REJSEGUIDE TIL BUDAPEST

Nogle tager til Budapest for afslapning ved de termiske bade - nogle tager dertil for seværdighederne skyld - nogle for madens. Budapest kan lidt at det hele, så det er helt sikkert en ideel storby at besøge, hvis du leder efter en storbyferie. Jeg er virkelig positiv overrasket over Budapest, for jeg synes i den grad, at byen er undervurderet. Der er noget for enhver smag! Jeg synes mest af alt, at hovedstaden minder om en kombination af både London, Berlin, Paris og lignende hovedstæder. Det jødiske kvarter minder om Berlin, Budapest Eye er ligesom London Eye med udsigt, og derudover er byen meget hvid/lys, som Paris. Jeg har lavet et indlæg om dagsprogram i Budapest, som du kan læse her samt top 10 seværdigheder, som du kan læse her.

Budapest seværdigheder
Budapest
Chain Bridge Budapest

Rejsetid: 3.-8. oktober 2019

Sted: Budapest, Ungarn

Med hvem: Mor (mor-datter tur)

Formål: Seværdigheder, afslapning, hygge

Vi bookede flybilletter og hotel separat, hvilket var rigtig nemt og sagtens kan anbefales. Budapest er en virkelig billig by, så det er billigt at leve her.

Den lille historie om Budapest (og Ungarn)

Hvis du ikke er til en lille historietime, så gå bare videre til næste afsnit ;)


Budapest er hovedstaden i Ungarn, og har i dag omkring 1,7 mio indbyggere. Først og fremmest er Budapest delt i 2 af floden, Donau - faktisk i 3, hvis Óbuda tæller med. Buda er en bydel, Pest er en bydel, og Óbuda er en bydel. Óbuda betyder "old buda", som er den gamle del af Buda-siden. Den betegnes som sådan ikke som en del af Budapest, så derfor vil jeg ikke nævne mere om det.


Indtil 1849 var Buda og Pest faktisk to separate byer, og i 1873 blev de to byer samlet til én. Buda er den ældste del af hovedstaden med slotte og ældre bygninger, hvor Pest er den mere moderne del med shopping og restauranter. Det har dog ikke altid været en dans på roser for Budapest, som har været under mange forskellige styrer.


Budapest blev bygget af romerne helt tilbage i år 89, og det er også derfor, at byens arkitektur flere steder minder lidt om italienske byer. Buda og Pest blev erborede en del gange af mange forskellige styrer. Flere gange led både Buda og Pest store tab. Da Buda og Pest blev forenet under navnet Budapest, blev byen til en verdensby, hvor befolkningen voksede og voksede. Der er enormt meget historie om/i Budapest.


I 1867 bliver der oprettet et dobbeltmonarki med Franz Joseph som kejser af Østrig og konge af Ungarn. Indtil 1. verdenskrig blomstrer økonomi, kultur og arkitektur. 1. Verdenskrig bryder ud i 1914 bryder ud med Østrig-Ungarn på Tysklands side, og det ender med, at dobbeltmonarkiet taber krigen. Under 1. verdenskrig var der store menneskelige tab.


I 1941 under 2. verdenskrig går det fascistiske Ungarn på Hitlers side. Den sværeste tid i Budapest's historie var fra 1944-45, som bestod af utallige kampe mellem Den Røde Hær og de ungarske tropper. I 1944 besætter tyskerne Ungarn, og der sendes 400.000 ungarske jøder til kz-lejr. Efter krigen lå 1/3 af hele Budapest i ruiner. Budapest under 2. verdenskrig er en hel historie for sig, da der er rigtig meget at fortælle. Da muren faldt i 1989, fjernedes det elektriske hegn også mellem grænsen til Østrig og Ungarn.

Gåtur langs Donau Budapest

Fly til Budapest

Der er direkte flyforbindelser fra Billund og København til Budapest med Ryainair - endnu ikke fra Aalborg. Når du booker gennem Ryanair skal du være opmærksom på, at alt koster ekstra. At sidde sammen i flyet, at få håndbagage med osv. Der er nemlig ikke bagage med i prisen - heller ikke håndbagage. Håndbagagen indebærer kun en meget lille taske, som skal kunne ligge under sædet, og IKKE en trolley. Derudover skal du betale for at komme til at sidde sammen i flyet. Hvis ikke du betaler, bliver du højst sandsynligt ikke placeret sammen. Vi tog dog chancen, og hvis flyet ikke er fyldt, kan du jo bare flytte dig. Eller spørge personen om de vil bytte plads. Det er helt gratis!


En anden ting du også skal være opmærksom på er naturligvis, at der er parkeringsgebyr i lufthavnen. Her er det billigste 85 kr. om dagen eller 8 døgn for 335 kr.


Vi fløj derfor fra Billund, hvor billetterne kostede 224 kr. per styk. tur/retur, så det er virkelig billigt. Derudover betalte vi 157 kr. for prioritet/2 håndbagage, så vi kunne få vores trolley med. Det gode ved at betale for dette er, at du komme før i køen, fordi det netop er prioritet. Alt i alt gav vi altså 380 kr. for en billet tur/retur til Budapest.

Ryanair udefra
Trappe ud af fly

Transport til og fra Budapest Lufthavn

Lufthavnen hedder Budapest Ferenc Liszt International Airport (BUD) - og den har 2 terminaler; Terminal 2A og terminal 2B. Lufthavnen er relativt lille, og så alligevel ikke.


Du skal være opmærksom på, at nogle gates er UDENFOR. Og ja, du læste rigtig - udenfor! Det var virkelig en underlig oplevelse at gå udenfor for at komme til gaten. Hvis det er en kold dag, som det var for vores vedkommende, så husk jakken. Vi skulle med fly kl. 7 om morgenen, og der var 0 grader. Vi skulle cirka stå udenfor i 10-15 minutter, så det var en ret kold oplevelse.


Der er cirka 15 km fra lufthavnen til centrum, så lufthavnen ligger relativt tæt på storbyen, i forhold til mange andre storbyer. Transporten til og fra lufthavnen tager derfor ikke særlig lang tid.

Budapest lufthavn
Budapest lufthavn
Budapest lufthavn gate
Budapest lufthavn gate

Fra lufthavn -> centrum

Da vi ankom i Budapest Lufthavn anede vi faktisk ikke, hvordan vi skulle komme fra lufthavn til centrum. Vi har efterhånden været i en lufthavn mange gange og tænkte derfor, at det nok var nemt og overskueligt nok at komme fra lufthavnen til centrum.


Tip: Flere bliver vildledt af de sælgere, der står LIGE, når du kommer ud i lufthavnen, som sælger transport ind til centrum. Det er bare dyrt, for du kan komme med offentligt transport utrolig billigt i Budapest. Derfor vil jeg anbefale at fortsætte forbi alle de sælgere, der er private, og tage offentlige transport, som koster under 20 kr.

Der er to billige løsninger at komme til centrum på; den ene er bus 100E, og den anden er bus 200E. Det er mega nemt at købe billetter til begge løsninger - enten er der en fysisk person bag skrænten ved "Airport shuttle bus" eller også er der en lilla maskine, hvor du selv kan købe billetter.


Vi gik til den fysiske skrant med personale i lufthavnen for at få så meget information som muligt. Personalet var ikke gode til engelsk, og forstod faktisk ikke rigtig noget - de kunne ikke forklare noget, og gav os bare en billet til 200E. Jeg havde fundet Maps frem på telefonen, som skrev, at vi skulle med 100E, så det var rigtigt nedern, at de ikke kunne kommunikere på engelsk. Vi var altså nødsaget til at tage 200E.

100E vs 200E

100E

100E til Deák Ferenc Tér

Når du går ud af lufthavnen, kommer stoppestedet på højre hånd.

Vi tog 100E fra centrum til lufthavn.

Vi tog taxa til Deák Ferenc tér, fordi offentligt transport først starter 4:30, og vi skulle med bussen 3:40.





200E + M3

200E til Köbánya-Kispest

Stoppestedet er samme sted for 200E, som 100E - på højre hånd, når du kommer ud fra lufthavnen.

Vi tog 200E fra lufthavn til centrum.

Da vi ankom tog vi med 200E, og blev sat af på Nagyvágarad ter, hvorefter vi skulle tage M3-metro for at komme nærmere vores hotel


  • Direkte bus
  • Den stopper kun ved: Deák Ferenc tér, Kalvin tér og Astoria, som er ved city centre
  • Pris: 900 HUF, som svarer til 20 kr. (hav kontanter med for en sikkerheds skyld)
  • Du skal have papir-billet eller mobil-billet til airport-shuttle med denne bus
  • Bussen går hvert 20. minut
  • Ikke direkte bus
  • Stopper ved alle regular stops på ruten, så det tager en smule længere tid med denne bus (14 stop)
  • Pris: 900 HUF, MEN hvis du køber billetter til offentligt transport (eksempelvis 24-timers kort), kan du kører gratis med denne lufthavnsbus
  • Bussen går hvert 20. minut

  (Kan tage lang tid i myldertid på grund af trafikken)

  Fra lufthavn til centrum

  • Den første bus fra lufthavn -> centrum går 5:00 - og den sidste bus går 01:20
  • Turen varer mellem 35-45 minutter, afhængig af trafikken og stoppested

  Fra centrum til lufthavn

  • Den første bus fra centrum -> lufthavn går 3:40 (fra Deák) og den sidste bus 00:40
  • Går hvert 20. minut
  • Turen varer cirka 45 minutter

  Fra lufthavn til centrum, og omvendt

  • 200E er er all-night service, så kører altså 24/7
  • Turen varer cirka 45 minutter, afhængig af trafikken
  Budapest lufthavn gate
  Budapest lufthavn solopgang

  Hotellet i Budapest

  The Aquincum Hotel Budapest *****

  Værelsestype: Superior


  Vi bookede dette hotel via Booking.com. Vi var på forhånd klar over, at hotellet ikke lå midt i centrum, men prioriterede billigere pris end god placering. Vi indtænkte nemlig både metrokort og adgang til termisk bad i prisen, og også her var hotellet langt billigere, end at bo midt i centrum. På hotellet var der nemlig adgang til termisk bad - et stort spaområde.


  Hotellet kostede 3.300 kr. for 5 nætter for 2 personer. Derudover havde jeg en rabatkode, som du i øvrigt også kan benytte dig, hvor vi fik 300 kr. tilbage. Derfor kostede det kun 1.500 kr. per person for 5 nætter i Budapest. (Book igennem dette link og så kan du også få 15€ tilbage, hvis du booker hos Booking.com)

  Hotel aquincum udefra
  Hotel aquincum Budapest spa
  Hotel aquincum Budapest hotelværelse
  Hotel aquincum Budapest
  Hotel aquincum Budapest
  Hotel aquincum Budapest

  Vi havde læst en masse anmeldelser om, at det ikke var 5-stjernet hotel, og det er jeg delvis enig i. Der er flere ting, der gør, at jeg ikke synes der hører 5 stjerner til, men generelt er det et virkelig fint hotel, og langt over vores standard for storbyferie. Nogle gange virkede vores strømstik på værelset ikke, nogle gange virkede vores kort til døren ikke, flere steder er der lidt ødelagt, og der manglede morgenkåber på værelset. Dette er det mest negative jeg kan komme på - og jeg synes egentlig ikke det trækker ned, men jeg forstår godt, hvad andre mener.

  Hotel aquincum Budapest udsigt

  Det positive

  • Store værelser
  • Gode senge
  • Pænt og rent
  • Udsigt over Donau
  • Badekar (+ nem at regulere vandets varme)
  • Elkedel (med kaffe og te-faciliteter)
  • Nem transport
  • Spaområde med sauna, boblebad, termiske bade, dampbad mm.
  • Fitnessrum
  • Håndklæder, linned og toiletartikler med i prisen
  • Hårtørrer
  • Gratis wifi
  • Restaurant, bar og café på stedet
  • Mulighed for wellness-behandlinger
  • Elevator
  • Værelset er fredeligt og stille (vi spurgte om vi kunne få et værelse højt oppe, så vi var væk fra larm)
  • Rart personale

  Det negative

  • Langt til centrum
  • Slidt værelse, men ikke det man bemærker
  • Kortet til værelset virkede lidt on and off
  • Nogle stik til strøm virkede ikke, eller virkede kun nogle gange (wierd)


  Alt i alt er vi positivt overraskede over hotellet, da vi havde læst flere anmeldelser om, at det i hvert fald ikke levede op til 5-stjernet, og at spaen havde lukket - og flere ting. Det er flotte store værelser, kæmpe skab og dejligt med skrivebord/meget bordplads. Derudover er der el-kedel med te og kaffefaciliteter, samt to flasker vand hver dag, som også er meget rart. Kan helt klart anbefales, og er helt sikkert et sted jeg vil komme igen.

  Transport i Budapest

  Gåben er at foretrække, men hvis ikke du kan holde til det, er det utrolig nemt med offentligt transport - især Metro-systemet, hvis man altså først liiige er inde i metro-systemet. Jeg har lavet en meget grundig guide til London Underground, som du kan læse her, hvis du slet ikke forstår undergrunden.

  Først og fremmest er du nødt til at købe en billet for at bruge det offentlige transport, for selvom du ikke skal bruge din billet, så tjekker kontrollørerne gerne turisters billetter. Vi blev stoppet mange gange i løbet af turen, hvor de tjekkede, at vores billet nu også gjaldt på dagen.

  Budapest er en super billig by, hvilket også afspejler sig i priserne på offentlige transport. Der er både tog, metro, sporvogne og busser i Budapest, så der er super gode muligheder for at komme hurtigt rundt i byen. Hvis du fx køber en endagsbillet, kan du bruge billetten uanset, hvilket offentligt transportmiddel du ønsker.

  Der er 4 metro-linjer, som kører i undergrunden:

  • M1 - den gule
  • M2 - den røde (Fra Buda til Pest-siden)
  • M3 - den blå
  • M4 - den grønne

  Hovedstationen" er Deák Ferenc Tér, og her rammer M1, M2 og M3. Derudover er der 5 tog, der kører over jorden:

  • 5 - den lilla (På Buda-siden)
  • 6 - den brune
  • 7 - den orange
  • 8 + 9 - de lyserøde

  Derudover kører der sporvogne og busser, som jeg overhovedet ikke har styr på linje-mæssigt. Der er utrolig mange busstoppesteder rundt i Budapest, så det er rimelig nemt at tage bussen. Det samme gælder sporvogne, som især har mange stoppesteder ved centrum.

  Det er utrolig nemt at købe billetter. Flere steder findes der lilla standere, som fungerer fuldstændig ligesom de danske standere på en togstation. Der er et godt overblik over, hvad du kan købe.

  Priser

  • 1 single-billet: 350 HUF (hvilket svarer til 7 kr.)
  • 24-timers billet: 1.650 HUF (hvilket svarer til 36 kr.)
  • 72-timers billet: 4.150 HUF (hvilket svarer til 93 kr.)
  • 1 uges billet: 4.950 HUF (hvilket svarer til 110 kr.)

  Hvis du skal være i byen i 3 døgn, vil jeg anbefale at købe 72-timers kort, som giver fri adgang til alt offentligt transport for kun 93 kr., hvilket er virkelig billigt. Hvis du skal være i byen i 4 døgn vil jeg faktisk anbefale at købe 1 uges billet, da det er billigere end at købe 72-timers + 24-timers billet.

  Sådan finder du vej i Budapest

  Når du skal med offentligt transport i Budapest, skal du ALTID kigge efter slutstationen for at se, hvilken retning bussen/toget/undergrunden/osv. går. Derefter kan du se, hvilken station du skal stå af ved, og så er det rimlig overskueligt at finde vejen.

  Et mega godt tip er at bruge Iphones egen kort-app, og vælge "offentligt transport" istedet for bil eller gå-ben. Det er SÅÅÅ nemt at bruge - du kommer altid i den rigtige retning, og skal næsten ikke tænke selv, ha ha.

  Som du kan se på billederne nedenfor, har jeg taget screenshot af en tilfældig rute. Jeg vil prøve kort at forklare, hvordan du finder den rigtige vej:

  • Her skal vi starte med Deák Ferenc Tér og gå mod M2-metroen, som er den røde linje.
  • Når du er på vej i undergrunden, er der oftest to retninger; her skal du holde øje med, hvilken retning du skal med
  • Under "M2-metro" står der "mod Déli Pályaudvar" og det slutstationen på den metro, du skal med. Hvis du går mod denne slutstation, kommer du med toget i den rigtige retning
  • Slutstationen er Batthyány Tér, hvor du står af
  • Turen er dog ikke slut endnu, for her skal du videre. Når du står ud af toget, er der skilte med "exit" eller toge med andre retninger. Her finder du blandt andet 5-metroen, som er den lilla linje
  • Igen skal du kigge efter slutstationen, som i dette tilfælde nu er "Mod Szentendre"
  • Slutstationen er "Szentlélek Tér, hvor du står af
  • Voila, så er du fremme ved slutdestinationen - og så svært var det jo ikke :-) :-)

  Jeg håber, at du kan bruge denne lille lynguide til, hvordan du finder rundt i Budapest's offentlige transport. Dette gælder ikke kun i undergrunden, men for alt offentligt transport. På bussernes front-skilt kan du se slutstationen - på sporvognenes front-skilt kan du se slutstationen - så det er altid slutstationen du skal se efter først for at finde den rigtige retning -> og så derefter, hvor du skal stå af henne.

  Alternativ transport

  Udover det offentlige transport er der også mange andre former for transport rundt i byen - måske en sjovere form for transport. Du kan både leje cykler, komme på segwaytur, leje en af de populære el-løbehjul, eller tage hop-on-and off, bus.

  Cykel

  Du kan leje cykler flere steder i byen, og jeg ved ikke, hvordan det fungerer. Jeg kunne forestille mig, at det er okay nemt. Jeg vil dog være lidt usikker på trafikken, da der ikke er cykelstier på hovedvejen. Derfor er du nødsaget til at køre på vejen, hvor bilerne i forvejen er mange og evt. spærre vejen for dig (det gjorde de ved os, da vi kom på løbehjul). På de små veje tror jeg dog overhovedet ikke, at det er en udfordring. Cykelstierne er dog ikke at se, som de eksempelvis er i København, hvor det er utrolig nemt at komme rundt på cykel.

  • Cirkapris: omkring 50-150 kr. om dagen

  Segway

  Flere steder i centrum er der nogle fyre, der står på segways. De prøver at sælge guidede ture til turister, og vi blev naturligvis også tilbudt en tur. Først lokker de med gratis prøveture, hvorefter du skal betale for at komme på en tur. Jeg ved ikke, hvordan og hvorledes med priserne og længderne, men vi så flere grupper på segway, som fik rundtur i Budapest.

  • Cirkapris: 200 kr. for 2,5 time

  El-løbehjul

  Èn ting vi brugte flere gange var de populære el-løbehjul. Vi brugte firmaet Lime, som fungerede ganske fornuftigt. I forhold til de danske priser, er det VIRKELIG billigt at tage løbehjulet i Budapest. Det koster 250HUF at låse hjulet op, og herefter koster det 50HUF i minuttet, hvilket svarer til henholdsvis 5 kr., og 1,5 kr. i minuttet. VIRKELIG billigt.

  Reglerne siger, at du skal acceptere, at du overholder reglerne, har hjelm på, og andre lignende ting. Her trykkede vi accepter, selvom vi ikke havde hjelme osv. på. Det fungerer således, at du downloader appen på din smartphone. Herefter tilføjer du dit betalingskort, og herefter scanner du QR-koden, som er på styret, via appen. Når du har scannet koden, låser du hjulet op, og du kan påbegynde din tur. Når du er færdig med turen, låser du hjulet igen for at checke ud, og pengene trækkes automatisk på dit tilføjede kort.

  Vær opmærksom på:

  • Du må ikke parkere i de røde zoner, så hold øje med kortet
  • Du

  Hop-on-and-off bus

  Det hører enhver storby til at have en hop-on-and-off tur bus. Jeg har prøvet sådan en bus op til flere gange, og vi vurderede, at det behøvede vi ikke. Det kan dog være en god idé, hvis ikke du er til at gå så meget rundt. I busserne er det lyd-guider, som fortæller, hvad I kører forbi, og fortæller eventuel historie om seværdigheden. Når du ikke længere vil være på bussen, kan du blot stå af. Når du er færdig med at være ved evt. en seværdighed, står du blot på igen, og kører videre.

  • Cirkapris: 200 kr for 48-timer

  MonsteRoller Elscooter

  Dette er igen noget nyt, og første gang jeg så det. Det er en slags scooter, men alligevel ikke. Det minder om et elløbehjul, bare med sæde på.

  • Cirkapris: 200 kr. for 1 time

  Budapest - opdelt i distrikter

  Ligesom i Paris er Budapest delt op i distrikter, som kan være enormt svære at finde rundt i. Der er i alt 23 distrikter (kerúletter). Hvis du, ligesom jeg inden jeg tog afsted, heller ikke rigtig forstår opdelingen, så læs med her. Jeg vil prøve at overskueliggøre distrikterne. Jeg udvælger kun 5 distrikter, som jeg synes er de vigtigste, og dét jeg vil kalde for centrum. I de følgende 5 distrikter ligger de mest populære og bemærkelsesværdige seværdigheder.

  Distrikt I (gul)

  Dette distrikt er Buda-siden, hvor terrænnet er meget kuperet. Det er den gamle bydel, hvor du finder Fisherman's Bastion, Mattiaskirken, Buda Castle, Citadellet og Gellert Hill.

  Distrikt V (rød)

  Dette distrikt er den mest centrale del af Pest-siden. Det er her du blandt andet finder Parlamentet og skoene på Donau-promenaden.

  Distrikt VI (blå)

  Dette distrikt ligger lidt nord for Parlamentet. Her finder du high-end shopping på Andrássy út med Gucci og lignende butikker. Det er også her du finde Heltepladsen og Városliget, som er byeparken. Det er også her du finder House Of Terror.

  Distrikt VII (grøn)

  Dette distrikt vil jeg betegne som det jødiske kvarter, da du her finder bygninger, hvor der stadig er skudhuller i. Det er også her du finder Europas største Synagoge, som er et stort turistmål. Det er også her du finder Szimpla Kert, som er den mest populære ruinbar. Når du går en tur gennem kvarteret, kan du tydeligt mærke, hvor berørte området har været af situationen. Flere steder finder du mindesmærker om jøderne, der døde under 2. verdenskrig.

  Distrikt VIII (pink)

  Dette distrikt er ikke et must-see. Jeg kan faktisk ikke huske om vi så noget bestemt i område - det tror jeg ikke.

  Skal jeg bo i Buda eller i Pest?

  Budapest er i dag stadig på en måde delt i to på grund af Donau. Byen bærer stadig meget præg af hver sin storheds tid. Buda er stadig et bakket landskab, og Pest er stadig byens politiske og finansielle centrum. En væsentlig forskel på de to bydele er, at Pest er en flad bydel, hvor det er let at gå rundt, hvor det i Buda er mere kuperet, og kan være svært eksempelvis at have en barnevogn med rundt. Uanset om du bor på Buda eller Pest siden, skal du helt sikkert opleve begge bydele.

  Skal jeg bo i Buda eller i Pest?

  Nogle foretrækker at bo i Pest og nogle foretrækker at bo i Buda. Men det kan være lidt uoverskueligt, hvilken bydel du skal bo i - og hvor seværdighederne er.

  Buda-siden

  Buda er den ophøjede bydel, hvor du har den smukkeste udsigt til Pest. Buda er den gamle bydel, hvilket også betyder, at terrænet er meget kuperet, og gør det ikke nemt at gå i høje hæle. Landskabet er meget bakket - op og ned af trapper. På Buda-siden ligger Gellérthøjen, som er det højeste punkt i Budapest. Ved Gellért ligger et overklasse-sommerhusområde.

  Hvis du skal ud at spise om aftenen, skal du nok drage mod Pest-siden, som har langt flere spisesteder. Der er ikke langt til distrikt V, hvor de bedste spisesteder ligger.

  Pest-siden

  Pest er den mere moderne bydel med shopping og spisesteder. Terrænet er langt mere fladt, og du kan sagtens gå i høje hæle rundt. Pest-siden er også her, hvor Parlamentet ligger. Den første metro åbnede faktisk på Pest-siden, og i sammendrag med dette byggede man også store boulevarder og bygninger i moderne arkitektur. På Pest-siden i distrikt V finder du mange gode spisesteder; både restauranter, caféer - og mange barer. Derudover en lang gågade med mange butikker.

  Alt i alt

  Jeg tror umiddelbart de fleste vælger at bo på Pest-siden, fordi det er "centrum", som ligner mest en storby. Hvis du vil have udsigt til Parlamentet, skal du bo på Buda-siden. Hvis du gerne vil bo tæt på restauranter, skal du bo på Pest-siden. Uanset hvilken side du vælger at bo på, er det nemt med transport. Uanset hvad, vil jeg anbefale at se seværdigheder både på Buda og Pest - og især opleve begge bydele. Du kan stadig tydeligt se storhedstiden på begge steder. På Buda-siden ligger Fiskerbastionen, og på Pest-siden ligger Parlamentet. Der er gode seværdigheder på begge.

  Som nævnt tidligere boede vi faktisk hverken i Buda eller Pest, men tættest på Obuda. Dette er også en mulighed. Her er det langt billigere at bo. Offentligt transport derfra er også både nemt og billigt. Derudover er der Margaret-øen, som er meget populær om sommeren. Her finder du spa-hoteller og én stor, grøn park. Det er meget roligere her ind i centrum.

  Rejseguide Budapest

  Overblik over seværdigheder

  Seværdigheder Budapest

  Seværdigheder i Budapest

  For at gøre det mere overskueligt for dig at finde rundt i alle de seværdigheder, vil jeg prøve at dele seværdighederne op på Buda-siden og på Pest-siden. Det kan nemlig være mega svært at finde rundt i, hvilke seværdigheder du kan se på samme dag, hvor de ligger henne - og hvor langt de ligger fra hinanden.


  Som nævnt tidligere er Budapest delt i 2 af Donau. Budapest har faktisk hele 7 broer, der krydser Donau. Den mest populære bro er Kædebroen, som forbinder Buda og Pest på det mest populære sted, og er også et trafikknudepunkt. Derudover der Elisabeth-broen og Margit-broen, der ligger henholdsvis til højre og venstre for Kædebroen.


  Donau flyder faktisk hele vejen fra Tyskland til Sortehavet - forbinder 4 hovedstæder og 7 lande. Det er den næst-længste flod i Europa. Donau var ikke kun en vigtigt handelsvej, men også vigtigt for det osmanske rige. Den blev især brugt til fiskeri, men på grund af store forureninger i det 18. og 19. århundrede, er der nu ingen fiskeri.


  Chain Bridge (Kædebroen) var den første forbindelse mellem Buda og Pest. Grunden til, at den blev bygget i sin tid var grundet, at Greven skulle til begravelse ved sin far, og skulle vente en hel uge på Pest-siden. Det var aaalt for lang tid, så han besluttede sig for at ville bygge en vej, så ventetiden var kortere. Han tilbød et års løn af sin egen, fordi han brændte så meget for at bygge broen. Under 2. verdenskrig var Budapest meget præget af sprængninger osv. I slutningen af krigen blev broen sprængt - og skulle genopbygges. Som du kan se på billederne nedenfor, er det sådan broen ser ud i dag (2019). Broen bør opleves både i lys og mørke.

  Chainbridge Kødebroen Budapest

  Margaret-broen var den 2. faste bro mellem Buda og Pest. Den blev bygget i det 19. århundrede, og i en lang periode skulle man faktisk betale for at besøge øen, som ligger i midten af broen; Margaret-halvøen. I dag skal der ikke betales.


  Margaret-øen er det rolige og afslappende kvarter i Budapest, hvor flere spahoteller ligger. Øen er 2,5 km lang, og derfor bruger mange den til en løbetur. Der er gode stier hele vejene rundt om øen - derudover kører der kun busser på øen. Der findes to termiske bade på øen. Derudover er der en japansk have og en springvand med både lys og lyd.

  Termiske bade

  Budapest er kendt for sine termiske bade, hvilket også gør Budapest til en kendt "badeby" - en af de mest kendte i hele verdenen. Mange siger, at du ikke kan besøge Budapest uden at have besøgt mindst ét termisk bad. Ungarn har ingen kyster, fordi det ligger midt i Europa. Landet har i alt 1.300 kilder under sig. Det er en ungarsk tradition at bade i de termiske kilder, da der er gode mineraler og helende for kroppen. Under Ungarn er der termiske kilder - en af verdens største område af termiske kilder. Alene Budapest er bygget ovenpå over 100 termiske kilder.

  Det er ikke kun turister, som nyder godt af spaophold og termiske kilder. Også de lokale holder gang i traditionen. De mest populære termiske bade er:

  • Széchenyi-badet (Pest-siden)
  • Gellertbadet (Buda-siden)

  Derudover er der:

  • Király-badet
  • Rudas-badet
  • Lukács-badet
  • Palatinus Bade

  (Scéchenyi-badet ude fra)

  Alt dette er noget, der lidt hører begge bydele til. Derfor vil jeg nu gå mere i dybden med de forskellige seværdigheder på både Buda og Pest siden.

  Først vil jeg give dig et indblik i Pest-siden, da det er, hvad jeg vil kalde for Budapest's centrum. Det er den moderne bydel, og også her, hvor Parlamentet ligger, som jo er Budapest's varetegn. Det er også her du finder den bedste shopping og de bedste restauranter. Alt, hvad der kendetegner en storby.

  På Pest-siden

  Parlamentet

  Parlamentet er efter min mening Budapest's varetegn. Under økonomisk højkonjunktur i det 19. århundrede besluttede man sig for at bygge et Parlament til byen, fordi der altid blev holdt politiske møder mange forskellige steder i byen. De ville gerne samle det hele til ét sted. Det var sin tids største investering, som kostede 3.4 millarder euro at bygge, hvilket var riiiiigtigt mange penge dengang.


  Bygningen er 268 meter langt og 11 meter bredt, og er altså en kæmpe bygning. Det tog 17 år og over 100 håndværkere at bygge - som naturligvis SKULLE være ungarsk. Alt ved parlamentet skulle være ungarsk - både materiale og håndværkere. Parlamentet er bygget af kalksten. Der er 90 statuer udenfor, og 150 statuer indenfor. Parlamentet er 95 meter højt på sit højeste punkt. Indvendigt at der 692 rum og 13 elevatorer. Derudover er det Ungarns største bygning.


  Parlamentet ligger lige ud til Donau, og har fantastisk udsigt. Bygningen skal ses både fra Buda-siden og fra Pest-siden, og skal ses både i dagslys og mørke. På en solskinsdag er Parlamentet rigtig smuk, og om aftenen når mørket er faldet på, lyser den op. Jeg vil helt klart anbefale at se Parlamentet fra alle tænkelige vinkler - i både dagslys og i mørke.

  • Pris: Gratis udefra
  • Pris: 2200 HUF indvendigt
  • Station: M2 med metro / Kossuth Lajos-plads med sporvogn

  Donau-promenaden med jernskoene

  Hvis du skal finde dette sted på Maps hedder seværdigheden "Shoes on the Danube Bank". Det ligger lige i nærheden af Parlamentet. Hvis du står af ved Parlamentet, kan du i samme ombæring besøge dette sted. Det er et meget rørende sted, fordi det virker så uvirkeligt. Promenaden med jernskoene er et mindesmærke for alle ofrene (jøderne), der døde under 2. verdenskrig. Nazisterne og Pilekorspartiet gik fra 1944-45 efter at dræbe jøderne - og ikke kun spærre dem inde/mishandle dem. Partierne jagtede altså jøderne gennem gaderne, og når de blev fanget, blev de bedt om at stå her på Donau-promenaden for at blive skudt. Inden skulle de dog tage sine sko af, som du kan se på billedet. Jøderne blev skudt, og deres lig faldt i vandet og drev væk. Her stod kun skoene tilbage.


  Det er en meget rørende historie, som jeg personligt synes kommer meget tæt på. Det er en meget populær seværdighed, som er besøgt at mange turister. Monumentet består af jernsko, som skal symbolisere hele episoden fra 1944-45. Under 2. verdenskrig døde 565.000 jøder ud af Ungarns 825.000 jøder.


  • Pris: Gratis
  • Station: Samme som parlamentet

  Sankt Stefans Basilika

  St. Stephans Basilika er bestemt er kig værd udefra, hvis du alligevel er i området. Vi nåede ikke ind i selve kirken, da der var bryllup og utrolig mange mennesker. Sankt Stephan var Ungarns første konge, Stephan den første, og deraf navnet. Kirken er den tredje-største kirkelige bygning i hele Ungarn. Kirken har to tårne ved fronten, som du kan se på billedet nedenfor. Tårnene er 96 meter høj, og er altså eksakt samme højde som Parlamentet.


  Kirken er kendt for sine mange klassiske koncerter, som er meget populære. Hvis du kommer til kirken i sådan et tidsrum, anbefaler flere at tage en tur i kirken og hører koncert. I sommermånederne er der koncert i kirken hver søndag. Derudover siges det at værd meget værd at tage trappen op til kuplen i kirken, hvor der vil være 360-graders panoramaudsigt udover byen.

  Den vigtigste kristne kirke i Budapest


  • Pris: Kirken - Gratis, men der forventes en skilling i kirkebøssen
  • Pris: Kuplen - fra 500-2000 HUF (højst 50 kr.)
  • Station: M2 Deák Tér

  Városliget

  Városliget er Budaupest's bypark, og oversættes direkte til byskoven. Mange bruger parken til at slappe af i. Jeg tror det er et helt fantastisk sted om sommeren. Det består af en park med træer, og en sø med et springvand. Søen er en slags voldgrav, som går rundt om Vajdahunyadborgen, der ligger midt i byparken. Dette kommer jeg ind på senere. I 1800-tallet blev terrænet brugt til jagt, og området er faktisk 1.2 km². I parken ligger også det mest kendte termisk bad, Széchenyi.


  Vi stod af på en sporvognsstation lige i nærheden, og var ikke klar over, at vi skulle gå gennem parken for at komme til Heltepladsen, så det blev til en spontan oplevelse. Városliget er en meget hyggeligt og afslappende park med rolige omgivelser. Da det var første dag havde vi endnu ikke set nogle seværdigheder, og var derfor meget imponerede over stedet. Hvis det blot havde været 3 timer senere, havde vi nok ikke været lige så imponerede, så hvis du har begrænset tid i Budapest, kan du sagtens springe dette over.

  • Pris: Gratis
  • Station: Hosök Tere M

  Vajdahunyadborgen

  Vajdahunyad-borgen blev bygget til 1000-årsjubilæet for Ungarns grundlæggelse i 1896. Slottet er en delvis kopi af Hunyadslottet i Transylvanien, men indeholder også forskellig arkitektur. Der er både romansk, barok, og gotisk stil. Indgangen består af en borgport, og derefter træder du ind i noget, der minder om en film fra gamle dage. Du står midt inde i klosterets gård og kigger op på de flotte bygningsdele. På venstre side ser du et tårn, som symbolisere Ungarn - på højre side ser du et tårn, som er et kopi af det rumænske slot Segesvar. I borgen ligger et landbrugsmuseum med diverse udstillinger om jagt, fiskeri og lignende.


  Vi betalte entre for at komme op i højde for at få udsigt. Det var første dag, og vi var lige ankommet, så vi var ret impornerede. Vi betalte, hvad der svarede til 6-7 kr., så vi skulle naturligvis lige op og kigge. Du får en god udsigt, men så heller ikke mere end det. Hvis du vil have dette med på din rute over seværdigheder, skal du nok vælge at gøre det som det første. Der er mange andre flotte udkigspunkter i byen, og hvis du tager dette til sidst, nedgraderer du udsigten.

  • Pris: Gratis at komme ind i borgen
  • Tårnet: 300 HUF for voksen (6-7kr.)
  • Metro: Samme som Városliget

  Heltepladsen

  I forlængelse af Városliget ligger Heltepladsen, som faktisk fungerer som ”hovedindgang” til byparken. Pladsen har en stor statue i midten, som kaldes Tusindsårsmonumentet. Monumentet blev opført tilbage i slutningen af 1800-tallet i takt med, at Ungarn kunne fejre sine første 1000 år. Monumentet stod først færdigt i 1929, og er 36 meter højt. Som du kan se på billederne nedenfor er der statuer for neden af monumentet, som består af Árpád og sine seks hekse. Bag ved det høje monument er det endnu et monument, som består af forskellige statuer af ungarske konger og helte.


  Selve pladsen har ikke meget at byde på, og du står egentligt bare og kigger i 5 minutter på en statue. Hvis du har begrænset med tid behøver du ikke at besøge stedet. En ting jeg undrede mig meget over var, hvor lidt terrorsikring, der rent faktisk var i Budapest, og dette gælder også i dette område.

  • Pris: Gratis
  • Station: M1: Hösök Tér


  På henholdsvis højre og venstre side af monumentet ligger The Museum of Fine Art samt Budapest Hall of Art. Hvis du er interesseret i dette, kan du sagtens afsætte tid her. Vi er ikke kunstinteresserede, så det sprang vi over.

  Terrorens Hus

  I forbindelse med de skrækkelige hændelser, der skete i Ungarn under 2. verdenskrig, er der etableret et nyere museum, som giver dig indblik i den blodige historie. Museet blev etableret i 2002, så er relativt nyt. Historien for museet er en helt kategori for sig, og jeg har svært ved at korte det ned. Du bliver taget på en tidsrejse tilbage til 2. verdenskrig – museet har nemlig 3 etager, hvor du starter på øverste etage, og graver derefter dybere ned i historien ved at gå flere etager ned. Du ”går gennem” de realiteter (forfærdeligheder) som Ungarn blev udsat for.

  Ungarn har både været besat af nazister og kommunister i flere forskellige perioder.

  Grunden til, at det netop er denne bygning, var under både kommunist og nazist-styre, skulle de have et sted, hvor de kunne henrette folk. Bygningen, som museet befinder sig i, er den originale bygning, hvor alle forfærdelighederne skete. Jøderne blev taget herind - tilbageholdt, tortureret og/eller dræbt. Torturkælderen er den originale kælder med de originale celler. Her er der blandt andet celler med tortur-rum, henrettelsesrum, vandcelle mm.


  Du må ikke tage billeder i museet, og derfor har jeg kun 1 billede indefra. Billedet til venstre, som du kan se nedenfor, er et mindesmærke for alle de jøder, der døde her i bygningen. Også på billedet til højre kan du lige ane de små ansigter i højre side af billedet. Alle ansigterne er samme ansigter, som på billedet til venstre, som er alle, der døde i bygningen.

  Tip 1: Det er mega svært at finde, medmindre der er lang kø. Hvis der er lang kø er du ikke i tvivl om, hvor museet er. Hvis du ankom, ligesom os, relativt tidligt en hverdag er der ingen mennesker, og museet ligner altså en hvilken som helst anden lejlighedskompleks. Derfor kan du lige tage et kig på billederne nedenfor, som viser, hvor døren til museet er.

  Tip 2: Skaf en lyd-guide, for det meste information står kun på ungarsk, og kan være svært at forstå, hvis du ikke liiige kan sproget.

  • Pris voksen: 3000 HUF (70 kr.)
  • Pris studerende, pensionist: 1.500 HUF (35 kr.)
  • Lydguide: 1.500 HUF (35 kr.)
  • Lukket mandage
  • Station: M1 Vörösmarty út

  Det jødiske kvarter

  Det jødiske kvarter i Kazinczy-gaden er en oplevelse med blandede følelser. Vi kom forbi bygninger, hvor der stadig var skudhuller fra 2. verdenskrig. Her synes jeg pludseligt, at krigen kom meget tæt på, fordi vi stod lige DER, hvor hændelserne rent faktisk er sket. Vi stod og forstillede os, hvordan de måtte have følt, hvordan hele hændelsesforløbet var – at stå dér i gaderne, som mest af alt minder om dét, du ser på film fra 2. verdenskrig. Lige dér blev ofrene ført ud af sin lejlighed og skudt på åbent gade. Lige dér lå der massevis af lig i gaderne.


  Der er 4 store gader i Budapest; Andrássy út, Erzébet Körút, Rákóczi út og Károly Körút, som er kendetegnet det jødiske kvarter. Kvarteret minder meget om noget fra Øst-Berlin – hvis du har været der, ved du hvad jeg mener. Det er meget høje bygninger og lige gader. Området blev brugt til at indespærre, mishandle og dræbe jøderne under krigene. Rundt om i det jødiske kvarter er der mindesmærker for ofrene. Der er blandt andet billeder på vægge af, hvordan de levede/boede bag de høje bygninger. Der er i øvrigt også en væg, som er til ære for ”heltene under krigen”. Der er kighuller i væggen, og i disse kighuller er der billeder i sort/hvid som viser, hvordan det var.

  • Pris: gratis
  • Station: Stort område, så der er flere forskellige

  Det jødiske synagoge

  Også kaldt Dohany. I forbindelse med det jødiske kvarter er der også Den Jødiske Synagoge. Det er den største synagoge i hele Europa, og den næststørste synagoge i verden (den største ligger i New York). Det kan rumme over 3.000 siddende gæster.

  Under 2. verdenskrig blev synagogen og de omkringliggende bygninger brugt til at indespærre og tilbageholde jøderne. Der var cirka 70.000 mennesker, der blev tilbageholdt i disse bygninger. Det er også derfor, at der flere steder i det jødiske kvarter er sat mange mindesmærker op for ofrene.

  Vær opmærksom på meget kø. Mit bedste råd er at komme inden 10:00 og gerne i en hverdag for at undgå kø.

  • Pris: Gratis
  • Lukket søndage
  • Station: M2 Astoria M1/M3 - Deák Ferenc tér

  Ruin-bar Szimpla Kertmozi

  Det siges, at du ikke kan besøge Budapest, uden at besøge mindst én af de populære ruinbarer. Efter vores tur i det jødiske kvarter ville vi finde den mest populære ruinbar i Budapest, som hedder Szimpla Kertmozi. Vi kom om formiddagen, hvilket betød, at selve baren ikke havde åbent, og der i stedet var fyldt med mennesker på et marked. Inde i ruinen var der simpelthen et kæmpe mad-marked med Ungarske specialiteter. Derfor fik vi faktisk ikke prøvet en original ruin-bar.

  River Ride

  En meget anderledes og underlig oplevelse er denne Rive Ride, som er en bus, der først kører sightseeing på land, og efterfølgende forvandler sig til bus, for også at tage dig med på sightseeing fra Donau-floden. Bussen er fuldstændig som en original bus med 2 sæder i hver side. Fra loftet er der nogle høretelefoner, som du kan tage på. Guiden fortæller om de ting bussen kører forbi, som naturligvis er de store seværdigheder i Budapest. Turen slutter af med en sejltur på Donau, hvor der igen er guide og historie til seværdighederne, du sejler forbi.

  Bonus: Det fede ved netop denne bus er, at der er dansk tale, som undervejs fortæller om seværdighederne, hvilket er ret fedt.

  Værd at vide

  • Starter ved Széchenyi István Square 5 – er nem at finde
  • Der er ture kl: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00
  • Kom cirka 20 min. før for at få gode pladser
  • Turen tager cirka 1 time og 35 min.
  • Pris: 9.000 HUF for voksen (svarer til cirka 200 kr.)
  • Pris: 6000 HUF for studerende (cirka 133 kr.)

  Ruten ser således ud;

  1. Academy of Sciences
  2. Erzsébet Square
  3. Den jødiske synagoge
  4. Operahuset
  5. Heltepladsen
  6. Forvandles til båd og herefter sejltur på Donau¨
  7. Margreteøen
  8. Mattiaskirken
  9. Kædebroen
  10. Parlamentet

  Budapest Eye

  … med andre ord, en lidt fesen udgave af London Eye. London er naturligvis også kendt for sin London Eye, så ingen andre kan måle sig med denne. Budapest Eye hedder oficcielt Sziget Eye. Jeg ved ikke om en tur i Budapest Eye er pengene værd. Vi vurderede, at der var mange andre flotte udsigtpunkter i Budapest, som vi prioriterede højere end denne seværdighed. Derudover har vi både været i en lignende forlystelse i Paris, og naturligvis London Eye. Hjulet har 42 kabiner, og ligger i Erzsébet Square, som er en park i City Centre. Hjulet er 65 meter højt, og er faktisk et af Europas højeste pariserhjul. Der kan være op til 332 personer,

  • Pris: 2900 HUF (65 kr.)
  • Pris 2-14 år: 1.500 HUF (35 kr.)
  • Station: Déak Ferenc

  Andre ting på Pest-siden

  • Budapest Zoo (ligger i Varosliget. Entre 2500/1800 HUF)
  • Budapest Chocolate Museum


  En idé til hvis du har nået alt på dit program er dette museum. Vi kiggede TripAdvisor gennem og endte med at beslutte, at vi ikke ville herind alligevel, fordi billederne simpelthen så fesne ud. Det lignede ikke, at man fik specielt meget ud af museet. Det er en lang og gammel tradition at lave chokolade i Ungarn. Under turen vil der være mulighed for at smage på chokoladen – og du kan endda også selv få lov til at lave din egen chokolade. Jeg tror mest af alt, at idéen er god, men ikke bliver udført ligeså - men jeg ved det jo ikke med sikkerhed, fordi jeg netop ikke har været der. Jeg fortæller blot, at vi fravalgte det.

  • Operaen

  På Buda-siden

  Funnicular

  Funnicular er oversat til kabelbanen på godt dansk. Du kan godt kalde det for kabelbane, men det er vidst en lidt ældre udgave. Som du kan se på bilederne nedenfor er det et tog, der kører skråt op af bakken. Kabelbanen ligger lige ved Kædebroen på Buda-siden, og kører op til Borghøjen (hvor Fiskerbastionen, Mattiaskirken osv. ligger).


  Der er 2 baner med 1 vogn på hver, som skiftevis kører op og ned. Det er tredelte vogne med tredelte vinduer, så du har mulighed for at få en smuk udsigt over Donau og kan skue over til Pest-siden. Bakken er 48 grader stejl, og turen tager cirka 3 minutter. Kabelbanen har eksistereret siden 1870, og deraf kommer nok også udseendet. Kabelbanen er faktisk optaget på UNESCO's verdenarvsliste.


  Tip: Efter kl. 10:00 er der virkelig mange mennesker, og du kan risikere at stå laaang tid i kø. Vi ankom omkring kl. 8:00, og gik direkte ind i kabinen. Men da vi gik forbi nogle timer senere, var der rigtig mange mennesker i kø.

  • Banen åbner 7:30 – 22:00
  • Pris: 1.800 HUF tur/retur, eller 1.200 HUF for enkelt (27 - 40 kr.)
  • Station: Chain Bridge

  Fiskerbastionen

  Jeg synes helt klart, at denne seværdighed er på top 3 over bedste seværdigheder i Budapest. Jeg er stadig fuldstændig fascineret af, hvor meget Fiskerbastionen ligner et prinsesse-slot fra en disney-film, og hvor smuk bygningen er i virkeligheden. Seværdigheden er noget for sig og helt unikt, og det samme er udsigten derfra.

  Fiskerbastionen er fra 1700-tallet, hvor fiskerne brugte området som fiskemarkedet. Fiskerne fandt sine varer varer i Donau (som der i øvrigt også er god udsigt til), og bragte dem op til pladsen ved Fiskerbastionen. Da Ungarn have 1000-årsjubilæum i 1896 blev seværdigheden renoveret til en mere romantiseret udgave. Fiskerbastionen har 7 tårne, som hver symbolisere de 7 høvdinge, der regerede i området. Selve tårnene symboliserer de telte, som tilhørte høvdingerne (magyarstammer, som ankom til Pannonien i slutningen af det 9. århundrede), der grundlagde Buda i sin tid.

  (Stephan den første konge af Ungarn kan ses på hesten)

  Der er fri adgang på ”level 1”, men du kan tilkøbe dig adgang til ”level 2”, som er 3 meter højere oppe. Jeg læste flere steder på nettet, at det ikke var pengene værd, fordi du har samme udsigt, som på level 1. Derfor vil jeg anbefale blot at være på level 1, som også har fantastisk udsigt.

  • Pris: gratis
  • Level 2: 900 HUF
  • Station: M1 eller Funicular

  Tip 1: Jeg vil helt klar anbefale at besøge Fiskerbastionen inden Gellert Hill (som er det ultimative udkigspunkt). Så går du nemlig op i niveau af udsigtspunkter og ikke ned i niveau.

  Tip 2: Der er et MYLDER af turister fra 8:30-9:00-tiden, og for at undgå dette, så kom i god tid, og helst INDEN 8:00. Du får den bedste udsigt uden andre mennesker i billedet. Og apropos hvis du skal tage billeder, er det meget nemmere uden mennesker. Da vi ankom omkring kl. 8:00 var der næsten ingen mennesker, og 15. min efter ankom utallige busser og læssede turister af.

  Budapest

  Fiskerbastionen efter 8:30

  Fiskerbastionen inden 8:30

  Budapest
  Budapest

  Mathiaskirken

  Mattiaskirken ligger i samme område som Fiskerbastionen - så når du står ved Fiskerbastionen, står du også ved Mattiaskirken. Kirken er utroliiiiig smuk udefra på grund af den smukke arkitektur. Kirken blev oprindeligt bygget i 1015 af Stephan, den første konge af Ungarn, i romansk stil. Kirken blev ødelagt i 1200-tallet, og blev så efterfølgende opbygget i gotisk stil i det 14. århundrede. Kirken er både romersk og katolsk. Mattiaskirken blev opkaldt efter Kong Matthias Corvinus, som regerede i det 15. århundrede.

  Jeg synes helt bestemt, at dette er en af de flotteste kirker i Europa. Taget på kirken er noget for sig og fuldstændig unik. Det er et vildt flot mønster. Derudover er der flere tårne på kirken, som også er helt utrolig smukke. Jeg var ikke inde i selve kirken, men det var der flere gjorde. Der var i hvert fald ret lang kø.

  • Pris: voksen 1.800 HUF (40 kr.)
  • Pris: studerende og pensionister: 1.200 HUF (30 kr.)
  • Station: M1 eller kabelbanen

  Buda Castle

  ... Eller Kongeslottet. I området ved Mattiaskirken og Fiskerbastionen finder du også Buda Castle (eller Royal Palace), som fungerer som Nationalgalleret/historisk museum inde i selve slottet. Det er en smuk bygning udefra, men udsigten er flottere fra Pest-siden, fordi du ser slottet på lang afstand. Især om aftenen, når mørket er faldet på, er bygningen helt utroligt smuk. Jeg blev ret skuffet, da jeg så bygningen helt tæt på, fordi den egentlig ikke er særlig pæn. Den er på ingen måde specielt - i forhold til, hvor smuk bygningen er på lang afstand.

  Jeg vil ikke fraråde dig at se Buda Castle tæt på, men det er ikke et must-see i Budapest. Det er fint, hvis du har god tid, men heller ikke mere end det. Buda Castle skal helt sikkert ses om aftenen på lang afstand - evt. fra Pest-siden.

  Udsigten fra Buda Castle er dog helt klart noget, du bør opleve - for Parlamentet er klart pænest fra Buda-siden. Du behøver du ikke at se udsigten fra Buda Castle, for dette kan du også opleve ved Fiskerbastionen - eller Gellért Hill, som jeg kommer ind på senere.

  • Pris - nationalgalleriet: Jeg tror det er gratis?
  • Metro: Samme område som
  • Tag evt. kabelbanen derop

  (Buda Castle set fra Pest-siden)

  (Buda Castle set fra Gellért Hill)

  Klippehospitalet

  Hospital in the Rock er nok den vildeste museumsoplevelse, jeg nogensinde har prøvet – og jeg har efterhånden været på en del museer. Museet var et underjordisk nødhospital, der blev brugt under 2. verdenskrig. En af grundene til, at hospitalet var vigtigt/speciel var, at uanset hvilke race/hudfarve/kultur/tro/osv. du havde, kunne du blive behandlet på dette hospital. Efter. 2 verdenskrig blev hospitalet stadig brugt. Det blev en atomkrigsbunker under Den kolde krig. Her forberedte de sig, hvis der skulle komme en atombombe. De lavede øvelser og havde gasmasker klar, hvis det skulle ske.

  Museet kan kun besøges med guidet tur i grupper af 25 personer. Hvis du har klaustrofobi, er dette nok ikke et museum for dig. Nogle steder er der smalle gange, og ingen nødudgang. Der er små rum, og med 25 personer i et lille rum, kan det blive en smule klaustrofobisk.

  Turen starter med en 10-minutters lang video om baggrundsviden om hospitalet og Budapest/Ungarn, og derefter en guidet tur på cirka 45-55 min. Undervejs fortæller guiden mange gode informationer om, hvordan livet var på hospitalet. Du får et fuldstændigt reelt billede af, hvordan nødhospitalet blev brugt. Det er de ægte gasmasker, der er – de ægte hjelme med huller i fra krigen – de ægte hospitalssenge, instrumenter og mange flere ting. ALT er fra 2. verdenskrig, og det gør oplevelsen utrolig virkelighedsnær. Der er opstillet voksfigurer ved udstillingerne for at vise, hvordan situationerne så ud - omkring 200 voksfigurer. Der var plads til 65 patienter på nødhospitalet. Da det var på sit højeste, var der 650 patienter, så der var på ingen måder plads til alle. De lå flere steder 3 personer i 2-personers seng, lå på gulvet, lå på gangen og mange andre steder, fordi der simpelthen ikke var plads.


  Tip: Museet er lidt svært at finde, fordi der det er dårligt skiltet. Hvis du kommer fra Fiskerbastionen, kan du bruge Maps – her skal du gå ned af nogle trapper, hvor der INGEN skilte er. Trapperne er lige ved siden


  Husk: Der må ikke tages billeder eller filmes - hverken undervejs eller af udstillingerne. Der må tages billeder i forhallen, hvor der både er ægte instrumenter fra tiden i bunkeren, gasmasker, som kan købes, og lignende ting. Derudover er der en lang række med billeder af personer, som enten har været læger, sygeplejersker på hospital. Derudover er der billeder af én, der rent faktisk blev født på muséet.

  • Pris: 4000 HUF for en voksen (svarer til 89 kr.)
  • Kan kun besøges med guidet tur
  • Station: Samme som Fiskerbastionen

  Hvis du står med ryggen til Chain Bridge, kan du se en slags tog, der går skråt op af en bakke. Til venstre er Gellert Hill og Citadellet – og til højre finder du Fiskerbastionen og Mattiaskirken.

  Gellért Hill

  Dette sted er et absolut must see. Det er det ultimative udsigtspunkt over Budapest (eller i hvert fald over Pest-siden). I første omgang havde vi faktisk fravalgt at komme herop (fordi vi var syge og ikke havde meget overskud til at gå). Der er nemlig bakket terræn, og måske en smule besværligt at komme derop, hvis man ikke er til at gå. Dagen efter fortrød vi dog, og fandt istedet en sporvogn og en bus, der kørte os næsten hele vejen, så det KAN lade sig gøre IKKE at gå! Dette kommer jeg ind på senere.

  Området er faktisk et sommerhusområde for overklassen. Vi besøgte stedet på en søndag, hvilket resulterede i, at der var mange ungarske borgere. Mange havde søndagstøjet på - som jeg formoder de går meget op i? Jeg tror måske, at de fleste havde været i kirke, og bagefter skal have familie-hygge. Det er i øvrigt et ideelt sted at holde picnic.


  Tip: Jeg tror umiddelbart, at stedet er bedst at besøge en hverdag, både så undgår turister og de lokale. Ligesom alle andre seværdigheder i mange andre storbyer, er der rigtig mange turister, og derfor vil jeg (igen) nævne, at det er godt at komme så tidligt på dagen som muligt.

  Gellért Hill ligger 235 meter over Donau. Bakke er oprindeligt blevet opkaldt efter Biskoppen, Gllért (Gerard), som blev kastet ihjel fra bakken i 1046. I det 18. århindrede var Gellért Hill dækket med vinmarker, og var en vigtig brik for vinfremstillingen i Buda. Den hårdeste periode for Ungarn og Budapest (især 1956) gjalte også på bakken. Her var Gellért Hill nemlig også en strategisk militær position under 2. verdenskrig, og i 1956 blev denne del af byen bombarderede af sovjetunionen.


  Tip: På den ene side vil det være super ideelt at starte din tur rundt i Budapest på bakken, da det vil give dig et enormt godt overblik over byen - især hvor de forskellige seværdigheder ligger i forhold til hinanden. På den anden side kan det dog også være en ulempe, da alle andre udkigspunkter i Budapest på ingen måder kan måle sig med bakken, og er derfor også et ideelt sted at slutte af. Her kan du gøre, hvad du synes er bedst. Personligt synes jeg, at det var bedst at slutte af. Vi tog udkigspunkterne højere og højere op, så vi sluttede af ved Gellért Hill.

  Budapest udsigt

  Hvordan kommer du til toppen?

  Hvis du har tilkøbt adgang til Hop on and off busserne, er jeg ret overbevist om, at den kører op til toppen. Dette er én mulighed.

  En anden mulighed er at gå. Da vi skrev ind på Maps, at vi ville til Gellert Hill, skulle vi gå, og det gik bare OP AF. Derfor besluttede vi, at der simpelthen MÅTTE være en lettere måde at komme dertil på, for alle kan jo ikke gå.

  En tredje mulighed er altså offentligt transporten. Vi var på Pest-siden, da vi skulle derhen, så vi tog først en metro hen til en sporvogn, og derefter en bus, der tog det stejle stykke. Det tog riiimlig lang tid at komme helt til tops, så det er en smule besværligt, så hold tungen lige munden nu:

  Vi tog først M4 metro til Moricz Zsigmon (fra Rákóczi Tér i det jødsiek kvarter). Her tog vi en sporvogn for at komme hen til busstoppestedet, der fører op til bakken. Sporvogn 61 eller 17 mod Húvösvölgy fører dig videre, hvor du står af på station: Szüret utca. Bemærk, at når du står af her, vil Google Maps have dig til at gå resten af vejen, og der er altså stejlt, så derfor tager du en bus (nr. 27) mod Citadellet - Sánc utca, hvor stoppestedet hedder Búsuló Juhász. Bemærk, at du skal gå et lille stykke (cirka 500 meter) for at komme ud til spidsen, MEN du går inde i selve parken, som er smuk, så lige så snart du står ud af bussen, er du nærmest ved seværdigheden.

  Som du kan se på billederne nedenfor har jeg sat to ringe - som er rundt om busstoppestederne. Ringen til venstre er her, hvor du skal stå af, men bemærk, at det IKKE er her du skal på igen. Du skal stå på igen ved ringen til højre.

  • Pris: Gratis
  • Sporvogn: 47 eller 49 fra Deak-pladsen, hvor du skal gå et stykke
  • Bus: nr. 7, hvor du også skal gå et stykke
  • Vores rute: M4 fra Pestsiden. Stop: Moricz Zsigmond-pladsen. Skift til sporvogn 61 eller 17 mod Húvösvölgy, stop: Szüret utca. Skift til bus 27 mod Citadellet, stop: Búsuló Juhász

  Frihedsstatuen

  Ved Gellért Hill ligger Frihedsstatuen. Vi var slet ikke klar over, at der var en betydningsfuld statue her, så dette var lidt en bonus. Monumentet er 14 meter høj, og blev bygget i 1947. Den blev bygget i forbindelse med frihed (som det jo lidt ligger i navnet). Det var en hyldest til de sovjetiske soldater, der døde under befrielsen af Budapest i 1945 - 2. verdenskrigs afslutning. Da monumentet blev bygget, blev navnene på de faldene skrevet, men er i dag flyttet til Momento Park. Selve statuen kan ses fra alle dele af byen.

  • Pris: Gratis
  • Metro: Samme som Gellért Hill

  Citadellet

  På Gellért Hill ligger Citadellet, som vi ikke besøgte, men kun gik forbi. Citadellet ligger på selve bakken. Det betyder, at når du besøger Gellért Hill, besøger du (næsten) også Citadellet - eller i hvert fald går forbi.

  Det er en gammel fæstning, der blev bygget af Habsburgerne - dengang de havde besejret Ungarns uafhængighedskrig i 1849. Det har både været et militært kontrolpunkt, fængsel, og affyringssted af missiler - og er altså i dag en turistattraktion. Det er en U-formet bygning, der blev brugt under krigene. Under 2. verdenskrig blev bygningen sprunget flere steder. I dag er der kanoner fra dengang i skydeskårene. Der er lukket for turister inde i selve bygningen, men gårdspladsen kan tilgås

  • Pris: gratis tror jeg?
  • Metro: Samme som Gellért Hill

  Where to drink and eat?

  Hvis du trænger til lidt drikkelse:

  Generelt er Budapest byEN - hvad end du er ude efter en drink på en stille bar eller en vild bytur. Der er barer i alle prisklasser. Jeg tror umiddelbart også, at det er en super god by af holde pub crawl i.

  Ruinbar

  Generelt er der rigtig mange ruinbarer i Budapest, især omkring det jødiske kvarter.

  • Szimpla Kert ligger nær ved den jødiske synagoge, og var den første af slagsen.

  Rooftop bar skal du besøge, hvis du gerne vil nyde udsigten over byen med en drink i hånden. Det er væsentligt dyrere end "normale" barer/værtshuse. Der skal umiddelbart betales en slags bookinggebyr, for at være sikker på at kunne komme ind.

  • 360 bar
  • High note skybar
  • St. Andrea wine and skybar

  Ice Bar Budapest. Hvis du vil prøve en lidt anderledes drinks-oplevelse, kan du prøve en ice bar. Det er dog ikke den bedste is-bar, der findes. Det er et meget lille sted, og jeg kommer ikke igen. Entre for at komme ind i baren er cirka 70 kr. per person, hvilket er okay dyrt. Du får dog en drink med i prisen (som åbenbart kun er på størrelse med et shot-glas). Du kommer ind i et tillukket rum, hvor der er -1 grader inde. Her får du en ekstra jakke på, så du ikke fryser.

  • Der er to slags ice-bar i Budapest - Begge ligger i gågaden

  Hvis du trænger til lidt at spise:

  Ungarn har tradition for simreretter, og derfor er der rig mulighed for dette i Budapest. Især Gullah-suppen, som er Ungarns nationalret - hvilket du naturligvis skal smage. Det smager SÅ fantastisk. Suppen koster kun omkring 25 kr. på en lokal café, hvilket er utroligt billigt.

  En anden ting Ungarn - og generelt Centraleuropa - også er kendt for sine mange desserter. Landet var meget præget af katolikker, og i de katolske kirker var der mange fastedage, hvor der ikke måtte spises kød. Derfor kan du få utrolig mange gode desserter og kager.

  En af de mest populære kager er skorstenskager, som du kan se på billederne nedenfor. Næsten uanset hvor du befinder dig i Budpest, kan du finde de såkaldte skorstenskager. På ungarsk bliver de kaldt kürtöskalács - og på engelsk chimeny cakes. Kagen består af en slags snobrød, der bliver bagt på en træpind. Når kagen bliver taget af, ryger det som en skorsten, og deraf kommer navnet. Kagen er en slags wienerbrød med sukker uden på. Nogle steder kan du få hasselnødder på, andre steder kan du få nutella indeni. Uanset hvad, smager kagen VIRKELIG godt.

  Skorstenskager er et MUST try i Budapest - og jeg kan HELT KLART anbefale at smage dem (måske også mere end 1 ;)). Vi fik en skorstenskage med hasselnødder udenpå til 1500 HUf, som svarer til cirka 35 kr. Et andet sted fik vi med nutella, som var cirka samme pris.

  Budapest skorstenskager

  Størstedelen af restauranterne ligger på Pest-siden

  Café Sziga

  Jeg fik anbefalet denne café, så her måtte vi naturligvis hen for at spise morgenmad en dag. Caféen ligger i det jødiske kvarter, så kan eventuel kombineres, hvis du enten bor i området, eller skal herhen.

  Servicen var knap så god, men wauw hvor smagte maden bare super godt. Min mor fik æg med toast. Jeg fik amerikanske pandekager med sirup, og det smagte SÅ godt. Vi kom af med 50 kr.hver., hvilket virkelig er billigt. Prisen er både for en kop kaffe, friskpresset juice og så en omgang morgenmad.

  Det er et lille hyggeligt sted med gode, billige priser.

  • Vurdering: 3,5/5 stjerner

  Hard Rock Café

  Hard Rock Café er efterhånden blevet et must-spisested for mit vedkommende, så jeg skulle naturligvis også spise på denne café i denne storby. Jeg plejer at få burger, hvilket altid er godt og klart kan anbefales. Dog var jeg syg denne gang, så jeg kunne ikke spise særlig meget. Jeg bestilte derfor en starter i stedet, som var kyllingestykker med rasp om. Det smagte også rigtigt lækkert. Min mor fik en Atomic Burger

  Mad: Vi spiste for henholdsvis 105 kr. og 120 kr., hvilket både indebar mad og drikkelse. Det synes jeg er en ok pris i forhold til det er Hard Rock.

  Personale: Vi havde en utrolig søde servicetrice, som lærte os lidt af det ungarske sprog, og som var gode til at tjekke op på, om alt nu var i orden.

  Beliggenhed: Hard Rock ligger på Pest-siden lige ved Fashion Street

  • Vurdering: 4,5/5 stjerner

  La Porta Di Taornima

  På denne café serverede de gullash-suppe, som helt klart kan ANBEFALES. WOW hvor smagte det godt!! Det er faktisk en italiensk restaurant, men det opdagede vi slet ikke, da bordene udenfor lå et stykke fra selve restauranten. Restauranten ligger midt i gågaden, og er nem at finde. Den ligger utrolig godt, og du kan sidde udenfor og nyde dit måltid. Vi sad ude selvom det var starten af oktober. Vi sad med jakke, og restauranten havde terassevarmer og tilbød derudover også tæpper. Det er et meget hyggeligt sted.

  Vi bestilte begge en stor gullashsuppe, som havde tilhørende brød. Derudover en sodavand. Det mættede meget, og smagte helt fantastisk. Vi gav 65 kr. per person for det hele.

  Betjeningen kunne måske godt have været bedre. I starten var personalet meget søde og åbne, men lige så snart vi var kommet på plads, snakkede de ikke til os længere, og var meget "unge". (der er vidst generelt uhøflig personale i Budapest). Det ødelagde dog ikke oplevelsen, og jeg kan helt klart anbefale stedet, og især suppen! Du skal smage gullashsuppe mindst 1 gang, når du er i Budapest.

  • Vurdering: 4/5 stjerner
  Budapest nationalret
  Budapest Ungarn nationalret

  Leroy cafe

  Denne café besøgte vi udelukkende fordi vi var på shopping i West End shoppingcentret, hvor cafeen ligger. Vi gik forbi helt tilfældigt, og stedet var super fint. Jeg er ikke yderst imponerende over stedet, men jeg er heller "frastødt". Maden og personalet var middel-niveau. Jeg vil ikke direkte anbefale stedet, men jeg vil heller ikke fraråde det. Det var en fin oplevelse, men ikke vildere end det.

  Vi fik begge en pastaret. Min mor fik en pastaret med chilli - og jeg fik pasta carbonara med kylling. Det smagte fint nok, men det var ikke prangende. Vi kom

  Personalet var ikke decideret uhøflig, men tjeneren havde mere travlt med de lokale, der sad og larmede i hjørnet, end turisterne, der skulle have betjening.

  • Vurdering: 3/5 stjerner

  Andre forslag til spisesteder

  • Mazel Tov (i det jødiske kvarter)
  • Jamie's Italian

  Shopping

  Pestsiden har helt klar de bedste shoppingmuligheder, og der er flere forskellige områder med butikker i forskellige prisklasser. Der er både en high-end-gade med eksempelvis Gucci. Derudover er der to shoppingcentre, og en gågade.

  Fashion Street er fyldt med en masse butikker, og gaden er enormt lang med både butikker, caféer og restauranter. Der er de kendte butikker, som Zara, H&M, Hard Rock Store og meget mere. Derudover er der C&A, Pull&Bear og mange andre lignende butikker. Det er et super fint sted at shoppe.

  • Station: Deák Ferenc Tér

  Millenium center (ligger i Fashion Street)

  Millenium nåede vi akkurat ind i, da butikkerne lukkede, så vi nåede faktisk ikke ind i nogle. Vi så blot bygningen, men jeg er helt sikker på, at der også er gode butikker her.

  • Station: Samme som fashion street

  Andreassy st.

  High End Fashion med blandt andet Michael Kors og Gucci. Vi kørte kun forbi gaden med Sightseeing-bus og nåede ikke selv herhen, hvilket vi fortryder.

  • Station: Opera

  West End Shoppingcenter

  Vi var i dette shoppingcenter op til flere gange. Det er utroligt nemt at finde, for metroen stopper lige under centeret, og det er let at finde. Bemærk, at du når du ankommer med metro, skal du gå op det rigtige sted for at komme direkte til centret.

  Der er enormt mange butikker med mange forskellige butikker. Her finder du også blandt andet H&M, C&A, Adidas, Nike og meget mere. Der er 3-4 etager med butikker, caféer og lignende. På nederste etager ligger der rigtig mange "lokale" butikker.

  • Station: Nyugatipályaudvar
  • Bemærk: Når du ankommer med metro, kommer du direkte ind i centeret - hvis du går op det rigtige sted. Når du kommer op fra undergrunden går du til højre, og her kommer du til en rulle-dør med West End logo (som du ser på billedet nedenfor). Her går du gennem, og tager rulletrappen op til højre (som du igen ser på billedet nedenfor).


  Prisleje

  Jeg vil lige prøve kort at vise, hvor billigt det rent faktisk er i Budapest. Jeg købte både noget i de "kendte" butikker, såsom H&M, men jeg købte også flere ting i de lokale butikker. Derudover har jeg lavet en lille sammenligning med, hvor billigt det er at spise ude i Budapest vs. Danmark - og hvordan priserne generelt ligger.

  Hoodie fra H&M

  Budapest 115 kr. // Danmark 179 kr.

  Cowboybukser

  Budapest 200 kr. // Danmark mindst 300 kr.


  72-timers offentligt transport

  Budapest 93 kr. // Danmark (København) 200-400 kr.


  Morgenmad på lokal café (Mad og drikke)

  Budapest 40 kr. // Danmark måske 80-100kr

  Aftensmad på lokal restaurant (Mad og drikke)

  Budapest 70 kr. // Danmark mindst 100kr.

  Kage ved bager

  Budapest 5 kr. // Danmark mindst 20 kr.

  Mc Donalds menu

  Budapest 40 kr. // Danmark 70-80 kr.

  Skorstenskager

  Budapest 20-30 kr.

  Gulash-suppe

  25-30 kr.

  Lokal øl på restaurant

  10-20 kr.

  Budget

  Jeg vil kort prøve at give dig et indblik i, hvor mange penge vi brugte på turen. Vores flybilletter var UTROLIG billige, men parkering i lufthavnen var dyr. Derudover prioriterede vi et billigere hotel, der lå et stykke væk fra centrum, og istedet tage offentligt transport derind. Derudover sparede vi hverken på seværdigheder eller shopping - den fik fuld gas. Til gengæld brugte vi ikke mange penge på mad, da vi var syge. Andet består blandt andet af massage.

  • Fly: 380 kr.
  • Hotel: 1.500 kr.
  • Transport: 165 kr
  • Seværdigheder: 450 kr.
  • Mad: 500

  = 2.995 kr. i alt for 5 dage i en storby inklusiv ALT.

  Nice to know

  • Land: Ungarn, 10 mio indbyggere
  • Hovedstad: Budapest
  • Sprog: Ungarsk, lidt tysk og meget lidt engelsk
  • Valuta: HUF, ungarske forinter
  • 100 HUF = 2,23 kr
  • El: 220 volt
  • Tidsforskel: Ingen

  Andet

  • Du kan godt drikke vand fra hanen, men anbefaler at købe flaskevand. Det kan godt smage lidt af klor
  • Lyserød låg = uden brus. Blå låg = med brus
  • Husk mønter til offentlige toiletter - dem skal man nemlig betale for
  • Pas på pirattaxa - vælg kun taxa med "taxaskilt"/de gule, for de har licens
  • Ofte billigere at bestille en tazi end at praje på gaden
  • Desserterne er utrolig gode
  • Husk drikkepenge - Generelt i østeuropa er drikkepenge ikke en del af regningen
  • Samme færdselsregler som i DK
  • (næsten) ingen cykelstier
  • De er utrolig gode til at holde tilbage for folk ved fodgængerfelt
  • Sproget er meget svært at tyde

  Gode råd

  • Hvis du skal bo på hotel, så overvej om der er morgenmad med i prisen. Hvis ikke, så lad vær med at tilkøbe det, for det er ofte dyrere, end hvad du kan få ude på en café. Vi skulle betale 100 kr. (!!!) om dagen per person for morgenmad, og flere dage købte vi bare fra en bager, som var 5-10 kr. per person
  • Det er bedst at betale i lokal-valuta, da de oftest tager højere pris med euro, end med de lokale penge
  • Køb et 3-dages kort eller et uge-kort til offentligt transport
  • Tag bus 100E eller 200E fra lufthavn til centrum, da det er billigst

  Bedste rejsetid: Vil helt klart anbefale efterår (eller forår). Vi besøgte Budapest i Oktober, hvilket var et fantastisk tidspunkt, da der var en god temperatur, og knap så mange turister. September kan også være ideel, da det er lige udenfor højsæson. Om sommeren kan der blive enormt varmt, og så er det ikke fedt at gå rundt i byen. Om vinteren kan der omvendt bliver ret koldt, og så er det ligesom den danske vinter.

  Frederikke Guld // Rejseguide af Guld // Instagram: travelwithfrederikkegulddd// Facebook: Rejseguideafguld

  Synes godt om

  Kommentarer