REJSEGUIDE TIL GARDASØEN - ITALIEN

Nu blev der langt om længe også tid til at skrive en lille rejseguide til jer om Gardasøen i Italien. Da planlægningen til Gardasøen begyndte, var det meget sværere end lige beregnet at finde information om og til Gardasøen. Jeg har hele min barndom hver sommer været på bilferie i Italien, men kun på Adriaterhavskysten (Du kan læse mere om Adriaterhavskysten her). Jeg håber, at du kan bruge denne guide. God læsning ☀️

Gardasøen
Gardasøen
Gardasøen

Det var ikke meningen, at vi i år skulle på bilferie, men planerne blev fuldstændig ændret, da jeg fik en mail fra Friferie med last-minute tilbud. Vi kunne få 1 uge for 4 personer i en mobilehome ved Gardasøen til 6.000 kr, hvilket er virkelig billigt. Vi undersøgte derfor området, men fandt ikke et ensidigt svar, og tog derfor chancen. Vi har altid synes, at det var for langt at køre for 1 uge. Derfor brugte vi Booking.com til at finde lejlighed eller hotel til at forlænge 1 uge mere.

Jeg vil til hver en tid anbefale Adriaterhavskysten frem for Gardasøen. Jeg er mest til hav - og ikke sø - men hvis du er til seværdigheder og oplevelser, vil jeg klart anbefale Gardasøen. Der er utroligt smuk natur, bjerg, små italienske og autentiske byer - derudover ok køreafstand til blandt andet Pisa og Milano.

Gardasøen
Gardasøen

Rejsetid: Uge 28 og 29 (højsæson i sommerferie)

Sted: Gardasøen, Italien

Med hvem: Familie

Formål: Hygge, camping, oplevelser, afslapning

Kør selv ferie Italien
Kør selv ferie Italien

Det er meget vigtigt for mig at understrege, at Gardasøen på ingen måde er det samme som Adriaterhavskysten. Jeg synes personligt, at havet er skønnere end søen, men til gengæld er der meget mere aktiv ferie og mange flere seværdigheder/ ting at opleve. Hvis du skal 14 dage afsted til Italien kan du sagtens tage 1 uge ved Gardasøen og 1 uge ved Adriaterhavet, hvis du vil have en kombination med hav og aktiviteter. Søen er som sådan ikke lækker at bade i - kun tidligt om morgenen - fordi det hurtigt kan blive grumset, som en sø jo kan.

Aktiviteter/seværdigheder/oplevelser ved og omkring Gardasøen:

Jeg vil kort opremse nogle af de seværdigheder/aktiviteter omkring Gardasøen, for at give dig et indblik. Det bliver uddybet senere.

 • Gardaland er en forlystelsespark, som er for alle aldre i familien. Det koster 35€ for en voksenbillet for adgang til parken.
 • Parco Natura Viva er en dyrepark for alle aldre, som ligger sydøst Gardasøen. Der er en 7 km lang vej, hvor du kan opleve safari. Det koster cirka 22€ for en voksenbillet.
 • Udflugt til Verona. Der er kun omkring 30-45 minutters kørsel, alt efter hvor du befinder dig ved Gardasøen. I byen er der et Colosseum, som i gamle dage blev brugt til gladiatorkampe, men i dag bruges til operakoncerter. Derudover er det hjemby for Romeo og Julie.
 • Udflugt til Milano. Der er cirka to timers kørsel, alt efter hvor du befinder dig ved Gardasøen. Du kan læse mit indlæg om Milano her.
 • Monte Baldo er et bjerg, hvor du kan tage svævebanen fra Malcesine til bjerget. Her kan du vandre i bjergene, men du kan også paraglidning
 • Cascata del Varone. Et vandfald nord for Riva del Garda
 • Kør søen hele vejen rundt. Det tager cirka 4 timer
 • Borgen i Sirmione til det lidt mere kulturelle.
 • Besøg vinmarker (Nok mest til de voksne). Der er ikke en bestemt vinmark, for i Toscana-området vrimler det med vinmarker, og det er bare med at følge et skilt, og selv prøve det an
 • Comosøen og Trasimenosøen
 • Canyoning ved nord-gardasøen. En lidt anderledes oplevelse, hvor du får en hjelm og en redningsvest på, og så herefter ellers skal hoppe ned fra diverse klipper og vandfald
 • Mountainbike
 • Lej en kajak

Som du kan læse er der mange forskellige muligheder. Først vil jeg fortælle, hvor vi boede.

Her boede vi:

Camping Butterfly

Kør selv ferie Italien
Kør selv ferie Italien

Camping Butterfly***

Type: Mobilehome Happy Standard

Pris: 1 uge for 5.950 kr. i mobilehome for 4 personer

Først og fremmest vil jeg sige, at her kommer vi IKKE igen. Det er ikke på grund af campingpladsens faciliteter, men målgruppen er i den grad børnefamilier med børn i alderen 3-8 år-ish. Derfor kan den altså sagtens anbefales til dig, som er i denne målgruppe. Der er bare liiiiige nogle ting, du skal have på plads først.

ALT koster ekstra penge på campingpladsen. Du skal give penge for at leje en liggestol ved poolen, for at bruge hoppeborg og trampolin, aircondition, wifi. Og garanteret også flere ting. Vi var klar over, at wifi og aircondition ikke var med i prisen, men helt ærligt - en hoppepude? Der er mange små børn på pladsen, hvilket giver meget larm, men selvfølgelig er der larm på en campingplads. Børneunderholdningen kunne høres overalt, og bliver spillet 3 gange om dagen, hvilket var alt for meget. Det var det samme show, de samme sange, de samme danse - 3 gange om dagen... hmm.. Og animations-teamet, som sørgede for underholdningen kunne ikke engang selv sangene de spillede, og kunne heller ikke følge takten. Animationsteamet var dog utrolig søde, men ofte lidt for meget. Vi sad i caféen med vores computere for at få (det utrolig dårlige) net, hvor de var meget påtrængende og nærmest tvang en til at være med i deres underholdning. Det gider man måske ikke liiige, når man er 23 år. Det kommer heller ikke som en overraskelse, at personalet i administrationen var UTROLIG langsomme.

Udover dette sure opstød var det dog en meget hyggeligt campingplads med en god beliggenhed. Der var få meter til "stranden" - altså søen. Dog en lille gåtur til et sted, hvor der er liggestole - som du i øvrigt også skal betale for. Campingpladen ligger syd ved Gardasøen i en by, der hedder Peschiera del Garda. Det er utrolig hyggeligt langs havnepromenade, hvor der ligger mange både til. Beliggenheden var super god med gåafstand til byen. Campingpladsen ligger langt fra larm, og dermed også 1 lille km til selve Pescheria's indre by.

Selve campingpladsen havde mange børne-faciliteter. Der var både fodbold- og basketbane, rutsjebane i poolen, legeplads, hoppeborg osv. Endnu en ulempe er, at du skal have hætte på hovedet i poolen (et lille tip: hvis du skal på camping i Europa. Kig godt efter på billederne af poolen for at se om personerne har badehætte på). Derudover er der både restaurant, bar, is-kiosk og supermarked på selve pladsen.

Anbefaling: 2,5/5 stjerner

Camping Butterfly Gardasøen
Camping Butterfly Gardasøen

Positivt

 • 3-stjernet
 • God beliggenhed
 • Fin campingpladser (Ikke et sted for børn over 12 år)
 • Billigt sted (alt koster ekstra)
 • Underholdning 3-4 gange om dagen (kun godt for små børn)
 • Super fin mobilehome
 • Overdækket terasse
 • Gode handlemuligheder ikke så langt fra
 • Grill er tilladt (og medfølger campingvognen)

Negativt
 • Alt koster ekstra. Der er mange ekstra udgifter, og derfor kan prisen for campingpladsen måske billig i sig selv, men det er jo klart, når du skal betale ekstra for alt andet.

Trampolin og hoppeborg: 3,5€ per dag
Liggestol: 2€ per dag per liggestol (du kan godt bruge poolen uden at ligge derinde, men det er jo åndvagt)
Aircondition: 5€ per døgn
Wifi: 9€ per uge

 • Wifi rækker ikke overalt (som i, at det ikke virker i mobilehome)
 • Man får ikke remote til sin aircondition
 • Nu når vi er ved aircondition, så var der 30 grader i mobilehome, da vi ankom
 • Mest for små børn
 • Badehætte i poolen
 • Langsom personale i både reception og restaurant
 • Vandet i mobilehome er ustyrligt. Enten MEGA varmt eller koldt
 • Der er INTET plads ved mobilehome til parkering af bilen; slet ikke når du som dansker kommer i kæmpe familiebiler.
 • Ikke nok plads ved poolen
 • Poolen lukker allerede kl 19:00
 • Stenstrand
 • Håndklæder og sengelinned medfølger ikke
 • Rengøring medfølger ikke

Prisen for en uge på denne campingplads er lige under 6.000 kr., hvilket er utroligt billigt. Vi var 4 personer afsted, så det er kun 1.500 kr. per person. Alt i alt er campingpladsen et fint sted for børnefamilier under 12 år, som ikke er trængende efter godt internet. Poolområdet er godt for små børn og det samme er underholdningen. Vælg et andet sted, hvis du vil til Gardasøen. Vi kommer ikke her igen.

Lejlighed: Desenzano loft - Starry Night

Type: Lejlighed 75 med plads til 4 personer

Pris: 5 nætter for 4.000 kr

Efter en masse søgning på Booking.com efter 1 uge mere i skønne Italien, fandt vi frem til denne. Det var lidt af et sats, for vi kunne hverken finde information på nettet eller anmeldelser. Ikke engang på Booking var der anmeldelser af stedet. Da vi så ankom fandt vi ud af, at "Starry Night" hed selve værelset i lejligheden, og det var grunden til, at vi ikke kunne finde noget som helst om det. Det var privat lejlighedskompleks, som af gode grunde ikke kan oplyse alverdens ting offentligt. Desenzano Loft er så udlejningssiden, som lejer mange forskellige huse og lejligheder i samme område. Det hele gav altså mening efterfølgende, ha ha.

Nå, men lejligheden minder mest af alt om Airbnb, og jeg forstår faktisk ikke, hvorfor den er på Booking. Den kan HELT KLART anbefales. Det er en super fin lejlighed, som af udseende ser lidt gammel ud - ligner lidt noget fra 70'erne. Lejligheden var fuld møbleret, og der manglede ikke det mindste. Selve lejligheden var enorm stort - meget større end det ser ud på billederne. Der var et super fint køkken, med et STORT køleskab (i hvert fald når du kommer fra en mobilehome), et ok badeværelse, og endda egen terasse - dog ikke med udsigt.

Det negative var, at lejligheden ligger i et lejlighedskompleks med almindelige, italienske beboere, der passer sit arbejde - og som i den grad giver dig et surt blik. Der måtte ikke siges et kvæk fra 12-15, hvor italienerne jo holder siesta - og her må den private pool altså heller ikke benyttes. Derudover var der et utrolig dårligt system mht. skraldespandene - og når "de dumme turister" ikke liiige forstår systemet, kommer blikket endnu en gang.

Alt i alt kan det varmt anbefales. Udlejerne er utrolig søde og mega hjælpsomme. Lara, som blev vores vært, både skrev og ringede for at hjælpe med afhentning af nøglen. Poolområdet var det fedeste - der var ingen mennesker i hverdagene, og bedst af alt ingen små børn, der skreg, sprøjtede og larmede. Det var utrolig afslappende.

Positivt

 • Privatejet
 • Søde udlejere
 • Good pool
 • Gratis wifi
 • Rengøring er med i pris
 • Turistskat er med i pris
 • Sengelinned og håndklæder er med i pris
 • Stort køleskab
 • Større lejlighed end forventet
 • Vaskemaskine
 • Stor terasse
 • Stort soveværelse

Negativt

 • Pool må ikke benyttes fra 12-15 (det gjorde vi dog alligevel)
 • Sure naboer
 • Mærkeligt skraldespandssystem
 • Du kan ikke køre ovn og vaskemaskine på samme tid (så går alt strømmen, u p s)
 • Kun 1 nøgle til lejlighed

Kort om gardasøen

Gardasøen er Italiens største og reneste sø. Der er noget for enhver smag og enhver alder. Der er bjerge, paragliding, vandring, aktivteter på søen, sejltur på søen, citron- og olivenplantager, vinmarker, forlystelsesparker og meget, meget mere. Gardasøen kaldes på italiensk Lago di Garda, og er 52 km lang, 2 km bred på sit korteste samt 17,5 km på det længste. Det dybeste punkt i søen er 346 meter dybt. Du kan faktisk køre hele vejen rundt om søen, da der er 143 km asfalteret vej. Nogle steder er vejene enormt smalle, og nogle tuneller ønsker du altså ikke at køre med campingvogn igennem. De to højeste bjerge hedder Pozzette og Telegrafo, som er i nord. Der er fyldt med historie hele vejen rundt om søen. Der er nærmest en borg i hver by

Der er mange forskellige byer rundt om Gardasøen, og det var faktisk her vi var mest i tvivl om, hvor vi skulle bo. Jeg kunne absolut INGEN informationer finde på hverken hjemmesider, blogs, youtube, turistbøger eller "erfarne" turister. Der var ikke et samlet sted, hvor der stod noget om de forskellige byer - om det var bedst at bo nord eller syd - hvor der var flest aktivteter eller lignende. DERFOR skal du læse med HER, hvor jeg kort vil opsummere, hvad der er af aktiviteter, seværdigheder eller lignende i områderne. Gardasøen kan på en måde deles op i 4: Nord, syd, øst og vest. På vestkysten er der faktisk filmet en James Bond scene.

De mest bemærkelsesværdige byer er altså følgende byer, og jeg vil uddybe dem længere ned i indlægget.

 • Riva Del Garda
 • Limone Sul Garda
 • Malcesine (Monte Baldo)
 • Garda
 • Lazise
 • Pescheria del Garda
 • Sirmione
 • Desenzano Del Garda
 • Saló

Hvilken by skal du bo i?

Hvis du aldrig har været ved Gardasøen før, er det totalt forvirrende med alle de forskellige byer - for hvilken by skal du vælge? Er vandet mon fint nok? Er der sandstrand? Er der aktiviteter i nærheden? Det vil jeg prøve at give dig et svar på nu.

Langs hele Gardasøen er der virkelig mange hyggelige byer, så der er ingen tvivl om, at uanset hvilken by du bor i, er der en havnepromenade. Mange danskere vælger enten selv at tage campingvogn med eller overnatte i en mobilehome. Det er der god grund til, idet der findes utallige campingpladser rundt om Gardasøen - naturligvis i forskellige prisklasser.

Nord: Her finder du fx Riva Del Garda, som er den største by ved Gardasøen. Der er meget turistet, men det betyder også, at der er meget liv.

Syd: Her finder du byer som Desenzano og Pescheria (som var de to byer vi boede i). Derudover ligger byen Sirmione, som har meget historie.

Øst: Her finder du en by, som Limone Sul Garda. Jeg fik et indblik i, at øst-siden er knap så populær, som vestsiden.

Vest: Her finder du eksemplvis byen Malcesine, som har forbindelse til bjerget, Monte Baldo, hvilket gør området populært.

Alt i alt fik jeg en fornemmelse af, at nord og syd var langt mere populær at bo i, end øst og vest. Hvis du ikke er til turistede steder, skal du fuldstændig undgå disse byer. Det er allesammen "badebyer". Jeg fik også en fornemmelse af, at nord-vest ikke rigtig havde nogle campingpladser, hvor der i syd vrimlede med campingpladser.

Riva Del Garda

Denne by ligger helt nord (til venstre), og er nok Gardasøens bedste bud på en aktiv ferie. Her kan du både leje kajak, windsurfe, sejlsport, paragliding, bjergbestigning og canoying. Derudover er der naturligvis badestrand - men også flotte bygninger, og en hyggelig havnepromenade. Der bor 15.000 indbyggere. Byen ligger nærmest Dolomitterne (bjergkæden), og derfor kan klimaet også være lidt anderledes i denne by i forhold til byer helt syd på.

Du kan både bo på campingplads, hotel og lejlighed i Riva, men der er begrænset antal campingpladser. Det er nok ikke derfor Riva du skal søge til, hvis du skal vælge mellem et utal af campingpladser.

Hvad kan du så lave?

Det kulturelle

 • Der findes et område i Riva, som lidt kaldes den gamle bydel. Her står klokketårnet, Torre Apponale, der stammer fra 1200-tallet. Tårnet er 34 meter høj.
 • Derudover er der en bog med voldgrav fra 1100-tallet, som hedder Rocca di Riva. Borgen rummer i dag et museum om byen
 • Lokalt marked (2. og 4. onsdag i måneden)

Det aktive

 • Der afgår faktisk et turisttog i byen, som kører byen rundt (Den hedder Trenino)
 • Leje vandcykler
 • Leje almindelige cykler (Gardaonbike.com)
 • Windsurfing
 • Canyoing som består af rappelling blandt klipper, kløfter og vandfald. Du får en våddragt på, styrthjelm, redningsvest og seletøj. Prisen ligger mellem 75-150€ for en tur, som kan varer alt fra 3-9 timer.
 • Udflugt på søen i båd
 • Vandring og/eller mountainbike på Monte Rochetta (Her er der udsigt fra et gammel tårn i Bastione, som venetianerne byggede i 1500-tallet for at kunne forsvare Riva. Tårnet ligger på skråningerne af bjerget)
 • Varonevandfaldet - 98 meter højt. Koster 6€ i entre

Limone

Limone ligger på vestkysten af Gardasøen, og faktisk ikke så langt fra Riva. Limone er kendt for sine citroner, deraf også navnet. I 1300-tallet var citroner faktisk byens vigtigste indtægtskilde. Derfor er der mange citronplantager - men også appelsinplantager samt olivenplantager. Limone er meget turistet, men der er også en del lokale. Det er mest den ældre del af befolkningen, der holder til i Limone. Udover de mange citroner, er der også i denne by en hyggelig havnepromenade. Fra havnen er der udsigt til Monte Baldo, som ligger på modsatte side af søen.

Lidt ekstra viden om Limone er, at byen inden 1940'erne kun kunne tilgås via båd - der var simpelthen ingen veje dertil. I 40'erne var der en lille bjergvej fra Riva - i dag er vejene dertil stadig smalle, hvor du skal have 100% styr på din campingvogn på disse veje. En anden sjov information er, at nogle scener fra James Bond - Quantum of Solace, optaget på vejene omkring Limone.

Ved Limone kan du naturligvis også bo på både campingplads, hotel og lejligheder. Her er børnefamiliens fortrukne valg nok mest campingpladser, og der er også et bredt udvalg af campingpladser.

Hvad kan du så lave?

Det kulturelle (er der ikke meget af)

 • Villa Boghi (citron-museum)
 • 3 stk lokale kirker

Det aktive

 • Sejlsport
 • Windsurfing
 • Vandreture
 • Mountainbike
 • Sejltur på søen (1 time til Garda - bilfærge til Malcesine (Monte Baldo) ca. 20 min)

Syd for Limone er der noget, der hedder "Gardasøens Balkon", hvor der skulle være den smukkeste udsigt over Gardasøen.

Malcesine

Denne by ligger på modsatte side af Limone - det betyder også, at du sagtens kan se til byen derfra. Malcesine er mest af alt kendt for sine cablecars (svævebanen) til Monte Baldo, der er en utrolig stor seværdighed for turister. Malcesine har den ægte italienske stemning med de smalle gader, farverige huse, og borgen, Castello Scaligero. Selvom det bærer præg af ægte italiensk stemning, er der også en del turister i højsæson.

De fleste besøger byen i forbindelse med tur til Monte Baldo, men der er også borgen som turistmagnet. Det koster 6€ at komme ind i borgen. Umiddelbart vrimlede det ikke med campingpladser i Malcesine, men mere lokale, hoteller og lejligheder. Jeg tror kun der er omkring 3-5 campingpladser, så det er nok ikke i denne by, du skal regne med at campere.

Monte Baldo

Monte Baldo er helt sikkert noget du skal opleve, hvis du elsker natur og er nær Gardasøen alligevel. Monte Baldo ligger ved Malcesine, og er en del af en bjergkæde. Bjerget er meget populært til mountainbike og vandreture - og ikke mindst paragliding. Bjerget er 1748 meter på sit højeste.

Hvad og hvordan?

Måden du kommer til toppen af Monte Baldo på er med svævebanen, Funivia Malcesine-Monte Baldo, der er 6 km lang. Svævebanen består af flere roterende kabiner. Først fra Malcesine til et mellemstop, hvor du skal skifte kabine - derefter fra mellemstop til toppen.

Kabinen har en 360 graders funktion, som gør, at uanset hvor i kabinen du står, får du udsigt over søen. Det tager cirka 10 minutter i kabinen, MEN vær opmærksom på ventetid.


Tidspunkt

Mit bedste råd er, at besøge bjerget så tidligt på dagen som muligt - gerne vær på stedet kl. 9:00. Så er der både parkeringspladser, og INGEN ventetid. Når klokken nærmer sig 10:00 kan du risikere at skulle stå i kø 2 timer. Når du så langt om længe kommer i kabinen, og tænker YES, kommer du til mellemstoppet, og skal vente endnu længere - for ikke at tale om turen ned. Når du kommer senere end kl. 10:00 kan du også her regne med at skulle vente på svævebanen.

Vi ankom kl. 9:00, hvor der både var mange parkeringspladser OG ingen kø. Vi kom til kabinen lige med det samme. Da vi så besluttede os for at tage ned igen - omkring kl. 12-13 tror jeg, hvor der var SÅ meget kø. Jeg tror minimum, at de personer, der stod i kø til at komme op, skulle stå der i over 1 time. Der var en lille smule kø, da vi skulle ned igen, men var heldige ikke at skulle vente i særlig lang tid.

Pris - 2019

En voksenbillet for svævebanen og "entre" til bjerget koster 22€ per voksen. Hvis du er under 18 koster det 15€ per barn, og det samme gælder personer over 65 år. Hvis du er under 120 cm er du gratis.

Derudover er der "special" ture for dig, der skal have din cykel med. Her koster billetten 25€ tur/retur fra bjerget, så 3€ mere end en normal voksenbillet.

Hvis du skal paraglide, skal du ofte mødes med din guide nede på jorden, og tage svævebanen op sammen med guiden. Her får du rabat på billetten med svævebanen. Det er meget dyrt at paraglide og koster cirka mellem 1000-2000 kr. Her får du til gengæld svævebanebilletten for 20€.

Parkering

Vi kom af med 5,5€ for parkering, men jeg kan simpelthen ikke huske, hvor lang tid vi holdte der. Jeg vil skyde på vi parkerede mellem 3,5 og 4,5 timer. Det koster

Der er 170 parkeringspladser i en slags parkeringskælder. Det fungerer på samme måde som i danske parkeringskældre, hvor du skal have en billet, og når du er færdig med at parkere, betaler du i en automat for, hvor lang tid du har parkeret.

Åbningstider

Svævebanen har åbent fra marts til november afhængig af vejret. Svævebanen starter kl. 8:00 om morgenen og kører derefter hvert 30. minut indtil kl. 18:00 (i højsæson).

På toppen

Når du ankommer til toppen, får du et frisk pust og en god udsigt. Der er både restauranter og souvenirbutikker. Her kan du nyde en kop varm kakao eller naturligvis bare holde pause. Du kan også spise frokost med en fantastisk udsigt.Rundt på bjerget er der flere bænke, hvor du kan holde pause. Souvenirbutikkerne sælger både vanter og huer, men også standard turistsouvenirs. Derudover er der en lille "farm" med lamaer, som går bag hegn. Du kan både finde køer og får, der går løst rundt på bjerget.

Der er afmærkede stier, som du kan følge rundt. Der er flere forskellige ruter, alt efter hvor langt du har lyst til at gå. Den korteste gåtur er cirka 2,8 km og det er ikke en "vandre"tur, men kan klares af alle aldersgrupper. Det er nemlig "normal" terræn, som ikke er hård, og hverken går meget op eller ned af bakke.

Gode råd

 • Selvom det er bikini-vejr i Malcesine, er det 10 grader køligere på toppen. Medbring derfor lange bukser og langærmet trøje.
 • Gode gå-sko
 • Solbriller (solen skinner jo stadig)
 • Tålmodighed pga kø
 • Kom så tidligt på dagen, som du kan

Garda

Garda ligger midt-øst med kort afstand til motorvej E45/A22 og kort fra bjerget, Monte Baldo. Garda er en gammel, romersk by, som har de smalle og hyggelige, italienske gader i centrum samt en havnepromenade. Garda siges at have Gardasøens smukkeste havnepromenade. Garda er en populær by for turister med børn, fordi det ligger enormt tæt på Gardaland.

Måden jeg fandt Garda på var grundet den bemærkelsesværdige halvø, der er ved Bardolino/Garda - det er nemlig her der er enormt mange billeder fra, når du eksempelvis googler Gardasøen. Halvøen hedder Punta San Vigilio.

Hvad kan du så lave?

Det smukke

 • Vinmarker lige i nærheden
 • Punta San Vigilio

Det sjove

 • Gardaland
 • Marked i byen hver fredag (lige ved turistkontoret)

Saló

Lige på den modsatte side af Garda, ligger Saló, som også er en populær by blandt turister. Byen er den største by på vestkysten af Gardasøen. Saló har den længste havnepromenade i hele Garad-området. Når det er godt vejr er der udsigt helt til Monte Baldo. Jeg har ingen billeder af byen, da vi ikke besøgte byen.

Lazise

Ikke langt fra Garda ligger Lazise. Lazise stammer fra lacus (latin), som betyder indsø. Engang var der en toldbygning, som gjorde, at byen nærmest var indhegnet fra omverdenen. Det er en lidt mindre by, som ligesom de andre nævnte byer har hyggelig stemning langs havnen. Om aftenen er byen meget populær.

I syd-området er der større sandsynlighed for at finde flere campingpladser, da jeg hurtig fik en fornemmelse af, at der var langt flere børnefamilier og campingpladser syd-gardasøen end nord-gardasøen. Derfor kan du sagtens finde campingpladser med forskellige beskrivelser i Lazise-Pescheria området.

Hvad kan du så lave?

Det kulturelle

 • Slotte og borgmure fra 1300-tallet
 • Kun 20 km til Verona (som klart kan anbefales)
 • Vinmuseum (entre er gratis, gratis aftapning af smagsprøver, priser per vinflaske er fra 5€, museet omhandler druernes vej fra middelalderens vinpresning, fremstilling af korkpropper, og lignende. Museet hed Zeni Vinmuseum)

Det sjove

 • Marked hver onsdag
 • Gardaland lige i nærheden (39€ entre, 5€ parkering)
 • Dyrepark (Natura Viva, safari blandt afrikanske dyr, hjælper også med truede dyrearter, pris 20€)

Peschirea

Peschirea ligger helt syd-øst for Gardasøen, og her boede vi på en campingplads i den ene uge. Byen har en meget kulturel stemning, fordi udseendet stammer helt tilbage fra middelalderen. Der er stadig rester af en bymure, som du kan gå på, og dermed få en god udsigt. Tilbage i romertiden var lige netop denne by meget vigtigt for handler på Gardasøen; ved Mincio, som er Gardasøens flodmunding.

I dag er der dog også en hyggelig feriestemning, da det er tydeligt at mærke turismen. Om aftenen er der enormt mange mennesker, og der kan hurtig blive trængt i de små gader. Der er en gågade med mange butikker; både mærkevarer og souvenirs. Derudover er der mange restauranter, caféer og iskiosker.

Som du kan se på billederne ovenfor er der en meget hyggelige havnepromenade i Pescheria. Vandet er super smukt og indbydende. Bygningerne bag er restauranter, caféer, butikker og iskiosker. Du kan nemt finde en god restaurant langs havnepromenaden med god udsigt.

Inde i byen langs de små gader er der butikker som Champion. Derudover er der mange butikker, som sælger tøj af italiensk stil. Hvis du har været på et italiensk marked, så ved du, hvad jeg taler om. Hvis ikke, så er det meget hvide-beige farver, eller standard blå, standard rød, og ikke rigtig mere end det. Det er lange kjoler, da de italienske kvinder går meget i kjoler, især lange maxi/midi kjoler. Derudover er det høje sko med kilehæle.

Restauranterne er meget standard, hvor du naturligvis kan få pasta og pizza. Iskioskerne er kendte for gelato, som er det italienske ord for flødeis. Det er verdens bedste is, som du må prøve at smage et sted i Italien.

Stranden ved Pescheria er langt fra det vildeste jeg har prøvet. Vandet var fint nok, men ikke særlig indbydende. Jeg er helt klart mere til hav end til sø. Søvand er meget grumset, og det gælder også Gardasøen.

Solnedgangene var til gengæld noget for sig. Det var simpelthen så smukt, og vi så solnedgangen over søen næsten hver aften.

Der er som sådan ikke noget at lave i Pescheria, udover de hyggelige gåture ind til centrum langs havnepromenaden. Der er en gammel, faldefærdig borg, som du ikke kan få adgang til. Derudover er der en bymur, som du kan gå på, og få en god udsigt. Det koster ingen penge.

Desenzano del Garda

Desenzano ligger helt syd-vest for Gardasøen, og i denne by boede vi i lejlighed den anden uge. Desenzano er kendt som Gardasøens hovedstad - og derfor er der viiirkelig også mange turister her. Desenzano har mere café- og diskoteksliv end de resterende byer rundt om Gardasøen.

Desenzano er også kendt for de mange campingpladser. Hvis du skal på campingferie i Italien, kan du med stor fordel helt klart besøge Desenzano. Der er ikke så meget at sige om Desenzano, da vi ikke rigtig oplevede noget kulturelt. Under vores ophold i Desenzano besøgte vi næsten alt andet end det lokale. Vi kørte både til Milano, Monte Baldo og ellers var vi kun ved poolen eller stranden.

Sirmione

Den sidste by jeg vil fortælle om er Sirmione, som ligger mellem de to byer ovenfor; Pescheria og Desenzano. Byen ligger på en slags halvø, som strækker sig 4 km ud i Gardasøen på et meget smalt punkt. Det betyder, at Sirmione er omgivet af søen hele vejen rundt. Sirmione er (seriøst!) en hyggelig by, som virkelig er et must see, hvis du er i nærheden. Sirmione har et af Italiens bedst bevarede slotte/borge, og dette er også grunden til, at mange (læs: turister) valfarter dertil.

Måden du kommer ind til selve Sirmione-byområdet på er gennem en vindebro, som er byens eneste indgang. Her kommer du direkte til borgen på højre side. Selve byen er viiiirkelig hyggelig med små italienske gader, og der er udsigt til søen fra rigtig mange vinkler. Her er der mulighed for shopping, marked hver fredag, og bare en tur på stranden. Derudover har du helt sikkert set (hvis du har søgt på Sirmione på Instagram) bygningen med de mange lilla blomster.

Rocca Scaligera

Borgen er helt sikkert et must see, hvis du alligevel bor i nærheden. Jeg synes personligt, at det var virkelig fedt at opleve, men er naturligvis ikke for dig, der ikke er til kulturelle ting. Dog synes jeg alligevel, at du skal give dig selv den fornøjelse at tage herind alligevel. Der er nemlig en fuldstændig fantastisk udsigt oppe fra toppen.

Så hvis du ikke er til det kulturelle, kan du jo tage en tur for udsigtens skyld. Når du går inde i borgen - både på jorden og på muren - kan du få en fornemmelse af at blive taget tilbage i tiden. Borgen har 3 tårne, og hovedtårnet er 47 meter højt. Til hovedtårnet er der 146 trin, og er derfor ikke for gangbesværede personer. Borgen er fra det 13. århundrede, og det synes jeg personligt tydeligt kan mærkes.

Oppe fra borgmuren er der den smukkeste udsigt over Gardasøen. Du kan kigge udover Sirmione by, men du kan også kigge langt ud over Gardasøen. I Sirmione ved borgen er det ligesom om, at vandet er langt mere blåt end resten af Gardasøen. Det er virkelig en smuk oplevelse.

Prisen for at komme ind i tårnet er 5€ for en voksen og gratis for børn. Derudover er der studierabat, og entre koster kun 2,5€. Vi kom altså kun af med 10€ for alle 4 personer. Du kan bruge max 1 time i borgen. Jeg tror cirka vi brugte 30-40 minutter, hvor vi var hele vejen rundt.

Der findes bådture rundt om Sirmione, hvor du kan se borgen nedefra. Det prøvede vi ikke, og har derfor ingen idé om, hvad prisen er, og hvordan det fungerer.

"Kiss me... please"

Et stykke længere inde i byen til venstre for borgen, ligger der et lille mindesmærke for en italiensk forfatter (digter), Gaius Valerius Catullus. Hans mest kendte kunstværk er "We live, or my Lesbia, we live and love". Skiltet består så i, at kysset er et udtryk for følelser, der ikke kun indeholder kærlighed, men at kysset også forbedre humøret via cirkulation af hormonerne "of the happiness". Derudover skulle det være godt for hjernen, og lige så godt for resten af kroppen. Digtet lyder således på engelsk:

Living, Lesbia, we should still be loving

Sour severity, tongue of eld maligning,

All be to us a penny's estimation

Suns set only to rise again tomorrow

We, when sets in a little hour the brief light,

Sleep one infinite age, a night for ever

Thousand kisses, anon to these an hundred,

Thousund kisses again, another hundred,

Thousund give me again, another hundred.

Then once heedfully counted alle the thousands,

We'll uncount them as idly; so we shall not

Know, nor traitorous eye shall envy, knowing

All those myriad happy many kisses

Derfor er skiltet etableret for at huske hinanden på, hvor vigtigt det er at kysse og elske, for det er godt for humøret, hjernen og i det hele taget bare kroppen.

Ved skiltet er der endnu et udkigspunkt til Gardasøen, som er virkelig smuk. Her befinder stranden sig også, hvis du bor i Sirmione. Det er stenstrand, som alle andre steder rundt om Gardasøen, men meget blåt vand.

Udover dette er der også bare gågaderne og de mange restauranter. Som du kan se på billedet nedenfor består denne gade kun af restauranter og caféer. Det er et meget turistet område, og tjenerne kæmper for at få netop DIG til at spise på deres restauranter. Langs havnen er der god udsigt, og også her kan du opleve en utrolig god solnedgang.

Langs gågaderne er der også diverse sovenirbutikker, og ikke mindst iskiosker. Iskioskerne er VIRKELIG et must i Sirmione, fordi der er så meget udvalgt. Aldrig i mit liv har jeg set så meget gelato på det samme sted. Jeg tror, at der var over 50 forskellige is-varianter, hvor du både kan prøve mælkesnitte, ferrero rocher, mango og meget mere.

Piccolo Castello Ristorante

Vi spiste på Piccolo Castello Ristorante, som vi havde spottet fra vores gåtur på borgen. Restauranten kan sagtens anbefales, men vi var så uheldige at ramme ind i børnefamilierne, der skulle spise, og derfor larmede en del. Derfor gik hyggen en del af dét, der skulle have været en dejlig afslutning på en god ferie med et hyggeligt restaurantbesøg.

Maden trak dog en del op, og det smagte utrolig godt. Derudover var udsigten rigtig god over søen, borgen og gaden, fordi vi fik plads på deres balkon. Der er meget venligt personale.

Jeg fik spagetti carbonara med et glas rødvin til, som virkelig kan anbefales. Italiensk rødvin er simpelthen det bedste! Min mor fik en lidt stærkere pastaret, som kaldes Penne all'arrabbiata. Min bror og søster fik pizza på ægte italiensk manér, som smagte som en italiensk nu smager - rigtig lækkert! Alt i alt var maden virkelig god. Alt i alt kom vi af med 80€, hvilket jo ikke er såå galt igen.

Bedømmelse: 4/5 stjerner

Jeg håber du har fået en lille idé om, hvad der er i de forskellige områder. Det er lidt lettere i en beslutningsproces, når du ved, hvad du kan se eller prøve i de forskellige byer.

Booking og beslutningsproces

I beslutningsprocessen op til booking af sommerferie 2019 var det meget afgørende, at alle fik sine idéer og præferencer snakket igennem. Min bror vil ikke slappe af og være i solen, men vil gerne opleve noget, og min søster er fuldstændig omvendt, og vil kunne ligge i solen hele dagen. Min mor og jeg er meget blandede, og vi vil gerne det hele. Derfor er Gardasøen det perfekte sted for dig at tage til, hvis du gerne vil kombinere det hele, så der er noget for enhver smag. Der er nemlig både opleveser, afslapning, mulighed for aktiviteter, mulighed for vand (ikke hav) og pool. Der er mulighed for lejlighed, camping og hotel. Du kan læse flere gode råd om beslutningsproces og gode råd her.

Friferie.dk

På kør-selv ferien har vi altid brugt Friferie, og det har altid bare fungeret super godt. Kan klart anbefales. Der er gode last-minute tilbud, og det var egentlig ikke meningen, at vi skulle afsted, men vi fandt en vildt billig pris på en campingplads.

Ved friferie SKAL du bestille en uge ad gangen, og kan ikke blot vælge at være væk i 12 dage, som er en ideel tid. Vi har altid været 2 uger afsted, men dette tilbud gjaldt kun 1 uge, så vi måtte finde på et alternativ, idet vi synes, at det er for langt at køre 2000 km for 1 uge. Derfor brugte vi uendelig lang tid på at finde noget andet, som også var billigt, men godt.

Booking.com

Vi endte derfor med at benytte booking, i og med der er mange muligheder. Det dejlige ved at bruge booking.com er, at du selv kan vælge om du vil have 3 overnatninger eller 7 overnatninger. Vi endte med 5 overnatninger i en lejlighed, hvor vi selvfølgelig havde checket anmeldelser inden bestilling.

Det, der er med Friferie er, at man kan få en følelse af at være mere tryg, fordi man regner med at bestilling derigennem er godt. Det er lidt sværere ved Booking, fordi man selv lidt bestemmer og bestiller, og egentlig ikke kan regne med, at det er godt, det man har bestilt.

KØRETUR

Det er en lang vej til Gardasøen, og cirka 1800 km afhængig af hvor du bor i Danmark. De fleste starter turen med en tur i grænsehandel, og for vores vedkommende er det altid Fleggaard. Her sørger vi for at få snacks, drikkelse og mad til hele turen. Du kan læse om gode råd til bilturen her

Du skal huske at tage højde for, at bookingbudget er en ting, men det samme er brændstof altså også. Vi har sat omkring 5.000 kr. at til brændstof og afgifter. For ja, afgifter er også en budgetpost for sig.

Afgifter:

 • Ingen afgifter i Tyskland
 • Godkendt kørsel i Østrig = 8.40€ per vej
 • Afgift motorvej Østrig = 9,5€ per vej
 • Afgift motorvej Italien = 15.6€ per vej

Disse udgifter er udelukkende på motorvej til og fra Italien. Vi betalte derudover også udgifter på motorvejene på vej til Pisa, Firenze og Milano. Her betalte vi henholdsvis 22,5€, 4,8€, 17,4€, og 10.8€. Så vejafgifterne i Italien har altså den helt store udgiftspost, hvis ikke du liiige er klar over det.

Brændstof: Det er meget vigtigt for at mig at understrege, at brændstof gennem Tyskland er meget dyrt, så fyld gerne på inden Danmark, og sørg for at fyld op i Østrig. Du kan naturligvis ikke undgå at skulle fylde på gennem Tyskland, men tankstationer på motorvej er bare DYRT. Vi fyldte derfor bilen op lige inden vi nåede grænsen, for at få den danske pris. Derudover fyldte vi op én gang i Tyskland, og én gang i Østrig.

 • Cirka 1100 kr. på vej derned
 • Cirka 1.400 kr. på vej hjem (inklusiv kørsel til og fra Milano, Pisa og Firenze, og generel kørsel i Italien - til og fra supermarked, rundt om Gardasøen osv.)

Budget

 • Brændstof: 2.500 kr.
 • Afgifter: 500 kr. cirka (+420 kr.)
 • Camping: 6.000 kr.
 • Lejlighed: 4000 kr.
 • Mad (inklusiv restautantbesøg, is, indkøb): Cirka 4.000 kr.
 • Seværdigheder: 800 kr.
 • Andet (fx wifi, aircondition, parkering, grænsehandel): 2.000 kr.

Alt i alt har vi cirka brugt 20.000 kr. for 4 personer til Italien i 14 dage, hvor vi både har været på 3 slags storbyferie, har været aktive på monte baldo, har været på restaruant flere gange, is næsten hver dag,

Værd at vide

 • Land: Italien
 • Hovedstad: Rom
 • Sprog: Italiensk, tysk (engelsk i turistbyer)
 • Valuta: Euro
 • 1€ = 7,5 kr
 • Adapter: Ikke nødvendig
 • Visum: ikke nødvendigt
 • Tidsforskel: 0 timer
 • Befolkning: 60 mio 
 • Drikkepenge er ofte ikke inklusiv i regning
 • Vand: generelt kan man godt drikke vandet, men for at undgå dårlig mave, så køb vand på falske fra supermarkederne

Andet

 • Mange italienske butikker eller museer holder lukket om mandagen
 • HUSK: Siesta. Midt på dagen holder italinerne pause, så mange ting holder lukket fra 13-14 til 15-16
 • Italien laver verdens bedste pizza og verdens bedste pastaretter
 • Mange italienere er "sure" - den ældre del af befolkning er meget sådan smiler ikke, er ikke særlig imødekommende osv. 
 • For år tilbage havde italierne ikke set lyshårede personer før, og der vil de gerne røre ved blondiners hår (dette kan stadig være tilfældet i ikke-turistede byer)
 • Der er SÅ mange myg i Italien, så bliv ikke overrasket
 • Dårligt wifi og signal mange steder

Frederikke Guld // Rejseguide af Guld // Instagram: @frederikkegulddd // Facebook: Rejseguideafguld

Synes godt om

Kommentarer