REJSEGUIDE TIL FLORIDA: GENERELT

For at det er nemt for dig som læser, har jeg valgt at opdele alle indlæg om Florida i nord (St. Augustine), syd (The Keys), øst (Miami), vestkysten (Clear Water mm.), midt (Orlando), separat om Everglades, og Florida generelt. Derudover kan du læse om vores rute i Florida her. Dette indlæg kommer til at omhandle Florida generelt.

Derudover kommer der et separat indlæg om trafikken, fordi der er så mange anderledes regler, og mange der spørger ind til, om det var nemt at køre, om man skal bruge international kørekort, osv. Derfor samler jeg alle spørgsmålene i et indlæg for sig.


Rejsetid: Januar-februar 2020

Rejsested: Rundrejse i Florida (+ krydstogt i Caribien-kommer senere)

Med hvem: Kæreste

Formål: Oplevelser, solskin og D-vitamin, afslapning

Vores rundrejse

Som altid vil Jesper og jeg selv bestille overnatninger og planlæggerejsen, da vi ikke vil være bundet fast på noget. Det giver en enorm frihed, MEN det kan altså også medføre en vis stress på turen, fordi man ikke ved, hvor man skal sove fra dag til dag.

Vi havde besluttet os for at leje en bil, som skete gennem FDM-travel for at få de rigtige forskringer til den rigtige pris. Vi fik et tilbud gennem FDM-travel på både fly og bil til i alt 11.400 kr., for fly tur/retur samt lejebil i 11 dage. Det er 5.700 kr. per person, hvilket vi fandt meget billigt (alene til Bali gav vi omkring 5000 kr. for flybillet). Vi fløj med Lufthansa og havde en mellemlanding i Frankfurt. Turen til Florida tog sammenlagt kun 12-13 timer inkl. mellemlanding.

Der var enormt meget frihed ved selv at have bil, da vi blot kunne vælge at køre, ikke skulle vente på fx bus, ikke var afhængig af at skulle bruge penge på taxi, og lignende. Dog er der også den ulempe, at vi ikke fik viden om lokalbefolkningen, kulturen, politik og lignende, som når man har en chauffør.

Vores rute

Da vi, som nævnt tidligere, selv planlagde vores tur, var vi meget afhængige af vejret. Generelt er vejret i Florida godt hele året rundt, men lige i de dage vi var i Nordflorida, skulle der selvfølgelig være snestorm i de ovenliggende stater, som gjorde, at der var helt ned til 6 grader, hvor vi befandt os. Typisk, at det skulle ramme imens vi var der, men vi er desværre ikke herre over vejret. Derfor kom vi meget hurtigere syd på end vi havde regnet med - og befandt os ligeledes i The Keys i mange flere dage end beregnet (både tidsmæssigt - pengemæssigt!)

Dag 1+2: Orlando

Vores fly landede i Orlando International Airport, og vi havde bestilt 2 overnatninger hjemmefra, nær Universal. Dagen efter ankomst besluttede vi os for at tage i Universal Studios. Rejseguide kan du læse her.

Dag 3: St. Augustine

Da vi, som nævnt tidligere, selv planlagde vores tur, var vi meget afhængige af vejret. Generelt er vejret i Florida godt hele året rundt, men lige i de dage vi var i Nordflorida, skulle der selvfølgelig være snestorm i de ovenliggende stater, som gjorde, at der var helt ned til 5-6 grader i Florida. Typisk, at det skulle ramme imens vi var der, men vi kan desværre ikke styre vejret. Derfor kom vi meget hurtigere syd på end vi havde regnet med - og befandt os ligeledes i The Keys i mange flere dage end beregnet (både tidsmæssigt - pengemæssigt!)e

Derefter kørte vi til St. Augustine, hvor vi også overnattede. St. Augustine kan klart anbefales. Meget kørsel.

Dag 4: Crystal River + Clearwater

Derefter kørte vi til Crystal River for at svømme med søkøer, som i øvrigt ikke lykkedes i første omgang. Vi fik dog set og svømme med et par stykker et helt andet sted, end vi havde regnet med. Om eftermiddagen/aftenen kørte vi til Clear Water Beach, hvor vi havde 2 nætter. Meget kørsel.

Dag 5: Clear Water + St Petersburg

Grunden det kolde vejr blev vi nødt til at lave noget andet end planlagt. Vi var kørt til Clearwater Beach for at slappe af, nyde solen og standen, og da vejret ikke ligefrem var med os, kørte vi til St. Petersburg for at opleve noget/se noget, men havde stadig overnatning i Clearwater. Vi havde fortrudt, at vi havde bestilt 2 nætter her, istedet for blot 1, så vi kunne have været kørt videre.

Dag 6: Everglades

Vi kedede os i Clearwater Beach og ville ikke være der længere. Vi tjekkede vejrudsigten for, hvor der var varmt. Der var ikke så varmt i Key West, men Miami og Everglades var cirka 10 varmere end Clearwater. Derfor besluttede vi os for at køre til Everglades for at se alligatorer og prøve airboats, gennem Everglades, hvor vi overnattede lidt udenfor Miami.

Dag 7: Key West + midt på The Keys

På dag 7 sov vi længe og kørte til Key West for at se det sydligste punkt. Det var aaalt for dyrt at overnatte ude i Key West. Det kostede minimum omkring 1500 kr. for et nat, men det kommer jeg ind på senere. Vi bestilte derfor to overnatninger midt på The Keys - Marathon.

Dag 8: Key Marathon

I Key Marathon slappede vi af hele dagen. Det var blevet nogenlunde godt vejr. Vi kunne ligge lidt på de lækre strande og nyde solen. Det var stadig lidt koldt, men når man kommer fra Danmark, er alt over 10 grader varmt, haha.

Dag 9-11: Key Largo

Da vejret stadig var dårligt mere nord på i Florida, besluttede vi at blive de sidste dage i Key Largo inden vores krydstogt. Derfor bestilte vi 3 nætter i Key Largo, så vi kunne slappe lidt af, og så vi ikke skulle tænke på, at skulle pakke ned og pakke op, og kører afsted hele tiden. Her besøgte vi blandt andet en National Park og var på snorkeltur, hvor vi så vores første (rigtige) levende koralrev.

Dag 12-19: Krydstogt. Vi afleverede bilen i Miami Port - tæt ved krydstogthavnen. Derfor var det også vigtig for os at opleve så meget som muligt inden vores krydstogt, fordi det "kun" var på dette tidspunkt vi havde bilen. Derudover er det et helvede at have bil med inde i Miami af flere grunde. Både pga parkering (ofte sjældent ved hoteller, og hvis der er parkering, er det DYRT!), pga. trafikken.

Dag 20-23: Miami South Beach, uden bil. Her besøgte vi blandt andet Little Havana, Ocean Drive, Lincoln Road Mall, lejede cykler, slappede af på stranden, og generelt nød de sidste par dage.

Vi nåede rigtig mange byer, steder og oplevelser på få dage, som ældre og børnefamilier måske ikke vil kunne nå eller kunne orke. Vi "tonsede" vidst lidt derud af, og når jeg sidder og kigger tilbage er jeg meget overrasket, hvor meget vi nåede. Det føltes nemlig ikke stressende i løbet af ferien.

På denne rute kørte vi cirka 1500 km. Det er dog uden at køre forkert vej samt en tur gennem Miami Ocean Drive, tur gennem Fort Lauderdale, tur tilbage igen til Clearwater fra St Petersburg, vores ture ud at spise, til og fra seværdigheder, ture ud at handle og lignende. Derfor vil jeg estimere, at vi måske har kørt omkring 2000 km.

Anbefalinger: Ruten er en super fin én af slagsen og kan sagtens anbefales til alle aldre. Der vil blot være forskel på, hvor lang tid man ønsker det skal tage, afhængig om man er ung og vil opleve noget hele tiden - eller er en børnefamilie, der også skal have tid til afslapning.

 • Til unge: Vil umiddelbart anbefale, at I sagtens kan køre samme rute på nogenlunde samme tid - måske sætte lidt ekstra dage til afslapning. Vi søgte hurtigere mod syd på grund af dårligt vejr nord på.
 • Til ældre: Vil anbefale at have flere dage med afslapning/flere dage uden planer, så man kan få tid til netop at slappe af.
 • Til børnefamilier: Vil jeg 100% anbefale at bestille overnatninger hjemmefra for at få ro til børnene, og ikke skulle pakke op og ned hele tiden. Derudover vil jeg anbefale IKKE at lave så meget hver dag, som vi gjorde - og heller ikke køre så tit som vi gjorde. Derudover vil jeg anbefale at være flere dage de samme steder, istedet for kun 2 overnatninger hvert sted - måske endda have en fast base ét sted.

Hvis du har begrænset med tid, kan det naturligvis godt lade sig gøre. Grunden til, at vi nåede så mange ting på så kort tid var på grund af vejret. Vi følte vi skulle skynde os. Hvis solen og varmen havde været med os hele tiden, havde vi ikke nået lige så meget.

Kort om Florida - Fakta

Florida er den 3. mest folkerige stat i USA. I 1845 blev Florida stat nr. 27 i USA. Hovedstaden i Florida er Tallahassee, mens den største by er Jacksonville, som begge ligger i den nordlige del. Mange tror faktisk, at det er Miami. Florida er inddelt i 67 kommuner.

Grænser

Florida grænser op til Georgia og Alabama (sydstaterne). På sit bredeste er Florida 582, og på sit korteste i Key West er der blot få km. Det sydligste punkt i hele USA ligger i Florida i Key West. Fra Key West er der blot 150 km til Cuba. Det siges, at man kan se til Cuba på en god dag, men det passer altså ikke.

En landbrugsstat?

Mange er meget overraskede over dette, men Florida er faktisk en landbrugsstat. Vi har hørt om flere landbrugsskoler, der bruger Florida som staten de søger til, når de skal på studietur, der er studierelevant. Der er mange kvægfarme, men også avl af kartofler, majs og lignende. Derudover "producerer" Florida faktisk 3/4 af hele USA's appelsiner og citrusfrugter. En af de mest populære må være Key Limes.

Andet

Florida er faktisk et af de eneste stater, der stadig har dødstraf for alvorlige forbrydelser. Så vidt jeg kan finde frem til er det dog sidst sket i 2013, så det er ikke noget der sker hvert år.

Klima, vejret og sæsoner

Florida er kendt som "The Sunshine State" (solskinsstaten) og det er der en god grund til, for solen skinner (næsten) altid i Florida. Der er meget forskel på vejret i nord og syd. I den nordlige del er der bakket landskab med meget skov og lidt koldere. I det sydlige er der mere fladt og sumpet, og meget varmere.

Florida ligger i to forskellige klima; det nordlige/centrale har subtropisk klima, mens den sydligste del har tropisk monsunklima. Det betyder, at der om vinteren kan være væsentlig forskel på temperaturen mellem nord og syd Florida. I syd bliver der sjældent under 18 grader, men længere nord på kan der være ret koldt - helt ned til 6 grader.

Gennemsnitstemperaturen ligger på 23 grader. Den koldeste måned i Florida er januar - tidspunktet, hvor vi besøgte staten i. I en lille periode var der snestorm i de nordlige stater, hvor den kolde vind drev til Florida og der var helt ned til 6 grader om dagen. Det er meget, meget sjældent, at det er så koldt, men tjek vejrudsigten inden afrejse.

Regntiden stater i maj og varer indtil september, hvor der klart også er de højeste temperaturer, men også meget regn. Der er ydermere høj luftfugtighed i sommermånederne, som får vejret til at føles varmere. Fra August til oktober er der høj risiko for storm og orkaner. Især helt syd er der tropisk aktivitet.

Den tørre periode er fra november til april, hvor der er lidt køligere end om sommeren, men stadig varmt og masser af sol. Florida har egen højsæson fra januar til april.

Turisme

En af de vigtigste indtægtskilder for Florida er turismen. Der er enormt mange turister hvert eneste år. Florida tiltrækker enormt mange ældre - og er vidstnok kendt som pensionist-staten, både amerikanske og udenlanske pensionister. Florida får årligt mere end 120 mio. besøgende.

En ting jeg synes der var ENORMT dejligt ved at rejse rundt i Florida er, at man ikke som sådan kan se, at vi er turister. Der er SÅ mange nationaliteter i USA, så det er meget nemt at falde ind i mængden. Det betyder også, at de irriterende strandsælgere ikke var til stede, og vi mødte INGEN ihærdige sælgere. Det tætteste vi kom på en irriterende sælger var én rar mand, der havde en souvenirbutik, som vi besøgte en aften, hvor han sagde "pleeeeease buy somethiiiing" meget opgivende; nok fordi der ikke havde været salg hele dagen.

Derudover er USA det mest turistvenlige og rare sted jeg har rejst i. Alle amerikanerne er meget åbne og interesserede. Åbne i forhold til, at de nærmest inviterer en hjem til sig efter at have snakket 20 min med dem (ja, det skete), og interesserede i forhold til, at de er virkelig gode til at spørge ind; hvor man kommer fra og lignende ting. Det er utrolige venlige af natur, og på ingen måde generte. De spørger, hvis de er nysgerrige. Det kunne danskere godt lærer lidt af. Når det så er sagt, kan det også virke ret grænseoverskridende, når fremmede bare begynder at snakke til en på gaden.

Historie

Som mange andre af mine indlæg vil jeg lave et lille afsnit om noget historie. Denne gang om Floridas historie. Jeg synes personligt ikke, at det er sååå spændende igen, fordi jeg ikke er så interesseret i opdagelsesrejsende. Hold tungen lige i munden eller spring dette afsnit over.

Spansk, britisk eller fransk?

Florida blev opdaget af en spansk opdagelsesrejsende, Juan Ponce de León, i 1513. Han kaldte det opdagede land for for "La Florida" som betyder den blomstrende - efter den spanske betegnelse for påskeugen; Blomsterfesten. Juan var faktisk med på Columbus' rejse i 1493, og han blev i øvrigt også den første guvenør over Puerto Rico.

Den første "rigtige" beboelse skete i byen St. Augustine, hvor de første europæere slog sig ned; det var spanskerne. I en anden by Fort Caroline ( idag Jacksonville havde franskmænd slået sig ned. Spanierne og franskmændene var i krig med hinanden. Florida har været under forskellige herredømmer- både britere, spaniere og franskmænd. I 1800-tallet var der flere forsøg fra amerikansk side på at vinde Florida tilbage. USA købte området tilbage i 1819-1821, for at spanierne kunne betale sin gæld.

Indianere

Men boede der så ingen i Florida, da spanskerne kom i første omgang? Og jo, det gjorde der. Den oprindelige befolkning i Florida var Seminole-indianere. Da både britere og spanskere overtog landet, var de tvunget til at flygte/flytte. Selv amerikanerne førte krig mod indianerne, som var tvunget til at flygte til Oklahoma, hvoraf mindre grupper forblev i Everglades og omegn. Idag ser man faktisk en del indianere rundt omkring i Florida, som blandt andet markerer sin stolhed via nummerplade på sin bil eller flag. Der er flere "reservater" rundt i Florida med indianere i dag, blandt andet i Everglades.

Slaver

Florida og Sydstaterne var slave-stater, hvor det altså var tilladt at have slaver. Der var borgerkrig i hele USA i 1800-tallet mod Sydstaterne og de nordlige stater, hvor de nordlige vandt, og slaveriet blev afskaffet. Men nemt blev de aldrig for afro-amerikanerne. Efter 1. verdenskrig var der diskrimination mod racer.

Raceopdeling

På et eller andet tidspunkt må du have stødt på "raceopdeling" mellem sorte og hvide. En forfærdelig tid. Jeg vil ikke gøre så meget ud af det, da det er en lang historie. Men det korte af det lange er, at sorte/farvede blev udstødt af de hvide. Der var raceopdeling overalt - restauranter, stranden, busser, bænke, skoler, venteværelser - overalt. Der var meget vold mod de sorte, og især Ku Klux Klan var i centrum, fordi de blandt andet satte ild til sorte huse og udførte vold. Martin Luther King Jr. er en vigtig person i historien for rettigheder og lighed mellem "racer".

Kultur

Befolkningen

.. er lidt en blandet landhandel, haha. Der er virkelig mange forskellige nationaliteter. Generelt om USA gælder det, at amerikanerne:

 • Er et meget åbent og venligt folkefærd
 • Elsker sport, især amerikansk fodbold som i USA bare hedder football (Det football vi kender hedder soccer i USA). Derudover baseball, basketball og ishockey
 • Er meget stolte over sit flag - huse har gerne flag ude foran
 • Spørger ofte "how are you" - og man ved aldrig heeeelt hvad man skal svare tilbage. Gerne "fine, thank, and you?"
 • Må bære våben lovligt
 • Et multi-kulturel samfund
 • Reformationen i Danmark gik fra katolisme til protestantisme, og størstedelen af danskere i dag er protestannter, medlem af den danske folkekirke, men dyrker det ikke så meget idag som i 1600-tallet. I USA er stort set alle verdens religioner repræsenteret. Over 90% af den amerikanske befolkning tror på Gud - men de er ikke helt enige om, hvad der tros om Gud.
 • Cirka 60% er protestanter, 25% katolikker, og resten er jøder, muslimer, og andet
 • De er meget kirkelige - rigtig mange går i kirke om søndagen

Andet

 • Uligheden i samfundet er stor- Det gælder generelt USA, men også i Florida
 • Motto: In God We Trust (vi sætter vores lid til Gud)
 • Nationalmelodi: The Star-Spangled Banner, som du helt sikkert må have hørt på et tidspunkt i livet
 • Højtider og helligdage er en stor del af kulturen. Det er ikke for sjovt, at DK har taget Halloween, Valentine's Day og Black Friday til sig.
 • Thanksgiving = en af de største
 • Random fact: Når der spilles musik i radionen, må der ikke bandes. Så alle bandeordene er klippet ud af sangen, så der bare er stille

I Florida har en husstand en gennemsnitlig indkomst, der er mindre end det amerikanske (som helhed) i gennemsnit. Der enormt meget ulighed i Florida, og velfærden er ikke i top. Der er rigtige mange rige mennesker i Florida, især i og omkring Fort Lauderdale, men omvendt er der også rigtig mange fattige og hjemløse. Dem så vi en del af - liggende på gader, tiggende på gadehjørner og foran supermarkeder. Det gør ondt i hjertet, men sådan er deres kultur - og det kan man jo ikke komme og lave om på. Det er sådan det fungerer bedst i deres land.

Forskelle på danskere og amerikanere (generalsering)

 • I Danmark har vi et fantastisk sundhedssystem, som hjælper svage i samfundet. Sådan er det på ingen måde i USA. Her er man sin egen lykke smed
 • Danskere er et meget lukket folkefærd, indtil man lærer os at kende, hvor amerikanerne er meget åbenhjertede
 • Amerikanerne er meget udadvendte
 • Jeg har det indblik, at amerikanere generelt godt kan lide danskere. De synes vi er meget "polite"
 • Vi danskere synes det er dejligt, når der er fred, ro og stilhed, hvor mange amerikanere synes der SKAL være small-talk og ingen tavshed
 • Vi danskere bruger ret meget sarkasme og ironi, når vi snakker - mere end amerikanerne gør. Så det er ikke altid de liiige forstår en joke
 • Generelt er amerikanerne langt mere religiøse end os danskere. Deraf kommer nok også USA's motto
 • Der er meget mere hierarki i USA end i Danmark - både virksomhedsmæssigt, men også samfundsmæssigt

Maden

Grundet de mange forskellige kulturer, religioner og traditioner er der også stor variation i det amerikanske køkken. De spiser ret meget kalkun. Derudover er der tacos og burritos, som stammer fra Mexico. Amerikanske klassikere er den klassiske hamburger, club sandwich og generelt alt mad med BBQ. En typisk amerikansk spise kan være på en Diner og på steakhouse.

USA har rigtig nok meget junkfood og store portioner. Det betyder, at når du fx bestiller en hamburger på en restaurant og de spørger om du vil tilkøbe fries, så skal du virkelig tage det til overvejelser. Hver gang bestilte jeg pommes ved siden af, og hver gang levnede jeg. Det er SÅ store portioner man får, at der nogen gange vil være nok mad til 2 personer.

Prisniveauet er ret langt nede på fastfood-kæder, og jeg kan godt forstå, hvorfor mange vælger at tyge til fastfood frem for sundt mad. For det er virkelig billigt. En hamburger på McD koster 1$ som altså svarer til under 7 kr. Derudover kan man endnu få en McChicken som coinoffer. Når det så er sagt har de mange kæder også valgt at lave en tabel for kcal på samme sted som prisen, som man bliver klar over, hvor MEGET maden faktisk indeholder - er kæmpe fan af det tiltag!

Fastfood kæder: MCDonalds, Wendy's, Tacobell, BurgerKing, Kentucky Fried Chicken (KFC), Subway, Five Guys, Carl's Jr, Chipotle,

Pizzakæder: Pizzahut, Dominos,

Andre: Hooters, Ihop, Applebee's, Longhorn Steakhouse

Øl: Budweiser, Bud Light, Corona, Miller

Politik

Vi kunne rent faktisk ikke rigtig finde ud af om politik var et "lovligt" samtaleemne i USA. Vi så på flere barer, at der var skiltet med "no politic talks". Når det så er sagt er amerikanerne jo ikke bange for at sige sin mening eller udtrykke sin holdning, så det er et lidt svært emne.

Regeringsform: Føderal konstitutionel republik med Donald Trump som præsident. Den lovgivende forsamling kaldes kongressen, hvor der både er førstekammaret og andetkammeret. Førstekammeret består af sentatet og andetkammeret består af repræsentanternes hus. Senatet har 104 medlemmer, og repræsentanternes hus har 435 medlemmer. Hver af de 50 stater har egen forfatning. Den udøvende magt af i hver enkel stat ligger hos guvernøren. De to fløje, hhv. venstre og højre, kaldes for demokrater (Det Demokratiske Parti, D) og republikaner (Det Republikanske Parti R).

Generelt er USA liberale. Liberalisme tager udgangspunkt i et individuel menneske- og samfundssyn. Hvis det skal sammenlignes med Danmark ligger det danske parti liberal alliance (LA) er slet ikke i nærheden af at være på niveau med amerikanernes liberale tankegang. Hvis vi har republikanerne til højre (som Trump er) og demokraterne til venstre, vil et parti som Ø være helt ude af listen til venstre. A vil ligge næsten helt til venstre på demokratsiden, V vil ligge i midten mellem demokrat og republikaner. Danmark kommer altså slet ikke i nærheden af de liberale tankegang med at være sin egen lykkes smed.

Trump har været det helt store samtaleemne i efterhånden mange år nu - ikke bare i USA, men også hele verdenen. Han går ind for, at der skal bygges en mur mod Mexico, at muslimer ikke skal kunne få opholdstilladelse i USA - og at amerikanske arbejdspladser skal hentes hjem. Han slår fast på sit budskab om at gøre "America great again".

Jeg tror tildels man skal passe lidt på med at udtale sig politisk, men ud fra nyheder og artikler fornemmer jeg, at de som støtter Trump, har det med at skyde skylden efter de laveste i samfundet - at det er de rige, der er tilhængere.

Skat og drikkepenge

Skat

Andre ting som er vigtige at nævne er, at Florida ikke har en indkomstskat, og momsen er kun på 6%. Dette gælder ikke hele USA, og det varierer fra stat til stat, hvordan skat og moms fungerer. Det betyder også, at du kan blive meget overrasket over regningen flere steder, fordi de ofte ikke regner dette med. Derudover bliver der tillagt en skat oveni den varer, som du køber på restauranten. Det vil sige, at når du går ud og spiser i Florida, bliver der lagt en %-del oveni regningen, som er skat. Du skal derfor betale skat af den varer du forbruger.

Service charge og drikkepenge/tips/gratuity

En anden vigtigt del af lønnen i Florida (og generelt USA) er drikkepengene. Mange servicemedarbejdere får ikke særlig meget i løn. Mange får slet ikke timeløn, og det betyder for lønarbejderne, at de kan risikere at gå en hel dag på arbejde uden at få penge. Drikkepenge er ikke noget vi danskere tager så tungt, men det er fordi vi betaler høj skat, og gennem skatten er der betalt skat til forbruget. Derudover er drikkepengene/service charge medregnet i regningen på restauranten i Danmark. Derfor er danskere måske også ét af de mest nærige mennesker, når vi er ude at rejse mht til drikkepenge - dette gælder også mig selv.

Nogle restauranter har eksempelvis service charge på typisk 15-22%, som automatisk bliver lagt oven i regningen efterfølgende. Derfor kan dét du læser på menukortet i første omgang virke billigt, men når du så får den endelige regning er det et meget højere beløb, fordi der både er skat og service charge. Og derudover ligger de op til at man OGSÅ skal give drikkepenge. Jeg lærer aldrig at forstå det system og jeg er på ingen måde fan. Jeg synes ikke det er fair, at tjenere skal stå og kigge på, hvor meget jeg har lyst til at give vedkommende i løn den dag. Omvendt sætter de fleste pris på drikkepengene (de fleste forventer det dog bare. det er nok det jeg ikke kan ta' ved det). Vi snakkede med mange amerikanere, der havde samme holdning som jeg, og mødte kun én der synes godt om drikkepenge.

Hvis du ligger 10% af regningen udtrykker du utilfredshed, 15% betyder at det var fint, 20% er rigtigt godt, og ja alt over 20% på jo være enestående mad og service.

Som hovedregel:

 • Kuffertbærer: 1-3$ pr kuffert (giv mere hvis kuffert er tung)
 • Rengøringspersonale: 2-3$ pr dag (mere hvis luksus)
 • Taxi: 10-15% af regningen
 • Uber: Vælger selv om man vil (dog god stil)
 • Restauranter og caféer: 15-20% af regningen
 • Bartendere: 15-20% af regningen
 • Guider: gerne 5-8$ pr person
 • Butikker: Ingen
 • Fastfoodkæder: Ingen
 • Tip: Spørger en amerikaner, hvis du er i tvivl. De er mega søde og fortæller dig gerne "reglerne"
 • I nogle stater er det tilladt at betale tjenere en timeløn på mindre end 3 US-dollars.

Lejebil - dét skal du være opmærksom på

En ferie i Florida forudsætter nærmest, at du skal have en bil på grund af infrastrukturen, der er lavet til bilen som transportmiddel. Vi så nærmest ingen busser på vejene (kun i de store byer og som turist-formål), og de få toge vi så var industri.

Der er ret mange spørgsmål om dét at leje en bil i USA. Mange drømmer jo om at køre i en Ford Mustang på highway 1 mod Key West. Det lyder da også rart- men er det så nemt? Jeg kan kun nævne egen erfaring gennem FDM-travel, som har aftaler med AVIS. AVIS er et meget anerkendt udlejningsfirma, og du kan rolig leje her igennem. Der findes også andre udlejningsfirmaer som fx RentalCars. Vi bestilte gennem FDM-travel, fordi vi ville have den bedste pris i forhold til forsikringer, sikkerhed og ikke at blive snydt. Du kan læse mit indlæg om, hvad skal vide om køreferie i lejebil her.

Vær opmærksom på:

 • Udbud og efterspørgsel bestemmer prisen. Det betyder, at hvis der er stor efterspørgsel på en Ford Mustang i perioden, vil prisen automatisk stige. Jo færre biler, der er tilbage, jo dyrere bliver det. Du bestiller via kategori. Det betyder, at du ikke direkte kan bestille en Ford Mustang, men blot dén kategori, bilen er i. Vi lejede absolut den billigste og mest budgetvenlige bil, Ford Fiesta, som var i gruppe B. Det betød, at vi ikke var lovet en Ford Fiesta, men "Ford Fiesta eller lignende"
 • Bagageplads og personer. Der skal være en sammenhæng mellem antal personer og bagageplads. Det vil sige, at du som familie på 4 pers ikke skal bestille en Citroen C1, hvor der hverken er plads til ben eller kuffert. Det vil også sige, at lige meget, hvor MEGET du gerne vil leje en Ford Mustang, skal du være opmærksom på begrænset benplads på passagersædet og nærmest ingen bagagerusmplads (=nok ikke ideelt til familieferie)
 • Under 25 år? Young-driver-fee Når du er under 25 år gælder der særlige regler med hensyn til billeje (vi var begge under 25 år), og det kan blive riiiimlig peberet.
 • 1 eller flere drivers? Vi besluttede, at vi kun ville have 1 primær chauffør, fordi vi ikke skulle køre længere end rundt i Florida. Hvis vi skulle tværs over USA havde vi valgt to chauffører. Det koster ekstra at få en ekstra chauffør - og hvis du så oven i købet er under 25 skal der også betales young-driver-fee for den ekstra chauffør.
 • Envejsleje? Vil du afhente og aflevere samme sted, så er der ingen problem, men vil du afhente og aflevere to forskellige steder, kan du risikere at skulle betale ekstra.
 • Fri km? Vær opmærksom på, om lejebilen har fri km - hvis ikke, skal du planlægge din rute nøje
 • Forsikringer? Hvilke forsikringer er der inkluderet? Og er der overhovedet noget inkluderet? Jeg synes det var enormt rart at vide, at der var fuldstændig styr på vores bilforsikringer.
 • Hvad er inkluderet i prisen? Vi havde både forskring uden selvrisiko, ansvarsdækning, forsikring af personlige ejendele, ulykkeforsikring, lokale skatter, lufthavnsafgift, og lokale afgifter inkluderet i prisen. Det betød, at der ikke kom, sagt på godt jysk, trælse udgifter i starten af ferien.
 • Læs kontrakt GRUNDIGT igennem, så du ved, hvad ud betaler for. Hellere opdage fejlen og få den rettet, end at stå i lufthavnen og skulle betale ekstra.
 • Sig nej. Vi fik at vide af FDM-travel, at vi bare skulle sige NEJ til alt, hvad AVIS spurgte om i lufthavnen om ekstra. Vi havde betalt for alt, hvad vi skulle bruge under vores ophold. Alt hvad vi ville sige ja til gennem AVIS, var en aftale med DEM, og IKKE FDM-travel. Det vil sige, at man selv kom til at hænge på det - hvad end man nu har sagt ja til. Fx står der i vores kontrakt "(...) Avis har ret til at tilbyde dig yderligere forsikringsdækninger og andre tilkøbsydelser. (..) aftalerne er frivillige - hvis du skriver under, har du indgået en bindende aftale, som ikke kan fortrydes"
 • Kreditkort - ikke bare debetkort, som mange danskere ejer. Vi fik at vide, at vi SKULLE have et international KREDITkort, som skal fremvises ved afhentning af bil. Dog gælder det, at hvis du er over 25 år kan du godt bruge debetkort
 • Undgå GPS gennem udlejningsfirmaet - det koster en krig, haha. Så tag hellere en med hjemmefra eller download et offline kort på telefonen

International kørekort

Der er SÅ mange, der spørger, om der skal bruges international kørekort, og mit svar vil til HVER EN TID være JA!! Der er så mange, der skriver, at det ikke er nødvendigt og at de ikke skulle bruge det, men brug nu bare de 25 kr på den lokale kommune, som det koster, for at være på den sikre side. Vi skulle vise både dansk og international kørekort, da bilen blev afhentet.

Sunpass / e-Toll

Sunpass er et elektronisk bompengesystem. Det fik vi anbefalet af flere - og benyttede os også af det. Det viste sig at være billigere end hvis vi skulle betale separat. Det er ikke i alle stater det bruges, men i Florida hedder det Sunpass. Det er en elektronisk lille dims, der sidder i foruden, som automatisk "blitzer" nummerpladen, når du kører gennem bommen. Der er ikke længere en fysisk bom, hvor der kan betales med kontanter, som i gamle dage. Vi tilkøbte unlimited e-Toll, så vi kunne kører "gratis" gennem alle de betalingsbomme vi ville.

Billigt brændstof

Benzin er helt utrolig billigt i Florida. En fuld tank i vores lejebil (Ford Fiesta) kostede 30$, som svarer til lidt over 200 kr.

Tip og gode råd

 • Hvis du bestiller gennem FDM-travel kan du få 10% på billeje, hvis du bliver medlem. Det kan blive til mange penge afhængig af længde på ferien, bilmærke osv. Jeg sagde bare "jaja" til det. Jeg har efterfølgende fundet ud af, at medlemsskabet koster 660 kr. om året, så hvis bilen koster 7000 kr. at leje i 7 dage vil du spare 700 kr., og har allerede der tjent medlemskabet hjem. Der er nemlig mange andre fordele både i og udenfor Danmark, når du så er hjemvendt. Du kan til hver en tid melde det fra igen!
 • TAG BILLEDER af bilen, så du er fuldstændig sikker på, at du ikke kommer til at betale for en bule du ikke har lavet
 • GPS hjemmefra, hvis du har en med amerikansk map
 • Mobilholder
 • Oplader til bilen er et must

Trafikken

Trafikken minder meget om den danske med nogenlunde samme regler. Dog er der på de fleste hovedveje to spor i hver side i stedet for 1, og du må dreje til højre i de fleste lyskryds - ja, du læste rigtigt! crazy, right?

Generelt er der ret godt skiltet i Florida - og dermed ikke sagt, at du kan fare vildt! haha. Generelt er der også lavere fartgrænser end i Danmark. Der er skiltet med ca 90 km/t på strækninger (motorveje) hvor vi typisk kører 110 km/t.

 • Freeways = motorveje
 • Highways = hovedveje
 • Tættere bebygget områder: 30 mph (48 km/t)
 • Skoleområder 20 mph (32 km/t)
 • Highways 55 mph (88,5 km/t)
 • Freeways 70 mph (112,5 km/t)

Det er dog alligevel på INGEN måde det samme som at køre i Danmark. Danskere er VIRKELIG dårlige til at køre på motorvej. Man skulle tro, at dét at køre højre om på en motorvej vil medfører en masse ulykker og trafikprop, men trafikken GLIDER bare derud af.

Drej til højre i lyskryds

De første mange gange man bevæger sig ud i lyskrydset for at dreje til højre under rødt, føltes det VILDT underligt, og man føler det er helt ulovligt. Men det er det altså ikke! Du skal bare sikre sig, at der er fri bane og at du ikke generer andre. De steder, hvor du ikke må dreje til højre er der skiltet med "no turn on red"

3-way, 4-way stop

På mindre veje og fx i villakvarterer er der ofte krydser hvor enten 3 eller 4 veje møder hinanden. Her gælder den mest wierd regel jeg kender til og stadig ikke forstår. MEN det gælder, at den billist der ankom først til krydset og stoppede, har lov at køre

Overhale højre om

At overhale højre om virker også louvligt de første par gange, men man vender sig hurtigt til det. Hvis der er 3-spor, kører lastbilerne faktisk tit i midtersporet (?), og så må du helt selv bestemme om du vil køre venstre eller højre om. På de 6-sporede motorveje kan det være befriende,.

Fartkontrol?

Der er ikke fartkontroller og stærekasser som i Danmark. Til gengæld er der enormt mange politibiler og sheriffer på vejene, som holder øje med ALT og ikke er bange for at holde dig ind til siden. Vi kom forbi SÅ mange biler, der blev stoppet. Om det er fartbøder ved jeg ikke.

Alkohol og promille?

Alkoholpromillen ligger på 0,8 i alle stater, altså lidt højere end i Danmark. Dog er der anerledes regler i forhold til at håndtere og transportere alkohol inde i bilen. I de fleste stater gælder det, at alkohol ikke må være åbnet inde i kabinen, så husk at læg det om bag i.

Carpool-baner

I større byer er der stor sandsynlighed for mange biler og måske trafikprop. DetDerfor er der nolge steder indført "carpool baner", som kun må benyttes hvis der sidder minimum 2 personer i bilen. Det betyder også, at hvis du kører på denne bane alene, kan du risikere en bøde, så vær varsomt!

Udtryk

 • Dead End = blind vej
 • Road Work ahead = vejarbejde

Regler

 • Bøder må ikke opkræves på stedet. Jeg har hørt, ved ikke om det virker, at man kan vise sit danske kørekort, og måske så slipper for en bøde, fordi man er en "dum turist" haha
 • Håndholdt mobil under kørsel er forbudt - selvom de fleste ikke forstår det
 • Hvis bil bliver slæbt væk pga ulovligt parkering (og det gør de meget i åbenbart, betaler ejeren selv
 • Betalingsparkering de fleste steder (ingen p-skiver)
 • Det er forbudt at overhale eller køre forbi gule skolebusser, hvor elever er ved at stå af eller gå på

Amerikanske måleenheder

Af en eller anden grund skal USA have andre målenheder end alle andre lande i DK. Det kan være lidt svært at regne med en gang i mellem.

Valuta

I USA bruger de USD $ som pr 23/02-20 ligger på 6,7 kr. Det vil sige 100$ svarer til 677 kr. Kursen svinger mellem 5 og 7 DKK.

Der er følgende mønter:

 • Penny = 1 cent
 • Nickel = 5 cent
 • Dime = 10 cent
 • Quarter 25 cent


Der er følgende sedler:

 • 1 dollar
 • 2 dollar
 • 5 dollar
 • 10 dollars
 • 20 dollars
 • 50 dollars
 • 100 dollars

Længde

 • 1 Inch = 2,54 cm
 • 1 Foot (1 fod er 12 inches) = 30,48 cm
 • 1 Yard (1 yard er 3 feet) = 91,44
 • 1 Mile = 1,6 km

Vægt/rummål

 • 1 Ounce (oz) = 28,35 g
 • 1 Pound (lb) = 453,6 g
 • 1 Ton = 907,2 kg
 • 1 Pint = 0,472 I
 • 1 Gallon = 3,785 l

Celsius/Fahrenheit

Grader i USA forstod vi overhovedet ikke. Vi kunne ikke få deres "måle-måde" til at blive logisk. Formlen fra Fahrenheit til Celius er: C* = (*F - 32) / 1.8. Derfor kan man ikke bare regne ud i hovedet, hvor varmt eller koldt der er. 32 Fahrenheit svarer til 0 grader. Det er meeeega mærkeligt

-5 °C 23.0 °F

-4 °C 24.8 °F

-3 °C 26.6 °F

-2 °C 28.4 °F

-1 °C 30.2 °F

0 °C 32.0 °F

1 °C 33.8 °F

2 °C 35.6 °F

3 °C 37.4 °F

4 °C 39.2 °F

5 °C 41.0 °F

6 °C 42.8 °F

7 °C 44.6 °F

8 °C 46.4 °F

9 °C 48.2 °F

10 °C 50.0 °F

20 °C 68.0 °F

30 °C 86.0 °F

40 °C 104.0 °F

Budget

Noget af det jeg bliver spurgt mest ind til er budgettet for sådan en tur. Derfor vil jeg give et samlet svar her. Det er ikke nogen hemmelighed, at 2 ugers rundrejse i Florida + krydstogt i Caribien bestemt ikke er billigt. Jeg synes dog vi er kommet utrolig godt ud af det. Vi har i alt brugt lige omkring 25.000 kr. per person på 2 ugers rundrejse i Florida med alt betalt. Det inkluderer altså alt transport, mad, fly, bil og andet. Derudover krydstogt i Caribien på 7 dage med alt inklusiv.

Benzin er helt utrolig billigt i Florida. En fuld tank i vores lejebil (Ford Fiesta) kostede 30$, som svarer til lidt over 200 kr. Derudover var der udgifter til sunpass, som er en afgift man betaler for at køre på deres highways. Det er kun highways, der koster penge - og selve udgiften er ikke særlig meget; under 5$. Det er lejen af sunpass, der er dyrt. Det er ikke muligt længere at betale afgift i betalingsautomater, så man skal have et sunpass. Derfor er denne udgift lidt dyr.

I gennemsnit brugte vi 850 kr for 1 overnatning, hvor af det flere steder var inkl. morgenmad. I The Keys og Miami var priserne suverænt dyrest - kostede over 1000 kr. per nat. Alle andre steder var det under 1000 kr.

Seværdigheder er en dyr budgetpost for rejsende i USA, hvor vi begrænsede os meget. Denne post er udelukkende så høj, fordi vi brugte 1800 kr. for blot at komme i Universal. Derudover brugte vi 400 kr. på Everglades.

Maden har vi i gennemsnit brugt 438 kr. per dag i alt, hvilket er meget billigt. Dette skyldes, at der flere gange var morgenmad på hotellet, at vi til tider slog enten morgenmad og frokost sammen, eller frokost og aftensmad sammen. Derudover var vi gode til at købe små snacks, istedet for at købe store måltider.

Udover disse poster brugte vi hver især penge på shopping, som ikke er medregnet, da det var ting vi alligevel ville have købt herhjemme.

Krydstogtet er umiddelbart en dyr post, men selve togtet kostede kun 3.149 kr. Denne pris indebærer både overnatning i 7 dage, transport til de forskellige øer, og alle måltider/snacks i 7 dage. Dette vil ikke kunne gøres billigere på lande. Det giver nemlig en gennemsnitlig pris på 450 kr for overnatning, mad og transport. Dertil er der et obligatorisk drikkepenge-gebyr på cirka 100 kr. per mand per dag, der tillægges regningen, som man betaler på båden.

Vi købte derudover en drikkepakke, så vi havde all-inclusive, og derudover brugte vi penge på ture/seværdigheder på de forskellige øer. Krydstogtet svarer derfor cirka til en charterferie med alt betalt.


Værd at vide

Praksis i forhold til indrejse

 • Du kan ikke rejse til USA uden pas
 • For danskere gælder det, at du SKAL udfylde ESTA inden afrejse. Hvis du ikke har udfyldt ESTA hjemmefra, er der ikke garanti for, at du kan komme ind i landet. ESTA skal udfyldes SENEST 72 timer inden afgang, så den kan nå at blive accepteret. BRUG IKKE eksterne hjemmesider/partnere, der mener at kunne udfylde det for dig. Det er svindel! Du skal SELV registrere det på den offentlige hjemmeside. Det koster 14$ at registrere sig, og du behøver ikke at printe det. Du bliver blot spurgt i fly, lufthavn, paskontrol osv., om du har udfyldt det
 • Vær opmærksom på, at der er politi/andet personale i lufthavnen, der spørger dig om en maaassseee spørgsmå, som kan virke ubehagelig. Det er blot sikkerhedsspørgsmål. Hvor du skal bo, hvor lang tid du skal opholde dig, hvor du skal hen, om det er forretning eller turistrejse, og lignende spørgsmål. Men man går altså måske lidt i panik, fordi det føles lidt som en afhøring.
 • Du kan godt bruge kreditkort i USA (vi skulle bruge KREDITkort til at leje bil, og ikke debet)
 • Du skal booke minimum den første overnatning på forhånd inden afrejse, fordi du skal oplyse, hvor du skal befinde dig under dit ophold

Praksis

 • HUSK adapter!!
 • Lås IKKE din indcheckede bagage - hverken med hængelås eller kode. Når din kuffert skal ind i USA, vil lufthavnspersonalet flå din kuffert op, og det er på EGEN regning, hvis der sker noget
 • Du må max rejse ud af USA igen med 3.250 kr - hvis du rejser over denne værdi, skal der betale skat/moms af beløbet
 • Husk altid at have en backup af flybilletter, bookede overnatninger, pas og andre vigtige dokumenter på din telefon. En god idé kan være via mail eller blot at printe en ekstra ud. Det er rart hvis uheldet nu skulle være ud
 • Hav mere end 1 kreditkort med på rejsen. Hvis du kun har 1 kreditkort med og ingen kontanter, og du så bliver udsat for tyveri eller du taber det, står du uden penge. Det er, sagt på godt jysk, træls!
 • Hav gerne kuglepind med ind i flyet, så du nem og hurtigt kan udfylde de papirer, du skal


Populære spørgsmål

 • Skal jeg medbringe kontanter? Svaret er JA! Det er i hvert fald en god idé. Du kan nærmest ikke undvære kontanter i USA. Danmark er så langt fremme med elektronisk betaling, kontaktløs betaling osv., og det er USA på ingen måde (og ja, vi er i 2020). Der skal gives penge til rengøringspersonale og piccolo på hoteller, og de tager altså ikke imod kort. Derudover er det generelt rart at have kontanter med til drikkepenge, taxichauffører, indkøb, snacks og andre ting.

 • Kan jeg bruge kreditkort? Svaret er JA! Du kan benytte stort set alle kreditkort. Vi blev bildt ind af Jysk Rejsebureau, at der kun kunne bruges KREDITkort og ikke debitkort, som de fleste danskere jo har. Dette er IKKE rigtigt. Du kan både bruge Visa og Mastercard. Et tredje populært kort er American Express. Tag gerne flere kreditkort med, hvis nu én skulle blive spærret. Det er sku træls at stå i USA uden penge.
 • Skal jeg have visum? Svaret er delvist ja. Du SKAL have ESTA for at kunne komme ind i USA - og det gælder som visum.
 • Skal jeg have international kørekort? Mit svar er også JA, selvom mange vil sige nej. Det koster kun 25 kr. at lave på din lokale kommune, så det er bedre at få det gjort, end at blive stoppet på din rejse uden.


Andet
 • Alt, hvad der har med dyr lukket inde i bure, bassiner eller lignende, SKAL du simpelthen holde dig fra, lige meget hvor MEGET du gerne vil svømme med en delfin, for det er DYREPLAGERI!!!
 • Der ER hajer i havet rundt om Florida. New Smyrna Beach er det 2. mest hajangrebede strand i hele verden lige efter Australien
 • Disney World og Universal Studios er DYRT
 • Der er levende koralrev ved Key Largo
 • Havene omkring Florida er Det Mexikanske Golf og Atlanterhavet
 • Der er rigtig mange ældre, og nogen vil måske kalde staten for pensioniststat
 • Rigtig mange rejser med krydstogsskibe fra enten Miami eller Fort Lauderdale
 • Der er enormt mange golfbaner
 • Florida består af mange nationalparker/state parks
 • Florida har den længste kystlinje af alle stater i USA
 • Uanset hvor du befinder dig i Florida, er der max 60 miles til havet

Har du været i Florida?

Frederikke Guld // Rejseguide af Guld // Instagram: travelwithfrederikkegulddd// Facebook: Rejseguideafguld

Synes godt om

Kommentarer