måde kri-kri geder
 • ⏱️Turen kan tage mellem 3 og 7 timer
 • Undgå åbne sko som sandaler, og benyt i stedet gode kondisko
 • Husk vand, det kan være VARMT og fugtigt at gå turen
 • Tip: Besøg stedet udenfor højsæson


Andre kløfter er også

 • Imbroskløften (på 7 km - lidt mere familigevenligt)
 • Aradena Kløften (på 9 eller 17 km. Udfordrende)
 • Agia Irini Kløften (ca 12 km - minder lidt om Samaria. Udfordrende)
 • Prassano Kløften (ca 9,5 km)
 • Diktamos Kløften (5-6 km gennem kløften og retur)

Lefka Ori - De hvide Bjerge

De hvide bjerge er den største bjergkæde på Kreta med 58 bjergtinder, som alle rækker ca 2000 meter over havets overflade. Den højeste tinde er Pachnes, som er 2.453 meter høj, som blot er 3 m lavere end det højeste bjerg på øen, Mount Ida. Grunden til navnet (de hvide bjerge) bunder i, at toppen ofte er dækket af sne om vinteren, og fordi bjerget indeholder kalksten, ser de næsten helt hvide ud om sommeren.


Udover det mange høje tinder, har bjergkæden også omkring 50 kløfter, hvor den førnævnte Samaria-kløft er den mest kendte og besøgte. Der er der andre kendte kløfter, som har færre turister. Imbros-kløften og Agia Irini-kløften er blot to eksempler. Du kan også vandre i selve bjergene, men her har jeg absolut ingen erfaring. Jeg vil umiddelbart vurdere, at man skal have guide med, især hvis man er nybegynder.

Lefka Ori - De hvLefka Ori - De hvide Bjergenide Bjerge
Lefka Ori - De hvide Bjerge

Topolia Gorge

Topolia Gorge er et super smukt udsigtspunkt på vejen til Elafonissi stranden, lige inden Agia Sofia Grotten, som jeg vil komme ind på efterfølgende. Udover at være udsigtspunkt er det også et udgangspunkt for gåture, for man kan nemlig gå ned i "kløften".

Lefka Ori - De hvide Bjerge
Lefka Ori - De hvide Bjerge

Agia Sofia Grotte

Agia Sofia er en lille grotte med en højde på 285 meter. Det minder lidt om (hvis ikke det er) en drypstenshule. Afsæt omkring 30 minutter til besøget, og genovervej om du vil besøge det, hvis ikke du har andre ærinder samme vej. Vi kørte forbi stedet, da vi var på vej til Elafonissi-stranden, så du kan eventuel gøre et kort stop, hvis du skal samme vej. Fra vejen er der en del trapper op, hvorefter man går på en lille sti, og når en kirke, som bærer samme navn som grotten, før du når selve grotten. Der er ikke særlig meget lys i selve grotten.

 • Få p-pladser, hold evt. i siden af vejen
 • Tip: Lommelygte eller blitz på telefonen vil være en god idé
 • Ikke egnet til gangbesværede
 • 💸Gratis

Elafonissi - den lyserøde strand

Elafonissi er nærmest et helt kapitel for sig, da det er en meget populær seværdighed, og nok den mest populære strand på hele Kreta. Det siges også at være blandt de 10 smukkeste strande i Europa, og jeg forstår godt hvorfor. Vandet er helt azurblåt som i Caribien (og det kan jeg skrive under på, for jeg har selv været der!), men der er et lille tvist i og med sandet er lyserødt. Den lyserøde nuance er naturligvis det stranden er mest kendt for, men lyserød eller ej, er det virkelig en lækker strand. Den lyserøde farve skyldes knuste skaller fra lyserøde muslinger. Selvom det er skaller, er sandet stadig noget af det blødeste og fineste.


⚠️Spoileralert: Det er dog langt mindre lyserødt i dag end for fx 20 år siden, fordi turister er begyndt at tage det med hjem som souvenir. Man kan dog være heldig at ane det lyserøde i det helt rigtige skær med skyfri himmel.

Elafonissi - den lyserøde strand
Elafonissi - den lyserøde strand
Elafonissi - den lyserøde strand
Elafonissi - den lyserøde strand

Når du kigger ud mod vandet på stranden, er der så blåt vand, og det er virkelig lækkert. Hvis du så vender dig om og kigger modsatte vej, er der smukt natur med den imponerende bjergkæde. Der er ret god udsigt. Langs stranden er der flere, små laguner, som kan være potentielt for børnefamilier at ligge ved. I nogle af lagunerne kan der også være færre mennesker end på det store, åbne strandområde.


Elafonissi - den lyserøde strand
Elafonissi - den lyserøde strand
Elafonissi - den lyserøde strand
Elafonissi - den lyserøde strand

🐢Stranden er cirka 150 km lang, og ligger på sydvestkysten. Der er lang vejs kørsel fra eksempelvis Chania (over 2 timer, og meget er bjergkørsel). Ved stranden ligger der en ø, som faktisk er kendt for at have fredet den truede skildpaddeart, Caretta Caretta. Derfor kan du huske snorkeludstyret, hvis du vil have mulighed for at se dem under havets overflade.

Elafonissi - den lyserøde strand

⛱️Der er både strandcafé, kiosk, toiletter, omklædningsrum og mulighed for at leje strandstole og parasoller. Prisen for 20 solsenge og en parasol er 10€ og for en enkelt solseng koster det 3€. Der er mange områder med solsenge i området, men man skal være hurtigt for at få dem, så igen vil det være en god idé at komme tidligt.

Elafonissi - den lyserøde strand
Elafonissi - den lyserøde strand


Nice to know
 • 💸Gratis og gratis parkering
 • Stranden er helt ideelt til børnefamilier, da det er lavvande
 • 🤿Husk snorkeludstyr for der er mulighed for at snorkle
 • OBS: MANGE turister i højsæson, og med mange turister der ikke p-pladser nok, folk holder på en smal vej langs bjerget for at se den berømte strand, så KOM TIDLIG
 • 🚗Transportmulighederne er små, og det er ikke sådan, at de offentlige, lokale busser bare kører til stranden. Der kører dog turistbusser, hvor man kan betale sig fra det for et ok beløb eller selv leje en bil, som vi gjorde
 • 🚗Bjergkørsel: Jeg vil vurdere, at du skal være dus med bjergkørsel for selv at tage turen hertil. Hvis du ikke har kørt i bjerge før eller eventuel synes det er ubehageligt, vil jeg ikke anbefale at køre derned. Vi kørte fra Chania og kørte nok 1t - 1,5 t bjergkørsel
 • 🏖️Uanset om stranden er lyserød eller ej, er der virkelig smukt og et besøg værd. Jeg har besøgt bountystrande i både Thailand, Bali, Gil-øerne, Jamaica og Bahamas, og jeg må sige, at stranden er på samme niveeau
 • Hvis du ikke er til turiststeder, så vil jeg ikke anbefale at besøge stedet. Der er larm, mange turister, vandplaskende børn, musik, beachvolley og lignende
 • Anbefaling: Kom så tidligt på dagen som muligt for at få en god p-plads, en god strandplads, så du når at opleve det ægte elafonissi
 • Omkring 12-tiden er der propfyldt om sommeren
Elafonissi - den lyserøde strand
Elafonissi - den lyserøde strand

Kourna Lake

Kourna Lake ligger i Chania-regionen, dog lige på grænsen til Rethymnon-regionen. Det er en stor bjergsø, hvor du kan være heldig at spotte skildpadder; det gjorde vi dog ikke. Personligt havde vi hørt utroligt meget godt om stedet, og derfor besluttede os for at besøge stedet. Det var dog ikke så meget værd (i hvert fald ikke for at køre så langt). Der er nemlig cirka 45 km til turistattraktionen.


Jeg vil anbefale stedet til små børn, ikke børnefamilier med unge eller voksne. Der er mulighed for at leje vandcykler, så du kan spotte skildpadderne. vi havde snorkeludstyr med for at kunne snorkle med skildpadderne, men fra kanten/bredden findes de ikke. De findes på den anden side (henne tæt ved bjerget). Det findes


Nice to know

 • 💸Gratis
 • 🐢Skildpadderne findes kun ved at leje en cykelbåd til den anden side af søen. Koster 12 euro for 1 time
 • 🅿️Vi parkerede her (gratis)
 • Ikke for dårligt gående, da du sandsynligvis parkerer på toppen af en bakke, og dermed både skal gå op og ned af denne stejle bakke
 • Meget fint for børnefamilier
 • Det er ikke en særlig lækker "strand"
 • Der er aggressive fugle/svaner/ænder, der er desperate efter mad, som går liiiige lovlig tæt på en. Vi turde ikke at lægge os et sted
 • Det er meget flot til et lille visit, men kun hvis man er i nærheden
Kourna Lake
Kourna Lake

Balos Beach og øen Gramvousa

Gramvousa er en lille ø, der ligger lidt udenfor Balos-stranden. Balos-stranden er en af de meste kendte strande på Kreta, og man forstår godt hvorfor; den er nemlig azurblåt vand og kridhvidt sand. Der er flere, der vælger Balos frem for eksempelvis elafonissi, fordi der ikke er lige så lang vej. Balos ligger på nordvest Kreta, og tager cirka 1 time fra Chania. Allerede fra p-pladsen er der super god udsigt, men der er 1 km ned til selve stranden. Gåturen er af trapper, blokke og grus, og er umiddelbart ikke sådan jeg foretrækker at gå på stranden. Derfor kan man også tage båd til stranden.


Selve Gramvousa er kendt for et enormt venetiansk fort, som flere gange er blevet revet ned og genopbygget. I dag står der ruiner på øen, som alene af den grund er værd at besøge. Der er i øvrigt også skibsvrag ud fra kysten, som man kan dykke ved. Derudover kommer både middelhavssæler og den fredede havskildpadde, Caretta Caretta, til øen for at føde samt søge efter føde. Gramvousa er beregnet til en-dagstur, da man hverken må overnatte eller lignende; øen er nemlig fredet.

Spinalonga

Spinalonga ligger cirka 30 minutters sejlads fra Kreta i regionen Agios Nikolaos. Spinalonga emmer af historie, for det har både været koloni for spedalske og der er ét stort venetiansk fæstningsværk. Fæstningsværket blev bygget i 1500-tallet af venezianerne, som beskyttede mod angreb fra det Osmaniske rige.


Spinalonga blev angrebet og overtaget i 1715 af det Osmaniske Rige. I 1903 blev øen et sted, hvor spedalske skulle tage hen. Man kaldte det faktisk for "behandlingsssted", selvom sygdommen på daværende tidspunkt var uhelbredeligt. De spedalske blev dermed tvangs"indlagt" til at bo på øen, og det var ikke muligt at komme væk derfra. I første omgang var det kun spedalske fra Kreta, men i 1913 var det spedalske fra hele Grækenland, hvilket fik øens indbyggertal op på ca. 400. I 1957 lukkede hospitalet på øen, og de spedalske blev så overført til fastlandet igen.


I dag er øen ubeboet, og der står det venetianske fæstningsværk tilbage. Derudover er der mange besøgende i løbet af året. Øen rundt er der ca 1 km.

Elefantgrotten (Cave of Elephants)

Navnet kommer af, at der er fundet fossiler fra en bestemt type elefant i grotten. Du kan kun besøge grotten som dykker, fordi indgangen ligger under vandet. Alligevel synes jeg det er en seværdighed, der er værd at nævne, hvis du nu er dykker. Jeg har ikke selv besøgt stedet. Det ligger i Souda-bugten, og du kan booke dykketure hertil.


Indgangen til hulen er 9 meter høj, og indeholder en masse røde/hvide formationer. Der er en gennemsnitlig dybde på 7 meter, og en maks dybde på 16 meter. Der er god sigtbarhed. Indtil 1999 anede man ikke, at der lå en grotte her, så det er en relativ ny seværdighed.


Knossos

Knossos ligger i Heraklion, og er en slags antik lille by. Knossos er en af Grækenlands største arkæologiske udgravninger fra bronzealderen, så her skal du helt sikkert give et besøg, hvis du interesserer dig for historie. Det er en af de mest populære turistattraktioner på Kreta.


Knossos-paladset blev bygget for omkring 1950 f.Kr af minoerne. Minoerne var et oldtidsfolk på Kreta, der er opkaldt efter den mytiske konge; Kong Minos af Kreta. Tilbage i dag står kun ruinerne af paladset, fordi det har været ramt af flere katastrofer. Både jordskælv, vulkanudbrud, tsunami siges at have forårsaget store ulykker. Der er naturligvis lavet arkæologiske udgravninger på stedet, og de fleste skatte befinder sig i dag på det Arkæologiske Museum i Heraklion, som du passende også kan lægge et besøg forbi.


Kom gerne så tidligt på dagen som muligt, eller sidst på dagen. Det er både her, hvor der er færrest turister, og samtidig lavere temperatur. Pris for at komme ind på Knossos-paladset er 15€

Mount Ida

Mount Ida er Kreta højeste bjerg, og dermed også øens højeste punkt. Mount Ida ligger i Rethymnon, og er 2.456 meter høj, kun 3 meter højere end Pachnes (Lefka Ori - de hvide bjerge, jeg har nævnt tidligere). Der er 5 toppunkter på Mount Ida:

 • Timios Stavros (Holy Cross) på 2.456 meter høj
 • Agathias på 2424 meter høj
 • Stolistra 2325 meter høj
 • Voulomenou på 2267 meter
 • Koussakas 2209 meter


Jeg har ikke selv besøgt bjerget, men kunne vildt godt tænke mig at trekke på bjerget. Der er 4-5 ruter til toppen, og det er helt oplagt, hvis du er til bjergvandring og trekking. Den letteste tur siger at være fra Nida Plateu (1412 meter), hvor du skal køre til landsbyen Anogia, og derefter til Nida-plateauet. Vandringen starter ved grusvejen, og føres til Idaion Antron. Ruterne er markeret med forskellige farver.


Bjerget siges at være helligt, fordi man på bjerget finder den hule, hvor den græske gud, Zeus, skulle være født. Cirka 15 minutters gang fra Nida-plateauet, finder du grotten Idaion Antron. Den historie kan du læse mere om på Wikipedia her. Udover dette, kan du også besøge Chapel of the Holy Cross

En bid af Grækenland

Du har ikke været på Kreta eller i Grækenland uden at have smagt tzatziki (jeg ELSKER det! Det er en slags dressing af græsk yoghurt med reven agurk og hvidløg)

Derudover er der:

 • Nationalret: Musaka med aubergine, kartoffel og oksekød - en slags lasagne
 • Calamari: Grillede blæksprutter
 • Kolokithákia: Stegte auberginer
 • Græsk yoghurt med honning
 • De spiser meget oliven
 • Feta er græsk (oftest lavet på gedeost)
 • Nationaløl er Mythos
 • Raki/Ouzo kommer du nok til at stifte bekendtskab med. Det er en slags vodka (puha jeg kan ikke lide det!) som serveres som et shot inden maden


Andet:

 • Grækerne spiser sent og spiser gerne længe
 • Spiser meget svine- og lammekød
 • Taverna - en hyggeligt og autentisk udgave af en restaurant med ternede duge (ægte græsk stil)
 • Mezé er en god idé, hvis I gerne vil smage på flere ting, end blot en enkelt ret. Det er nemlig en slags tapas, hvor du kan få serveret små græske retter, og spise som hvis det var tapas.

Værd at vide

 • Land: Grækenland
 • Hovedstad: Athen
 • Sprog: Græsk officielt (mange kan engelsk)
 • Valuta: Euro
 • 1 euro = 7,5 kr.
 • Adapter: Behøves ikke
 • Tidsforskel: +1 time
 • Vær OBS på turistskat. Turistskat beregnes ud fra hotellets klassificering og regnes pr nat: 0,5€ for 1-2 stjernede hoteller - 1,5€ for 3-stjernede - 3€ for 4 stjernede - og 4€ for 5-stjernede hoteller. Nogle rejsebureauer har det indregnet i prisen, andre har ikke og så skal det betales kontant ved ankomst
 • Drikkevand: Bør ikke drikkes (vand på flaske hedder "nero")
 • Drikkepenge: cirka 10% oveni regningen
 • Det er billigst at købe euro i egen bank inden afrejse
 • Taverna betyder spisested

Andet

 • Det er kutyme i Grækenland, at der bliver serveret ouzo til maden. Grækerne kan drikke det på alle tider af døgnet. Tjenerne kan forvente nogle steder, at du skåler med dem. Ouzo er en slags brændevin og er grækernes nationaldrik
 • Det er uhøfligt at fotografere med blitz i kirker. Derudover er det vigtigt at have tildækkede knæ og skuldre
 • Husk myggespray, da der er stor chance for myggestik
 • Der er hæveautomater de fleste steder
 • Priserne er meget lig de danske. En øl koster cirka 30 kr og en middag kan fås i alle prisklasser (cirka 100-150 kr pr snude)
 • Typisk er der markeder i Chania mandag, onsdag, torsdag og lørdag. Det største marked er lørdag på Minoos Street.


Hvis du mangler flere informationer eller inspiration til rejsen til Kreta, kan du melde dig ind i Facebookgruppen "Kreta - nyttige oplysninger til danskere", som er linket her.


Frederikke Guld // Rejseguide af Guld // Instagram: @frederikkegulddd // Facebook: Rejseguideafguld

Synes godt om

Kommentarer