I februari firar vi ju både Runebergsdagen och alla hjärtans dag. När jag skulle baka runebergstårtor så hade jag inga passliga formar och när jag skulle baka något till alla hjärtans dag så hade jag inget passligt recept.. så nu testade jag att kombinera båda. Blev hur trevliga bakelser som helst 😊

Ingredienser för 12st hjärtan:

100g smör, rumsvarmt
0,5dl socker
0,5dl farinsocker
1,75dl vetemjöl
0,75dl ströbröd
0,5dl kokosflingor
1tsk bakpulver
1st ägg
0,5dl grädde eller mjölk

Sylt
Glasyr (florsocker)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa sockren och smöret ordentligt.
Tillsätt alla andra ingredienser och vispa till en kletig smet.
Fyll formarna till 3/4. Ta lite ströbröd på fingrarna och platta till smeten.
Tryck in i mitten och sätt i sylt.
Grädda 15-20min.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ingredienser

För två stycken små smörgåstårtor (4x4 brödskivor per smörgåstårta) använde jag:

  • 2st påsar rostbröd
  • 1-2st buljonger + ca 1l vatten
  • 2dl vispgrädde

Fyllning 1:

  • 2st gröna äppel
  • 400g rökt skinka
  • 4dl creme fraiche
  • + ca 1 dl majo, valfritt

Fyllning 2:

  • 2pkt bacon
  • 0,5-1st rödlök (karamelliserad)
  • 2-3st ägg
  • 2dl creme fraiche

Dekoration:

ost, gurka, paprika, skinka, vindruvor, sallad..


Instruktioner

  1. Tärna skinkan i små bitar.
  2. Skala äpplena och skär i små bitar.
  3. Blanda skinkan och äppelbitarna samman med 2st creme fraiche.
  4. Stek bacon, låt rinna av på papper. Hacka fint.
  5. Karamellisera löken.
  6. Koka äggen hårdkokta.
  7. Blanda hackad bacon, hackad karamelliserad lök och hackade ägg samman med 1st creme fraiche.
  8. Skär bort kanterna på brödet. Dränk brödet med buljong. Tänk på att det gärna får vara riktigt saftigt.
  9. Bred på ett tjockt, jämnt lager av skinkfyllningen.
  10. Sätt på bröd (som man skärt bort kanterna från) + fukta ordentligt
  11. Bred ut baconfyllningen.
  12. Sätt på bröd (utan kanter) + fukta ordentligt
  13. Bred ut ett tjockt lager av skinkfyllning
  14. Sätt på bröd (utan kanter) och fukta.
  15. Låt smörgåstårtan stå ända tills den ska serveras. Dekorera tårtan strax innan servering. Bred först ut vispgrädden och dekorera sedan enligt egen fantasi.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri, Vegetariskt

Här kommer ett gott vegetariskt recept, som man fritt fram kan välja att justera enligt sina egna smaklökar ;) Jag har tyvärr inga exakta mått på ingredienserna, utan man kan fylla paprikorna enligt rester i kylskåpet eller efter önskad mängd.

Ingredienser
  • ca 4-5st paprikor
  • ca 1-2portioner (rå-)ris
  • ca 1 förpackning bönor
  • ca 1 portion quinoa
  • ca 1st zucchini
  • ca 200g svamp, ex. champinjoner
  • ca 1st lök
  • ca 1påse majs
  • ca 3msk sötsur sås
  • ca 1-2msk soyasås
  • kryddor: persilja, peppar, salt, olja
Instruktioner
  1. Förbered fyllningen - koka riset och quinoan. Sköj bönorna och majsen. Skär zucchini, svamp och lök i passliga bitar och fräs dem i lite olja.
  2. Skär bort "hatten" på paprikorna och ta ut kärnhuset.
  3. Smörj in dem i lite olja och krydda med salt och peppar.
  4. Grädda dem i ugnen ca 10-15min på 180 grader.
  5. "Sug" upp fukten som samlats i botten på paprikorna med hjälp av hushållspapper.
  6. Blanda fyllningen i en stor skål - Ris, bönor, quinoa, zucchini, svamp, lök, majs, sötsur sås och soya sås.
  7. Fördela jämnt i paprikorna och servera genast ELLER grädda ytterligare i ugnen 10-15min.
Bilden lånad från Linas instagramkonto.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Jag måste erkänna att jag (tyvärr) hör till dem som inte tycker om att äta sallad som mat. Som påstår att man inte blir tillräckligt mätt på det. Men när det gäller denna sallad får jag nog ta tillbaka det. Man blev riktigt mätt på denna sallad och blandningen av smaker var helt perfekt :)

Ingredienser
  • 140g bacon (minst )
  • 2st avokadon
  • 2-3 tomater
  • 1 bit purjolök (ca 10cm)
  • 50-100g valnötter (eller andra nötter)
  • 0,5-1 salladshuvud
  • 1 msk citronsaft
  • 2msk olja
  • 2msk chilisås
Instruktioner
  1. Strimla bacon och stek dem knaprigra i en stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  2. Skär salladen i mindre biten.
  3. Tärna tomaterna.
  4. Skär purjolöken i bitar.
  5. Ta ut kärnan från avokadona och skär köttet i bitar.
  6. Hacka nötterna.
  7. Blanda allt i en skål, även baconen.
  8. Tillsätt dressingingredienserna.
  9. Servera genast så avokadon inte blir brun :)

Likes

Comments