Header

Okej. Ni är säkert många som, vid det här laget, undrar vad sjutton som hände med tomt -och husplanerna som denna blogg faktiskt egentligen var ändamålet för. Och för att inte gå in på detaljer av något slag kan jag kort och gott säga att det tyvärr fick läggas på hyllan ett tag till. Jag vet, tråkigt och sådär. Men jag är en person som alltid har och fortfarande tror på att saker händer, eller inte händer, av en anledning. Det var helt enkelt inte menat att det skulle ske i livet där och då -eller mer, här och nu kanske jag ska uttrycka det. Och vet ni, det gör ingenting. Vi är helt okej med att vänta lite till. Men jag kan ändå inte hjälpa att kika in på Hemnet då och då för att drömma lite.

Innerst inne är jag en stadsmänniska, drömmen har alltid varit att bo mitt inne i stan -eller åtminstone i närhet till stan. Visserligen bor vi endast 20 minuter bort från Stockholm city nu med, men ni förstår nog vad jag menar. Men efter att min syster flyttade till Nackaområdet för ett par år sedan har jag fastnat totalt. En perfekt kombination mellan grönska och närhet in till stan.

Och idag när jag spontant var inne på just Hemnet och kikade så föll jag pladask för denna snygga drömvåning. En lägenhet som andas den där perfekta New York-loft-men-inte-för-industriellt-känslan precis som jag älskar. Ja tack! Låt er njuta och inspireras. Info om lägenheten och länk till annonsen finner ni längre ned.

Bilderna är lånade från Vision fastighetsmäkleri via Hemnet


Var?
Nacka Strand, Nacka
Rum? 5
Storlek? 115 kvadratmeter
Utropspris? 6 495.000 kronor
Mäklarfirma? Vision fastighetsmäkleri

​-This post contains adlinks

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hur du väljer att inreda och placera dina möbler har större betydelse än man kan tro. Det spelar alltså ingen roll hur stor yta du har att jobba med, smart inredning är A och O för ett bra intryck. Jag har därför tagit fram fem vanliga missar de flesta gör i hemmet -och hur du lättast undviker dessa!

1. Fel proportioner
Med fel proportioner menar jag att missbedöma storleken på dina möbler. Att ställa en alldeles för stor soffa i ett litet rum eller att placera ut liten växt mitt i ett större rum kan få hela intrycket att sjunka till botten.

Lösning: Mät möblerna utefter de ytor du har och inte ytor utefter de möbler du vill ha. Hur bred är soffan? Och hur stor är ytan du tänkt placera den på? Finns det rum att gå runt? Har du en växt som inte riktigt når upp i höjd och omkrets? Ställ den på ett lägre sidobord eller piedestal.

2. Du skymmer dina fönster bakom gardinerna
De största felet i ett hem jag brukar mötas utav är placeringen av gardinstängerna. Att fästa gardinstången längs fönstrets övre kant och i bredd med fönstrets mått är att skymma. Även här har gardinerna och dess placering en stor påverkan av hela rummets intryck. Och i vårt redan mörka avlånga land vill vi få in så mycket av solens ljus som möjligt, inte tvärtom.

Lösning: Byt gardinstängerna mot takskenor istället. Att hänga gardinerna från tak till golv kommer få både rummet och fönstret att se större ut än vad det egentligen är. Ljuset kommer även det få en ärlig chans att ta sig in.

3. Du glömmer bort belysningen
Det finns inget värre än taklampor som får en att känna som att man står på scen. Här gör även många misstaget att endast ha en ljuskälla i varje rum, vilket får rummet att upplevas mindre.

Lösning: En tumregel brukar vara att ha minst 3-5 ljuskällor per rum, beroende på rummets storlek. Se även till att ha dimmerbelysning på alla taklampor för att minimera scenkänslan. Hur du ska tänka kring ljussättning har jag skrivit om tidigare, du hittar inlägget här.

4. Du glömmer bort hallen.
Hallen är det fösta man ser när man kliver innanför dörren, men trots det är det just denna yta som lätt blir bortglömd. Det är också ytterst märkbart när man kommer in i en hall -inte för att den är fult inredd eller liknande, men för att man inte lagt riktigt lika mycket krut på hallen som t.ex vardagsrummet där man spenderar majoriteten av sin tid.

Lösning: Här handlar det inte om att på något sätt genomföra en totalrenovering, utan att förvandla med små medel. Förvaring är A och O i en hall för att få undan stökigheten som lätt blir med alla skor och jackor. Ett tips är att förvara skor där du också kan sitta, t.ex en bänk med skoförvaring under. Har du en liten hall är även en större spegel att föredra då det hjälper till att ge rymd och djup till rummet. Konst och växter gör det lilla extra!

5. Fel storlek på mattan
Bland det värsta jag vet är när man placerar en för liten matta till en för stor soffa, vilket tyvärr inte är alldeles ovanligt. Liksom belysningen och gardinerna jag nämnde ovan har även mattor en stor betydelse för rummets helhet. Men att hitta rätt storlek och rätt placering för din matta kan inte alltid vara helt lätt. Ska den ligga centrerad under bordet? Ska möbelfötterna stå ovanpå eller längre ifrån kanten? Och den stora frågan, hur ska mattan ligga i förhållande till soffan?

Lösning: I en inredares ögon finns det bara två alternativ. Antingen är mattan tillräckligt stor för att hela möbelgruppen för plats på mattan, eller att åtminstone en del av möblerna står på mattan. Alternativ ett passar bäst i rymliga utrymmen där det även krävs att mattan är av storleken större. Ska du ha en matta under matgruppen är ett tips också att den helst ska vara så stor att den täcker även utdragna stolar. Alternativ två funkar också bra, men mattan bör ändå vara stor nog för att rymma möblernas främre fötter. En beskrivande bild till hur jag menar ser ni nedan.

Likes

Comments


Jag har fått en hel del frågor kring hur jag gick tillväga när jag tog steget till att måla om vår bestå-bänk här hemma. Allra bäst vore väl egentligen att lämna in den för omlackering, men för ett billigare alternativ rekommenderar jag verkligen att göra det själv. Jag betalade endast 350 kronor för denna förvandling, och jag måste säga att jag är riktigt nöjd med resultatet.

Så till frågan, hur gjorde jag då? Jag började med att torka av hela bänken inklusive luckor/dörrar med en fuktig trasa (man kan ta extra hjälp av ett skurmedel om bänken är extra smutsig) för att få en ren yta att jobba med och torkade sen torrt med en handduk. Därefter målade jag hela bänken med en häftgrund och lät torka i ett par timmar. Efter två strykningar med en kompakt roller (går även bra med endast en strykning grund men jag ville vara extra säker på att färgen sen kommer sitta då jag hoppade över förarbetet vad gäller att rugga upp ytan) gick jag över till färgen jag valt och målade även den i två omgångar. Jag valde en matt variant i svart kulör, och tillsammans med rollern jag använde blev resultatet precis lika slätt och penseldragsfritt som jag önskade. Superenkelt och supersnyggt!

Likes

Comments

Hallå där! Ledsen för den glesa uppdateringen här inne. Det är ju dessvärre lätt hänt när livet kommer emellan. Men jag ska försöka bättra mig. Jag lovar.

I skrivandets stund sitter jag hos syrran med färg i håret -invirat i en plastpåse. Ser måttligt smickrande ut vill jag lova, haha! Med en sambo som åkt över till Grekland och sin sjuka farfar över helgen är tanken att jag, tillsammans barnen och syrran och hennes lilla skrutt, ska ta oss ned till Göteborg imorgonbitti för att hälsa på vår pappa. Så det blir en övernattning innan övernattningen ;)


Men nu till något lite intressantare och kvällens tips! Vi är många i inredningsvärlden som förälskat oss i detta snygga bokställ i acryl från Newport Home. I don't blame you! Men att betala nästan 600 kronor för det är för många mindre lockande -inte minst för mig själv och min studentplånbok.


Men så kom jag över ett i princip identiskt (om inte exakt likadant) exemplar från märket Taschen till ett värde av halva priset, dvs under 300 kronor. Bokstödet finns att klicka hem här, men ska även finnas på en del fysiska bokhandelsbutiker såsom bland annat på NK i Stockholm för den som har vägarna förbi. Budgettips när det är som bäst helt enkelt. Happy shopping och trevlig helg (säger jag lite i förtid)!

  • Filed under: Tips

Likes

Comments

Hej vänner! Haft en fin helg? Veckan har börjat bra här med pluggande varvat med målning. Jag har nämligen äntligen tagit arslet ur och satt tänderna (eller händerna) i vår/a Bestå-bänk/ar från IKEA. Jag älskar ju den industriella New York-känslan i hemmet, med kontraster, men i och med att vi bor i hyresrätt än så länge tycker inte sambon att det är värt att måla om väggarna, utan att vi ska låta det vara vitt och tråkigt. Helst av allt skulle jag vilja ha grå väggar här hemma. Men så jag valde då att ta tag i våra möbler istället.


För övrigt kom min (eller vår) efterlängtade matta hem idag också. Minns ni att jag i ett tidigare inlägg skrev att jag beställt hem en matta? Även lampan åkte med på att bananskal, haha! Hur som helst, nu ligger den på plats. Ni kan skymta den i bilden ovan.
Ha en fantastisk start på veckan!

Likes

Comments

Belysningen inomhus påverkar oss i mycket högre grad än vad man kan tro. Speciellt för oss som bor på den norra delen av jordklotet. Samtidigt är just ljussättningen i hemmet det många tycker är den svåraste biten. En anledning till detta är för att de flesta tänker på lampans utseende istället för funktion. Men hur många belysningspunkter bör du ha i ett rum? Generellt brukar man säga ungefär fem lampor av olika slag till ett vardagsrum, men självklart bör man ju även ta hänsyn till rummets storlek.

Jag själv är just nu i full gång och i jakt på de perfekta lamporna till vårt vardagsrum, både bordslampor och en golvlampa. Det ideala är flera smålampor som ger både stämningsljus, funktionsljus och allmänljus där majoriteten går att dimra. Rummets helhet och funktion ändras nämligen beroende på variationen av ljusstyrka och vad som för tillfället redan är tänt. Utöver det fungerar ju belysningen dessutom som en dekoration och en del av inredningen, vilket kan variera i oändlighet.


En av mina storfavoriter just nu, som också står högst på önskelistan, är bordslampan Snoopy som är designad av Achille och Pier Giacomo Castiglioni för Flos. Däremot är prislappen aningen hög så jag får nog fortsätta drömma ett tag till. Men förhoppningsvis inte alltför länge.. En lampa med snygg design för dekoration men funktionell och användbar till annat som t.ex läsning eller som stämningsbelysning då den är dimbar.

Bild lånad av Susan.

En annan favorit är lampan Cluster (även kallad Grape), som är tillverkad av ett antal handblåsta glasdroppar gjort på återvunnet glas. Fun fact, min syster sa häromdagen att den ser ut som en bit ihopskrynklat bubbelplast, haha! Hur som helst, denna är aningen billigare än lampan ovan men jag skulle trots det ändå inte utesluta den från kategorin lyx-prislapp med sitt "från-pris" på nästan 3.000 kronor. Denna skulle jag säga är en typsik dekorationsbelysning!

Men hur bör man tänka då? Att börja tänka i termen belysning istället för lampor, och på så sätt få in vad för funktion du vill att varje lampa ska fylla i rummet, har du redan där kommit en bra bit på vägen.


Över matbordet bör lampan t.ex ge ett funktionellt och bländfritt ljus över hela bordsytan, där ljuset går att reglera från arbetsljus till stämningsbelysning.

Men om vi börjar från början med att ljussätta ett rum är som sagt det första steget att tänka på rummets alla funktioner. I ett vardagsrum har vi t.ex flera olika funktioner där vi gärna placerar en fåtölj, kanske en bokhylla, en tavelvägg och såklart rummets mittpunkt -soffan. Alla dessa ytor behöver olika typer av ljus, och genom att förse varje yta med olika typer av belysning skapar man små ljusrum eller rum i själva rummet. De olika belysningarna kan och bör ha olika ljusstyrka och spridning och det beroende på behovet. Lampan i bokhyllan bör t.ex vara svagare än ljuset vid läsfåtöljen, då läsning kräver mer ljus. På det här sättet och genom att variera ljusstyrkan skapar du olika fokus i rummet, eftersom ögat automatiskt dras mot den ljusaste punkten.


Förutom att variera ljusstyrkan i rummet bör du använda olika typer av armaturer som på så sätt sprider eller riktar ljuset. Armaturer eller skärmar i glas, textil eller plast får ljuset att spridas, medan en plåtskärm bidrar till ett mer riktat ljus. Ett rum blir alltså mer intressant och funktionellt om man blandar olika typer av armaturer. Skulle man t.ex enbart placera armaturer som sprider ljus i ett rum kan det lätt upplevas som oroligt, medan ett rum med enbart riktat ljus ofta blir för kontrastrikt. En tumregel brukar vara att mindre objekt belyses med smalstrålande ljuskällor och tavlor eller större ytor belyses med bredstrålande ljuskällor.

Hoppas detta kan vägleda er lite nästa gång ni funderar på att köpa en ny lampa!

Likes

Comments

Och så var äntligen januarimånad över. Jag kan ju inte vara ensam när jag säger att det nog måste vara den längsta månaden på året? I alla fall känns det som så. Haha! En riktig vab-månad har det varit, så det känns skönt att vända blad nu när vi tycks börja bli aningen bättre här hemma.

Till något lite roligare då. Adele fyller år snart, eller ja, i juni för att vara mer konkret. Men ni som känner mig vet om att jag är lätt känd för att vara en riktig tidsoptimist, och är således näst intill aldrig ute i god tid när det kommer till planeringar osv.. Hur som helst, jag har länge tänkt på att ge Adele ett sånt där drömmigt dockhus på hennes födelsedag. Hon är inne i en period nu när det bara är My little pony som gäller, och helst i den mindre varianten, som hon gärna sitter med vid fönstret och leker, ni vet på fönsterbrädan. Så ett dockhus att leka i är egentligen en perfekt present, vilket jag med all säkerhet vet att hon kommer älska! Jakten på ett sådant har dessvärre varit aningen svårare. Jag hittade ett här som jag gått och fnulat lite på, men som ändå inte känts helt hundra då jag gärna vill att huset ska vara i helt genomgående trä. Jag har till och med kikat på begagnade varianter då jag inte alls är förtjust i dessa i plast som finns överallt. Men nä.


Men så kom jag över detta fantastiska dockhus som finns hos Jollyroom, som dessutom just nu är nedsatt med hela 34 procent. Ett hus med alla egenskaper jag söker, helt i trä. Och med en extra rabattkod jag hade i bakfickan blev det ytterligare 300 kronor billigare. Det kan ju inte bli bättre?! Jag betalade alltså ynka 999 kronor för detta fina hus. Kap! Och det bästa av allt är att jag för en gångs skull är ute i god tid. Win-win!

- This post contains adlinks.

  • Filed under: Tips

Likes

Comments

Som många utav er, inredningsfantaster precis som jag, förstår och redan kanske vet medför nyårets passerande kliande inredningsfingrar. Jag har nämligen låtit mig svepas med i förändringarnas vindar här hemma och har, trots snart ljusare tider, snöat mig in på en aning mörkare nyanser. Gärna rökgrått mixat med någon lite dovare färgklick här och var.


Med tanke på att vi köpte valp förra våren har vi låtit oss vara utan matta under si sådär nio månader. Vi provade faktiskt att låta mattan vara kvar, eller det var väl mer latheten om att slippa bära bort den och förvara den under tiden. Vi alla kan nog enas om att jag inte behöver nämna resultatet av det hela? Valpar och mattor är med andra ord ingen kombination att rekommendera. Hur som helst, igår kände jag i alla fall "att nu är det dags" och fann denna magiska skapelse ovan i precis det lyster jag är ute efter i en matta. Så nu sitter jag här otåligt och väntar på att den ska knacka på dörren om ca 2-3 veckor. Behöver jag nämna att det känns som en evighet?

Något annat jag länge varit ute efter är en ny taklampa in till vårt kök, att hänga över vår matgrupp. Jag är så galet trött på den vi har idag -som dessutom hängt med i säkert fem år snart. Så det känns ganska safe att säga att vi kan ge oss på en uppdatering.. haha! Denna fantastiska kreation ovan, signerad By Rydéns, blev minst sagt kärlek vid första ögonkastet. Och nu när det dessutom är 25% rabatt på all inredning inkl möbler och varumärken hos Ellos med koden 375710, där även denna finns att klicka hem, till och med 29/1, då går det verkligen inte att stå emot!

                                                                                                                               ​-This post contains adlinks.

Likes

Comments

Hej vänner! Hoppas ni haft en bra start på det nya året. Här hemma har vi haft långledigt, jag och barnen, så vi har pysslat och donat lite. Bland annat bytte vi rum med barnen härom veckan, så dom får lite större yta att leka på. Det blir lätt lite knepigt när man bor fyra stycken i en trerummare, men det blev faktiskt bättre än väntat. Ni kan ju gissa om inredningskaraktären inom mig gått bananas med nya idéer och tankar, hehe! Vårt sovrum har egentligen alltid ofrivilligt hamnat i kläm, det är det rummet som helt enkelt fått minst kärlek, tyvärr. Men nu när det känns lite som att man börjat på en ny kula, är det äntligen dags att ta tag i saken!


Ofta i ett sovrum står sängen i fokus, speciellt om man vill få in den där härliga och lyxiga hotellkänslan i rummet, och då är en snygg och iögonfallande sänggavel A och O. Många gånger kommer dessvärre en lyxig gavel med en lika hög prislapp, men så kom jag över denna drömmiga variant som Ellos nyligen fått in i sitt sortiment. Jag har länge letat efter den perfekta sänggaveln (det är inte lätt ska ni veta!) i sammet och gärna i en ljusgrå nyans, priset har dock alla gånger fått mig att blunda. Men voila! Här ovan ser ni en stark kandidat till ett pangpris om 1.599 kronor. En vägghängd dessutom. Så denna står på inköpslistan, sen ska det smyckas med härliga gardiner (har visionen om en grå och mörkblå bas med inslag utav mässing), överkast i sammet, punktbelysning och lite tavlor. Kommer bli hur bra som helst!

-This post contains adlinks.

Likes

Comments


Oj, var ska man börja? Detta året har för mig verkligen varit turbulent, redan från start, på många plan. Ett år med mer förtvivlan än glädje. Mer tårar än skratt. Planer som stupat i det ända. Men såklart även några ljusglimtar emellanåt. Någonstans på vägen är det förhoppningsvis en visdom med några enstaka erfarenheter rikare. Men just nu känner jag bara att detta nästkommande år endast kan bli bättre. Jag tänker lämna 2017 med öppna armar för det nya året med hopp och driv till att göra 2018 till det bästa.

Gott Nytt År önskar jag er allihop! Här hemma blir det en lugn kväll med massa gottis och sedan en film tillsammans med barnen innan tolvslaget.

Likes

Comments