Jag föreläste om missbruk - en smärtsam föreläsning

‪Jag är van att föreläsa om personlig smärta - dock var det längesedan som det skar inom mig under en föreläsning. Att föreläsa för Maria Ungdom om missbruk - min uppväxt och sedan 15 åriga Becca som själv hamnade i ett missbruk - den tiden gör än ont inom mig 💔

Mina viktiga budskap under föreläsningen var att se bakom ett missbruk. Istället för att fokusera på en produkt - missbruket - så lägg först fokus på vad som egentligen gör att man missbrukar. Istället för att 100% utgå ifrån mängden av glas - så fråga:

- Vad är det som gör så ont?
- Innan du gick till flaskan, vad kände du och vad tänkte du?
- Vad är det som gör att du vill stänga ner dina känslor? Vad är det som gör så ont inom dig?


Att börja med detta är jätteviktigt! När jag var 15 år så fokuserade alla vuxna på produkter av en sargad själ som gjorde så jävla ont. Att jag söp satan, rymde hemifrån och hade förlorat mina betyg.

Jag hade önskat då - att en vuxen skulle frågat - hur mår du egentligen? Och gett mig en kram och jag hade behövt höra - det blir bättre och vi hjälps åt nu.

Den där perioden då jag var i min första depression och var i alkoholmissbruket så slutade det med att polisen hämtade mig i mitt hem efter att jag skrikit på fyllan att jag kvävs och jag orkar inte mer. Det var min botten och det var mitt rop på hjälp. Jag hamnade på LPT på BUP. Jag minns att jag kände mig så vilsen första natten.

”Hur kunde mitt liv raserats så snabbt?!”

Ett halvår hade jag förlorat allt, men framförallt min själ. Jag ville dö - för jag orkade inte längre andas. Jag låg där i min säng på BUP i ett ensamt rum och undrade:

”Vem är jag nu?”

Jag är evigt tacksam att Kacka som inte kände mig tog hand om mig då. För jag vägrade att flytta hem på grund av hemförhållandena som bara den var ett rent inferno.

Det fantastiska med Kacka - kakan ❤️ - var att hon såg mig bakom allt. Hon mötte min smärta och dömde mig inte. Med kärlek och som hon är - en ängel - så räddade hon mitt liv. Med kärlek ❤️

Du inom vården. Möt människan, möt smärtan som förorsakar missbruk och var en medmänniska - döm inte. Det finns inga hopplösa fall - bara perioder som är hopplösa och dem kan man ta sig ur. Men ibland behöver en människa hjälp med det.All kärlek // Becca

❤️🌟❤️

Gillar

Kommentarer

Ylva_Dandy_Lion
Ylva_Dandy_Lion,