Den här helgen har varit en skön bladning av festligheter och hemmakvällar! I fredags var några vi några från it-styrelsen som gick på sittningen "Pedagogiska priset" som arrangeras av aktiva på sektionen. Man kan säg att Pedagogiska priset är till för att tacka lärare som har gjort ett extra bra arbete. Lärare nomineras av elever och sedan vinner en av dom och får priset. Det var en väldigt trevlig middag och läraren som vann, Sus Lyckvi, verkar vara väldigt engagerad i sitt arbete. Innan sittningen var vi hemma hos Katarina och drack lite bubbel, mysigt var det! Efter sittningen var det efterfest med mycket dans.

Under lördagen kom min mamma och hjälpte till med lite flyttstäd och packning, efter vårt hårda arbete det gick vi ned på stan och åt lunch och shoppade lite. Lördagskvällen var lugn och skön! Jag gjort lite ny granola också för den var nästan slut. Receptet finns längst ned i inlägget om ni vill testa :)

Idag har jag gjort yoga på morgonen och nu ska jag öva lite på mina franska-skillz.

Salut!

Granola med mandlar, frön och dadlar
Dessa mått gör att man kan fylla en burk som den på bilden ovan.

 • 8 dl havregryn (kan byta ut några dl till dinkelflingor)
 • 2-3 dl mandlar (eller andra nötter)
 • 1 dl solroskärnor
 • 1 dl pumpakärnor
 • 10 dadlar
 • 1 dl äppeljuice koncentrat
 • 1 dl linfrön
 • 0,5 dl chiafrön

Hacka mandlar och dadlar och blanda ihop alla ingredienser utom lin- & chiafrön. Sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 15 min. Håll koll på hur granolan ser ut och blanda ibland så det inte bränns. Låt det svala och blanda sedan ner lin- & chaifrönen.

Mums!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Snart är det dags, om 11 dagar flyttar jag och Gustav till Frankrike! Det ska bli så spännande och jag tror verkligen att detta kommer att bli ett helt underbart halvår. Vi ska bo i Juan-les-Pins (Antibes), det ligger mellan Cannes och Nice. Vi har ordnat ett väldigt bra boende också! Det är en nyrenoverad tvåa som ligger cirka 3 minuter från stranden.

Juan-les-Pins (Antibes) ligger mellan Cannes och Monaco på kartan.

Vi ska gå i skolan EURECOM som ligger lite längre upp i bergen så det kommer ta en liten stund att komma dit varje dag. Vi har kollat på att köpa bil eller moped men annars tar det 30 minuter med buss från där vi bor. Vi vet inte riktigt vad för kurser vi ska läsa än, detta eftersom man väljer alla kurser under den första skoldagen men kurser jag har kollat på är följande:

 • Graphics
 • Machine learning
 • Cyber crime and computer forensics
 • Business simulation
 • Semantic web technologies
 • Deep learning
 • Introduction to law

De kurser som finns tillgängliga på EURECOM är rätt olika de som finns på Chalmers. Det ett större fokus på telecom, vilket inte är konstigt då det är skolans inriktning men det är inte riktigt mitt och Gustavs ämnesområde tyvärr.

Just nu håller vi på att packa ned våra personliga saker och jag försöker bestämma mig över vad som är värt att ta med ned till Frankrike. Min yogamatta är tyvärr lite för stor (4 cm) att ta med som handbagage så vet inte riktigt om jag ska försöka smuggla in den eller om jag ska lämna den hemma. Jag vet inte heller hur jag vill göra med träningen när jag är där. Här hemma tränar jag på SATS cirka tre fyra gånger i veckan men det är nog inte värt att skaffa gymkort där då det är en så kort period. Tror jag ska satsa på att springa mer och göra styrkeövningar hemma. Dock har jag svårt att springa om det är för varmt så vi får se hur det går, jag kanske kan göra det på morgonen när det är lite kyligare.

Vi har faktiskt semestrat i samma område två sommrar i rad så vi har lite koll på läget som tur är (annars hade jag nog varit mycket mer nervös). Nedan ser ni lite bilder från förra sommaren.

I bilden till vänster letade jag och Gustav efter vår yacht i Cannes.

Likes

Comments

Jag försöker att alltid ha en bok vid mitt sängbord. Ibland läser jag ut en bok på några dagar och ibland tar det en eller till och med två månader att läsa klart en bok. Jag tycker att det inte ska vara någon press på att läsa klart en bok snabbt men jag vill inte heller tappa fokus från boken så att jag glömmer av vad som berättades tidigare. Vissa böcker kan man ju dock inte lägga ifrån sig för att de är så bra, då går det snabbt!

Jag ville ge några tips på böcker jag har läst på det senaste som jag tycker har varit väldigt intressanta. På det senaste har jag intresserat mig lite mer av hur människans psykologi fungerar, på grund av det så har många av tipsen nedan det fokuset.

Omgiven av idioter 5/5
Omgiven av psykopater 3/5

Båda dessa böcker är skrivna av Thomas Erikson. Omgiven av idioter och handlar om hur man kan sortera människors olikheter inom mänsklig kommunikation till fyra olika färger (blå, röd, grön och gul). Detta psykologiska system kallas DISA. När man förstått detta system kan man bättre förstå hur andra tänker och på det sättet förbättra kommunikationen mellan sina medmänniskor. Boken ger många bra och roliga exempel på de olika typerna och i alla fall jag, kände ofta igen mig, på grund av detta fick den det höga betyget. Den andra boken, omgiven av psykopater handlar om de personer som inte passar in i systemet som beskrivs ovan. Något jag tyckte var intressant var att författaren berättar att det är mycket vanligare än man tror att man har en psykopat nära en och även hur man kan läsa av psykopatiskadrag. Den senare boken fick lite lägre betyg då den upprepade mycket av den första boken och kunde kanske varit mer kompakt.

Tänka snabbt och långsamt 4/5
Detta är en bok av psykologerna Daniel Kahneman och Amos Tversky som handlar om hur människans intuition fungerar. Jag tyckte denna var mycket bra eftersom jag själv kan förstår mig själv bättre efter att ha läst denna. Jag tyckte dock att den var svår att komma igenom men själva faktan är mycket intressant.

Sapiens 4/5
Denna boken, av historikern Yuval Noah Harari, förklarar människans dåtid, nutid och framtid. Jag tycker att denna var bra då den går in på många olika akademiska fält och för att man fick förståelse över att vi som lever nu bara är en liten prick i människans historia. Det ger en (mig i alla fall) perspektiv på oss som släkte. Det finns även en fortsättning som jag inte läst än, som heter Homo Deus, som handlar mer om hur framtidens människa kan se ut. Denna ska jag försöka läsa snart!

Det här var ju tråkigt : ännu en bok av David Batra 3/5
Detta är en kort bok av komikern David Batra. Jag lyssnade på denna boken på Storytel och skrattade så mycket! Batra skämtar mycket om hur vi är i Sverige och hur vi alltid använder oss av lappar för att kommunicera med varandra.

The Power of Habit 4/5
Detta är en bok av Charles Duhigg som berättar varför vanor finns och hur man kan ändra på sina vanor. Även om jag själv inte just då ville ändra någonting stort så var boken väldigt intressant och han skriver även om många experiment som har gjorts som kan förklara hur våra hjärnor fungerar.

Sälj! 4/5
Fredrik 2.0 - ”året då jag återfann mig själv” 3/5
Dessa böcker är väldigt olika men båda är skrivna av entreprenören Fredrik Eklund. Den första innehåller Fredriks tips på hur man kan sälja vad som helst till vem som helst. Vissa av tipsen hade jag inte använt själv men boken var underhållande och jag kanske blev en gnutta bättre försäljare! Den andra var mycket mer personlig och Fredrik som berättar hur hans liv har förändrats genom åren med både upp- och nedgångar. Jag tyckte inte att den boken var lika intressant som den första då det var ett större personligt fokus men boken är fortfarande läsvärd.


Just nu läser jag boken Den amerikanska högern av Martin Gelin. Jag har inte kommit så långt än men boken handlar om Gelins research som han har gjort under några år i USA på den amerikanska högern. Jag valde att läsa denna då jag ville sätta mig in i den amerikanska politiken bättre, detta eftersom USAs politik kan ge så stora effekter på resten av världen.

Jag gillar verkligen att läsa fakta böcker då jag gillar att lära mig nya saker och kunna analysera världen på ett nytt sätt (om boken var bra). Men sedan älskar jag även bra fantasy böcker, två av mina favoriter är Harry Potter & A Song of Ice and Fire (A Game of Thrones). Dessa har jag dock inte läst på ett tag men de kan verkligen rekommenderas om man inte har läst dom.

Hoppas ni gillar tipsen och skriv gärna till mig om ni har läst några bra böcker den senaste tiden!

Likes

Comments

Igår var det hackathon hos företaget Cetrez! För de som inte vet vad ett hackathon är så är det ett event där programmerare och andra som är involverade i mjukvaruutveckling träffas och arbetar på ett programmeringsprojekt. Det kan till exempel vara en app eller hemsida och ofta är det en tävling om vilket lag som har skapat den bästa produkten.

Temat på hacket var sociala medier vilket var roligt. Jag, Gustav, Björn och Oscar teamade upp oss innan och försökte komma på lite idéer under fredagen. Tillslut valde vi att göra en chatt-plattform med fokus på att lära sig nya språk med hjälp av en bot. Tanken var att man går in i ett chatt-rum och om man vill ha hjälp med att komma på vad man ska prata om så kan man skriva "/topic", då skriver botten ett möjligt ämne att prata om. Om man sedan behöver hjälp med att skriva om det rekommenderade ämnet, kan man be om hjälp med "/hint". Nedan kan ni se lite screenshots på hur vår applikation såg ut.

Jag har varit på två andra hackathon innan, Gbg Startup Hack och Hack Out West men är nog faktiskt mest nöjd med detta slutresultatet även om de andra också blev bra (och var roliga att göra)!

Vi byggde applikationen med hjälp av Node.js, Express.js och socket.io. Med hjälp av socket.io blev själva kommunikationen mellan användarna i chatt-rummet relativt enkel att sätta upp. Vi använde även Google's Material Design för att applikationen skulle se bra ut. Vi kollade också på att lägga in stavningskontroll och att göra botten smartare men hann tyvärr inte det då hacket var rätt kort (9-18 med pauser och presentationer).

Här är github repot om någon skulle vilja kolla på det: https://github.com/rutanjr/Hack-the-Castle-2018

Likes

Comments