Vem du var och vem du är

Vem var jag?

Tillbakadragen, introvert, blyg, ointresserad, rädd, skamsen, lojal, omtänksam. Du var väldigt rädd. Du skrev feg i listan i början men suddade precis bort det, för du var aldrig feg. Varje dag gick du till skolan och umgicks med kompisar, en aning introvert mot dom du inte kände men rolig och framåt mot dom som låg dig nära. Du lyckades alltid spela allan även när allt på hemmaplan föll sönder. Dina bröders missbruk tog upp mycket av dina föräldrars prioriteringar. Din mamma åldrades i förtid pågrund av den ständiga oron över deras liv och val. Din pappa gav upp någonstans i mitten och tyckte det blev enklare att ta till i flaskan. Någonstans där i smeten stod du med ett självskadebeteende och två självmordsförsök som ingen visste om. "En stor börda att bära själv genom livet", sa din psykolog när du berättade om gångerna du försökt att dö. Alla runt om blundade för ditt mående, dom orkade inte. Dina bröder hade redan tagit deras kraft. Så du bet ihop, bollade skolan, missbruk, kompisar, plugg, att lappa ihop din trasiga mamma och få din fulla pappa att gå och lägga sig.. Ända sedan mamma lämnade pappa kan du inte minnas när du och pappa sist åt en middag tillsammans vid köksbordet. Eller när han lagade mat till dig, eller ens spenderade tid med dig. Du var som ett spöke som knappt existerade. Du levde i rädsla, för pappas drickande varje ledig helg, för din mammas stora sorg, och över dina bröders överdoser och kriminella dåd. Ingen kommer någonsin förstå vad du växte upp med, en ständig klump i magen, poliser som stormade ert hus fler gånger än du kan minnas. Dödshot, drogskulder, misshandel. De gånger du varit tvungen att åka hem till din bror för att se om han lever för din egen mamma inte klarat av att göra det själv. Så om det är något du inte varit så är det feg.

Vem är jag?

Stark, social, intresserad, glad, rolig, medveten, lojal, omtänksamhet. Du märkte precis hur mycket lättare det är att komma på dom dåliga egenskaper man haft än dom bra. Du insåg också två egenskaper du burit med dig under åren. Lojal och omtänksam. Du må vara lite trasig, men du lyckades ta all smärta och ondska och på något sätt använda det för att hjälpa andra, arbeta inom vården och välja den goda sidan. Bra jobbat. Men vilken resa du gjort ändå. Du har pratat om din uppväxt många gånger med olika psykologer och det är alltid som att gräva i gamla sår. Men det har varit nyttigt. För du håller inget agg emot någon längre, du är inte arg eller besviken på någon runt om dig. Det var inte meningen att det skulle bli som det blev och det är ingens fel. Under alla dem här åren byggde du upp en väldigt dålig psykisk hälsa. Som det aldrig fanns tid att ta hjälp mot, för alla andras problem var viktigare. Det gör ganska mycket med en att växa upp på sättet du gjort, och det blir lite av en smäll i ansiktet när du helt plötsligt ska sluta ta hand om andra och börja ta hand om dig själv. Vem är du ens? Du som inte ens trodde att du skulle vara vid liv nu. Men du är vid liv. Och det var dags att flytta från Falun, ta reda på vem du var och vad du ville göra. Så du drog, från Falun till Stockholm. Du har tagit dig SÅ långt men vägen fortsätter fortfarande fram. Du kan bli så otroligt frustrerad att du fortfarande lider av ångest men det räcker att läsa texten ovan för att inse att det inte är så himla konstigt ändå. Du levde över 10 år i skräck, det tar tid att läka ifrån det.

Vad är grunden till din ångest? Läs första texten igen. Ah juste, det räcker nog som grund. Gå vidare bara, en dag i taget, läk i din egen takt se på din resa se hur du utvecklats.Den utvecklingen kommer öka dag för dag. Du kommer ha återfall i ångest, i dåliga tankar i mörker, du kommer tvivla på din existens men du är här. Du är fortfarande här och det värsta är över. Du fixade det. Ingenting kommer någonsin kunna bli lika illa som dom tio åren. Du klarade dom - ensam. Och du är inte ensam längre, du behöver inte kämpa på egen hand. Våga låt dig bli hjälpt, våga luta dig mot andra. Alla kommer inte göra dig besviken. Du är en bra människa med bra värderingar. Du hade daglig ångest, nu kommer den ibland och snart kommer den inte alls. Tålamod. En egenskap du förhoppningsvis kan lägga till på listan snart.

Du kan slappna av nu.

xo Rebecca

Gillar

Kommentarer