Vardag

Denna rubrik väcker säkert många känslor. Vilket jag är ute efter!
Många har säkert följt fallet om den 15 åriga flicka som anmälde en våldtäkt men som sen själv fick betala skadestånd till personen som hon anmälde. Helt absurt enligt mig! Jag hörde någonstans att endast några få procent anmäler våldtäkt. Säkert i flera fall av rädsla. Men visst kan det även vara för att man känner att det ändå inte klaras upp och den som begått våldtäkten får gå fri?
Hur, HUR kan någon som anmäler ett brott, som har tillräckligt med bevis för att detta har hänt, bli straffad själv?
Idag sägs det att man ska vara källkritisk, men det verkar inte som om alla behöver vara det. Speciellt i det här fallet. En person kom med en smskonversation där det står att flickan ångrar sig och att hon ljugit. Men vem som helst kan idag göra ett eget konto på Facebook för att sedan fejka en konversation. Detta kollades aldrig upp utan litades på till fullo. Men tjejen som hade fysiska bevis som stämde överens med hennes berättelse, togs inte på allvar. Men visst borde väl ändå domstol vara en plats där ALLT ska hanterats källkritiskt? Jag fick ialla fall redan i grundskolan lära mig att vara källkritisk. För om inte allt kollas upp grundligt på ett sånt allvarligt brott kan man lika gärna skita i att ha en lag som säger att man inte får våldta, det spelar ju ändå ingen roll om man anmäler, man blir ju ändå sedd som en lögnare. Missförstå mig rätt. Det finns ju självklart fall som klarats upp också, absolut, men där är straffet inte hårt nog. Brotten upprepas ju.
Jag blir så förbannad när jag läser och hör om detta fall, och även andra fall där våldtäkt eller övergrepp skett. Hur fan är man funtad som människa om man känner att man måste ge sig på någon på detta sätt?
Jag blir rädd för min dotters framtid. Ska hon kunna gå säker till skolan så som jag gjorde? Kommer hennes kompisar kunna gå själva till sin handbollsträning utan att behöva titta sig över axeln?
Hashtaggen metoo är absolut något som är bra. Men tycker att det är helt vrickat att det ens har behövt skapats. Kan människor bara hålla sina händer i styr? Vem är det som är skyldig till detta? Föräldrarna? Samhället? Är det ett ämne skolan borde skapa? Eller borde det inte tillhöra allmänt hyfs att du som kvinna eller man respekterar att man inte vill bli tagen på, bli kallad för eller tvingas till saker man inte vill?

Respekten för en annan människas kropp är så viktig! Låt ALDRIG någon någonsin göra något mot dig som du inte vill! Stopp-min kropp!
Tack för mig! Hej!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Familj, Egentid, Vardag

Den 5e februari är Elvira hela åtta månader. Det går så fort att jag inte hinner med. Men det är så himla roligt på samma gång! Nu rullar hon runt som aldrig förr, skrattar varje gång hon ser Loke, hon står hellre upp än sitter när man håller i henne, det är inte långt kvar tills hon kryper och hon säger ”mamaa mamaa” när hon är ledsen. Men det här med annan mat än gröt och välling är ingen höjdare. Men det kommer sen. :)

Äntligen har jag bestämt mig, bestämt mig för att sluta klaga och inte göra något åt saken. Hej hej Friskis och Svettis! Och nu är det även bestämt att jag ska springa vårrustet i vår! Jag har inga speciella kilon som jag vill går ner, jag har mer siktet inställt på storlek medium! Det ska jag nog klara av! :)

Likes

Comments

Egentid, Familj

Visst är det härligt med julen? Visst är det härligt att julgranen står i hörnet och sprider ett varmt ljus i huset? Man får träffas och äta god mat (även om man tröttnar efter någon dag på resterna, men vad gör väl det och hundra år?), delar ut fina julklappar, skrattar tillsammans och har bara så mysigt ihop.

Snart är nästa år här. 2018. Har du tänkt ut något nyårslöfte än? Eller har du som jag, svårt att hitta något som man kanske sen inte följer? Måste man ha något löfte? Om man nu väljer att ha ett nyårslöfte så ska man nog tänka på sig själv i första hand! Mitt löfte håller jag på att klura ut fortfarande. Men jag kan lova redan nu att det kommer bara handla om mig, för mår jag bra så blir jag det bästa av mig.

Likes

Comments

Familj, Loke, Elvira, Vardag

Tänkt vad fint det är nu på mornarna. Luften en frisk och gräset glittrar av frosten. Det är så vackert när solen ligger på.

Just nu mår jag väldigt bra. Jag känner mig så positiv i det mesta. Självklart kommer det tankar då och då men dom skakar jag av mig rätt fort. Finns ingen anledning till att undra varför vissa saker blivit som det blivit, det finns en mening med det också. Det är bara låta det vara om det inte gör någon skada.
Just nu ligger Loke mellan mig och Elvira i soffan. Så här ser det ofta ut innan lunch. Elvira har ett race i sin babysitter direkt efter frukost. Sen slocknar hon i minst två timmar. Då passar Loke på att mysa ner sig bredvid och snarkar gott han också. Dom passar bra ihop dom två.

Ni som känner oss vet att vi alltid haft otur med våra bilar.... tror att vi nästan aldrig kunnat ha en bil i ett halvår innan något fel uppstår. Nu är det Volvons tur... man blir bra matt asså... men den här gången verkar det inte vara något dyrt problem i alla fall. Fortsätter hoppas på det!

Likes

Comments

vänner, Familj, Elvira, Vardag

Tänk att jag skulle bli lite blödig när vi bytte till sittdelen på Elviras vagn idag. Det var väldigt speciellt och jag tänkte faktiskt både en och två gånger ifall jag skulle vänta lite (hon kan ju faktiskt inte sitta själv än). Jag tänkte att tänk om det är för tidigt? Tänk om det blir för jobbigt för hennes rygg att använda sittdelen? Men det finns ju liggläge så det kommer nog gå bra. Hon är ju snart fem månader gammal. :)

Jag sa till mig själv att jag inte skulle jämföra Elvira med andra bebisar eller mig själv med andra mammor. Att jag aldrig skulle tänka ”oj kan din bebis redan det där!?” ”Elvira har precis fattat hur hon tar ut nappen ut munnen....”. Det är svårt att låta bli och jag måste påminna mig själv att det tar olika tid för alla barn. Det är ju dumt att skaffa sig prestationsångest som mamma för ett barn som inte alls har en aning om vad detta är, och inte sen heller för den delen.

För en vecka sen hade vi namngivelse för vår fina dotter. Det gick hur bra som helst och vi kan inte nog tacka för alla fina människor vi har kring oss. Sån kärlek!

Likes

Comments

Familj, Vardag

Vissa saker kan ta tid. Som att städa sitt rum när man fortfarande bodde hemma hos sina föräldrar till exempel. ;) Sen finns det andra saker som tar längre tid för vissa än för andra. Ett sånt exempel är ju verkligen att bli vuxen.
Visst är det så att man samlar vuxenpoäng hela tiden genom livet: ta körkort, flytta hemifrån, starta ett sparkonto (som man ändå tar ifrån sen när månaden börjar ta slut) och så vidare. Listan kan göras lång. Även om man samlat massor med vuxenpoäng betyder det absolut inte att man blivit vuxen. För mig betyder vuxen något helt annat.

En vuxen person är någon som fattar vuxna beslut när ett sådant ska tas. Ofta är det jobbiga beslut. Det kan vara allt ifrån små till stora beslut också, "kanske var det inte en sån stor grej egentligen det där hon sa eller gjorde". Att släppa små saker som förut kändes som ett stort bekymmer. Det är ändå inte hela världen, det finns andra saker att lägga ner sin tid på. Sig själv. Le och gå vidare.

Något som fått mig att känna mig vuxen nu på sista tiden är att inte haka upp mig på små saker, sånt som jag förut tog väldigt personligt. Försöker istället tänka, vad gör det om 100 år? och sen släppa det. Den känslan är så himla skön, jag mår mycket bättre av det.

Fick en kommentar för inte alls så länge sen av en kompis att denne tyckte att jag har blivit så vuxen nu när jag skaffat barn. Det fick mig också att tänka. Blir man vuxen direkt när man fått barn? Det tycker jag absolut inte. Det beror på hur man beter sig som förälder som gör en till vuxen.

Det här är ett ämne som man nog kan diskutera i evighet. Men visst har nog både jag och Adil vuxit i våra roller som nyblivna föräldrar, och på ett mycket bra sätt om jag får säga det själv. Jag är så stolt över oss båda på hur vi tog det stora klivet in i föräldravärlden och blev lite mer vuxna. ❤️

Likes

Comments

Familj, Egentid

Visst kan hösten vara mysig ibland? Med alla färgskiftningar på träden, dimman som lättar på morgonen, alla tända ljus, en kopp te med en gosig filt över axlarna. Jag tycker faktiskt om hösten när det är okej att klä sig i stickade tröjor och bara strosa runt i mjukisbyxor hela dagarna. Det är perfekt för mig. Att ta sig tid till att kanske läsa ut den där boken som var så spännande. Det är den perfekta tiden på året för sådant! Och nu när jag är hemma och är mammaledig har jag faktiskt tid till att sätta mig framför tvn och kolla genom någon dålig serie och ha boken i handen. Elvira sover så bra i någon timme efter frukost så då passar jag på att läsa en bok tillsammans med en kopp kaffe. Det får mig att slappna av ordentligt.

Jag och Adil har länge känt att det har varit någon här och "hälsat" på. Saker har rört på sig, ljud har hörts och vi har verkligen känt att det är någon mer i rummet. Det har känts på olika sätt beroende på vart i huset vi befunnit oss i. Loke har också reagerat genom att morra eller skälla mot något som vi inte kunnat se. Till slut tog vi tag i detta och kontaktade en person som kunde hjälpa oss.
Riktigt spännande att få reda på att vi hade några "besökare". Sen får man ju tro hur man vill och tolka på olika sätt. Men när någon som jag i stort sätt aldrig pratat med förklarar hur min farfar såg ut och vad han arbetade med, och hur han sedan hade sagt att han att han är så glad över huset vi valde att flytta till. Min farfar var murare och vårt hus är ett tegelhus, gammal bostad som tillhörde tegelbruket. Slump eller inte? Ni får bestämma. Jag blev i alla fall väldigt berörd eftersom jag verkligen har tänkt på min farfar väldigt mycket sen han gick bort för ca 20 år sen..... älskade ukki!
Sen fick vi höra fler spännande saker. Men det sparar jag till en annan gång 😉

Likes

Comments

Familj, Vardag, vänner, Egentid

Tänkte att en presentation av mig själv vore lite trevligt. Så här kommer en någorlunda kortfattad berättelse av mig.
Jag är en nybliven mamma på 28 år. Jag bor tillsammans med min man Adil, vår dotter Elvira och vår underbara hund Loke. Jag har ett hyfsat intresse för sport. Spelade handboll i många år men slutade tillslut på grund av att jag inte fann något nytt lag som jag trivdes i efter att det gamla splittrades av olika orsaker.
Nu tittar jag gärna på rugby när min man spelar. Riktigt tuff kontaktsport där det händer mycket i hela tiden.
Andra intressen som dyker upp ibland är foto, dans, film, rita/måla och pyssla. Så man kan nog säga att jag är en kreativ person.
Älskar att umgås med min vänner och säger sällan nej till fika och kaffe. Umgås helst med min allra bästa vän som även är min svägerska och numera gudmor till min dotter, Läman! Hon finns alltid där för mig när jag behöver någon att prata med eller få ur lite frustration för. Vi förstår verkligen varandra på en helt annan nivå. Det är nästan obehagligt hur många gånger vi sagt, tänkt eller gjort samma saker samtidigt och vi blir lika förvånade varje gång.

Som person är jag rak och ärlig, säger ofta vad jag tycker och kan lätt bli sårad när mina åsikter inte tas på allvar. Jag har väldigt lätt för att lyssna på andra personer och diskutera i grupp. Jag tror att det beror på hur det var när jag var liten, även att det kommer från mina föräldrar som alltid lyssnat när jag har velat prata om något.
Jag hatar orättvisa och om någon eller jag själv blir orättvist behandlad blir jag förbannad.
Mitt självförtroende är det inget fel på, självkänslan har jag alltid fått jobba på. Det har också en bakgrund från grundskolan som jag tror att flera har. Barn som precis blivit tonåringar är inte alltid snälla, killar framförallt för min del. Tur att man vuxit upp och blivit vuxen så att man kan säga ifrån om man säger så.

Jag arbetar främst med sociala medier på ICA Maxi Stormarknad i Enköping och det är verkligen superroligt! Jag arbetar även i kundtjänst (posten, förbutik och självutcheckning) samt varuplock och kassa. Så jag kan rätt mycket. Det är kul att ha ett arbete med olika avdelningar att jobba på, det gör att allt går så fort, det hinner aldrig bli tråkigt.

Idag har jag vuxit upp till en kvinna som jag kan säga att jag är stolt över. En person som jag själv skulle kunna se upp till. Ärlig mot mig själv och andra. Älskar min egna lilla familj. Och det ska bli så spännande att se vad framtiden har att visa mig. Hur mycket mer kommer jag utvecklas som person, mamma, kompis och fru?
Så välkommen framtiden, välkommen!

Likes

Comments

Familj, Elvira

Tappade lite motivation att skriva här av lite olika anledningar. Mycket beror på vädret. Jag blir så himla påverkad av vädret ska ni veta. Så fort det blir en mulen dag utan minsta skymt av solen blir jag superdeppig. Vill inte göra något alls förutom att sitta på soffan och bara göra det absolut nödvändigaste. Tur att man då har en hund som tvingar ut en så att man får frisk luft mitt i allt matande och blöjbytande. Fler som känner likadant?

Idag blir vår lilla plutt tre månader. Vilket innebär att vi har varit till bvc för att få tremånaders sprutorna idag. Det gick faktiskt bra, både för mig och Elvira, med tanke på att jag är så nålrädd. Jag andades och Elvira skrek för fulla muggar när hon märkte att det gjorde lite ont. Men det gick snabbt över efter lite kramar, pussar och lite lek. Nappen var också bra den här gången!

Helgen som var, var minst sagt fartfylld! Jag och Elvira följde med kusinerna från Örebro, till Västerås där Länsförsäkringar hade ordnat med något jippo för barnfamiljer. Så himla roligt!
Oliver provade nog alla hoppborgar som fanns, och det fanns inte bara fem.... men han hade det riktigt roligt! Wilma fick rida på en häst för första gången. Hon var jättemodig! Stolt gudmor!
Elvira skötte sig exemplariskt i vagnen, antingen så sov hon eller så tittade hon runt med stora ögon. Lilla sötisen!
Nu i helgen ska vi iväg på den årliga kräftskivan på Kärrvägen, Grillby Hill. Elviras första kräftskiva. :) får se hur det går. Tror inte att det blir några räkor för hennes del i alla fall.

Likes

Comments

vänner, Familj, Elvira

Idag har det varit en fin dag på alla sätt!
Elvira slutar aldrig att förvåna mig - hon somnade strax innan 22 igår och sov till 8.15 och då vaknade till och med jag innan henne. Då tyckte jag nog att det var dags för lite frukost för henne (och mig också för den delen), så bytte blöja och gav henne mat, sen somna hon om igen. Perfekt för mig eftersom jag hade bestämt att äta frukost tillsammans med Läman (min bästa vän och svägerska). När Elvira somnade om så gick jag upp och satte igång med att göra scones. Så gott och så enkelt! Känns lite extra lyxigt med varmt färskt bröd till frukost.
Sen kom Läman hit till nybakt bröd och härligt kaffe. Efter intagen frukost bestämde vi oss för att åka till Strängnäs och den berömda Slagsta glassbod. Och jävlar vad gott det var! Rekommenderar verkligen att åka dit om ni har tid. Ligger så fint vid hamnen!

Nu är vi hemma igen och bredvid mig ligger en slagen krigare i sitt babynest. Så nöjd efter en supermysig dag med min allra bästa vän och min fina dotter. Dotter... ja det är fortfarande surrealistiskt att jag har en dotter. Just nu älskar jag att vara mamma!

Likes

Comments