Hej på er! Hoppas ni fått en bra start på året 2017, om ni märkt någon skillnad alls.

På julafton så var jag och min lillasyster hos pappa på morgonen. Han ville egentligen ha oss på kvällen, men eftersom att mamma, som är undersköterska, skulle jobba dag så skulle vi inte träffat mamma alls på julafton om vi varit hos pappa på kvällen. Inte för att han brydde sig om det, men han gav sig till slut och vi åkte till mamma runt tretiden.
Mormor och morfar var hemma hos oss på kvällen, det var mysigt trots att jag var fruktansvärt trött.

På annandagen åkte jag och pappa till farmor och farfar för att äta julmiddag. Min faster var där också med sin nya kille. Det var trevligt, fast farfar försökte övertala mig till att dricka hela tiden, låter inte så bra men han har alltid varit sådan, tycker om honom ändå. Han är inte min biologiska farfar dock, pappa föddes i Polen och min riktiga farfar lämnade dem när pappa var 1 år, farmor och pappa flyttade till Sverige när pappa var 8 år. Jag vet inget om farfar, inte ens om han är vid liv eller inte.

Är oavsett väldigt tacksam att jag har mormor, morfar, farmor OCH farfar i livet fortfarande, de flesta jag pratar med har inte alla 4 kvar, så jag vårdar dem väldigt varsamt!

Nyårsafton firade jag med mina vänner, vi hade fest och det var kul men stelt. Det var först när folk börjat få i sig lite alkohol som de började koppla av. Däremot var det en 02:a där, 14 år gammal, på en fest, på nyårsafton!? Nu ska jag själv inte dömma då jag inte heller är 18 år ännu, men det kändes väldigt konstigt bara med någon som nyss fyllt 14 där, jag fyller ändå 18 om en månad (även om det inte ursäktar att dricka)

Kram på er! Ni får en bild på hur jag såg ut på julafton också 🌹

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej på er! Var ett tag sedan jag bloggade senast men för att kompensera så kom jag på en idé tidigare idag. Varför inte lägga ut en av mina "gamla" berättelser och kanske underhåller det någon.

Denna berättelse skrev jag när jag var 12 år gammal, för 5 år sedan alltså, så om något verkar lite underligt kan det vara därför, men för det mesta har åtminstone jag skrattat när historien som jag skrev som så ung är väldigt bra skriven och underhållande. Hoppas ni tycker som jag, ska skriva den så som det står i originalet med få rättningar på grammatik osv. Om jag vill tillägga något eller kommentera så gör jag det med röd text.

Huset: Baksidestext. "Det här huset är galet! Här finns det 6 lägenheter, men bara 5 av de är bebodda. Det händer saker varje dag och när du väl har börjat läsa så kommer du inte kunna sluta! Så varför inte läsa med en gång? OBS! Kapitel 8 ska man inte läsa om man är känsligt för mord (vem är inte känslig för mord? Nä, men det såg lite roligt ut att jag skrivit så, var ju bara 12 år och lät riktigt allvarlig😊)

Kapitel 1. Vet du vad som finns på Lövskogsvägen? Då ska jag berätta det för dig. Där finns det ett hus som heter Skogahuset. Han som äger huset heter Karl Strutsson (Förlåt om det är ett riktigt efternamn men brukade alltid ha med efternamn som jag kom på i stunden och tyckte var roligt, strutsson är menat att relatera till strutsar som ni kanske förstod.)

I lägenhet nummer 1 bor en gammal gumma som heter Bettan och hennes make Berndt. Bettan är 99 år och Berndt är 102 år och de bor med sin katt. Katten är en tjockis som heter Moltazorro. (Bettan var menad att bo ensam med katten först, men kom på senare att jag ville ha ett offer till kapitel 8...)

I lägenhet nummer 2 bor familjen Annorlunda. Där är allting tvärtom från verkligheten. Föräldrarna heter Susanna och Paul. De är 32 år båda två och går i tredje klass. Deras dotter Margareta "jobbar" som sjuksköterska.

I lägenhet nummer 3 bor en författare som är 55 år. Han heter Karl-Johan och han är jättegrinig och olycklig. Han har varit singel hela livet och hatar allt som har med andra människor att göra.

I lägenhet nummer 4 bor en 15-årig diva som heter Iris med sin 28-åriga man som heter Kurt. Hon är otrogen, men det vet inte Kurt om. Hennes andra pojkvän heter Arne och är 59 år. (Kände inte till att 15-åringar inte fick gifta sig osv när jag skrev detta, så även om det verkar ologiskt så är det därför.)

I lägenhet nummer 5 bor en läskig kvinna som är 39 år och ler bokstavligen hela tiden. Hon tycker inte om barn, ändå jobbar hon på Toys'R'us. Hon heter Larinetta.

I lägenhet nummer 6 bor...hmm...ingen vet, men det spökar i alla fall där. Ryktena säger att en man bodde där men dog av skräck när han såg ett spöke, men är det bara rykten? Det finns en snabbmatsaffär i huset också. Där jobbar en kvinna på 24 år, och hon är jättesnäll.

Huset är ganska gammalt, och en takpanel är lös. Bakom huset finns det en stadspark, och framför huset finns det en liten trädgård. Huset byggdes alltså år 1971 så det är 40 år gammalt. Karl Strutsson är en finansman och han äger ju huset, men han byggde det inte. Det var hans morfar som en gång byggde det, sedan fick Karl ta över. Hans morfar var 43 år när han byggt färdigt huset, men han dog när han var 54 år av cancer.

Det var det första kapitlet, men om ni fann det åtminstone lite underhållande så kan ni ju gilla eller lägga en kommentar så blir jag glad :) Kram på er alla!

Likes

Comments

Hej! Jag skrev ju för några dagar sedan att jag skulle skriva ett inlägg med lite olika tips kring vardagen, men jag har haft praktik på en förskola som jag ska fortsätta ha i 4 veckor till, därför har det inte blivit av.

Nu är det ju svårt för mig att veta vad ni vill veta och ha tips kring, men jag bara skriver vad som.

Nu när det börjar bli mörkare och kyligare ute så är det lätt att man känner sig lite nere, men vad är egentligen skillnaden mellan en depression och vanlig nedstämdhet? Först och främst så borde du kontakta en vårdcentral eller skaffa annan hjälp om du märker av dessa symptom;

- Du har varit ständigt nedstämd under minst 2 veckors tid.

- Du märker av andra symptom på depression såsom minskad aptit, likgiltighet eller sorgsenhet och detta påverkar din vardag.

Du bör besöka en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller akutmottagning om du känner att du inte orkar leva mer eller mår mycket dåligt. Blir det riktigt akut med självmordstankar kan du ringa 112.

Några symptom på depression;

- Nedstämdhet, se allt i svart.

- Inte orka med att ta itu med sina behov, exempelvis att äta, dricka, duscha.

- Känsla av likgiltighet inför allt, även för sina närmaste.

- Känsla av hopplöshet, inte kunna reagera på positiva händelser.

- Sömnsvårigheter, att sova mer eller mindre än vanligt.

En depression kan utlösas av olika saker, som att man blivit av med jobbet, någon har dött eller att man blir mobbad i skolan eller på arbetet. Det är vanligare om man redan drabbats av en depression tidigare att få återkommande depressioner. Det är viktigt att man lär känna sin egen kropp och känner efter hur man mår, det säger jag av egen erfarenhet.

Så en väldigt viktig grej jag vill att ni ska komma ihåg; Lär känna dig själv!

Hur kan man då göra för att klara av en enskild dag av nedstämdhet, då man känner att man inte orkar någonting och när allt är jobbigt? Alla har vi bra och dåliga dagar, det är en del av livet. Även om allt känns tungt vissa dagar ibland så har jag några tips.

- Gör dig extra fin. Det kan kännas som helt meningslöst och allt du vill göra är att krypa ner i dina mjukisbyxor med en burk nutella och en romantisk film, eller liknande, men om du sminkar dig lite extra eller tar på dig din finaste slips eller gör vad du än tycker om för utseéndet så stärker det din självkänsla och kan få dig att må lite bättre.

- Tillåt dig att må dåligt. Det är dumt att kämpa emot när man känner sig lite deppig eller ångestfylld en dag, för då kommer känslorna att återvända igen. Det är ungefär som om någon skulle säga åt dig; "tänk inte på elefanter.", men om du är som många andra så tänkte du just nu på elefanter. Det är okej att må dåligt, tillåt dig själv att gråta lite eller att göra annat du känner för, men låt det inte ta överhanden.

Hoppas att ni fått lite mer inblick i hur man kan hantera dåliga känslor eller när man ska söka vård, det är viktigt att känna till hur depressioner fungerar för det är ändå så pass vanligt att 1 av 3 någon gång har drabbats av depression och det blir allt vanligare. Nu har jag beskrivit vanlig, egentlig depression, men det finns många olika former som utmattningsdepression, manodepressivitet, dystymi och bipolär sjukdom som bara är några exempel.

Ha det bra så hoppas jag att ni mår bra!

Likes

Comments

Hej! Jag visste inte riktigt vad jag skulle skriva om idag så jag tänkte att jag skulle ta och svara på några random frågor, om ni har några egna frågor till mig om vad som helst kan ni ställa de i kommentarerna.

1. Vilka är dina bästa vänner på snap? Min kompis Frida är den enda, använder det inte jätteofta men försöker iaf :)

2. När fyller du år? 9 Februari.

3. Vilken är din favoritårstid? Våren, den är så otroligt mysig! 💛

4. Vilket är ditt favoritdjur? Definitivt katter, gillar andra djur också men har alltid haft speciell kontakt med katter.

5. När var senast du kände dig stolt över dig själv? I torsdags när vi fick tillbaka barns lärande och växande provet och det hade gått väldigt bra.

6. 3 filmtips? Fast & Furious filmerna, Pearl Harbour och min favorit; Back to the future, jag älskar filmen!

7. Hur gammal är du om 8 år? 25 år, svårt att tänka sig det men tiden går fort :)

8. Vilket var ditt drömyrke när du var liten? Konstigt nog det jag vill nu; "dagisfröken." Fast man får ju förstås inte säga så utan ska säga förskolepedagog och andra krångliga namn, nä, jag säger dagisfröken ändå. Eller barnskötare. Jag har också velat bli andra saker, som sångerska, bagare och psykolog.

9. Vilket är ditt drömresmål? Italien, men det finns massa andra ställen jag skulle vilja besöka också. USA hade varit intressant, eller Storbritannien. Men allra helst vill jag besöka Italien.

10. Vilken är din favoritsport? Utan tvekan innebandy. Fotboll kan vara kul också så det hamnar på andra plats.

11. Vad längtar du efter? Julen!

12. Vad kommer du att göra imorgon? Praktisera, första dagen. Sedan vet jag inte riktigt.

13. Har du någon otursdag? Ja, 22 oktober. Det händer alltid något fruktansvärt just 22 oktober, har ingen aning om varför.

14. Är du singel eller i ett förhållande? Jag är singel sedan 4 månader tillbaka.

15. Vart bor du? 3,5 mil norr om Göteborg.

Så, nu kanske ni fick lära er något nytt om mig. Jag tänkte skriva lite om olika saker imorgon, bland annat ge tips på vad man kan göra när man mår dåligt eller hur du kan tänka kring karriärval eller gymnasieval exempelvis, har ni någon fråga som ni vill ställa så kan ni kommentera eller om du vill vara mer anonym så vet jag inte riktigt hur det funkar på nouw, man kan skicka meddelanden eller? I alla fall, hoppas ni får en bra dag och att ni får sova gott!


Bildresultat för ljus

Bild: www.vardfokus.se 

Likes

Comments

Hej! Idag så har det varit en otroligt slapp lördag, jag har bokstavligt talat bara slappat hela dagen. Ibland behöver man det, synd att det inte blir oftare man bara hinner vara, någon av er känner säkert igen sig i det. Vi flyttade för ungefär 6 månader sedan till ett hus vi byggt, och ganska nyss fick vi också hem vårt nya bubbelbadkar. Det känns jättelyxigt och jag testade det givetvis idag, det var verkligen jättemysigt att bara njuta.

Nu så sitter jag här i soffan och planerar inför måndag, då ska jag ut på praktik för första gången och det känns förstås nervöst. Jag kommer att vara på en förskola i fyra veckor, och även om jag sommarjobbat på förskolor tidigare så känns det annorlunda nu när de verkligen ska bedöma mig. Det ska i alla fall bli väldigt roligt och jag ser fram emot att slippa skolbänken för ett litet tag,

Något ni inte visste om mig är att jag verkligen älskar att skriva, och jag försöker just nu skriva en bok (får väl se hur bra det går.) Vill ni se ett smakprov? Jag kanske publicerar ett smakprov här på bloggen, om jag vågar vill säga haha. Jag önskar er en härlig lördag och hoppas verkligen att ni mår toppen!

Mysigt med bad :)

​Hur huset såg ut för en månad sedan (har ingen nyare bild.)

Likes

Comments

Jag tänkte att det kunde vara bra om ni visste om hur min hälsosituation och livssituation ser ut, det hjälper er att förstå mig bättre och om inte annat kan det vara skönt för mig att berätta om det med en gång och få det överstökat. Jag skriver absolut inte detta för att det ska verka synd om mig eller något sådant, men jag vill uppmärksamma osynliga sjukdomar och att fler ska inse hur vanligt det är. Det är ett väldigt långt inlägg och jag ber om ursäkt för det, men det behövdes.

Jag har gått hos en psykolog sedan jag var 11 år, alltså 6 år. Det är nästan en tredjedel av mitt liv. Jag blev mobbad när jag var 11 år, jag hade kompisar men när de började bli taskiga så sa jag ifrån, vilket gjorde saken värre och de kallade mig allt ifrån efterbliven till saker som att alla hatar mig och att jag förtjänade inte att leva. Det tog givetvis mycket hårt på mig, vilken 11-åring mår inte dåligt av att många ger sig på en och säger att man inte förtjänar att leva, bara för att man sa ifrån? Jag blev deprimerad 2010 för första gången, 11 år gammal och deprimerad. Jag hade extremt låg självkänsla och tyckte inte att jag förtjänade att leva. Det enda min pappa sa att jag skulle göra var att be om ursäkt till mobbarna, vilket även min lärare tyckte. Be om ursäkt för vad? Många mobboffer får höra att det är deras eget fel, att "du borde inte ha varit så tyst" eller "du borde inte haft på dig de där byxorna". Båda är exempel jag fått höra från lärare och min skolkuratorn, de tycker helt enkelt att det är enklare att skylla på mobboffret, då slipper ju de vuxna ringa föräldrar eller anklagas för otrygghet på skolan.

Mobbningen fortsatte av och till fram tills 2 år senare, när jag var 13 år. Det var mer utfrysning då, men jag valde att blunda för det istället för att göra något åt saken. Så jag bytte klass ett år senare, när jag gick i 8:an, och där hade jag vänner och allt blev mycket bättre, tills jag fick min andra depression. Det var då läkaren skrev ut antidepressiva tabletter åt mig, så jag har haft antidepressiv medicinering utan avbrott i 4 år. Depressionen återvänder fortfarande till mig då och då, men det blir lättare för vart år som går. Det finns ingen som ser hur man mår inuti, i själen. Man kan lätt se om någon med gipsat ben är skadad, men någon som är sjuk inuti, i själen? Det är väldigt få människor som förstår det.

För ett år sedan fick jag diagnosen hypotyreos, det innebär att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner och att ämnesomsättningen inte är som den ska. Det är en vanlig men okänd fysisk sjukdom, många lider av den utan att veta om det. Min hypotyreos orsakade att jag fick brist på många ämnen, vilket gör att man blir tröttare och blir mer mottaglig för infektioner eller har lättare för att drabbas av ångest. En vecka efter det fick jag diagnosen ADD, vilket är ADHD utan hyperaktiviteten. Den diagnosen kan också orsaka enorm trötthet och ökad ångest, så nu har jag många olika sorters mediciner och kämpar varje dag för att orka med vardagen, jag är precis som en bil utan bensin, sköldkörteln tar helt enkelt inte upp lika mycket vitaminer eller energi från maten.

Det blev ett väldigt långt inlägg, men om du läser denna rad så är jag väldigt stolt över dig, som har orkat läsa till slutet, det gör mig otroligt glad! Så kom ihåg nu läsare, respektera andra människor, du vet inte hur de mår inuti.

Likes

Comments

Hej! Detta är mitt första inlägg på bloggen och jag tänkte introducera mig själv lite mer, så ni verkligen får lära känna mig. Jag är som det står i presentationen 17 år, innebandy är ett stort intresse men jag kan tyvärr inte spela just nu då båda mina knän har fått meniskskador sedan tidigare idrottsskador. Annars är jag med kompisar eller går i skolan, jag går andra året på gymnasiet, barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogiskt arbete. Jag vill bli förskollärare och tycker att det är väldigt roligt att jobba med människor.

De flesta skulle nog beskriva mig som en omtänksam, blyg person, mina närmaste vänner skulle nog däremot kalla mig för pratkvarn eller galning. :)

Jag har två katter som heter Sigge och Spike, jag har också en lillasyster som är 14 år och jag bor hos min mamma men har nästan ingen kontakt med min pappa längre, vilket jag kan berätta om någon annan gång. Är det något annat ni undrar över eller om ni har några tips om vad jag kan skriva ett inlägg så kommentera gärna. Ha det bra! // Rebecka.

Katterna Sigge och Spike.

Likes

Comments