Hej hjärtan!

Klockan var 15:30 då jag satt i mitt barndomshem i Stockholm förra söndagen. Efter en halvtimme skulle jag bege mig mot Arlanda. Tror inte riktigt någon förstår hur mycket jag älskar och (konstant) saknar denna stad!

Flög till Stockholm förra fredagen (som ni redan säkert vet sedan föregående inlägg) för att överraska min mamma på hennes födelsedag. Åker även alltid dit för att ladda om. För att andas. Och det är precis det jag gjort även denna gång! Sällskapa med familj, släkt och vänner. Gick bara runt i stan och shoppa även lite. Jag njuter enbart av att bara vara där faktiskt, oberoende vad jag gör egentligen.


Min kära mormor och mamma.


Mys med mina bästa vänner Sofia och Issa.Jag identifierar mig som en stockholmare. Jag är ju född och uppvuxen där men har finska rötter. Nu när jag bott i Helsingfors, Finland, i några år så har jag i samband med det gått igenom en identitetskris. Kulturskillnaderna mellan Sverige och Finland syns inte direkt men de visar sig med tiden. Och de är förvånansvärt enorma. Jag har finskt blod men identifierar mig mest som stockholmare. Sverigefinne helt enkelt.

Ni som är av olika ursprung/kulturer, varifrån brukar ni säga att ni kommer ifrån om någon frågar? Jag har alltid svarat Sverige eller alternativt sagt att jag är uppvuxen i Sverige men bor för närvarande i Finland. Svaren varierar beroende på situation. Har dock alltid tyckt att den frågan är svår att besvara.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vänner,

Låt oss erkänna att vi alla har toppar och dalar. Inte sant? Det är mänskligt att må dåligt, att kritisera sig själv, känna sig misslyckad... Vi har alla varit där, mer eller mindre. Till och från.
To do lists är något som jag verkligen verkligen verkligen rekommenderar ifall ni känner er nere eller bara allmänt vill känna er produktiva. Det är någonting som VERKLIGEN fungerar för mig varje gång jag känner att jag inte får någonting gjort.
Mina to do lists innehåller vanligtvis inga större grejer. Utan helt enkelt småsaker såsom duscha, käka lunch, ta en promenad osv. Något som för mig faktiskt kan kännas tungt då min ångest är som starkast.

Det här med ångest hörni... Jag vägrar känna skam över den. Det är något jag har och något jag hela tiden lär mig kontrollera bättre. Egentligen är ångest någonting som borde stå på ens CV. Det är en styrka, en viktig erfarenhet. Jag önskar att även samhället och alla dess normer skulle uppmuntra människor att våga embracea sin psykiska ohälsa och vända det till något positivt! En styrka, som sagt.

Det känns SÅ SKÖNT att stryka över grej efter grej. Åh, vad jag ÄLSKAR den känslan. Den känslan triggar igång iver. Blir så taggad att göra ännu mer grejer. Blir dessutom så nöjd och stolt över mig själv då jag avklarat listan!


Tycker ni om att känna er produktiva?


Likes

Comments

Allt går inte alltid som planerat. Igår stod jag på flygplatsen i Finland och undra varför check-in automaten vägra godkänna mitt bokningsnummer. Jag bytte automat och testa på nytt. Misslyckades igen. Jag gick till flygbolagets sevicedisk med vänlig personal.

Mannen bakom disken berätta att mitt flyg var bokat till den 16 mars kl. 17:55... Jag stod alltså där på flygplatsen en månad för tidigt och klockan var redan 17:30 vid det laget. Min kära pojkvän hade bokat min flygbiljett och visst klandra jag honom men hallå, misstag händer och det är helt fine. Allt går som sagt inte alltid som planerat.

Den vänliga mannen bakom disken boka en ny biljett till mig som kom att kosta närmare 300 euro (ca 3000kr). Jag vägra ställa in den här resan.

Vid säkerhetsgenomgången fanns det knappt någon kö alls. Vilket förstås gjorde personalen uttråkad. De ville givetvis kolla igenom min väska som en slumpmässig kontroll (händer mig ALLTID när kön är kort). Mitt i min stress hade jag såklart glömt ta ur vätskorna och lägga dom i en skild plastpåse. Hen som kontrollera mina vätskor börja dumförklara mig. Hen tog även mitt puder och la det i plastpåsen som hen hade i handen och det dumförklara ju henne (eftersom puder inte räknas som vätska, vilket jag hade stenkoll på eftersom jag flygt så pass många gånger). Jag försökte förklara att mitt plan snart lyfter då hen tog allt väldigt långsamt. Det gick inte snabbare för det.

När jag väl sitter på planet så sitter det en businessman bredvid mig. När det sedan kommer en businesskvinna som har sin plats på andra sidan utav mig så ber jag mannen vänligen ställa sig upp så vi kan ge plats åt kvinnan. Han tystar ner mig med ett ”schh” samtidigt som han tar upp sitt pekfinger. Jag ger ”ursäkta” som gensvar och ställer mig upp. Han flyttar på sig.

Så där sitter jag, mellan två businesstyper klädda i kavaj med minst två mobiltelefoner vardera som de plockar fram vart annat. Jag, med en bok i handen klädd i en tjocktröja. Tryckt mellan dessa människor. Jag tittar ner på min bok och läser bokomslaget ”Omgiven av idioter”. Tänker, att denna titel förklarar precis min känsla över omständigheterna (menar förstås inte att business människor överlag är idioter, utan självaste omständigheterna).När jag väl lyckats lugna ner mig själv börjar jag reflektera över situationen som just varit. En sak jag nyligen hört på en podcast flög genom tankarna: Alla människor du möter, är där för att lära dig någonting. Och du ställs bara inför de utmaningar som du klarar av.

Alltså behövde jag möta just den där mannen bakom servicedisken, den långsamma personalen vid säkerhetsgenomgången, den där högljudda och ”dominerande” businesstypen... Och jag klara utmaningen. Även fast jag stressa så tog jag mig faktiskt till Stockholm. Och jag försökte förstå dessa personer längst med vägen. Kanske jag lärde mig att vara ännu mera tacksam? Stresstålig? Förstående?

Jag flög till Stockholm för att överraska min mamma på födelsedagen! Även för att ladda om själv. Och jag är faktiskt tacksam över de lärdomar jag fick längst med vägen igår kväll. Och de där -300 eurona på kontot svider såklart men gör egentligen inte så mycket. För vet ni vad? Pengar som spenderas på sitt egna och andras välmående, är ALDRIG slöseri!En uppdatering om min helg i Stockholm kommer senare på bloggen. Slängde in detta inlägg som ett extra. Men redan nu på söndag kl. 12 publiceras ett inlägg om ångestdämpande to do lists!

Du som läst hela detta inlägg, du är BÄST!


Likes

Comments

Alltså älsklingar, det är äntligen vinter i Helsingfors! Som jag längtat efter snö. Jag menar, om det ändå ska vara kallt och mörkt så kan väl snön lika gärna ljusa upp tillvaron lite, right? Har försökt ta promenader varje helg, det är ju bara SÅ härligt med solsken och knaprig snö!

En sak som jag länge velat göra men aldrig gjort blev äntligen av i söndags. Hade inget att göra så gick och handla och bestämde mig för att gå bananas! Baka nämligen bananbröd (veganskt ofc). Kanske inte så mycket för världen men supermysigt tidsfördriv och himmelskt gott.

Det som är så bra med bröd som detta är att de flesta ingredienser är sånt som oftast redan finns hemma, basics liksom. Kom förresten ihåg att alltid använda gula mjuka bananer eftersom de är mogna och smakrika. Ifall bananer är gröna när de äts kan man få ont i magen.

Detta bröd räckte i nästan en vecka (för två pers) även fast det inte var så jättestort. Men mättande! Rekommenderar er verkligen att testa! Kan ätas som bröd eller servera som nyttigt tilltugg till kaffet.

Köpte även ett nytt hårband i helgen för att kunna sätta undan håret när jag sminkar mig. Tänkte att det eventuellt även vore nice på sommaren. Vad tycker ni? Kan inte riktigt bestämma mig ifall det ser coolt ut eller om jag ser ut som en bonde.

Likes

Comments

Välkommen!

Varje söndag delar jag ett nytt inlägg som du kan kika in direkt på måndag morgon för att kicka igång veckan! Berätta gärna vad ni önskar läsa. Jag har nämligen tänkt att varje inlägg ska ge er någonting - inspiration, glädje, medvetenhet, nya insikter eller vad det än må vara. It's up to you!

Förra helgen spenderade jag och min pojkvän Mika i Köpenhamn. En superfin stad, verkligen. Men till vår förvåning fick vi trampa fram och tillbaka på huvudgatorna mitt i centrum av denna fantastiska och moderna stad för att hitta en enda restaurang som över huvud taget erbjöd vegetariskt eller veganskt. Vi hamnade tillslut bland annat på en sjukt nice indisk restaurang och Wagamama´s precis vid Tivoli. Café mässigt skulle jag dock tipsa om Café Norden. Snygg inredning, gott kaffe och helt makalöst fina bakverk. Shoppingen finns samlat i ett stort köpcentrum samt på huvudgatan i stan. Precis allt ligger på gångavstånd, eller ja, åtminstone vi gick runt hela staden. Ska försöka besöka Köpenhamn i sommar igen! Har ni varit där? Har ni något ställe att rekommendera?


Likes

Comments