Å bli utsatt for tyveri i utlandet


Noe av det første jeg ble fortalt når jeg dro ut for å oppdage verden var å ta godt vare på verdisakene. Godtroende som jeg var fra lille Norge viste jeg ikke hvordan noen kunne stjele verdisaker rett foran øynene mine. Denne hendelsen er dessverre bare en av flere tusen tyverier som skjer i Athen og ellers i utlandet hvert år. Det trikset jeg ble utsatt for hadde jeg aldri hørt om eller tenkt meg om. Alt skjedde så fort at hodet ikke hang med når tyveriet var gjort. Tyveriet var vell gjennomført og jeg er imponert over hvor rolig og ydmyk tyven var. Hendelsen tok plass ved cafen på sentralstasjonen i Athen. Etter en lang dag i Athens gater bestemte vi oss for å sitte på cafen de 2 siste timene før toget til Alexandroupolis gikk.

En halv time før toget til Alexandroupolis skulle gå kom en ukjent person bort til bordet vi satt ved. Med de lange mørke hår lokkene, de fattigslige klærne og det greske skilte som personen holdt opp, ante jeg ingen fare om hva personen kom til å gjøre. På bordet lå dessverre mobilen min ubevisst. Mens en var opptatt med et spill på mobilen og to som var opptatt med å se på at vedkommende prøvde å ta potetgullet som lå på andre siden av bordet. Klarte personen å snike mobilen under skiltet og inn i skjørte sitt. Så fort kan ett tyveri skje om man ikke har verdisakene sine i øyekroken eller på seg. Heldigvis hadde jeg noen timer før tyveriet tatt ut bankkortet mitt fra mobil lommen ettersom man aldri bør ha kort og mobil sammen.


(Under kan du se en av vloggene mine som forteller hendelsen i Athen)


Med alt som skjedde i Athen fikk jeg åpnet opp øyene for personer som er for gode til å være sann. Det er viktig å tenke seg nøye om hvor man har verdisakene til enhver tid og ikke undervurder en millionby eller en liten by. Prosessen for å få tilbake på forsikringen er ganske enkel, det første er å melde i fra til den nærmeste politistasjonen. Siden vi ikke hadde overnattingsmuligheter i Athen den kvelden måtte vi videre for å så melde fra ved politistasjonen i Alexandroupolis. Politiet kan ikke fylle ut en sikkelig anmeldelse om ikke det er i samme by som tyveriet skjedde i. Men politiet kan fylle ut en bekreftelse på at hendelsen har skjedd for at forsikringsselskapet skal få bevis. Kommunikasjonen for å få dette kan være enkel eller vanskelig. For oss ble dette vanskelig ettersom engelsken ikke var på topp hos det greske politiet.Hvordan kan man unngå tyveri på tur? 


De enkleste grepene for å sikre seg for tyveri, er å kjøpe en reiselomme med nakkerem. Dette er en lomme som man har inntil kroppen. Jeg brukte alltid en litt strammere singlet over reiselommen for å kjenne at den var der. Om det ikke blir brukt noe tettsittende klær over reiselommen, kan den fort bli hengenes å "dingle". Over singleten hadde jeg for eksempel en t-skjorte for at formen på reiselommen ikke skulle vises til alle. Aldri ha kredittkortet og bankkortet på samme plass! Dette er for å sikre deg selv, for om tyveriet faktisk skjer så har man et nød kort som kan brukes. Det samme gjelder med å ha kort og mobil sammen, dette er aldri en god ide.


Et annet sikkerhetstips er å aldri ha kameraet hengende rundt halsen/på ryggen. Dette lærte vi fort når vi stod ved metroen og en mann begynte å riste i kameraet. Forskrekket snudde vi oss til en mann som ville bare advare at dette var enkelt å stjele og flyttet kameraet frem mot magen.Ved overnatting på hostel er det alltid viktig og ta ekstra godt vare på verdisaker. Som oftest deler man rom med flere personer og vet aldri hvilke personer de er. Verdisakene bør ligge inntil kroppen på forskjellige steder og sekken bør ligge under beinene eller under hodet. Dette er for å kjenne om noen prøver å komme seg til sekken eller kroppen. Noen steder er det skuffer og hyller både under og over sengene, men disse bør ikke benyttes dersom de ikke kan låses.


#Reise #reisetips #sikkerhetstips #Europa #reistrygt #reiseblogg #reisetuppa

Liker

Kommentarer

norsketankeridanmark
norsketankeridanmark,
Gode tips og det er virkelig helt forferdelig å oppleve dette 🌼
nouw.com/norsketankeridanmark
reisetuppa
reisetuppa,
ikke noe gøy når man står oppi det nei! desverre er alt på mobilen nå til dags, bank osv. :/
nouw.com/reisetuppa

Merk: steder og priser kan forandres over tid. Ser du noe feil? ta gjerne kontakt

Instagram @reisetuppa