DEN STORE REJSEGUIDE TIL BALI: Bali generelt

For at gøre det let og overskueligt for dig som læser, har jeg valgt at opdele alle indlæg om Bali. Der er følgende blogindlæg om Bali:


Dette indlæg handler om Bali generelt.

Rejseguide Bali Indonesien

Så er det blevet tid til en opdatering fra Bali. Jeg har haft den bedste rejse nogensinde og vil anbefale ALLE at tage til Bali, hvis du blot har de mindste ønsker herom. Det er en fantastisk rejsedestination med mange forskellige oplevelser - lige fra river rafting, til dyk, til surf, til god mad, til bjergbestigning og meget meget mere. Derudover har Bali den sødeste befolkning, der kun vil dig det bedste (I hvert fald de fleste). Vi var på tur til Bali som flashpacker, hvilket vil sige vi har kuffert med i stedet for backpackerrygsæk, og foretrækker hotel frem for hostel. På denne tur bestilte vi og arrangerede ALT selv. Derfor har vi bestilt fly for sig, taxa når vi skulle bruge det - og hotel fra dag til dag.


Rejsetid: April 2019

Hvor: Bali, Indonesien

Med hvem: Kæreste

Formål: Oplevelse og lidt afslapning

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien

Fly

Prisen for vores flybilletter var 5.612 kr. pr pers, tur/retur - gennem Kilroy. Flyselskabet var KLM, og vi fløj fra Aalborg, og skulle mellemlande i Amsterdam. Det er en rigtig god pris, og er lige i starten på højsæson. Grundet til, at vi bestilte gennem et rejsebureau er, at der er en vis sikkerhed, hvis der sker noget med flybilletterne - aflysninger, forsinkelser, tilknytningsfly osv.


Priserne ligger normalvis omkring 6.000 kr. i lavsæson, så 5.600 var en rigtig fin pris. Selvom det kan virke dyrt for flybilletter. Vi bestilte flybilletterne i januar og skulle rejse i april. For at score de bedste flybilletter vil jeg anbefale at læse mit indlæg om at finde de bedste (og billigste) flybilletter. Vi havde forinden søgt nettet tynd for flybilletter både på Google, Momondo og flyselskabernes egne hjemmesider. Vi endte derfor med disse, fordi der var under-26-år-rabat på Kilroy. Vi prioriterede i øvrigt at have så få mellemlandingerne som muligt/så lidt rejsetid som muligt. Derudover prioriterede vi at kunne flyve fra Aalborg.


Rejsetiden tog i alt 19 timer - hvor vi mellemlandede i Amsterdam. Det tager cirka 1 time at flyve til Amsterdam. 12,5 timer til Singapore (som er en lille mellemlanding), og 3 timer derfra til Bali. Hjemturen tog cirka 22 timer i alt - 3 timer til Kaula Lumpur, 12,5 til Amsterdam, 1 time til Aalborg.

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien

Lufthavnen

Lufthavnen på Bali hedder Ngurah Rai - Denpasar. Det er den eneste lufthavn, der er på øen, og derfor kan der hurtig opstå kø og kaos. Lufthavnen er ikke lige så moderne, som dem du måske i forvejen kender. Alt foregår gennem fysiske medarbejdere, og ikke nyudviklede maskiner, der tjekker dit pas. Mit eneste råd: hav tålmodighed.


Fra lufthavnen til transfer

Når du kommer i ud i ankomsthallen, står der en milliard mennesker - både med skilte i hånden med navne på, rejsebureau og bare mennesker. Mennesker overalt. Du ankommer som bleg dansker. Med en taske eller med en kuffert. Du ser måske lidt forvirret ud. Bum bum bum. Du er nu i farezonen for de mange sælgere. Først vil alle gerne give dig en god pris på transport (som tit kan vise sig at være meget dyrere end det faktisk koster). Så tager de imod din kuffert, ruller stille og rolig ud med den til taxaen. Dér står de så og vil have penge. Du tror, at de var en del af hotellet, der bare gerne ville hjælpe - men nej, sådan går det ikke.

Denne situation skete HELDIGVIS ikke for os, da jeg lynhurtig observerende, hvad der foregik. MEN jeg kender flere, der har været udsat for dette. Så mit råd: Vær opmærksom.

Rejseguide Bali Indonesien

Transfer

Som et godt udgangspunkt, især hvis du ankommer til Bali om aftenen/når det er mørkt, vil jeg anbefale at kontakte dit hotel/hostel/overnatningssted for at spørge, om de kan hente i lufthavnen (ofte er det mod gebyr). Hvis du booker hotel gennem Booking.com er det utrolig nemt. Når du booker hotellet, kan du tilføje en besked, og i den besked kan du spørge, om de vil hente. Det er utrolig nemt. Det kan dog være lidt dyrt på denne måde, men prisniveauet er generelt lavt på Bali, så jeg vil helt klart anbefale at prioritere denne post.


Da vi ankom i ankomsthallen, stod der en sød balineser med mit efternavn på et hvidt stykke papir (som man ser det i film) og ventede på os lige så stille og rolig. Vi gik ud i noget, der minder om en parkeringskælder, som har endnu mere kaos, end inde i lufthavnen. Her blev vi så placeret på nederste etage, og han fortæller, at han "lige" skal hente sin bil. Vi tænkte "nåh ja okay" og ventede, ventede og ventede. Det "lige" blev bare til UTROLIG lang tid. Jeg tror minimum vi stod i 30 minutter og ventede, fordi der simpelthen var SÅ mange biler.


OBS: Du skal vide, at når du ankommer i lufthavnen, er der SÅ mange desperate balinesere, der vil gøre alt for at tjene penge på dig. De tager kufferten ud af hånden på dig, og lader som om de er med hotellet som hjælpere. Når de så har bragt din kuffert hen til din chauffør/til bilen, forventer de betaling. JEG VIDSTE DETTE PÅ FORHÅND, SÅ DE SNØD IKKE OS. Men de snyder, hvor de kan (generalisering!). Da vores chauffør tog i mod os og viste os hen til bilen, begyndte der straks at komme en håndfuld "hjælpere", jeg spurgte lige så venligt, om de var med hotellet, hvortil en svarede "nej", og så sagde jeg meget konsekvent "så kan jeg godt tage min kuffert selv". Det var ikke diskussion eller noget, men det var vildt nok. Det var i hvert fald bevis på, at man sagtens kan sige fra. For det var lige netop sådan en situation, jeg var blevet advaret imod hjemmefra fra bekendte.

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien


Kort om Bali

Fakta

Bali ligger i Indonesien til højre for Java og til venstre for Lombok. Selvom øen er lille bor der altså 4,2 mio mennesker på øen. Det er rigtig mange mennesker, når du sammenligner med Danmark. På Sjælland bor der nemlig omkring 800.000 mennesker, hvilket altså er 5 gange mindre end Bali. Man mærker dog ikke rigtigt, at der bor så mange mennesker. Bali har et areal på cirka 5.600 km2, og er dermed lidt mindre end Sjælland. Det er altså ikke en særlig stor ø, men er en del af hele Indonesien, som har et samlet areal på 1.905.000 km2. "Hovedstaden" er Denpasar, som ikke er særlig turistet, og det er mest de lokale der bor her. Det minder slet ikke om enhver anden hovedstad eller storby. Det siges dog, at de har øens bedste shopping. (hovedstaden i Indonesien er Jakarta. Derfor i gåseøjne).


Indkomst

Balinesere har en meget lav indkomst. Vi talte med en fyr på vores egen alder (han var 25 år). Han arbejdede 6 ud af 7 dage om ugen, havde 8-timers vagter - nogle gange mere, og fik udbetalt 2,8 mio IDR om måneden, hvilket svarer til 1.300 kr. FOR EN HEL MÅNED!!! Mange på Bali lever også af turismen - chauffører, restauranter, strandbarer, scooterudlejning. Alle. Der er endda et turistuniversitet, der udelukkende lærer balineserne at servicere turisterne. De lærer blandt andet at snakke engelsk, hvordan man håndtere turister og lignende. Dette er nok også grunden til (og nu gætter jeg bare), at der er så mange ivrige sælgere, der bare prøver at tjene til dagen og vejen. derfor kan jeg også anbefale at give sælgerne på stranden en skilling, og måske give chaufføren ekstra drikkepenge. På størstedelen af alle restauranter på Bali, tillægges der en "service charges og taxes", som altså ikke er inklusiv i prisen på selve menukortet.


Sproget

Generelt snakker befolkningen på Bali både balinesisk og indonesisk. Mange kan engelsk og kan kommunikere med turisterne, men i mange tilfælde kan det være vanskeligt at forstå. Nogle taxachauffører kan ikke tale engelsk, så det kan være lidt svært at kommunikere. De fkeste kan dog lidt turist-engelsk med få gloser. De fleste kan dog "tegnsprog" så når man siger "2 beers" forstår de det godt. Nogle balinesere har endda lært nogle danske ord, såsom tak. Det er lidt sjovt, når øen er så langt fra Danmark, men det viser bare, hvor mange danskere, der rent faktisk besøger Bali.Religion

Indonesien er generelt et muslimsk land, hvilket vi faktisk blev overraskede over. Bali's religion er dog hinduisme, så adskiller sig fra resten af Indonesien. Hvis du tager til Gili-øerne vil du dog kunne opleve den muslimske religion.


Der er mange ritualer og traditioner i hinduismen. Hver eneste dag laver kvinderne ofre-gaver, som består af blomster i en kurv lavet af planter med lidt kiks, bolsjer, ris eller lignende i. Nogle tænder også en røgelsespind. De står ALLE steder. Ved hoteller, på vejene, på restauranter, i templer, på gader og stræder. Overalt. Pas på ikke at træde på dem, da hinduisterne kan blive stødt af dette. Du skal virkelig være varsom, hvor du træder, når ofregaverne står på hvert gadehjørne og indgange til supermarkeder og restauranter.


Der er tusindvis af templer rundt på hele øen - både store og små. Templer kaldes for pura. De mest kendte templer er Tanah Lot (vandtemplet - se billedet nedenfor til højre), Pura Tirta Empul (det hellige vand), Pura Ulun Danu Beratan (den alle tager billeder af - se billedet nedenfor til venstre), Pura Luhur Uluwatu (templet på klippen). Templerne har en hel bestemt egenskab hos balineserne. Her mødes de for at bede, mødes med familie og venner, eller andet. Nogle balinesere har sågar et "familietempel" hjemme på deres egen grund. Det er også derfor man siger, at der er tusindevis af templer rundt på øen. Hertil laves der naturligvis også ofregaver. Du skal have tildækkede skuldre og knæ, hvis du skal besøge templerne. Nogle steder er et sarong påkrævet (som nogle templer naturligvis tjener penge på at leje ud - den fidus havde de regnet ud).

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien

Vejret

Der er tropisk klima på Bali, hvilket betyder, at du kan besøge øen hele året rundt. Der er 30 grader uanset om det er regnsæson eller ej. Regnsæson varer fra november til februar, hvorimod tørsæson varer fra april til september. Tørsæsonen er også den mest populære, så her kan du godt forvente, at priserne er skruet en del op.


Jeg vil vurdere, at april er et godt tidspunkt at besøge Bali på. Både på grund af vejret, men også fordi priserne endnu ikke har fået et hak op af. Der kan naturligvis komme en regnbyge i ny og næ, men det er ikke regnbyger som vi kender det i Danmark, og det meste af tiden er det super godt vejr. Luftfugtigheden er enorm høj på Bali, og det kan til tider godt være utrolig ubehagelig. Luftfugtigheden er højere i regnsæsonen. Derfor var det utrolig ubehagelig at befinde sig i eksempelvis Monkey Forest på centralbali, og generelt super ubehagelig skovområder. Havet har altid badetemperatur, så uanset hvor du befinder dig henne på Bali, kan du smutte en tur i havet.

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien surf

Trafikken

Færdselsdregler

Trafikken på Bali er en by i Jerusalem. Fuldstændig kaotisk. Og når du så kan se, at der er lyskryds, altså regler for, hvornår de forskellige må køre, så vender det hele på en tallerken, og folk suser forbi alligevel. Lyskryds gælder ikke på Bali. Fodgængerfelt gælder ikke. Fartbegrænsning er der ingenting af. Folk kører udelukkende som de har lyst til. Der bliver både overhalet udenom og indenom. Der er altså absolut ingen trafikregler som vi kender det i Danmark.


Fra a til b

Arealet af Bali er mindre end Sjælland, og derfor tænker du nok automatisk, at det nok ikke tager så lang tid at køre fra syd til nord, eller fra a til b. Men det gør det! Fra nord til syd er der cirka 80 km - "det kan vel ikke tager så lang tid", men her tager du igen grueligt fejl. Dette skyldes dels trafikken og dels det utrolig dårlig vejnet. Fra nord til syd tager det minimum 4 timers kørsel, så du kan ikke bare tage en 1-dagstur rundt på hele øen.


Bali har venstresidekørsel, og det kan måske være en udfordring at vende sig til. Hvis du bare skal køre med taxa, er det naturligvis intet problem, men hvis du selv skal ude at køre på cykel, scooter eller lignende, bør du forberede dig. Det er ikke umuligt at køre på scooter på Bali, men du skal være opmærksom på alt og have tungen lige i munden!


Scooterkørsel

Det er ikke unormalt, at du ser børn under 16 år på en scooter, og du skal slet ikke blive overrasket, hvis en hel familie på 4-5 familiemedlemmer sidder på scooteren. Eller når de kører med høns eller andre dyr. Alt er tilladt.


Derudover skal du være opmærksom på, at scootere har første ret i trafikken. De overhaler på kryds og på tværs, frem og tilbage. Det undrer mig, at der ikke kommer flere til skade i trafikken. Men når det så er sagt, så er det derfor, at der altid opstår kø for bilerne på alle veje. Hver gang vi var med taxa, tog det MEGET længere tid at komme til destinationen, end hvis vi var på scooter. Bilerne holder pænt på række, men scooterne, der både overhaler udenom og indenom kommer i store stimer bagfra, kører ind foran den bil du sidder i, og skaber dermed meget mere trafik, end hvis de bare allesammen havde holdt pænt på en række. Jo flere scootere der kommer bagfra, jo mere kø skabes der. Den logik har Bali altså ikke nået frem til endnu.


For lige at opsummere i punkter:

 • I nogle tilfælde gælder lyskryds ikke, og alle kører bare
 • Kaotisk kørsel
 • Fodgængerfelt gælder ikke
 • Fartbegrænsning er der ikke
 • Alle kører som de har lyst
 • Overhaling indenom og udenom
 • Scootere har førsteret (eller det tror de i hvert fald)
 • Venstre-side kørsel


Gode råd:

 • HUSK HJELMEN!!
 • Hav din rejseforsikring i orden
 • Hav respekt for de mange scootere
 • Hav øjnene på vejen (og hav en makker bagpå, der finder vej)
 • Kør som balineserne

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien

Bali Brothers Keeper

Jeg vil gerne give mine varmeste anbefalinger til Made fra Bali Brothers Keeper. og sige den største tak til, at han var vores chauffør under hele vores rejse. Jeg kan ikke komme med nok anbefalinger til Made (og i øvrigt også hans familie). Made var fuldstændig unik for vores rejse. Vi mødte hans familie, var hjemme ved ham flere gange, og blev venner med ham på Facebook. Det betød, at vi resten af turen blot kunne skrive til Made, og han kunne straks køre med os. Vi gav ham 600.000 hver gang vi havde en dagstur med ham, hvilket kun svarer til 280 kr.


Du kan finde hans Facebook her


Hvis du skriver til ham, inden eller når du er på Bali, så kan du sagtens skrive, at du kender Frederikke og Jesper fra Danmark. Så ved han, hvordan I har fået kontakt til ham. Jeg har anbefalet ham til flere efter vores rejse, som alle har været glade for ham. Jeg har endda fået tilsendt nogle fotos af en kvinde jeg fik kontakt med på FB, som havde brugt ham som chauffør.

Rejseguide Bali Indonesien

Bali Brothers Keeper er en lille virksomhed på få balinesere. Jeg vil ikke anbefale hvem som helst, for jeg kender kun Made fra virksomheden. Bali Brothers Keeper har et godt fællesskab, hvor de hjælper hinanden. De har store, gode biler med plads op til 6 personer, og der er naturligvis aircondition. I Made's bil var der også forslag til ture man kunne tage på og steder man kunne se. De har "hovedsæde" i Seminyak helt nede ved stranden, men han bor i central Bali, i en by der hedder Tebanan.


Vores oplevelse: For det første svarer Made lynhurtigt på beskeder. For det andet hentede han os nærmest uanset hvilken by vi befandt os i. Alt var bare positivt. Han gjorde vores oplevelse på Bali til en uforglemmelig tur. Han var altid smilende og positiv.


Hvis ikke vi selv havde en idé til, hvad vi skulle se eller opleve, kommer han selv med forslag. En dag ville vi besøge varme kilder, og han kørte os hen til et sted uden turister, kun med lokale. Han kørte os hen til templer, vi ikke anede eksisterede. Til den ene smukke risterasse efter den anden. Han prajede ikke alle mulige tilfældige ture på os eller viste os ting vi ikke far interesserede i at se. Vi kunne selv bestemme, men vi kunne også få ham til at bestemme/komme med forslag. Han gav os i øvrigt også rabat på billetter til Gili-øerne; i stedet for at vi skulle give 1,2 mio IDR per billet, skulle vi give samme beløb for begge. Han kender sine kontakter.


Derudover blev vi inviteret til hans hjem 2 gange. Første gang var på turen til Lovina (helt nord på) hvor vi alligevel kørte forbi hans hus. Her fik vi "bali kopi" som er balinesisk kaffe samt en slags riskage. Anden gang blev vi igen inviteret "indenfor". Denne gang fik jeg lov til at lære at lave hindu-ofringer med hans kone. Vi så deres gård med 5 køer, egen blomsterhave (hvor konen binder og sælger blomster) og egen private risterasser (rismarker). Vi mødte øvrigt også hans to sønner - og ja, en masse andet familie som kommer forbi, fordi to blegfede danskere åbenbart er spændende at se på haha. En aften var vi på den bar, hvor den ene søn arbejdede og på vores sidste aften i Seminyak var vi i byen med sønnen, og har stadig kontakt over Instagram i dag.


Kan anbefale ALLE at skrive til Made.

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien

Hvor boede vi?

 • Kuta: 3 nætter
 • Canggu: 3 nætter
 • Seminyak: 3 nætter

Byerne ligger på Balis vestkyst, og rejseguiden til de tre byer kan læses her. Alle tre byer er turistbyer med gode muligheder for surf på grund af de store bølger.

 • (Gili T: 5 nætter)

Der er allerede et fuldt indlæg oppe om Gili-øerne, som du kan se her.

 • Ubud: 4 nætter
 • Lovina: 1 nat
 • Uluwatu: 0 nætter (en-dags-besøg)

Disse tre byer er fulde af oplevelser; Ubud især. Der er både templer, vandfald, risterasser, og mulighed for vild scooterkørsel nær Ubud. Ubud ligger i central-Bali og er noget du bør opleve, hvis du planlægger en rejse til Bali.

Lovina ligger nordpå, til venstre for øens gamle hovedstad. Det kan godt være, at GPS fortæller, at der kun er 80 km fra Kuta, men det tager omkring 2-3 timer at køre. I Lovina er der delfinsafari, og nok ikke så meget mere end det. Det er langt at køre for en 1-dagstur, så vi tog en overnatning. På vejen derop og hjem er der en kæmpe risterasse, flere forskellige vandfald, twin-lakes, templer, varme kilder og meget mere. Derfor er turen bestemt et besøg værd.

Uluwatu ligger derimod helt syd på. Fra Kuta er der cirka 40 minutters kørsel, men er bestemt også turen værd. Dette kan også sagtens gøres som en 1-dagstur. Vi besøgte Uluwatu-temple, som består af et kæmpe tempel med enorm god udsigt samt aber, som gerne stjæler dine solbriller. Derudover er der en berømt strand fra en film, som hedder Padang Padang Beach.

Andre byer

Vi hørte derudover også om byerne Amed, Sanur, Munduk, og Candidasa, men vurderede, at vi ikke ville bruge tid i byerne, fordi vi netop ikke havde mere end tre uger. Hvis du har en måned på Bali, kan du sagtens besøge nogle af de andre byer også.

Amed er et meget øde sted, men det er også her der er et godt dykkerområde. Der er nemlig et skibsvrag fra 2. verdenskrig, som du endda kan se selvom du kun snorkler. Tip: Kom tidligt for at få mest muligt at se ved skibsvraget. Du snorkler nemlig med en millard andre turister. Det ærgerlige er dog, at der er absolut ikke andet at lave her. Nogle kombinere det med en overnatning her, hvis du skal til Gili dagen efter.

Sanur er byen folk ofte tager til, når de lige er ankommet til øen. Det ligger, ligesom Kuta, heller ikke langt fra lufthavnen. Det her generelt et stille sted, og bærer præg af en fiskerby. Byen er kendt for at flyve med drager, og de har rent faktisk en dragefestiaval.

Munduk er et af de smukkester steder på Bali. Du kommer til at bo meget primitiv, fordi det er et lokalt samfund. Vi kørte kun gennem de små lokalsamfund og forbi landskaberne, men bemærkede, at de var enormt søde, vinkede og smilede. Det er også her Twin-Lakes er, og flere forskellige vandfald er også i nærheden. Derudover er der mulighed for at leje en ATV og kører gennem landskabet (dyrt).

Candidasa er meget lokalt og vi snakkede med flere, som sagde, at der absolut heller ikke var noget at lave her; at vi skulle være glade for ikke at have været i byen. Det er her den kongelige have er/ hvor kongen har sit sommerresidens. Der er ligeledes en fabrik, der laver balinesisk chokolade.

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien

Forslag til 3 ugers rundrejse

Jeg behøvede ikke personligt at besøge Canggu, så derfor vil jeg ikke "anbefale" denne by. Hvis jeg kunne gøre noget om på turen, ville jeg klart have lavet mit rute på følgende måde. Der er nemlig byer, vi ikke besøgte på grund af tiden, som jeg gerne vil have besøgt.

Dag 1-3: Kuta

Når du har siddet i flyet i 22 timer og ankommer om aftenen, virker det uoverskueligt at skulle køre langt for at nå dit hotel. Derfor vil jeg anbefale Kuta som byen, du starter i. Det er et ægte turiststed, med mulighed for at slappe af, surfe, opleve noget, få noget godt mad. Her kan du tage en dag til Uluwatu, hvor du udforsker sydsiden af Bali.

Dag 3-7: Ubud

Hvis du skal opleve noget, så skal du klart tage til Ubud. Ubud er nemlig byen, hvor der sker mange ting. Her kan du opleve "storbylivet", fordi der er et væld af scootere, mange restauranter og ligeså mange butikker. Her finder du blandt andet Ubud Palace, som er et tempel. Ligeledes finder du Ubud Market, som er et stor marked med alt lige fra mad til souvenirs til kopivarer til træhåndværk og meget mere. I Ubud kan du se Kecek-dansen, som er den populære balinesiske dans. Selvfølgelig skal du også besøge den berøme Monkey forest.

I Ubud er du nær ved vulkanen Batur, og nær ved River Rafting. Derfor kan en tur til Ubud ligeledes kobles med disse to fantastiske oplevelser. Undervejs kan du besøge en kaffeplantage med den berømte, dyre Luwak-kaffe.

Sidst, men ikke mindst, kan du leje en scooter, og køre rundt i Ubud omegn. Her finder du blandt andet Tegalalang risterasse og Tegenungan vandfaldet. Der ligger faktisk også både en zoologiske have og en fuglepark i nærheden. Husk hjelmen!

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien

Dag 7-8: Lovina

Lovina er ikke nær så turistet, som resten af Bali, i og med det ligger langt væk fra alle turistområder. Befolkningen nord på er dog klar over turisterne, og gør et ihærdigt forsøg på at sælge alt muligt til dig. Her er der sorte sandstrande og mulighed for delfinsafari. Delfinerne holder kun til nord på, og der er næsten altid chance for at sejle med delfinerne.

På vejen derop eller hjem, kan du køre forbi Pura Ulun Danu Bratan, Twin Lakes, varme kilder, Jatiluwih risterasser. Git-git vandfaldet vil jeg ikke anbefale. På vejen hjem var vi inde hos vores chaufførs familie for at lære at lave hindu-ofringer.

Dag 8-10: Sanur

Vi besøgte ikke Sanur, men ville klart have byttet Canggu ud med Sanur. Her kan du nemlig komme ned i gear, men samtidig gå på marked, gode restauranter og butikker. Du kan lade batterierne op til, at du på næste skift rejser til Gili T. Sanur ligger nemlig tæt på Padang Bay, som du kan tage båden fra.

Rejseguide Bali Indonesien delfinsafari
Rejseguide Bali Indonesien Delfinsafari

Dag 10-16: Gili T

Her kan du godt glæde dig til krystalklart vand, hvide strande og ren afslapning - gode restauranter og gode barer. Her kan du opleve skildpadder helt inde ved strandkanten, leje en kajak og ro hen til de andre to Gili-øer, tage på snorkeltur, cykle øen rundt, eller hvad hjertet nu eller begærer.

Dag 16-19: Seminyak

Du slutter af i Seminyak, fordi det ikke anbefales at tage båden den samme dag, som du skal flyve. Du kan nemlig ikke altid heeeelt stole på bådene på grund af vind og vejr, høje bølger eller lignende. Seminyak minder meget om Kuta, og ligger ikke langt fra hinanden. Her er der ligeledes gode muligheder for surf, gode restauranter og oplevelser. Her kan du leje en scooter og køre mod Tanah Lot (vandtemplet). Derudover er de gode beach clubs.

Rejseguide Bali Indonesien surf
Rejseguide Bali Indonesien

Maden

Der er super mange utrolig gode restauranter på Bali. De bedste spise-oplevelser havde vi i Ubud og Kuta. Dette betyder dog ikke, at vi ikke fik godt mad i de andre byer, for det gjorde vi bestemt.

Hvis du ikke er til ris, nudler eller generelt det lokale mad, så er der MANGE andre restauranter. I hver by er der nærmest noget til hver smag. Italiensk, græsk, indonesisk, fisk og mange flere. Du ved selvfølgelig, hvordan en pizza eller en spagetti med kødsovs smager, så nu vil jeg tage dig med ind i det kulinariske bali.

Rundt omkring på hele Bali, ligger der små boder-lignende restauranter. Et slags gadekøkken, bare i en bygning. Disse kaldes for warung. Så hvis du undre dig over, at der står warung mange steder, så er det derfor. Her kan du altså få lokalt mad. Generelt er balinesere glad for chili, men ikke at sammenligne med Thailand. Jeg synes, at Thailands mad er langt stærkere end Balis.

Nasi Goreng er Balis nationalret. Den består af stegte ris, grønsager, kylling, løg og spejlæg.

Mi Goreng er det samme, bare med stegte nudler

Satay er forskellige grillspyd med enten kylling eller oksekød marineret i BBQ-sauce eller peanutbuttersauce (kan virkelig anbefales)

Smoothie bowls er det vilde med på Bali. Disse kan du få på de fleste restauranter. Smoothie i en skål med masse frugt, granola (müsli), kokus eller andet.

 • Goreng = stegt
 • Mie = nudler
 • Nasi = ris
 • Ayam = kylling
 • Sapi = okse
 • Babi = svin
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien

BUDGET

Flybilletter kostede 5600 kr., og derudover sagde vi 1000 kr om dagen, hvilket vi har overholdt. Vi har ikke sparet på det mindste, og derfor kan du sagtens gøre det billigere. Jeg spiste ofte lokalt mad, som jo er billigt, men min kæreste spiste aldrig lokalt mad, hvilket jo er dyrere. Alkohol er ikke billigt-billigt på Bali, og der blev drukket øl og/eller sodavand hver dag. Derudover blev der tit drukket vin til maden, eller drinks efterfølgende.

 • Scooter koster 70.000 IDR om dagen = 35 kr at leje
 • Dertil benzin for 20.000-40.000 = 10-20 kr.
 • Templer koster alt fra 20.000-100.000 per pers = 10-50 kr.
 • Vandfald koster i gennemsnit 50.000 per pers = 25 kr.
 • Surfboard cirka 100.000 pr time = 50 kr.
 • Privat transport 600.000 en hel dag = 280 kr.
 • Batur 800.000 = 380 kr
 • Massage fra 100.000 til 300.000 for en time = 50-150 kr.
 • Luwak 50.000 pr kop = 25 kr
 • Delfinsafari 100.000 per pers = 50 kr
 • Leje strandsenge 200.000 om dagen = 100 kr

Følgende priser er, hvad vi i gennemsnit har brugt per dag. Transport indebærer ALT; taxa, grab, privatchauffør, scooter, benzin, cykler osv. Fornøjelser indebærer alt, hvad vi har lavet. Templer, surf, vandfald, kajak, snorkle, beach clubs, solsenge, vasketøj, pub crawl, shopping og meget mere. Hotellets priser er inklusiv et hotel i Ubud, som jeg kommer nærmere ind på i næste blogindlæg, der var fuld af bedbugs og meget mere klamt. Der gav vi 800 kr for 4 nætter og var der kun 1, hvorefter vi tog på et nyt hotel. Siden den dag brugte vi ikke penge på billige hoteller.

 • Transport: 120 kr om dagen
 • Hotel: 385 kr per dag, inkl morgenmad
 • Frokost, aftensmad og alt derimellem: 300 kr om dagen
 • Drinks/øl/by: 90 kr om dagen
 • Fornøjelser: 180 kr om dagen

Vi har altså brugt cirka 1000 kr. om dagen. Dette betyder, at vi hver især har brugt omkring 500 kr. om dagen. Det vil sige, at vi i alt har brugt 10.000 kr per person på hele rejsen uden flybillet vel og mærke. Det, som trækker prisen op, er turen til Gili-øerne, som var enormt dyr. Rejsen kan gøres meget billigere, end hvad vi har gjort. Du behøver ikke at gå lige så meget på barer, som vi gjorde. Derudover kan du vælge at bo på billigere hoteller, eller spise mere lokalt.

Rejseguide Bali Indonesien
Rejseguide Bali Indonesien

Dét rejsebureauet har glemt at fortælle dig

1. ALT koster penge, som i ALT. Templer, parkering ved templer, rismarker, parkering ved rismarker, fortælling ved rismarker, når nogen viser vej, hvilket fører mig til næste

2. Når nogen spørger, hvor du skal hen, siger de venligt, at du bare kan følge med dem, MEN de vil have penge for at vise dig vej. Det gælder både cyklende (dem er der næsten ingen af), scootere, biler osv. ALT koster penge.

3. Pas på i lufthavnen. De vil have penge lige så snart de har rullet din kuffert 10 meter frem. OG de tager altså nærmest din kuffert ud af hænderne på dig, så giv agt!

4. Hjemløse, sultne hunde overalt

5. Du må ikke træde på hindu-ofringer (de ligger overalt, selv midt på vejene)

6. Mange steder skal du tage dine sko af, inden du går ind i butikker

7. Du er hvid = du er turist = du er i farezone for alt. I turistbyerne bliver du spurgt om taxakørsel, og hvis du siger nej, siger de "maybe tomorrow?" eller "next week?".

8. Der er enormt mange sælgere på strandene. "Yeeees, necklace?" - "yeees massage?" Og når du siger nej, spørger de om en tredje ting.

9. Sælgerne tager ikke et nej for et nej.

10. Der lugter af røgelse overalt. På restauranter, hoteller, butikker osv.

11. Den lokale vin smager elendigt

12. De fleste steder tage de imod USD

13. Du kan max hæve 2.000.000 i hæveautomaterne med et gebyr på 30 kr i din egen bank og 100.000 IDR for ATM

14. Ustabilt wifi

15. Det tager enormt lang tid at komme fra a til b. At komme fra Kuta til Seminyak, hvor der nok er 10 km, tog 1,5 time, for et vennepar vi skulle mødes med på en restaurant, at komme frem.

Rejseguide Bali Indonesien

Værd at vide

Praktisk

 • Land: Indonesien
 • Hovedstad: Jakarta (på øen Java)
 • Sproget: Indonesisk, balinesisk
 • Tro: Flest hinduisme, nogle muslimer
 • Valutaen hedder rupiah (IDR) og kan ikke hæves hjemmefra. IDR kan hæves i mange automater, men dette medfører et højt hævegebyr. Sørg derfor altid at hæve det højeste beløb, så du slipper for at få det høje gebyr så lidt som muligt. En god idé kan være at have amerikanske dollars med, som kan veksles flere steder dernede. Hav altid små sedler, så du let kan give drikkepenge. Tip: download valuta-omregner, så du altid har den på dig offline
 • 100.000 IDR = cirka 50 kr.
 • Pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedatoen. Sørg derfor at hav dit pas opdateret
 • Visum: udstedes ved ankomst. Når du sidder i flyet vil der komme et skema rundt, hvor du skal udfylde forskellige oplysninger med navn, adresse og mange andre ting. Visum gælder i 30 dage, men du kan søge om at få det fornyet
 • Tidsforskel: sommertid +5 timer, vintertid +6 timer
 • Adapter: ikke nødvendigt
 • Vaccination: Snak med læge/vaccinecenter. Vi fik hepatitis a+b, og stivkrampe
 • Bedste rejsetid: april - september. Regntiden er fra november til marts, hvor der kommer en del regn. Dog er det sådan, at regnen ikke er som i Danmark, for på Bali skinner solen 10 minutter efter og der er stadig 30 grader året rundt.
 • Budget som flashpacker: 400-600 kr om dagen
 • Budget som backpacker: 300 kr. om dagen
 • Drikkepenge: skal du huske - til taxachauffør, tjenere osv. Guider forventer ikke drikkepenge
 • Bus: er ikke det samme som vi kender i Danmark. Bussen kan holde og vente, indtil bussen er fyldt og kører ikke på bestemte tidspunkter. I nogle tilfælde kan det være billigere at tage en taxa, end bussen

Andet:

 • Tjek altid begivenhedskalender for Bali inden eller når du er afsted. Ofte er der lokale begivenheder, men også større begivenheder i hver måned. Måske er du heldig at ramme en af de populære. Balinesisk nytår (Nyepi) er Day of Silence, hvor ALT på øen lukker ned. Selv lufthavnen. Så vær opmærksom på dette, når du planlægger rejse
 • Når de beder i templer, må du gerne observerer dem bagfra eller fra siden, og du må også gerne tage billeder. Du må bare ikke begynde at forstyrre, at gå foran, eller gå ind blandt dem!
 • De fleste balinsere er enormt søde
 • Den lokale øl hedder Bintang. De har en endda en "kvindeøl", som hedder Bintang Lemon, smager af lemon og overhovedet ikke af øl
 • MEGA billigt at leje en scooter
 • Du kan nemt finde gode hoteller for under 500 kr. per nat MED MORGENMAD
 • Det er billigst at bo central, idet transport kan blive dyrt i længden
 • Det koster omkring 300 kr at leje en chauffør en HEL DAG
 • Hinduismen præger hele landet, og det er tydeligt at mærke
 • Der er ikke lige så meget plastik, som de siger
 • Der er mange veganer-restauranter
Rejseguide Bali Indonesien

Hvis du har nogle spørgsmål, er du mere end velkommen til enten at kommentere eller skrive til mig privat.


Instagram: Frederikkegulddd

Link til Instagram her

(her kan du i øvrigt også finde flere billeder og videoer i højdepunkter samt post i feed'et)


Facebook: Rejseguide af Guld

Link til min Facebookside her


Mail: [email protected]

Frederikke Guld // Rejseguide af Guld // Instagram: travelwithfrederikkegulddd// Facebook: Rejseguideafguld

Synes godt om

Kommentarer