REJSEGUIDE TIL EVERGLADES NATIONAL PARK

For at det er nemt for dig som læser, har jeg valgt at opdele alle indlæg om Florida i nord (St. Augustine), syd (The Keys), øst (Miami), vestkysten (Clear Water mm.), midt (Orlando), separat om Everglades, og Florida generelt. Derudover kan du læse om vores rute i Florida her. Dette indlæg kommer til at omhandle Everglades National Park.

Kort om Everglades

Som du kan se på billederne nedenfor, fylder Everglades en stor del af Florida. Everglades har nemlig et areal på over 27.000 km2, og er opdelt i 3 vådområder; Everglades, Cypress og Biscayne. Everglades blev etableret tilbage i 1947, hvor dyrearterne var ved at uddø. Årligt er der næsten 1 mio. besøgende. Mange (inklusiv mig selv) tror, at Everglades er et sumpområde, men da vi fik rundvisning fortalte de, at det er rent vand de fleste steder. Området er et af verdens mest følsomme økosystemer, og det er et enormt vigtigt område for USA, men også for resten af verdenen. Landbrug har været med til at dræne Everglades for vand, og derudover er de voksende storbyer, som fx Miami også med til at nedsætte vandgennemstrømningen.

Vejvisning: Der går to hovedveje gennem, som er route 75 samt hovedvej 41 (som var den vi tog). På rute 41 er der størstedelen af tiden 1-spor og nogle steder 2-spor. Vi tog denne vej, fordi det her er nemt bare at stoppe bilen og stå ud - eventuel spise en god madpakke og ikke mindst spotte alligatorer i vandkanten.

Som du kan se på billedet nedenfor, er det således hovedvej 41 ser ud det meste af tiden. På den ene side er der træer (til venstre), og på den anden side er der sump, hvor du SAGTENS kan stoppe for at spotte krokodiller (til højre). Vandet ligger nemlig lige bag hegnet.

Priser: Vi læste på nettet, at det koster 30$ pr køretøj som entré til Everglades. Vi gav hverken vejafgifter eller indgangsbillet, og vi kørte fra St. Petersburg til Miami gennem hele parken. Du kan læse mere om priser her.

Anbefaling: Jeg vil helt klart anbefale at sætte en hel dag af. Vi var blot på enddagstur, men du kan også sagtens tage en overnatning; enten i det fri eller i autocamper. Flere steder langs turen er der nemlig rastepladser, hvor du kan parkere for natten. Der er ikke længere hoteller, moteller eller lignende, så du kan kun overnatte som camper.

Big Cypress National Reserve er et 729.000 hektar vådområde med ferskvand (og med cypress-træer). Der er link til deres officielle hjemmeside her. Big Cypress-området er større end Rhodos i Grækenland. I 1947 blev området, som det første i hele landet, fredet. Der er 8 campgrounds i Big Cypress, som du kan læse mere om her. Jeg har ikke selv camperet der, så jeg er ikke erfaren på området. Du skal være opmærksom på forskellige åbningstider, hvilket camper du kører i, om der er strøm, toiletter mm. og hvad det koster at overnatte. Du kan læse mere her.

Biscayne National Park ligger syd for Miami og øst for Everglades, nord på Key Largo. Denne nationalpark er mere "underwater park", hvilket vil sige det sker via kajak, kano, bådeture, snorkling og lignende. Det er altså ikke et sted, hvor det er meningen, at man kan gå rundt. Parken består nemlig af 95% vand. Det betyder også, at der nærmest ikke er overnatningsmuligheder. Der findes 2 campgrounds, hvor der er mulighed for at slå telt op. Du kan læse mere her. Jeg vil personligt ikke turde at snorkle i dette område, da jeg er ret bange/har respekt for alligatorer, men ville helt klart vælge at tage bådtur med glasbund.

Everglades National Park er det område de fleste kender. Langs vejen i Everglades er der også mulighed for airboat tours, og mulighed for blot at køre ind til siden for at udforske alligatorer.


Der er to afgørende sæsoner i Everglades, som er tørsæson og vådsæson. Vådsæson er fra maj til oktober, og her kan man opleve høj luftfugtighed, tordenvejr, mange myg og temperature op til 32 grader. Tørsæson er fra november til april, hvor der er faldende vandstand. Det er helt klart den anbefalede tid at besøge stedet i, fordi det er perfekt til at vandre, campere, se dyrelivet mm. Ting at lave: På egen hånd, kajak med guide, dark-sky, på cykel, off-road ture, og meget mere.

Fuglearter: Der er 350 forskellige fuglearter i Everglades. De bruger Everglades som spisekammer, og derudover som ynglested. Jeg går ikke så meget op i fugle, så jeg har ikke så mange informationer. Hvis du er til fugleliv, så husk kikkert.

Dyrearter. Der er mange forskellige dyrearter i Everglades. Pattedyr, krybdyr, insekter, padder mm. Der er eksempelvis Hjorte, pantere, røve, alligatorer, krokodiller, slanger, skildpadder, og meget mere.

 • Alligatorer er naturligvis et must og grunden til, at mange besøger Everglades. Du skal virkelig være meget uheldig, hvis du IKKE spotter alligatorer i nationalparken. Jeg synes helt klart det fedeste var at holde ind til siden på 41, og så spotte dem i vandkanten. Du skal stå i tilpas afstand fra hegnet, så du ikke er i direkte kontakt, for det er wild life, og de kan sagtens gå til angreb. Og der er også mulighed for, at de krydser vejen, som rådyr vil gøre på danske veje. En han kan veje op til 450 kg, men standardvægt er 225 kg. Længden er normalt mellem 3,5-4,5 meter.
 • Slanger: Der findes slanger i Everglades. De fleste slanger er "naturlige" slanger, som er en del af økosystemet. MEN nu skal du høre en "sjov" historie: folk har slanger som kæledyr. Når slangen så bliver for stor, kan de finde på at "smide den af" ude i Everglades, og det ødelægger økosystemet. Vi så heldigvis ingen slanger! Men de findes.
 • Pantere: Der er flere gule skilte langs vejen med pantere på, så man skal være opmærksom. Ligesom vi har advarselsskilte med kreaturer herhjemme i Danmark. The Florida Panther så vi desværre ikke, selvom vi kiggede meget nøje efter. De sidder/ligger oftest i træer, og der er mest sandsynlighed for at se dem om aftenen. Du kan læse mere om Florida Panther her.
 • Manatees kan også ses i/omkring Everglades. Ofte lever de i det mexicanske golf, og om vinteren når vandet bliver for koldt, svømmer de ind mod Floridas varme områder, som fx havne og og Big Cypress nationalpark. Vi svømmede med søkøer, dog helt oppe ved Crystal River. Du kan læse mere om Manatees her.

Sikkerhedsregler

 • Hav respekt for natur og dyr
 • Don't feed wildlife
 • Lad vær at tag noget fra naturen; hverken dyr, æg, planter mm.
 • Undgå at være tæt på dem. De er hurtigere, og kan hurtige springe op
 • Alarmsignaler: larm, bevægelser, mm. Hvis alligator væsner, skal du skynde dig væk

"Dangerous alligator are created by people. It is illegal to feed any wildlife" stod der på skilte.

Krokodille eller alligator?

Det kan være ret svært at se forskel på krokodiller og alligatorer, fordi de ligner hinanden meget. Krokodiller er et stort, firbenet krybdyr, der opstod for flere millioner år siden. De afstammer fra dinosaurerne, hvor der fandtes krokodillelignende dyr for ca. 225 mio. år siden. (Der er endda fundet krokodilletænder på Bornholm i Danmark!). Krokodiller består generelt af 3 arter; krokodiller (14 arter), alligatorer (8 arter) og gavialer (1 art).

Alle arter ligner hinanden meget, men den nemmeste forskel er ved at se på deres snuder. Krokodiller har en V-formet snude, hvor alligatorer har en U-formet snude. Derudover kan man se på deres tænder, hvor de begge har store tænder i undermunden. Hos krokodiller stikker den frem (de kan ikke lukke munden om dem), og hos alligatorer er den skjult (de kan godt lukke munden om dem). Alligatorer er generelt mindre end krokodiller, og er også mindre aggressive end krokodiller.

Mere info

Krokodillen lever i amerika, afrika, sydøstasien samt nordaustralien. De kan blive 50-70 år, men den ældste krokodille nogensinde blev 115 år. De kan blive op til 7 meter lange og kan veje op til 1000 kg. Krokodillen er et rovdyr, som primært spiser om natten og hviler om dagen. Afhængig af alder og størrelse spiser de alt fra fisk til padder til pattedyr. Den spiser efter, hvornår den er sulten og ikke efter bestemte tidspunkter. Den har mellem 40-80 tænder i munden, som gør den stærk i munden til at angribe og spise sit bytte. Hvis den eksempelvis har spist en antilope, kan der gå en hel måned uden den har behov for mad.

Airboat tours

Lige siden jeg har været helt lille, har jeg haft et stort ønske om at prøve en airboat. Siden jeg så Bernard og Bianca (tegnefilm), hvor de sejlede i airboat, har jeg selv ville prøve det, og det gik endelig i opfyldelse i januar 2020. Jeg vil anbefale alle at prøve det.

Der er 3 (og kun 3!!!) autoriserede airboat ture: Coopertown Airboats, Everglades Safari Park og Gator Park. Du kan læse mere på Everglades egen officielle hjemmeside her. Det betyder ikke, at der ikke er andre airboat-virksomheder, for der er MANGE langs vejen. Jeg vil dog kun anbefale de autoriserede.

Coopertown Airboats

Coopertown er rated som nr. 1 airboat-tours i 50 år. Coopertown var dét sted vi besøgte, og det var super fint. Der var tilpas mange turister og tilpas med ventetid. Prisen var også super fin. Guiden var god, og turen var sjov. Vi så ikke så mange alligatorer, men det var lige så meget at prøve en airboat, der var en oplevelse. Der er både mulighed for private ture og "offentlige" ture. Vi var på en "offentlig" tur, hvor der var plads til 20-24 personer i én båd. Som du kan se på billederne ovenfor, var det den både vi var med. De røde bænke er her, hvor vi sad. Billede ovenfor til venstre er der, hvor chaufføren sad. Det er også her larmen kommer fra, fordi det er her propellen sidder.

Vi var på en båd med 20 mennesker. Her fik vi udleverede vat, som skal bruges til at reducere den høje lyd. Derudover skulle man stå forrest i køen, hvis man vil have de gode pladser. Med gode pladser mener jeg at sidde helt ude i siden.

 • Priser: Voksen 23$ (=145 kr.), barn op til 11 år 11$ og børn under 7 år er gratis
 • Turlængde: 45 min
 • Åbningstider: Alle dage fra 9:00-17:50
 • Adresse / link til maps her. Den ligger ikke langt fra Miami eller hovedvejen. Det betyder, at man ikke behøver at køre særlig langt ind i Everglades for at komme med på denne tur.
 • Link til hjemmeside her

Everglades Safari Park

Denne airboat er en smule dyrere end Coopertown. Everglades Safari Park har eksisteret siden 1968, så har også mange års erfaring. Der afgår tur hvert 20-30. minut. Her er der også mulighed for både private og offentlige ture.

 • Priser: Voksen 28$ (=175 kr.), barn op til 11 år 15$ og børn under 4 år er gratis
 • Turlængde: 30-40 min
 • Åbningstider: Alle dage fra 9:00-18:00
 • Adresse / link til maps her
 • Link til hjemmeside her

Gator Park

Gator Park er den sidste af de 3 autoristerede airboat tours. Også her er der mulighed for private og offentlige ture.

 • Priser: Voksen 25$ (=158 kr.), barn op til 11 år 15$ og børn under 5 år er gratis
 • Turlængde: 60 min
 • Åbningstider: Alle dage fra 9:00-17:00
 • Adresse / link til maps her
 • Link til hjemmeside her

Værd at vide

 • Åbningstider: Hele året rundt
 • Entré: 30$ pr bil (gælder en uge)
 • Indgange til parken: 3 stk -> Florida City, Shark Valley, Everglades City
 • Natur: Sump, slette, mangrove, regnskov
 • Klima: der er meget fugtigt om sommeren
 • Anbefaling: Afsæt en hel dag, husk at nyde turen og hold ind til siden for at spotte alligatorer i vandkanten. Kan helt klart anbefale at tage en airboat-tur
 • Den bedste måde at se alligatorer på er ikke på airboat tur, men blot at holde ind til siden
 • Husk at fyld tanken helt op, hvis du kører selv
 • Madpakke, vand og snacks er et must til turen
 • Der er MANGE myg om sommeren
 • En kikkert kan være god at medbringe
 • Alt i Everglades fungerer på dyrenes præmisser. Det er ikke en zoologiske have, det er wild life. Dyrene er farlige, så hav respekt og pas på dig selv. Derfor er det også en kæmpe oplevelse. De kan sagtens springe op fra grøften og løbe hurtigt over vejen

Facts

 • Everglades er mest kendt, fordi alligatorer og krokodiller lever side om side
 • Everglades er slet ikke en sump, men en langsom-bevægende flod, som forsyner hele Florida med drikkevand
 • Det er Nordamerikas største subtropiske vådområde-økosystem
 • Everglades har kun 2 sæsoner; vådsæson(sommer) og tørsæson (vinter)
 • Everglades får i gnm.snit 60 inches (1524 mm) regn om året
 • Everglades er den tredje største nationalpark i USA

er everglades på din bucketliste?

Frederikke Guld // Rejseguide af Guld // Instagram: travelwithfrederikkegulddd// Facebook: Rejseguideafguld

Synes godt om

Kommentarer