SNORKLING: DET SKAL DU VIDE

Dette indlæg kommer til at omhandle snorkling, for hvad skal du egentligt have styr på? Uanset om du snorkler med gear eller dykning, vil jeg anbefale, at du ikke gør det alene. Jeg har samlet en masse gode tips til blandt andet at snorkle.


Derudover har jeg allieret mig med veninde og fridykker, Sophia Hjortkjær, som kommer med sine bedste råd. Hun er uddannet PADI-diver og fridykker. Tjek hendes Instagram ud her.

#nouw30daychallenge #bestofnouw

Det skal du vide om snorkling

Snorkel or dive?

Der findes forskellige former for dykkerkurser, og forskellige måder du kan enten dykke eller snorkle på. Jeg vil kort prøve at komme med en overordnet beskrivelse:

 • Snorkel med svømmefødder, hvor du kommer hurtigere frem end uden svømmefødder. Jeg kan personligt bedst lide at snorkle med svømmefødder.
 • Snorkel uden svømmefødder, som kan være for dig, der er helt nybegynder på området. Start i vandkanten, og bevæg dig ud i havet.
 • SCUBA-diving (dykning med scuba-udstyr) står for Self Contained Underwater Breathing Apparatus. SCUBA er den overordnede betegnelse med udstyr. Med SCUBA certifikat kan du blive uddannet på typisk 2-3 dage, dykke ned til 18 meter, og lærer de grundlæggende begreber. Dette er den typiske uddannelse for dig, som er ude at rejse, og har relativ kort tid til at tage et dykkerkursus. Her starter du typisk i saltvandspool og har et par timers teori. Der er to "udbydere" indenfor SCUBA-diving; PADI og SSI.
 • PADI: PADI står for Professional Association of Diving Instructors. PADI er den ene form for open water course indenfor scuba-diving
 • SSI står for Scuba Schools International, og er den anden form for open water course. SSI er verdens største organisation indenfor dykning. Med både PADI og SSI bliver du certificeret og en anerkendt dykker i hele verden.
 • "Open Water" tager et par weekender, men hvor du også får dykkercertifikat. Med Open Water får du mulighed for at leje dykkerudstyr, at booke dyk, og dykke "alene". PADI Open Water Diver-kurset er den mest anerkendte SCUBA-certificering i verden. Med PADI Scuba Open Water Diver må du dykke ned til 18 meter. Open Water tager typisk 3 dage.
 • Fridykning (freediving): En slags udvidelse af snorkling, da du skal holde vejret i lang tid under vandet, dykker uden ilt (altså frit), og benytter typisk lange svømmefødder.


For at kunne snorkle behøver du i princippet ikke mere end snorkelsæt bestående af dykkerbriller med snorkel. Der findes så mange forskellige former for at opleve livet under havets overflade, og derfor vil jeg kun beskæftige mig med snorkling, for jeg ved simpelthen ikke nok om de andre former.

Snorkel Bali/Gili øerne
Snorkel Bali/Gili øerne

Første gang med snorkel

Første gang jeg skulle snorkle var i Thailand, hvor jeg ikke vidste særlig meget om det. Jeg vidste egentligt bare, at jeg skulle have en snorkel og en maske. Jeg har selvfølgelig prøvet at snorkle, da jeg var yngre, men jeg fik øjnene op for det i Thailand. Her kunne vi leje udstyr i receptionen for billige penge.


Anden gang snorklede jeg på Malta, hvor der var ligeså blåt vand som i Thailand. Derfor var det nemt for os at gå ud i vandet og turde at bevæge sig under vandet. Siden har jeg snorklet på blandt andet Bali og i Caribien, og er blevet mere dus med det, men jeg skal stadig vænne mig til det undervejs. Jeg synes helt sikkert, at det er fedest at svømme steder, hvor der er "noget" at se. På Bali var der undervandsskulptur, skildpadder og rokker. De andre steder var der farverige fisk.


Da jeg i starten af mine rejser ikke vidste meget om at snorkle eller dykke, besluttede jeg mig for at sætte mig ind i det. Derfor har jeg samlet mine bedste råd til dig som nybegynder i dette blogindlæg.

Snorkle
Snorkle skildpadder
Snorkle

Gode råd til første-gangs-snorkler

Hvis du aldrig har prøvet at snorkle før, men gerne vil afprøve det, så læs med her. Jeg har samlet mine bedste grundlæggende råd til første-gangs-snorkler.

 • Køb dit eget snorkeludstyr. Først og fremmest er der typisk snorkeludstyr i ferieområder, men det er billigt plastik til 10€ som højst sandsynligt ikke holder i lang tid. Det er dog udmærket til begynder. Derudover er det rart at have sit eget mundstykke, og dermed vide, at ingen andre har haft munden på det (især i disse coronatider). Jeg har både haft eget snorkeludstyr og lejet, og vil til hver en tid vælge mit eget udstyr.
 • Start i poolen, hvis du ikke er vant til at svømme/have hovedet under vand/snorkle. Du skal kunne træde vande for at kunne snorkle
 • Hav svømmeteknikken i orden inden du bevæger dig ud i havet
 • Snorkel fra stranden/et sted du kan ud fra - jeg foretrækker helt klart at starte min snorkeltur fra stranden, hvor jeg selv kan gå ud i vandet, fordi jeg selv er herre over, hvornår jeg vil op af vandet igen. På snorkleture kan der være mange andre turister, der skal af og på båden, og her er du nødvendigvis ikke den første i køen. Måske sejler båden lidt væk fra snorklegruppen, hvilket også betyder, at du er på "egne ben". Derfor SKAL du kunne svømme og træde vande på snorkelture
 • Snorkel aldrig alene
 • Snorkel i et roligt område, hvor du eventuelt kan se bunden. På "urolig" farvand kan der være høje bølger, der kan gøre det ubehageligt at snorkle, hvis det er første gang.
 • Det kan være en hjælp med svømmefødder. Med svømmefødder kommer du hurtigere frem i vandet, hvilket kan behjælpelig
 • Det kan behjælpelig med redningsvest, hvis du ikke er helt tryg
 • Snorkel steder, hvor der er spændende havdyr at se. Det er helt klart sjovest at snorkle steder, hvor der er farverige fisk eller andre spændende havdyr at se
 • HUSK SOLCREME! Den øverste del af din ryg og nakke bliver hurtigt solskoldet, så HUSK solcreme på disse steder. Som alternativ kan evt. snorkle med en t-shirt på.
Snorkle
Snorkleudstyr
Snorkle

Koralrev

De bedste steder at snorkle er ved koralrev, som findes flere steder rundt i verdenen. Der er dog færre og færre koralrev, blandt andet fordi turister ikke behandler stederne ordenligt. De bedste steder er:

 • Caribien (Cuba, Bahamas, Honduras osv.)
 • Asien (Thailand, Indonesien, Philippinerne, Maldivernes osv.)
 • Afrika (Egypten, Sudan, Israel, Seyshellerne, Tanzania, Mauritius osv.)
 • Oceaniet (Australien, Fiji, Fransk Polynesien, Hawaii)


Verdens største koralrev ligger i Australien, som er Great Barrier Reef, der strækker sig over 2300 kilometer. Koralrev er et af de mest komplekse økosystemet i verden, og indeholder mere end 3000 forskellige fiskearter, 600 forskellige koraller. Koraller er små dyr, ikke sten eller planter. Koraller er i øvrigt meget følsomme, og de menneskeskabte klimaforandringer får havtemperaturen til at stige, og det påvirker korallernes levetid. Koraller lever nemlig af alger, og hvis temperaturen stiger, forsvinder de alger.

Snorkle
Snorkle

Jeg har snorklet i både koralrev i Caribien og Asien, og begge dele er relativt "dødt". For bare 20 år siden skinnede koralrev med smukke, lilla farver, men sådan er det desværre ikke længere. Som du kan se på billederne ovenfor, er det begge koralrev (uden filter), og farverne ikke er ikke noget vildt, som vi havde drømt om.


Nogle steder er man begyndt at sætte strøm til koralrevet for at få det til at leve op igen. Derfor er det vigtigt, at du behandler koralrevet og generelt havet ordenligt. Små ting kan også gøre en forskel. Brug kun solcreme, der beskytter koralrevet. Særlig 2 solfiltre er kendt for at have en skadelig effekt på korallerne og havets økosystem. Her er der tale om Ethylhexyl methooxycinnamate eller octinozate - Benzophenone-3 eller oxybenzone. Solcreme, der ikke skader koralrev:

 • Svanemærket solcreme
 • Apotekets solcreme
 • Derma
 • Andre der reklamerer med koralvenlig solcreme, men ikke garanti for uønsket kemi er: Reef Safe, Compliant with Hawaii Reef Bill

Forholdsregler

 • Tag aldrig noget fra koralrevet - hverken konkylier, koraller, søstjerner eller andet
 • Rør aldrig ved koralrevet
 • Stå aldrig på koralrevet, selvom de ser robust ud. Det er levende mekanismer, og selv den mindste berøring kan skade!
 • Undgå at kaste fx sand på revet, da det kan dræbe koraller, fordi de da ikke vil få sollys
 • Rør aldrig ved havdyr, da de ikke kan tåle dine bakterier, hvilket kan skade økosystemet
 • Havdyr angriber typisk kun i selvforsvar (ligesom alm. dyr), så gå ikke i panik
 • Hav respekt. Du er i deres hjem
 • Undgå at fodre fisk, da det kan ødelægge deres maver. Mange turistbåde, især i Asien, kaster mad ud i vandet for at få fiskene til at strømme rundt om turisterne
 • Smid aldrig skrald - og tag ALTID dit skrald med dig

Uanset om du snorkler eller dykker, vil du støde på forskellige arter under havets overflade. Nogle kan forårsage skade ved tæt kontakt, andre er fredelige. Det er enormt vigtigt, at du læser op på, hvilke fisk og andet, der befinder sig i havet, hvor du vil snorkle. I Thailand havde vi snorklet i 2 dage, og pludselig spredte et rygte sig om (som viste sig at være sand), at en mand var blevet bidt eller havde trådt på noget ude i vandet, så han skulle på hospitalet, fordi det var dødeligt. Jeg husker ikke hvad, men pointet er, at du bør være forberedt på, hvad der er i havet, hvor du befinder dig. Dette skal ikke ses som en skræmmekampagne, men mere som "det her bør du være opmærksom på":


 • Søpindsvin (Piggene på søpindsvin er som udgangspunkt ikke giftige, men hvis du kommer i kontakt med piggene, kan det være en ubehagelig og smertefuld oplevelse. De findes typisk kun på klipper og koraler)
 • Muræner (Muræner trækker vejret gennem munden, og gemmer sig i sprækker. Derfor trækker den sig frem og tilbage fra sprækken, når den trækker vejret, og hvis du kommer for tæt på, kan den "bide" sig fast, og så kan det være meget svært at komme fri igen. Men murænen er i sig selv ikke farlig)
 • Havslanger (Der findes mange forskellige, hvor nogle kan være farlige eller giftige. Som udgangspunkt er slanger ikke farlige, men du bær være opmærksom. Jeg er personligt sk*de bange for slanger både over og under vandet. Hvis du træder på dem, kan de naturligvis gå i selvforsvar. Der findes havslanger overalt i verden. Selv i Gardasøen er der slanger i vandet)
 • Gelefisk/Brandmænd (det kan gøre ufatteligt ondt at blive ramt af trådene fra en brandmand. Typisk kan du ikke se trådene (tentakler) fra en brandmand. På Malta blev jeg pludselig ramt, og jeg havde hverken set fisk eller andre havdyr i nærheden. Et godt råd hvis du bliver ramt: skrab giften af med fx et kreditkort for at få giftsplinterne væk, og sørg for at have eddike i nærheden. Derudover hjælper det at putte noget koldt på stedet. Dette hjalp for mig. Rør/klø ikke på området, og skyld ikke med ferskvand. Det bedste er saltvand. OBS: det er en skrøne, at man kan tisse på det, så undgå også dette)
 • Piratfisk (Nogle arter kan være kødædende. Findes primært kun omkring Sydamerika)Hajer er en kategori for sig. Generelt er hajer et uhyggeligt dyr, fordi film og medier har skabt det. Der er næsten 500 forskellige arter af hajer i verden. Af dem kender du nok til både hvidhaj og tigerhaj, som er kendt for at være de farligste. Bier og forlystelser er i princippet farligere end hajer. 4 mennesker om året bliver dræbt af hajer på verdensplan. For at sammenligne dør 100 mennesker i USA pga. bistik og 5 på grund af forlystelser.


 • Hvidhaj: De fleste hajfilm handler om hvidhajen. Hvidhajer kan slet ikke lide mennesker. Hvidhajen står for flest hajangreb mod mennesker på verdensplan, og findes omkring Sydamerika, USA, Sydafrika og Australien. Siden 1876 har der dog kun været 77 drab på verdensplan.
 • Tigerhaj: har stærke kæber og skarpe tænder, og lever ofte på lavt vand, fx hvor der er mange surfere og svømmere.


Grunden til, at en haj vil angribe et menneske er hvis det ligner et byttedyr. De store hajer som tigerhaj og hvidhaj spiser byttedyr som sæler og skildpadder, som er relative store. Hvis du er surfer, kan du nedefra sammenlignes med et byttedyr, og derfor angriber den. Kattegatcentret skriver: Men er hajer så farlige for os mennesker? Svaret er ja - hvis omstændighederne er de rigtige eller måske bedre formuleret - de forkerte. Hvis man springer i vandet i hajfyldte farvande, måske i nærheden af en søløvekoloni - så er det farligt. Men ser vi på det statiske materaiel er det meget farligere at gå udenfor i tordenvejr eller hvis naboen har en stor hund".

Det skal nævnes, at de fleste havdyr ikke er farlige, når man tager sine forbehold. De fleste fisk er mere bange for dig, end du er for den. Ofte angriber dyr kun i selvforsvar.

 • Giftige fisk (de angriber ikke medmindre der er fare på færde). Der findes mange giftige fisk fx:
 • Lionfish (dragefisk). Hvis den føler sig truet, kan den sprede sine giftige pigstråler. Men igen, KUN hvis den føler sig truet
 • Stenfisk: Verdens giftigste fisk, men findes kun i varme have, fx Rødehavet og Stillehavet. Den kan kamuflerer sig som en sten, så man ikke kan se den. Hvis den føler sig truet, løfter den sin rygfinne, som består af 12-14 giftpigge.
 • Pilrokker: Pilrokken slog fx Steve Irwin ihjel, så mange tror, at denne fisk er ekstrem farligt, men det er ikke tilfældet. Steve er kendt for at tirre farlige dyr og løbe alvorlige ricisi. Pilrokken bruger kun gift i selvforsvar, og så kan man jo tænke over det. derudover hev Steven selv giftpilen ud fra brystkassen, hvilket slog ham ihjel. En anden mand blev også ramt af rokkens giftpil, hev den ikke selv ud, og overlevede. Pilrokken findes omkring Cayman-øerne, og der er MANGE turister, der hvert år svømmer med pilrokken, som altså hverken er døde eller blevet ramt)


Pointen er, at du er på fiskens hjemmebane, og hvis den føler sig truet, kan det være farligt for dig. Men hvis du holder afstand, er der ikke noget at frygte. Jeg var MEGA bange for hajer, da jeg skulle snorkle i koralrevet omkring The Keys i Florida, og det ødelagde nærmest min snorkeltur, fordi jeg var så angst. Derfor skal du virkelig prøve at hvile i dig selv, og ikke frygte, at der sker noget.

Snorkel Florida
Snorkle

Generelt, uanset om du er første-gangs-snorkler eller har prøvet det mange gange, vil jeg lige komme med flere gode råd, som jeg har erfaret.

 • Vær afslappet
 • Hav det korrekte udstyr
 • Hvilken side skal din snorkel sidde i? Jeg kan personligt bedst lide at den er i venstre side, men mange foretrækker højre side. Som snorkler er det ligegyldigt, hvilken side snorklen sidder i, men hvis du skal dykke er det vigtigt, at den sidder i venstre side, da den ellers kan komme til at sidde i vejen for ilt.
 • Svømmefødder er guld værd
 • Våddragt/tørdragt kan være en mulighed, især hvis havet er køligt. Nogle gange kan det også være rart at bære t-shirt
 • Hav svømmeteknik i orden. Du skal naturligvis kunne svømme og kunne træde vande
 • Husk solcreme på den øverste del af ryggen. Når du plasker rundt med snorklen, er den øverste del af ryggen nemlig ikke under vandet, og du kan hurtigt blive solskoldet
 • Tjek vejrudsigten (naturligvis)
 • Tjek tidevand
 • Lær at trykudligne - først når man dykker ned mod bunden begynder det at blive sjovt, da det er her du finder fiskene og korallerne. Hvis ikke man trykudligner, kan man springe sine trommehinder
 • Undgå dug i masken. I mange tilfælde kan duggen undgås, hvis du spytter i masken, gnider det rundt og skyller af med vand
 • GoPro er et must under vandet, så du kan filme og tage fede billeder. Jeg har absolut ikke kunne undvære mit GoPro.
Smuk strand Gili

Collab med Sophia Hjortkjær

Min veninde Sophia har uddannelse som både PADI-diver og er instruktør som fridykker. Hun har en kæmpe interesse for havet, og bor i øjeblikket i Australien. Sophia har dykket med mange forskellige dyr, og dykker jævnlig i Barrer Reef. Tigerhajer, skildpadder, mantarays er bare et udkast af de mange havdyr hun har dykket med. Derfor har jeg allieret mig med Sophia for at få mere indblik i dét at være fridykker samt en masse gode råd.


Sophia er vild med at snorkle og fridykke, fordi man kan komme hurtigt rundt, og synes det er fedt at udfordre sig selv under vandet. Ved fridykning presser man nemlig sig selv til at holde vejret i lang tid ad gangen. Hendes bedste råd til fridykning er: Lær de rigtige teknikker!

Collab med Sophia Hjortkjær guide til snorkel
Collab med Sophia Hjortkjær guide til snorkel

Udstyr

Køb helst dit eget udstyr, så du er sikker på det passer og lignende. Hver gang man køber en ny maske, skal den "behandles" inden man tager den med i vandet. Der er et lag film inde i masken, så masken ser "godt ud" i butikken. Dette lag film kan brændes væk med en lighter eller gnides væk med Colgate tandpasta (eller andet med flourider i). Når du har brændt den et par gange, kan du tage den med i vandet. I mange tilfælde kan du døje med duggede masker, og det er derfor det kan være en super god idé at brænde det inden brug.


Masken

 • Glasset skal være "tempered glass" (hærdet), så det ikke splintres
 • Køb en maske, der passer til dit ansigt (Generelt er det bedst at prøve en maske på, inden du køber. Måden du gør det på er at sætte masken på dit ansigt (uden stroppen), og så sug ind gennem næsen. Hvis den sidder tæt, og du ikke kan høre noget luft mens du suger, er den tæt. Det betyder nemlig, at der ikke kommer vand ind i masken, når du bevæger dig ned i vandet)
 • Fun fact: Hvis du er mand med overskæg, vil du altid døje med at få vand ind i masken. Derfor kan et trick være at smøre et tykt lagt vaseline på overlæben, så du undgår vand i næsen
 • Sophias maske-erfaring: lille til mellem størrelse ansigt (både mænd og kvinder) oceanhunter.com. Deres phantom maske er enormt god til alle vandaktiviteter.


Snorklen

 • Jo længere snorklen er, jo større sandsynlighed er er der for vandet ikke havner i snorklen
 • Jo kortere snorkel, jo lettere er det at trække vejret
 • Jo bredere snorkel, jo lettere er det at trække vejret
 • Snorklen skal sidde på venstre side
 • Mundstykket skal ikke være defekt. Sørg også for at hvis det er lejet udstyr, at det er vasket ordenligt af for bakterier

Collab med Sophia Hjortkjær guide til snorkel
Collab med Sophia Hjortkjær guide til snorkel

Fødderne

 • Der findes 3 slags svømmefødder; korte, mellem, lange
 • De fleste fridykkere kan bedst lide lange svømmefødder
 • Scuba = korte (så har man også bedst plads i kuffert)
 • Findes også med enten lukket eller åben hæl.
 • Sophias råd: Kan bedst lide lukket hæl, så man kun skal bruge en strømpe og ikke en hel sko i dem (ofte også lettere at rejse med)
 • Mærker der er gode til korte: Mares/aqualung og cressi
 • Mærker der er gode til mellem og lange: Beuchat
 • Mærker der er gode til lange: Leaderfins, diver fins, ningaloo swimwear


Våddragt eller tørdragt

Temperaturen har meget at sige i forhold til dykning og snorkling. I Asien kan det være du nøjes med badetøj. Nogle foretrækker t-shirts

 • Du kan også sagtens dykke i "koldere" vande, så længe udstyret er korrekt. Her kan det være nødvendigt med en våddragt
 • Undersøg altid hvilken temperatur der er i havet, så du er forberedt
 • Under 25 grader: 1 mm trøje
 • 19-22 grader: 2-3 kort våddragt
 • Under 19 grader: 2-5 mm våddragt
Collab med Sophia Hjortkjær guide til snorkel
Collab med Sophia Hjortkjær guide til snorkel

Generelt er der enormt mange brands verden over, der udvikler tøj til vandaktiviteter. Sophias rule no. 1 er aldrig køb underwater tights fra Recycled plastic bottles. De falder nemt fra hinanden, og plastikken falder direkte tilbage i havet - og så går budskabet ligesom af.


Hjemmesider hun anbefaler

 • Adreno.com
 • Mares.com
 • Aqualung.com
 • Aup.com.au
 • Men ellers er der generelt andre danske hjemmesider også med udstyr fx: Kingfish, Oceandive, Scubadirect og lignende


Gode råd til fridykning

 • Hvis du vil fridykke uden kursus: vigtigt at tage snorkel ud af munden på vej ned, og holde alt luft inde indtil man når op til overfladen igen
 • Aldrig giv slip på luften derned. Man har brug for den oxygen, så man ikke besvimer inden man når op

Collab med Sophia Hjortkjær guide til snorkel
Collab med Sophia Hjortkjær guide til snorkel

Har du prøvet at snorkle?

Frederikke Guld // Rejseguide af Guld // Instagram: travelwithfrederikkegulddd// Facebook: Rejseguideafguld

Synes godt om

Kommentarer