Det är med glansiga ögon jag nu låter mina fingrar glida över datorns tangentbord denna gång. Känslan jag har är någon som jag inte riktigt kan förklara; lycka blandat med sorg, upprymdhet blandat med tomhet och saknad blandat med förväntan. Jag skulle ljuga om jag säger att jag inte är glad över att just ha packat och stängt resväskan, lämnat min lägenhet, sagt hejdå till allt och alla samt plockat fram flygbiljetterna och passet. Jag är redo för att för första gången på 10 månader sätta fötterna på svensk mark och dra in ett djupt andetag med isande kall vinterluft men jag är inte helt redo för att lämna det som varit mitt hem det senaste året.

Trots att jag gnällt, högljutt ibland, så har jag älskat varje minut av mitt liv här. Jag har älskat skyhöga matpriser. Jag har älskat att dricka vatten som smakar lika mycket klor som en pool. Jag har älskat att betala för att få tvätta mina kläder. Jag har älskat alla ofrivilliga tidiga mornar och sena nätter. Jag har älskat att få min nattsömn störd av andra studenter eller högljudda kakaduor och korpar. Jag har älskat att dricka dåligt morgonkaffe och att inte kunna äta lösgodis. Jag har älskat att dela lägenhet med människor jag aldrig träffat innan. Jag har älskat att bråka om badrummet och trängas i köket. Jag har älskat tjurskalliga och trångsinta professorer. Jag har älskat att stressa och slita mitt hår över tentor.

Jag har älskat möjligheten jag fått att studera utomlands och bredda mina kunskaper. Jag har älskat att känna stolthet över mitt hemland. Jag har älskat att uppleva detta land som ligger så långt borta från det land där jag är uppväxt. Jag har älskat att få sitta på små lummiga caféer i Fremantle. Jag har älskat att handla närodlade grönsaker och frukt på marknaden varje söndag. Jag har älskat att testa på nya saker jag aldrig annars provat. Jag har älskat alla galna upptåg och alla vedervärdiga bakfyllor. Jag har älskat att kunna ta av mig klackarna och gå barfota hem från nattklubbarna utan att frysa om fötterna. Jag har älskat alla avkopplande dagar utan måsten. Jag har älskat alla söndagsbruncher och avokado toasts.

Jag har älskat den australiensiska outbacken. Jag har älskat den 40 gradiga hettan som får svetten att lacka. Jag har älskat alla vidsträckta vita stränder med Indiska oceanens turkosa horisont. Jag har älskat det kargiga och torra landskapet utan en grön växt i sikte så långt ögat kan nå. Jag har älskat den järnrika röda sanden som missfärgar allt den rör vid för evigt. Jag har älskat att träffa människor som jag aldrig annars skulle träffat. Jag har älskat att utbyta kulturer. Jag har älskat att få bygga relationer på ett plan som jag aldrig tidigare upplevt. Jag har älskat att jag fått en låtsasfamilj som inte är byggd på några blodsband. Jag har älskat att få känna gemenskapen, värmen och den genuina kärleken. Jag har älskat varje dag, timme, minut och sekund!

Jag har lärt mig mycket om mig själv under denna tid. Det går att kombinera nöje med studerande och medelmåttigt är tillåtet ibland. Det är möjligt att vakna glad majoriteten av månadens dagar. Det går att lägga saker bakom sig och inte överanalysera allt. Det går att ta en dag och släppa allt, två dagar också om så ska behövas. Varje dag behöver inte vara planlagd, spontanitet är tillåtet och kan vara ganska skönt ibland. Det går uppenbarligen också att hitta sig själv, denna evigt återkommande kliché som är så sann. Tydligen skulle det ta över 21 år, men kanske framförallt 10 månader helt ensam i land som jag aldrig tidigare satt min fot i. Kanske är det vad som krävs, den där livsresan som rör om allt hos en. Som får en att tappa fotfästet för en stund, öppna upp, tänka klart och faktiskt uppskatta det man har.

Just nu är det en ganska känslomässigt instabil person som skriver detta men i det stora hela så är grundkonstruktionen mer solid än någonsin tidigare. En del av mitt liv lämnar jag nu bakom mig, men samtidigt så tar jag mig an något så mycket större, framtiden. Envisheten och viljestyrkan har hittat tillbaka, siktet är inställt och livsglöden lyser starkare än någonsin. Det jag behöver nu är att landa mjukt och smälta allt, för jag tror faktiskt inte riktigt att jag helt förstått vad jag egentligen varit med om.

En dag kommer tjejen som har världen som spelplan tillbaka, men just nu så ska hon bara nöja sig sin lilla skånska barndomsby och den där gråtrista svenska vintern som så många människor aldrig får uppleva. Kanske är det där tråkiga svenssonlivet inte så pjåkigt ändå, i vart fall inte för en kort stund. Stordåden får vänta till nästa år, tillräckligt mycket har redan uträttats detta år!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Eller, semester och semester men i vart fall tre ganska lugna veckor innan pluggandet till the final exams börjar! Har legat halvt sjuk i en vecka nu, vilket har betytt ingen träning och tänk vad mycket pluggande jag fått gjort istället! Två tentor är helt klara, den tedje snart färdig och den fjärde påbörjad.. Alla artiklar är lästa och alla tutorialfrågor besvarade så det enda som jag har att göra i tre veckor nu är att gå på föreläsningar och tutorials samt färdigställa tentorna. Såå skönt, det börjar verkligen närma sig slutet nu!

Vädret ska inte vara fy skam heller så förhoppningsvis kan det bli stranden något denna veckan, om inte annat så blir det definitivt poolen. Klockan är bara kvart i 10 nu men är ändå varmt, när jag tog ut soporna vid halv 8 imorse var det shortsväder redan då - och ska "bara" vara 20 grader idag. Men inte annat än att jag är lite skadad över att vara svensk, gör glädjeskutt så fort solen tittar fram och prognosen visar över 20 grader (vilket anses som kallt här). Och jag vet inte hur många gånger jag frågat både Beth och Blake om det verkligen kommer att fortsätta vara såhär, får till svar varje gång "när det börjar bli varmt så fortsätter det vara varmt"! Jo, okej, men är ju då faktiskt van vid att det kan vara 15 grader och sol en dag för att sedan snöa nästa dag...

Igår tog jag en tur ner till Freo vid lunch för att klippa mig, bäst att passa på nu när det finns tid till det! Hem och food preppade som en galning - slutade i 4 färdiga portioner och 8 portioner som åkte in i frysen. Mission tömma skafferiet har börjat! Har en känsla av att maten dom kommande veckorna kommer se ut ungefär såhär, en blandning av allt möjligt grönt, bönor, tomatsås och chili. Och pasta eller ris. Hur är det möjligt att jag samlat på mig så mycket mat? Men skönt att lite pengar kan sparas nu på sluttampen.

Hittade även en blombukett utanför dörren när igår när jag skulle till Freo. Tyvärr så var det ju då inte till mig, Sharlene som var den lyckliga (eller i hennes mening den olyckliga, men det är en annan historia som inte hör hemma här).. Nu pryder den i vart fall vårt köksbord, är inte den lilla buketten och troligtvis inte det lilla priset heller. Tänk er vad denna buketten kostat hemma och dubbla priset så får ni nog en bra hum om hur det ligger till!

Snart dags att börja röra sig mot universitetet, föreläsning om en halvtimme - tackar fortfarande schemaläggaren varje måndag för att han botar min måndagsångest genom att ha gjort så att jag har Samuels kurs som start på veckan! Färdig för idag vid 13.00, en snabb lunch och sedan ska jag avnjuta 4 timmar i en solstol och läsa SKÖNLITTERATUR. Äntligen!

Likes

Comments

I lördags hakade jag på Fremantle Prison Tunnel Tour, vi utbytesstudenter fick erbjudandet av skolan att göra turen tillsammans och till halva priset! Var dryga två spännande timmar 20 meter under jorden i tunnlar som grävts av fångar för 100 år sedan för att man skulle komma åt grundvatten och kunna försörja the Swan River Colony (Fremantle). Halva turen spenderade gick vi hukandes i tunnlarna och andra halvan tog vi oss runt i båtar, hade förväntat mig att få se liter mer saker men får ta och göra den vanliga turen i fängelset när mamma kommer ner! I vilket fall som så var det ett bra break i tentaskrivandet. Fick tyvärr inte ha kamera med mig ner men hittade några bilder på google som ger in liten hint av hur det var!

Söndagen gick åt till att färdigställa tentan som ska in den 14/10, bara 3 kvar att göra nu! Påbörjat nummer två och kommit halvvägs, hoppas innerligt att den ska kunna bli klar imorgon eller på torsdag.. Sen är det BARA två kvar, puuh! Har fått tillbaka resultaten på alla mina föregående tentor, ett HD, två D och ett P. Kunde varit bättre, men kunde också varit sämre! Är det något jag verkligen lärt mig här så är det att släppa den extrema prestationsångesten och vara fullt nöjd med att bara få ett godkänt. Tycker jag lyckas ganska bra med det där, hade kanske inte varit lika kul om alla bara varit ett P men på en är det helt okej!

Måndag kväll betydde Mojos i Fremantle, open mic night och Blake spelade. Outstanding som vanligt trots att det vart första gången han spelade inför folk! I övrigt var det en spännande blandning av musiker; James Blunt 2.0, en kvinnlig James Blunt, en rappare och Australiens motsvarighet till Takida! Var skönt att ta en kväll ledigt, unna sig två glas vin och faktiskt få en dag av riktigt study break. Men nu tisdag och tillbaka till verkligheten igen, skriva färdigt tentorna, försöka läsa allt som är kvar denna terminen samt förbereda inför resterade tutorials. Förhoppningsvis hinner jag bli klar några dagar innan det är dags att börja plugga inför sluttentorna.

Vädret börjar styra upp sig ordentligt nu, väderprognosen säger dryga 20 grader och sol imorgon och på torsdag, samma gäller för tisdag till fredag nästa vecka. Lite jobbigt, för vill hellre ligga och sola än att plugga. Men försöker använda det som en morot nu istället, göra så mycket jag kan dom dagarna när vädret är halvtaskigt, så tur att det regnar idag!

Likes

Comments

Den frågan har jag ställt mig sååå många gånger de senaste veckorna, skoltröttheten börjar bli påtaglig på riktigt och ska jag vara ärlig så har ett tvättäkta Svensson-liv med ett "9 to 5" jobb aldrig känts mer lockande. Eller bara att slappna av lite för mycket här i Australien, skippa föreläsningarna, inte läsa de artiklar jag förväntas läsa utan bara ligga i solen, träna, kolla Netflix och glida. Om mindre än 9 månader tar jag examen och lets face it, det är ju inte precis så att folk står i långa rader för att erbjuda mig välbetalda, utmanande och utvecklande jobb. Kommer det verkligen ha varit värt att spenderat tre år (kanske plus något till) på universitet?!

​​Varför skulle jag lyckas? När jag tänker på det nu så har jag ju trots allt en mamma som är överjävlig på att dosera dosetter, dokumentera och sortera in papper i pärmar utan att ha en "fiiin" utbildning - och eftersom det är detta som har gett mig mat på bordet (och mycket där till) så får det väl anses som ett lyckande (trots att jag varit myyycket billig i drift). Jag har en pappa som är bra på lite allt möjligt och som har åsikter om det mesta, han har ju lyckats hanka sig fram i livet han med. Jag har en mormor som inte har någon högre utbildning men som ändå är den jag ringer när jag behöver lite extra pengar (vilket faktiskt inte är såå ofta mer om jag ska vara ärlig, måste vara vuxenpoäng), men hon har ju bevisligen inte heller lyckats så illa. En moster som trotsat könsnormen och klättrat någorlunda högt upp i försvaret, så varför skulle då inte jag kunna slåss med halvfeta äldre vita män? En morbror som jag inte riktigt vet vad han egentligen hittat på med i livet, och kanske inte vill veta heller, men som varit och är min livlina i stort sett hela tiden när det gäller allt som har med skola att göra (kan ju dra slutsatsen att det är tur att livet inte är som i Postkodmiljonären och att man bara har en livlina för då hade det varit kört för länge sedan). Men att jag litar på honom trots att inte riktigt veta vad han egentligen har koll på, samt att det faktiskt brukar löna sig, säger väl något det med? Det går uppenbarligen att lyckas i livet. Men jag då? Jo, jag har ju ändå en simlärarutbildning, har väl kanske också indirekt räddat liv genom att lära barn simma - om inte annat så har jag kanske fått något barn som inte blivit det annars att bli sedd, få uppskattning och uppmuntran. Kan inte anses vara helt meningslöst. Jag har umgåtts med ensamkommande flyktingungdomar och förhoppningsvis bidragit med något till deras integrering i det Svenska samhället, om inte annat så har jag fått lite mer hopp om framtiden, sett med egna ögon att död och elände inte alltid förstör livsgnistan helt, och jag har fått en större vilja att faktiskt försöka förändra något i denna världen. Sett till detta så ska väl jag också kunna åstadkomma något i livet och i slutändan få tillräckligt betalt för att överleva jag med.

​​M​​en frågan om utbildningen varit värt det kvarstår ju dock. För ovanstående har jag ju faktiskt lyckats med utan en universitetsutbildning. Vad har jag egentligen lärt mig? Inte någonting känns det som. Så, bortkastad tid alltså. Men om jag nu då tar mig i kragen och faktiskt tänker över vad jag lärt mig och vad jag gjort så är det kanske inte ingenting ändå. Ett gymnasiearbete om det svenska bidraget i Afghanistan, och det var väl med det arbetet hela karusellen började på riktigt. Jag har analyserat USA's legitimering av kriget i Afghanistan via media, Geroge W. Bush's tal efter 9/11 i relation till fiendebilder, om demokrati är den mest lämpliga styrelseformen, civila under och efter krig. Jag har skrivit en B-uppsats som var en juridisk granskning av USA's bombningar av Afghanistan utifrån argumentet om självförsvarsrätten. Jag har tittat närmre på FN's resolution 1325 och på kvinnoorganisationer som arbetar mot att kvinnor utsätts för sexuellt våld, jag har skrivit en uppsats om kvinnlig könsstympning i Etiopien och gett förslag på hur man kan driva ett projekt för att motverka detta och sist men inte minst så har jag genomfört ett projektarbete där vi skaffade sponsorer, målade med ensamkommande och sedan ställde ut och sålde målningarna för att låta pengarna gå tillbaka till dessa ungdomar. Listan kan ju tydligen ändå göras ganska lång, men detta är ju bara det jag gjort i Malmö? Malmö har gett mig mycket, det kan jag nog ändå erkänna. Men Australien, Murdoch? För jag tycker inte att jag lärt mig speciellt mycket här, vad har jag egentligen gjort i 7 månader förutom att bli salongsberusad och sola? Jag har skrivit 4 critical reviews om artiklar som behandlar terrorism, jag har diskuterat hur tydliga Labor och Liberals traditioner är i Australiens utrikespolitik, hur Australiens utrikespolitik påverkats av den transnationella terrorismen, hur rädslan för kommunismen och islam har påverkat USA's allianser, hur det internationella samhället och globala normer har påverkat USA's beslut. Jag har undersökt orsakerna till mellanstatliga krig och jag har skrivit ett scoping paper om Turkiets beslut att annullera sin child-sex abuse clause. Snart så har jag även diskuterat globaliseringens för och nackdelar i relation till Internationella Relationer och om den demokratiska freden egentligen är en kapitalistisk fred, analyserat R2P samt skrivit ett briefing paper som en fortsättning på mitt scoping paper. Sen får vi ju inte glömma att jag gjort 4 final exams, som den 24 november blir 8 stycken. Och kanske det viktigaste av allt, jag ha börjat räkna på engelska! Är kanske det minst viktiga men sett till att jag gör det eftersom mina engelska språkkunskaper utvecklats ganska mycket så får det nog anses vara ganska viktigt, gick ju trots allt sådär med att införa esperanto (dom har ju ändå haft över 100 år på sig nu så det om något får väl anses vara ett misslyckande).

​​Jag märker det nu själv, jag har gjort ganska mycket. Kanske är det vad som behövs ibland, att få det svart på vitt, för att man ska förstå vad man faktiskt åstadkommit. Så varför gör jag då detta? För att i framtiden kunna få mat på bordet? Njaa, visserligen så tycker jag om att storhandla mat på Maxi varannan vecka men den sidan av myntet får nog faktiskt mer ses som en bonus. Det enkla svaret är väl egentligen för att jag kan och för att jag innerst inne faktiskt vill. Kommer det ha varit värt att lägga så många år på utbildning? Kanske inte, men jag vill ändå tro det. Har ju ändå uppenbarligen lärt mig ganska mycket, så någon vart ska väl jag också komma i livet. Och om inte annat så har det ju varit en resa som jag kan berätta för barnbarnen, och kanske blir de så imponerade att jag får erbjudande om att bli försörjd - får väl bli plan B om inte annat. Eller så går jag på plan C och gör jag som Sarah Ferguson - gifter mig med en prins... Men plan A får nog hänga kvar en stund till, lite mer hårt arbete finns det nog att lägga ner så det löser sig säkert till slut!

Likes

Comments

Detta har i stort sett varit mitt liv sedan vi kom hem från Bali, men nu är tentaskrivandet äntligen över för denna gången. Eller ja, det stressiga tentaskrivandet och kampen mot deadlinen är över. Har varit en relativ vecka trots allt, Perth har bjudit på bikiniväder så har kunnat få några korta pauser i pluggandet för att ladda upp förrådet med D-vitamin. Sitter just nu och försöker läsa allt inför nästa vecka så att jag hamnar i fas igen, är trots allt lite lat och gör inte mycket mer än vad jag behöver men det är så det får vara nu. Har fyra tentor kvar denna terminen och tror jag har ganska bra koll på tre av dessa; globaliseringens för-och nackdelar, responsibility to protect och om den demokratiska freden egentligen är en kapitalistisk fred. Tentan som jag har lite problem med är min policy analysis, trots allt inte mitt område så får kämpa lite extra men hoppas det ska gå vägen ändå. Ska försöka skriva klart de övriga tre tentorna så fort jag kan, även om det inte är deadline förrän i andra halvan av oktober. Men tror att jag behöver lite extra tid till den i public policy analysis och slipper gärna stressa som en tok en gång till. Tröstar mig med att det är lov igen om två veckor (helt sjukt?!) och att jag då kommer kunna ta tag i en del, nästan så att jag hoppas att det regnar hela veckan så att stranden inte är ett alternativ.

Måste vara denna bilden som hjälpte mig att färdigställa mina tentor. Funderar på att skriva ut den och sätta upp den på kylskåpet, eller kanske tapetsera en vägg (läs alla väggar) i vardagsrummet (läs hela lägenheten) med den?! Tror att vi alla behöver det!

Sen är det ju dessa fåglarna.. Kul att vi har MILJONER runt om i villagen, en var påväg in i lägenheten igår när vi glömde dra för nätet vid balkongdörren.

Nej, nu är ursäkterna är slut och ska dyka tillbaka ner i mina akademiska artiklar!

Likes

Comments

SÖNDAG: Utforskning och stranden!

Påväg ner till stranden första dagen.

Henna-tatuering på g.

Middag.

MÅNDAG: Pluggande vid poolen!

Min dag spenderades här.

Utsikten från vår balkong.

Ännu en middag, satay (grillspett) med jordnötssås.

TISDAG: Stranden och avkoppling!

Tog oss en sovmorgon, det här med smygfotografering, payback is a... Men att jag och Jolene sover exakt likadant?!

Missade hotellets frukost så vi unnade oss en lyxbrunch i gallerian vid strandpromenaden.

Två timmar spenderade vi på stranden, dagen till ära betalade vi även för solstolar!

Begav oss sedan till stället där vi fixade naglarna, Jolene tog en massage och jag färgade fransarna och vaxade brynen. Istället för att gå hem innan det var dags för middag gick vi ner till stranden och kollade på solnedgången, tyvärr lite molnigt men dumt att klaga ändå!

Hem i tid, medan tjejerna duschade skrev jag klart en av mina tentor så bara en kvar nu! Kvällen avslutades med film, Top Gun.. Och nej, faktiskt inte mitt förslag! Men kan ju inte påstå att jag sa emot!

ONSDAG: Stranden, surfing och uppladdning!

Vaknade runt 9, gick ner och åt frukost, Jolene packade sina saker och sedan hade vi följe ner till huvudgatan innan hon hoppade in i en taxi och lämnade oss ensamma för att bege sig tillbaka till Perth. Tog oss bort till Starbucks i gallerian och tog vars en kaffe innan vi fortsatte ner till stranden! Anna och Ena roade sig med detta medans jag....

SURFADE! Spenderade två timmar med att försöka fånga vågor, i början var det mest massa fall men redan efter 30 min så lyckades jag ta min första våg och faktiskt förflytta mig en bra bit!

Ibra! Halvtaskig på engelska men vi lyckades kommunicera någorlunda ändå, och bevisligen så fattade jag tillräckligt.

Bestämde oss för att gå och se en film på bio, så vid fyra slog vi oss ner i en i stort sett helt tom biosalong och kollade på "Collide", kan verkligen rekommendera den om man gillar actionfilmer! Och eftersom biljetterna bara kostade 35kr/st så hade det varit värt det även om den varit dålig.

Efter bion snokade vi upp en av restaurangerna som vi spanat in sedan vi kom hit! Så mysigt ställe och god mat!

Kom tillbaka till hotellet runt 19.30, duschade och laddade sedan upp för att bestiga vulkanen med några timmars halvslumrande.

TORSDAG: Sunrise trekking, kaffeplantage, risterass och monkey forrest!

Klockan 00.45 ringde våra alarm, Anna hade då hunnit sova i 3 timmar, Ena i 1 timme och jag i typ 15 minuter.. Men bara att bita ihop, klockan 01.30 blev vi upphämtade av taxin och började resan norrut till vulkanen Mount Batur (1717 m ö.h)! Runt klockan 3 började vi klättra och två timmar senare nådde vi botten på kratern, dumpade av Anna och Ena och fortsatte själv upp med guiden till toppen, ytterligare ca 30 min! Strax efter klockan halv 6 började solen gå upp och vilken soluppgång det blev! Synd bara att det inte gör sig lika bra på bild som i verkligheten.. Utsikt över Bali!

Utsikt från Mount Batur, berget som syns är Balis högsta berg (vulkan) Mount Agung (2884 m ö.h).

När solen gått upp runt 06.30 började vår vandring ner igen och ca 2 timmar senare var vi tillbaka där vi började. In i taxin igen, och började köra mot kaffeplantagen, fick en bra utsikt över hela Mount Batur! Tänk att vi gick hela den biten, speciellt Anna och Ena kan fortfarande inte riktigt fatta det.. Första anhalten blev som sagt en kaffeplantage, eller snarare ett "showroom" för själva plantagen - allt i miniformat. Helt ok utsikt om jag får säga det själv!

Rostandet av bönorna sker på traditionellt vis.

Olika steg i rostningen.

Kaffe- och teprovning, fick tyvärr inte smaka "bajskaffet" men däremot massa annat gott! Man kunde göra en ask med tre så köpte med mig mina favoriter: coconut coffee, vanilla coffee och mangoesteen te. Nu kan det svenska köket få en smak av Bali mitt i vintern!

Efter kaffeplantagen bar det av till en risterass, allt var så grönt i detta området! Kan inte påstå att jag är en risfantast men tjejerna vart nöjda över att besöka en och jag ska väl inte klaga jag heller, utsikten levererade trots allt för tredje gången också.

Sista stoppet för dagen blev monkey forrest, aporna vart ingen riktig höjdare. VILKA TJUVAR, helt galna! Fick hålla hårt i väskan. Kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillade det stället eller inte, djuren är inte inlåsta och kan gå som dom vill när dom vill men samtidigt fullt med människor överallt, å andra sidan så har dom ju träden om det krisar.

Var tillbaka på hotellet runt halv 3 så tog och bytte om till bikini och lade mig vid poolen i 3timmar för att ta vara på dom sista timmarna med sol! Lyckades nog få lite mer färg, men framförallt var det skönt att bara ligga ner i värmen och koppla av. Tyvärr så kunde jag inte somna men kände mig konstigt nog inte överdrivet trött, antar att jag passerade trötthetsgränsen. Duschade och sedan dags för sista middagen på Bali, blev i hotellets lilla restaurang.. När vi väl kom upp på rummet igen så gjorde sig faktiskt dryga 40 timmar vakenhet sig påmind så somnade som en stock!

FREDAG: Tillbaka till Perth!

​Sista dagens frukost, på tiden att dom förstod vad jag menade när jag sa "inget socker på gröten"... Är inte lite som lassas på heller, haha! Checkade ut och lämnade hotellet vid 11.20, gick ner till huvudgatan och tog en taxi till flygplatsen.

Väntan, väntan, väntan. Jag och Anna klarade oss från bali-belly, nästan Ena också.. NÄSTAN.

Äntligen hemma, kändes skönt att höra piloten säga "welcome home"! En välbehövlig semester är slut och känner att jag uppskattar Australien igen!

Likes

Comments

Då var vi här, på Bali! Sitter just nu i solen vid poolen på hotellet och försöker färdigställa en av mina tentor medans tjejerna är ute på upptäcktsfärd! Lämnade Perth lördag kväll och var framme på hotellet strax efter midnatt, letade upp en 24/7 matbutik i området runt hotellet, köpte nudlar som vi sedan intog sittandes på hotellgolvet. Embracing the culture är väl vad det kallas! Hotellet är helt okej, man får väl vad man betalar för och ser i stort sett ut som de gör på bilderna men är mer nergånget. Tyvärr så kan jag inte riktigt säga att det är semester för mig att vara här på Bali, min hjärna går på högvarv och analyserar alla kulturella, sociala och politiska diskurser som speglar sig i hur allt ser ut och fungerar här. Har i vart fall fått idéer till många analyserande uppsatser, vilket på ett sätt kan vara bra men knappast inte därför jag åkte hit. Det har varit kul att se en del av denna delen av världen med egna ögon och inte bara genom dokumentärer, nyhetsinslag, forskningsrapporter och politiska artiklar men semester här igen? Nej, tyvärr inte.

Igår tog vi en tur ner till stranden runt lunchtid, var ett himla sjå att hitta dit! Dead-ends överallt, verkligheten ser inte ut som på kartan och att gå i zick-zack är ett nödvändigt ont. Men till slut hittade vi äntligen havet och tog ett välförtjänt dopp och jobbade på brännan (eller jag gjorde eftersom resten inte vill bli bruna utan istället vara vita). Går en massa människor på stranden som säljer både varor och tjänster (massage och hennatatuering, fy ni som tänkte något annat). Tog och gjorde en henna-tatuering, köpte några smycken och en sarong. Min fix idé om att bara handla från kvinnor finns fortfarande kvar och betalar hellre lite mer till dem, trots att jag är väl medveten om att pengarna troligtvis hamnar i en mans backficka i slutändan. Lämnade stranden runt 14.00, tjejerna åt på McDonalds innan vi fortsatte vår upptäcktsfärd, hittade ett flådigt köpcentra (kontrasterna är enorma) där vi lullade rundor ett tag innan vi fortsatte vår tur till huvudgatan, brände lite mer pengar på en klänning och ett par skor. Började att regna så vi tänkte att det var en ypperlig tidpunkt till att få lite manikyr, pedikyr och lägga på shellack! Förhoppningsvis så sparar jag lite tid nu när jag kommer hem, kommer vara fullt upp.. Har knappast pluggat så mycket som jag hade en tanke om att göra. Tillbaka till hotellet, snabb dusch och sedan var det hög tid för kvällsmat, fick bli chicken curry - godare än hemma! Ikväll ska vi ta och boka en privat chaufför till imorgon då vi ska ta oss till en risodling, kaffeodling och lite annat, ska även försöka boka "soluppgångs-vandring" upp för en av vulkanerna till på torsdag! Tänkte bara titta in en snabbis, uppdatera om att jag är vid liv, njuter någorlunda av 30 grader och sol trots omgivningens "brister", ingen bali-belly ännu och håller tummarna för att det fortsätter så!

Likes

Comments

Denna veckan har jag slösat allt för många timmar på OS, 09.00 varje morgon. Rekommenderar inte att försöka vara närvarande på en föreläsning samtidigt som Michael Phelps eller Sarah Sjöström simmar final... Fick bita mig i tungan för att vara tyst!

Malmö godkände mitt byte av kurs (till public policy analysis) så en sak som är ur världen! Hade första föreläsningen och tutorialet denna veckan och kan inte säga annat än att jag är nöjd med mitt beslut. Riktigt bra föreläsare och tutor, diskussionsuppgifterna på tutorialen är roliga och givande samtidigt som jag nu får bredda mina kunskaper lite och gå utanför den vanliga boxen som jag vanligtvis pluggar inom. Har aldrig tidigare, på djupet, studerat vad som gör att ett tillstånd ses som ett problem, vilka faktorer som påverkar beslutsprocessen, hur policies införs osv. Så ska bli kul att få in lite helt ny kunskap och inte bara hela tiden utveckla den kunskap som jag redan har, även om detta kanske också är en utveckling av kunskap - har trots allt redan lite kunskap om det men är mer egna filosofier och inte så mycket "textbokskunskap". Handlar i vart fall inte bara om dessa eviga krig och hur man ska skapa fred!

En annan ny sak som jag testat på denna veckan är att vara försöksperson för psykologi/tränings undersökning. Är försöksperson i Nicoles projekt för hennes bachelor thesis som handlar om hur kroppstemperaturen påverkar humöret vid träning. Gjorde basline testet i torsdags, cyklade på en watt-cykel (tror jag det heter) för att mäta min "fitness" så att hon kan lägga upp kommande övningar efter det. Fick godkänt och fyllde i några formulär med frågor, fortsättning följer imorgon!

Ytterligare en kul sak är att Ernst Kirchsteiger nu fått fans från både Japan och Singapore. Slötittade på det i soffan i fredags kväll och hade ganska snabbt två huvuden över axlarna, detta slutade med att både Anna och Jolene bänkade sig för att kolla på det på riktigt. "I LOOOOVE THE SCENERY", helt faschinerade över att en man på 60 år (som inte är homosexuell) inreder med så mycket blommor, OCH ATT HAN KAN SY?! Men efter att ha sett ett avsnitt av Ernst och jag sagt att miljön ser ut så där jag bor så förstod båda hur jag kan längta hem som en tok ibland. Kommer man från mångmiljonstäder där man går rundor med munskydd bara för en liten förkyldning så måste nästan Perth ses som rena rama vildmarken, tänk då Sverige!

Lördag morgon: frukost med Anna framför finalerna i simningen samtidigt som jag försökte få lite pluggande gjort. Resten av dagen gick i precis det tempot som en lördag ska göra! Tränade, städade, tvättade handdukar och sängkläder för att sedan fortsätta att plugga i några timmar.

Vi tog även tag i att boka hotell på Bali, bokade bara flyg sist. Var ett projekt att hitta ett hotell, alla ser nämligen i stort sett likadana ut.. Men när vi hittade detta som hade familjerum ledigt var det taget, roligare att bo alla 4 tillsammans än att dela upp oss i två rum! Hotellet heter Maya Village in och ligger i Kuta, bara ett stenkast från stranden. För 500kr var (6 nätter) är frukost, gratis wifi och luftkonditionering också inkluderat. Är galet hur billigt det är, får nästan lite dåligt samvete eftersom jag vet att människorna inte är dom rikaste och att vi egentligen har möjlighet att betala mer, men är väl skadad av allt pluggade inom ämnet antar jag. Längtar dock så efter en vecka med lyx så lyckas ändå ganska bra att skjuta bort mina tankar!

Pluggade hela förmiddagen idag samtidigt som jag tittade halvt på OS, var inte så mycket spännande i simningen idag så läste faktiskt allt jag hade kvar. Nu är alla readings och tutorial frågorna som jag har innan lovet gjorda så dags att börja på mina assignment! Har två som ska vara inne den 26:e augusti så brinner ändå lite i knutarna! Den nya söndagstraditionen genomfördes även idag, Kolakakor och Äppelkaka bakades! Efter eftermiddagsfikat begav vi oss till marknaden i Freo för att handla frukt och grönsaker, hade lyxen att Beth körde idag. Kom precis hem och nu blir det några timmars vaken men slö uppladdning inför nästa vecka innan det blir sovandes uppladdning!

Likes

Comments

Vad är inte bättre än att börja detta inlägget med att tala om att Bali biljetterna är bokade och att vi åker den 27 augusti, under första lovet. Ska bli så extremt skönt att komma härifrån och få lite sol och riktig semester!

Dessa tjejerna alltså, tänk att jag skulle ha förmånen att träffa så fantastiska brudar under mitt äventyr down under! I onsdags kväll firade vi med pizza och vin att alla äntligen var hemma för att sedan bege oss till Newport i Fremantle. Sista utekvällen på ett bra tag!

Skolan har som sagt dragit igång nu och hade mina första föreläsningar denna veckan. Tre av kurserna verkar lovande men visade sig att min oro för en av kurserna inte var helt tagen från intet, efter ca 10 minuter på första föreläsningen i fredags så kunde jag konstatera att jag omöjligt skulle klara av den. Var kursen där jag skulle skriva research report och den visade sig vara en capstone unit, vilket betyder att det i stort sett är den sista kursen man tar innan examen och ska därför applicera allt som man någonsin gjort - påminner alltså ganska mycket om vår kandidatkurs när vi skriver c-uppsatsen sista terminen. Hörde av mig till Athira som är vår allt-i-allo och som verkligen fixar och trixar med allt man kan tänka sig för att göra det så bra som möjligt för oss och fick hjälp av henne att byta till en annan unit så har fått tillbaka hoppet igen nu!

Fredag kväll, brandlarm igen och någon som är 5000kr fattigare..

Även fyllt i the census personal form, något som tydligen alla som vistas i Australien ska göra. Handlar om hur man bor osv, mycket märkligt för mig. Obligatoriskt och gör man inte det så får man betala 100$ per dag efter sista datumet som den ska vara inne. Inte utan att man får en liten känsla av att befinna sig i George Orwells 1984...

Morgonen startade med multitasking, OS och pluggande - tvungen att komma ikapp i den nya kursen. Till min stora förtvivlan fungerade inte hemsidan som den skulle under morgonen och blev tvungen att kolla på finalpasset i mobilen men nu verkar dock ordningen vara återställd. Har även konstaterat att jag inte kommer kunna se försökspassen live eftersom det börjar 00.00 och slutar runt 02.30, himla tur att finalpassen går 09.00 på morgonen i vart fall! Bättre att vara här än hemma under just detta OS! Dock lite jobbigt att jag har en del föreläsningar runt den tiden, tur att man kan kolla föreläsningarna i efterhand.. Mina prioriteringar är extremt logiska och mycket genomtänkta, hehe! Måste även säga att det är ganska stort att höra australiensiska expertkommentatorer i simning höja Sarah Sjöström till skyarna, när simmarlandet själv avgudar henne - då är hon en riktig gud!

Har varit en del kulturutbyte denna veckan! Jag har testat sjögräs som smakade förfärligt, någon riskrydda som faktiskt gick att äta och sedan te med "pärlor" som var helt okej. Men tänkte att det var dags för Sverige att visa var skåpet ska stå så introducerade för första gången "fika", blev en klassisk kladdkaka! Anna och Jolene, som är från Japan respektive Singapore, har nu lärt sig sitt första svenska ord och verkar som att det blev det nya favoritordet.. Råkade nämna äppelkaka i förbifarten så det blev önskemålet till nästa söndagsfika, tur dom inte är helt medvetna om hur mycket vi fikar hemma för då hade jag inte gjort annat än bakat. Trots att det är mycket allvar och lite trams nu framöver så känns det fortfarande bra, ingen måndagsångest denna veckan heller!

Likes

Comments

Ja, då var den söndagen den 31 juli och tillika sista dagen på detta vinterlovet. Lyckats plugga i förväg ganska bra, ligger fyra veckor före i en kurs och en vecka före i övriga tre, nu börjar projektet att bevara försprånget, alltid lika svårt. Ännu svårare nu med tanke på att OS och simningen drar igång nästa helg, så taggad inför det! Börjar dock ångra lite att jag bestämde mig för att ta denna terminen såå seriöst och att jag valde superrelevanta men extremt utmanande kurser. I en så ska jag skriva en forsknings rapport, en utmaning att göra det på svenska men nu blir det dessutom på engelska. En kurs har ett helt annat upplägg än vad jag är van vid, behandlar 6 ämnen på 12 veckor och de första 6 veckorna består av endast föreläsningar och de sista 6 veckorna endast av workshops. Tycker det är lite dumt att man inte har workshop/tutorial i anslutning till föreläsningen men detta sättet ska tydligen ge en större möjlighet till fördjupning. Och jo, tror jag det när föreläsningarna och tutorialen är 2,5 timme.. Lite för lång tid för min smak, hoppas innerligt att det kommer läggas in en bensträckare annars kommer min hjärna lägga av totalt. Resterande två kurser har samma upplägg som jag nu är van vid, en föreläsning och ett tutorial i veckan på en timme var, varje vecka behandlas ett ämne, två tentor på en termin osv. Till min stora glädje så har jag även min favorit professor, Samuel Makinda, från förra terminen i en kurs denna terminen med. Så får ändå en kurs som kommer vara lite "slappare" (han är extremt pedagogisk och rolig, vilket underlättar), säger en del om att det är den kursen jag redan lyckats ta mig igenom fyra veckors readings.

Fick svar från Försvarshögskolan i veckan, avslag på anståndet vilket nästan var väntat. Men deppar inte allt för mycket, min plan var ju trots allt inte att direkt flytta till Stockholm när jag är klar i Malmö!

Förra söndagen begav vi oss till Freo och Mjojo's, som är en pub med live musik. Bestämde oss för att gå genom hela Freo istället för att byta från bussen till tåget, och tur var väl det för vilken utsikt vi fick! Ibland är det kul att den misslyckade bilden nästan blir bättre än den med bra skärpa..

Världens mysigaste ställe med en eldstad, bra musik och trevligt folk, lämnade dock strax efter åtta men tog dryga 1,5 timme att komma hem. Ändå en söndag i min smak!

Obligatoriskt kvällsmål efter en kväll ute, tack Sverige för att din kultur skonat mig från peanut butter fram till nu.. Kommer få gå på avvänjning innan jag åker hem tror jag bestämt!

Denna bilden är lycka! De tre musketörerna blev åter igen samlade för några timmar, kanske för sista gången någonsin. Taylor hade lovat att försöka titta förbi innan hon lämnade för USA, pratade med henne söndag kväll och då sa hon att hon kanske skulle hinna förbi en kort kort stund måndag kväll men antagligen inte alls. Gissa om jag blev chockad när jag vid lunchtid satt och pluggade och såg ett välbekant ansikte tryckt mot mitt fönster, "jag ville bara överraska dig ju!" och det lyckades hon allt med! Traskade över till Blakes och han blev minst lika chockad som jag, tog en tur till Zambrero och åt vars en burrito till lunch innan vi begav oss tillbaka till villagen för att bara ta vara på tiden.

Taylor lämnade vid 5 så begav mig till gymmet för body pump och rpm. Kommit nytt schema nu, OCH SÅ MÅNGA KUL KLASSER, varit ganska fjuttigt nu under lovet men nu är det som det ska igen! Gillar att det nu finns HIIT och även Grit strength som är helt nytt för mig. Och att lördagarna har ett pass, det uppskattas mycket! Än så länge går det ju att träna utomhus och är faktiskt skönt, helt perfekt temperatur för det, men om en till två månader, ja då är det skönt att kunna smita ner och träna i en byggnad med AC! Har nästan glömt hur varmt det kan vara här.. Denna veckan är den första på drygt 3 veckor som jag vaknat utan kondens på insidan av fönstret, det visar i vilken riktning vädret går. Längtar som en tok efter att ligga vid poolen eller på stranden och jäsa i solen!

Villagen har dragit igång en kul tävling nu inför OS, och bäst av allt - vinsten är 100$ på Coles (som ICA)! Har gått all in för detta, googlat och kollat tidigare statistik för att öka chanserna för en vinst.. Onsdagen bjöd på en utekväll, var inte planen från början men såhär i efterhand så är jag glad att jag faktiskt unnade mig en kväll ute! Träffade på två svenska killar som går i Lund, och som också går här denna terminen. Är så konstigt att prata svenska, tycker jag låter riktigt dum när jag pratar.. Sanna var ju visserligen här förra terminen men vi pratade mycket sällan svenska med varandra och när vi gjorde det så var det bara korta meningar eftersom det alltid var någon annan runt omkring. Har inte pratat så mycket svenska face to face med någon på 5,5 månader som jag gjorde i onsdags kväll, det är ganska konstigt men ändå lite coolt. Träffade även på två finska tjejer (som pratar svenska) och en dansk kille som med pratar en del svenska (vet att det finns några fler vikingar här men inte träffat alla ännu). Kanske blir detta skandinavernas termin!

Okej, jag vet att jag tjatar mycket om vädret. Men Australien SKA vara varmt, OCH NU ÄR VÅREN HÄR PÅ RIKTIGT! Det var ren och skär lycka jag kände när jag gick från gymmet i torsdags vid lunchtid och såg detta, när myrorna flyger ifrån sina bon då vet man att värmen väntar! Trots att det är måndag imorgon så finns det faktiskt ingen ångest över det, trodde den skulle kicka in nu men icke! Helgen har varit helt perfekt och lugn, Anna kom hem i fredags natt och Jolene igår så nu är alla i lägenheten hemma igen! Vaknade i lördags vid 8 och slogs av hur varmt det faktiskt var, åt frukosten i lä ute på balkongen för är ganska blåsigt även om vindarna nu, tack och lov, är någorlunda varma. Gick till gymmet och körde Grit vid 11 - var den enda så blev lite personlig träning över det, var så kul! HIIT fast med mycket mer vikter och fokus på styrka, är så glad över att jag nu börjar känna igen mig själv igen och att styrkan ökat så mycket som den faktiskt gjort. Och att min smärta i axlarna är helt borta, den känslan är så skön att den inte går att beskriva. Kommer antagligen fortsätta att tjata om det men efter att haft ont (och ONT, inte träningsvärk) så fort jag tränat i dryga 10 år kan ni kanske tänka er hur jag känner! Men efter gymmet mötte jag upp Sharlene och Anna hemma och vi begav oss ner till rec-room där det bjöds på brakfrukost (fast blev ju då lunch för mig, men för alla som var med på the casino tour i förrgår var det garanterat frukost)! Ägg, bacon, korv, rostebröd, muffins, flingor, frukt, pannkakor - ja allt! Hem och städa, slänga i en maskin tvätt och sen unnade jag mig en välbehövlig dusch, kroppsskrubb, ansiktsmask och allt det där som gör livet lite lyxigare. Satte mig och pluggade lite till på eftermiddagen innan middagen intogs i sängen tittandes på "the 100", sådär smart att fastna för en ny serie nu men vad gör man.. Idag har det varit en riktig slappedag med lite plugg och mycket Netflix, en tur till Freo för att fylla på fruktskålen och kvällen kommer avslutas med Netflix och "the 100". Imorgon blir det träning vid 07.30, frukost och kaffe innan första föreläsningen börjar 10.30, faktiskt ganska peppad för det just nu om jag ska vara ärlig. Kommer väl antagligen ha en annan åsikt om 4 veckor men känns i vart fall skönt att börja med en positiv inställning. Bring it on, så kör vi så det ryker om det!

Likes

Comments