Sommarens ljus som faller ner i höstens mörker...

Foto: Pernilla Rönnlid

Go​d morgon! <3

Jag sitter här och dricker mitt morgonkaffe och fryser, elementen har inte dragit igång riktigt. Nu känns det i luften att det börjar bli höst ute. Löven färgas i sprakande färger vilket såklart är vackert, men hösten har inte alltid inneburit en vacker årstid för mig.

Nyss kollade jag igenom bilder och hittade en massa pressbilder ifrån sommaren 2014. Jag minns när de här bilderna togs i år. Det var varmt, solen sken, det blommade och fåglarna kvittrade i parken. Omgivningen var fylld av liv!

Förut var jag livrädd för den här årstiden, alltså hösten. Löven faller ner på den blöta asfalten och vi går mot mörkare tider. Det är som att allt liv i naturen bara dör.

Min första depression som 15 åring var som värst den här årstiden. Jag minns hur jag kunde gå ute i det mörka, regniga och förfallna omgivningen. Det var som att naturen speglade hur jag mådde – jag förföll inombords – liksom löven som inte kunde hålla sig fast vid trädet utan dalar ner i en sörja av regnrusk och död.

I flera år var jag så rädd för den här årstiden. Det hade etsat sig fast inom mig med minnen från min djupa och mest långdragna depression jag genomgått. Då jag för första gången fick uppleva självmordstankar och ett enormt djup av sorg. Livet kändes så pass tungt att döden kändes som en utväg. För jag visste ingen annan utväg… vem kunde rädda mig?

Men jag kom mig ur - det gör man alltid - men det visste inte 15 åriga jag först.

Numera är jag inte rädd för hösten, men jag kan ändå minnas den tiden och förnimma hur ont det gjorde.


- Är ni rädd för höstens mörker och har ni under hösten lättare falla in i depressioner?

- Vad gör ni i sådana fall för att motverka det eller må bättre?

!! Många behöver pepp nu så kom med massor av förslag hur man mår bättre under den här årstiden !!

KÄRLEK <3


  • 0 visningar

Gillar

Kommentarer

Ellinor
,
Långa promenader är så bra i den härliga o friska höstluften...om man har ork så är det värt det då naturen kan göra underverk <3
rebeccaanserud
rebeccaanserud,
Promenader är jättebra!
nouw.com/rebeccaanserud
Ylva_Dandy_Lion
Ylva_Dandy_Lion,
Hösten har sin formsvacka i humöret, men tar mej ut å går mkt i naturen
nouw.com/ylva_dandy_lion
rebeccaanserud
rebeccaanserud,
Ja och vara ute då det är ljust 😊
nouw.com/rebeccaanserud
Ingela
,
För mig är hösten inte något negativt, men det kan bero på att vi har väldigt vackra höstar här på Gotland. Nu börjar löven spela ut hela färgskalan och det är gult, rött, orange, lila, och lite grönt i naturen. Dessutom kommer den där härliga doften av höst ute. En höststorm är ganska skönt och lite utrensande, är man ute och går en sådan dag, känns det lite som att allt dåligt blåst bort.
Vad man kan (måste) göra är att utnyttja ljuset ute. Man behöver inte gå ut och gå eller träffa folk, men sök upp närmaste parkbänk om du inte har någon terrass eller balkong. Sitt ute och lyssna på någon podcast eller någon fin, glad musik. Ta med en termosmugg med favoritdrycken (kaffe, te, eller varför inte choklad) och kanske nån liten kaka…
Se feelgood-filmer och läs feelgood-romaner. Inga deppiga historier. Ring en vän och be att hen kommer och tar en fika… Var inte för stolt. (och jag vet hur svårt det är…)
rebeccaanserud
rebeccaanserud,
Jättebra tips 😊
nouw.com/rebeccaanserud