Under morgonen har vi arbetat intensivt med att göra små matpaket, varje matpaket i innehåller 1kg posho, 1kg ris och 1 kg bönor. vi är rätt trötta efter att ha gjort ca 80 paket och nu på eftermiddagen ska vi lämna över dessa paket till barnen så de inte går hungriga under helgen! planen är att fortsätta med matutdelning på fredagar beroende på hue mycket mat pengarna räcker till men det känns som en väldigt bra sak då barnen slipper gå hungriga under helgerna och förhoppningsvis slipper de springa runt på gatorna för att leta mat!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Äntligen har vårat lilla matprojekt blivit avklarat, nu har vi handlat 100 kg ris, 100 kg bönor och 100 kg ris. Det mesta av denna dagen präglades av att åka runt till de olika industri områdena för att slippa någon mellanhand, allt som allt gick maten på ca 1400 kr och vi kommer att portionera ut maten imorgon till barnen så att de har mat på helgerna så de slipper springa runt på gatorna för att leta mat. Det kändes verkligen bra att göra någon konkret och veta att det får en direkt effekt hos de utsatta gatubarnen. Måste passa på att tacka alla som bidragit till att skänka en slant för att göra detta möjligt, bilder kommer att läggas upp under morgondagen! Grymt jobbat av Tova min kära sambo som drog igång insamlingen så pass tidigt och hoppas på att fler är villiga att skänka en slant för att fortsätta jobba för bättre levnadsstandard för dessa barn. Swish 073-9163334

Nu har vi även bokat in en safari som vi alla ser fram emot och vi hoppas att vi får hålla oss friska och att mina bihålebesvär försvinner, är nu inne på antibiotikakur nummer 5 så vi får se hur detta slutar. Axel är frisk från sina bihålebesvär och Adam är frisk nötkärna, och Adam har även varit och fått sig ett nytt pass som han var tvungen att åka och hämta i Kampala.
Har även provat på att klippa mig här i Uganda, rätt nöjd med tanke på att det kosta ca 25 kr :)

Postar en liten video på hur exhalterade barnen blir när vi ska använda bilen :)

Fler uppdateringar kommer att komma upp kring vårat projekt här nere.

Likes

Comments

under veckan som varit har vi hunnit besöka ett fängelse, varit med på en radioshow kring mänskliga rättigheter och delat ut resten av kläderna till barnen som inte var närvarande vid tidigare tillfälle.

Resten av veckan har präglats av konsulterande av föräldrar och barn och vi har föreläst lite om barns rättigheter i sverige kontra sverige, och de skiljer inte jätte mycket kring lagstiftningen utan att de helt enkelt inte tillämpas här på grund av ekonomisk brist, korruption eller andra anledningar.
Enligt mina egna personliga åsikter läggs det alltför mycket fokus på religion istället för att göra något mer produktivt, har inget emot religion men när flera timmar om dagen försvinner i form av böner istället för att göra något konkret blir jag rätt frustrerad, ska lyfta detta med min handledare och föesöka få till något annat då jag inte riktigt är den religiösa typen.
Ett litet dilemma som jag funderar på är hur man på bästa sätt ska kunna hjälpa alla dessa barn o ge dem en grundläggande levnadsstandard, nu har de fått nya kläder, och mat på helgerna kommer att fixas framöver.
Jag hade ett väldigt känslomässigt möte med en kille som heter Emma (ja de är ett killnamn här) som har 2 syskon som också som är på organisationen, de har inte pengar för att betala hyran efter oktober och kommer då att åka ut på gatan, så kag beatämde mig för att boka in ett möte med hennes familj idag. Det jag gjorde var att betala deras hyra året ut och lyckan i ögonen på mamman var helt obeskrivlig, tårar och glädje på samma gång. litar inte riktigt på när man ger pengar som går gebom någon mellanhand tyvärr då det oftast försvinner en del eller allt på vägen.

Axel är för övrigt frisk nu och det är väldigt skönt, adam är också frisk som en nötkärna vilkwt är grymt skönt för dem, dock är jag inte hwlt hundra då mina bihålor är infekterade igen och tanden värker. Har precis varit på sjukhuset och kollat tandem som ser bra ut och smärtan kommer från bihålorna, har fått två bredspektrumsantibiotikum nu, vilket jag hoppas löser denna onda cirkel, annars får vi se hur det löser sig.
Tack till min sambo tova som startade pengar insamlingen som har räckt långt, grymt jobbat! Går fortfarande att swisha och önska vad pengarna ska gå till för de som vill! swish:0739163334

Likes

Comments

Idag har vi varit på marknaden och handlat kläder åt barnen! kändes riktigt bra att få det gjort, det kommer att delas ut imorgon. Inköpet blev lite mer än 100 olika klädesplagg och kommer att räcka till nya kläder för alla barnen på organisationen! Tog sin lilla tid att få ihop allt och förhandla fram ett bra pris men det kändes lyckat. 

På eftermiddagen tog vi oss till en liten by för att hjälpa en kvinnogrupp med lite råd och hjälpa dem att sammarbeta. De sparar pengar tillsammans och får små lån för att tillsammans kunna tjäna pengar. Exempelvis har en av grupperna dragit igång en liten hönsfarm som producerar ägg och sedan säljs hönsen vid högtider så att de får en liten peng för det.

Axel är för övrigt på bättringsvägen efter en fet bihåleinflammation och jag känner även mig lite piggare, värmen tar kål på oss dock, och varmare kommer det bli enligt folket på organisatinen, 

Postar en liten video på hur jag o Adam transporterades på väg till och från byn, inte det optimalaste men det verkar vara standard här. Inte undra på att trafiken är det som är det farligaste här. 

Helgen spenderades föresten i Kampala för att kolla på Uganda-Ghana som var en trevlig upplevelse trotts en väldigt tråkig match, vi besökte öven ett casino och spelade lite poker, men usch och fy så äcklig luft det är i Kampala, en helg där räckte gott och väl. 

Nu ikväll ska vi bara kolla Holland-Sverige och ta det lugnt och ladda upp inför morgondagen då det är en hel del kläder som ska delas ut.  

Nästa projekt blir att försöka få till ett storköp av någon typ av mat som kan distribueras ut på fredagar så att kidsen inte behöver leta efter mat på gatorna under helgen då de endast får mat på organisationen måndag-fredag. 

Likes

Comments

Efter alla oturliga saker vi råkat ut för under de första veckorna runt oss och missären som man fått se kände vi alla att vi behövde lite adrenalinkickar för att komma på andra tankar. Adam har även fyllt år så blev lite av ett firande samtidigt. Vi åkte ut på rafting och även bungyjump, Adam bangade dock Bungyn men vi ska nog lyckas få han o hoppa innan vi lämnar Afrika ;)
Dagen började med att vi blev upplockade av en snubbe som skulle ta oss till nilen för att börja dagen med Rafting. Vi fick lite frukost och sedan lite genomgång angående säkerheten och fick träna på hur vi skulle göra om båten välte osv, var ganska kraftiga strömmar och man sögs ner under vattnet i ca 10 sekunder om man var i strömmen men var enligt guiden bara att slappna av och inte drabbas av panik då men kommer upp efter en liten stund, inget för den som är rädd för vatten med andra ord. När vi efter genomgång och träning äntligen fick komma ut på nilen inleddes det första med en lite mindre fors eller Rapid som de kallar de för, de är klassade från 1-6 beroende på höjd och hur strömt de är. Kan lova adrenalinet började pumpa redan efter den första strömmen. Postar en liten video på en av de rapidsen och lite foton. 
Vi valde att köra rafting för en halv dag och det räckte gott och väl då de var stekande sol och en hel det paddlande mellan de olika nedgångarna, vi fick oss alla en härlig liten solbränna på köpet även då vi hade gott med solskydd på oss.
Efter raftingen begav vi oss tillbaka till adrift anläggningen där de har bungyjump med en helt sinnesjukt utsikt över nilen vilket ni kan få se om ni kikar in youtubklippet från mitt eget hopp, där ni även får höra mitt härliga dödsskrik i luften.. En magisk dag med andra ord.

Utslagen som vi alla hade fått utav vägglöss, spindlar eller bekämpningsmedel är borta men vi äter fortfarande kortisontabletter och hoppas på att de inte kommer tillbaka när kuren är slut, jag var även tvungen att göra ett besök till sjukhuset innan helgen för att få en injektion då utslagen hade spridit sig till majoriteten av kroppen. Jag borde kunna skriva en uppsats om sjukvården i alla länder jag besökt, lyckats alltid hamna på sjukhuset på ett eller annat sätt då jag är ute och reser. Men nu håller vi tummarna på att vi slipper sjukvård ett tag framöver.

Måndagen spenderades mestadels av samtal med barnen och streetwalk för att hämta upp lite gatubarn och få dem till organisationen, är så fruktansvärt varmt nu och de säger att de bara kommer att bli varmare fram till december men vi bör ju vänja oss då ugandierna glider runt i byxor o skjorta hur varmt det än är..
Hur resten av denna vecka kommer att se ut är lite oklart men jag kommer att försöka få till ett inköp av kläder till barnen om vi lyckas få tag på en bil vilket inte är helt omöjligt, sedan får vi se. Adam har även tagit en tur till kampala idag för att försöka få ett nytt pass då det kommit bort, men han kommer få ett nytt inom några veckor :)

Likes

Comments

Nu är vi inne på vecka fyra och har börjat komma in i hur saker och ting fungerar här, har inte mått så bra de senaste dagarna på grund av en tandinfektion men körit på så gott de går, ska tillbaka för att göra klart rotfyllningen imorgon och håller tummarna på att det inte blir några mer bakslag kring hälsan.

Nu har jag kollat runt med lite olika alternativ och haft en del samtal med barnen på organisationen och kommit fram till att det bästa vore att köpa en "bundle"  med kläder då det är olika storlekar på  alla barnen, med en bundle får man kläder från de minsta till de största. Har kollat runt lite med priser med folk jag litar på och tanken är att jag personligen kommer att åka och köpa grejerna då de är väldigt stor chans att pengar försvinner här och där, priset för en bundle varierar men ligger troligen någonstans mellan 500000-800000 ugshillings som är ca 1100-1800 kr. Pengarna som vi fått ihop hittills kommer att räcka gott och väl om allt rullar på enligt planen :)
Sedan har jag efter samtal med barnen kommit fram med ett eget förslag angånde mat på helgerna då organisationen är stängd och då får de flesta barnen gå ute på gatan och samla "scrap"  eller helt enkelt vara hungriga och nästa projekt som jag funderar på är att köpa in mat som kan portioneras ut till barnen i veckans slut så att de slipper gå hungriga under helgerna och troligtvis slipper ränna runt på gatan.
Blir ett möte med Managern på organisationen kring detta under nästkommande vecka. Problemet med afrika är att allt tar sådan fruktansvärt lång tid, är ganska frustrerande men vi börjar vänja oss.

På kvällarna har det blivit en hel del fotboll ute på en lokalt ställe då vi har haft en hel del strömavbrott. Adam har även fått sitt pass stulet eller borttappat men är i kontakt med ambasaden för att fixa ett nytt.
Det har i det senaste varit en del oroligheter runtom i uganda då det är någon typ av omröstning hurvida det ska vara okej att vara äldre än 75 år och vara president vilket står i grundlagen att det inte är okej. Så nu försöker sittande presiden att ändra grundlagen så att han kan fortsätta som president då han nu i skrivande stund är 73 år, och detta har bidragit till lite demonstrationer inne i kampala med en del kravaler. Vi har även märkt av en ökad närvaro av lite militärer runt om men har varit väldigt lugnt i Jinja där vi bor.
Vi följer nyhetsrapporteringarna så gott de går och jobbar på med vårat projekt och håller tummarna för att allt rullar på :)

Likes

Comments

Denna dag har vi varit ute på streetwalk för att leta rätt på barn som lever på gatan för att få den till organisationen, dessa barn på bilden kommer från nordvästra uganda och talar ett helt annat språk än vad som talas där vi befinner oss, de skiljer så pass mycket språkmässigt mellan luganda och de som dessa barn talar så målet här är att få med dem till centret vilket vi fick, vi köpte även mat till dem på vägen och så fick de tvätta sig och det finns även någon som kunde tala deras språk av de andra barnen som kunde agera tolk o ta reda på hur deras situation ser ut, vi fick även med oss tre andra barn som troligen var runt fem år gamla som vi hittade i slummen som höll på att leta skräp som de sedan säljer, typ som pant.
Postar en liten video från dagens streetwall också :)
resten av denna dagen kommer spenderas vid polen i väntan på att alla kemikalier ska försvinna från våran lägenhet efter besprutningen mot vägglössen.

Likes

Comments

Denna dagen var bland det häftigaste vi varit med om, planeringen här i afrika präglas lite av ett annat tänk än vad vi i väst är vana vid kan man säga, infon vi fick från organisationen var att vi "skulle ut på en liten tur" för att göra en uppföljning för ett före detta gatubarn som fått finansiering från Emma Persson som var en tidigare student som var här och gjorde praktik. Eftesom vi råkat ut för vägglöss har vi flytt lägenheten och flytt till ett hotell och alla våra kläder har besprutats och tvättats, och eftersom vi inte hade tillgång till våra kläder blev det en blöt tshirt och ett par blöta shorts. I alla fall så hade vi inga grejor med oss mer än en flaska vatten då vi trodde att detta skulle gå rätt snabbt. Dagen började då med att vi hoppade in i en "Matatu" som är en liten minibuss som skulle ta oss till en lite mindre stad ca 45 km från jinja och sedan ha mötet där. Riktigt så var det inte utan då var de bara att hoppa på två boda bodas som är små motorcyklar som skulle ta oss ytterligare 35 km ut i vildmarken, vägen var väl typ en liten grusväg om det ens gick att kalla det för väg, sjukt ovant och hade så satans ont i svanskotan när vi väl kom fram ca 2 h senare som jag tror att Adam och Axel också kan skriva under på. En skaplig solbränna fick vi med på köpet trotts skyddsfaktor 50.. :)

Väl framme i den lilla byn möts vi av massa folk som troligen aldrig har sett vita mäniskor förut, vissa barn var så exhalterade över att de kom "mzungos" att man kände sig lite som en kändis, väldigt speciellt och spännande. Först besökte vi skolan där Fiona som var flickan vi skulle göra uppföljningen hos och vi fick en liten rundvisning på skolan och träffade lärarna och de andra eleverna. Vissa av de små barnen började gråta då de blev rädda för oss för att de aldrig sett vita förut. Tacksamheten som dessa människor visar är helt otrolig, lyckan i barnens ögon när vi kom dit är underlig att förstå då vi inte riktigt bidragit med någonting än. Mötet gick bra och Fionas levnadsvillkor har ökat enormt trotts att det inte kan verka som mycket utifrån våra ögon men nu går hon i skolan och gör bra ifrån sig och om man jämför med hur hon levde förut.
Efter rundturen på mötet gick vi iväg för att göra hembesök till Fionas familj som var en bit ifrån skolan och hela familjen bor i ett litet hus byggt av tegel utan el och rinnande vatten, så barnen går och hämtar vatten en bra bit till den lilla brunnen som har begränsade tillgångar så att det ransoneras ut på något vis.
Fiona mamma som mötte oss väl inne på gården var helt överlycklig när vi kom och kramade oss och man såg verkligen hur glada de var att vi besökte dem, helt otroligt hur underbara människor det är. Vad vi förstod så är dessa byar helt självförsörjande på egna odlingar och av det som naturen har att ge. Var ett väldigt emotionellt möte och när det väl var dags att åka hem kändes det lite jobbigt att bara lämna dem. Eftersom det tog sådan tid att ta sit ut dit hade vi inte  så jätte lång tid på oss om vi skulle hinna åka iväg innan mörkrets infall då det blir mörkt väldigt tidigt, och jag tror inte att någon av oss var så pigg på att spendera natten ute i vildmarken då kan vara väldigt farligt att ge sig ut på dessa vägar när det blivit mörkt. 
Sagt o gjort förberedde vi oss på några jobbiga timmar på motorcyklarna tillbaka till staden för att hitta en matatu om skulle ta oss tillbaka till Jija igen, denna gången proppade de in 22 personer i matatun och fick dela säte i ytterligare några timmar som inte direkt gjorde det bättre med våra redan ansträngda svanskotor.. Väl hemma i Jinja var vi skapligt slitna efter en väldigt lång dag och jag tror att vi alla sov väldigt gott den natten.

För övrigt så har min tand inte blivit bra efter mitt senaste besök på en klinik som inte kändes jätte seriöst som i princip gjorde det hela värre, att de råkade göra hål från tanden upp till båhålan är en sak men smärtan som följde när  bedövningen släppte har varit riktigt hemsk, men som tur var löste försäkringsbolaget fram en amerikansk tandläkare som rensat tanden och nu påbörjat en rotfyllning och med lite tur så läker hålet upp till bihålan utan några komplikationer, morfinpiller och två nya antibiotikakurer hoppas jag ska göra susen annars får vi se hur detta löser sig.

Just nu tillbringar vi tiden på ett hotell som ägs av en svensk som varit väldigt hjälpsam i hopp om att allt gift som sprutats i lägenheten ska försvinna. Imorgon ska vi ut på streetwalk och besöka barnen som bor på gatan för att försöka förbättra deras levnadsvillkor och förhoppningsvis få dem till organisationen så de kan få lite mat i magen.
Resten av denna dagen kommer att spenderas med att slappa vid polen och kurera mig från dagens tandläkarbesök. Eftersom Adam kom lite senare är han i fasen som jag o axel redan gått igenom då hans mage inte riktigt vant sig och spederar för övrigt mest tid på toaletten, håller tummarna för att han repar sig snabbt.
För övrigt så Saknar jag min sambo och nära o kära hemma i Sverige enormt mycket, men tur att det finns internet som funkar lite då och då! :)
Tova har lyckats samla ihop en del pengar till vårat projekt här i Afrika och nu tänker vi även att vi lägger ut det lite mer officiellt här och de som vill får gärna skänka en slant som kan swishas eller sättas in på mitt konto. swish: 073-916 3334 eller konto clearingnummer 3300 , kontonummer 8902176935

Likes

Comments

Då var vi inne på andra veckan här i Afrika, det har varit lite kaotiskt att komma in i en ny värld och nytt tänk, nya rutiner och en hel del massa att se, vi har börjat bekanta oss med barnen som är helt underbara trotts situationen de lever i. Vi har skalat majs, gjort sojamjölk från scratch och även lagat sojapaj. Verkligheten vi och som våra svenka barn lever i går inte att jämföra med, här står femåringar och skalar majs och i princip är med och lagar allt från grunden. Det är speciellt men också väldigt nyttiga färdigheter som dessa barn kommer att behöva för att klara sig i detta klimat då många av dem inte har några föräldrar. Då vi upplever att kläderna är ganska stort prio för barnen på organisationen så har vi börjat reka runt lite kring olika ställen man kan köpa färdiga paket så att alla kan få nya kläder och slippa gå i trasor och att även alla i alla fall kan få något att ha på fötterna då de är många som bara går barfota, kommer att uppdatera mer kring detta under veckan, vi håller på att ta reda på något ställe där vi kan få ett bra pris för att göra ett större inköp och inte betala överpris som vi som vita ofta får ett så kallat "mzungo price".

Vi har även haft lite oflyt kring hälsoproblem och med våran lägenhet tyvärr. Efter att våran tredje klasskompis Adam landat i fredags så är vi nu alla man på plats och det känns riktigt kul, dock så har vi fått problem med vägglöss och varit tvugna att evakuera lägenenheten för några dagar framöver och röjt ut allt och besprutat allt med något gift som troligen inte är alltför hälsosamt att andas in. Adam och jag var inne och röjde ut lägenheten på alla kläder och allt som gick att tvätta efter själva giftbesprutningen bara en kort stund och det räckte för att få huvudvärk. Vi har nu tagit in på ett hotell som vi kommer att bo på i minst två dagar för att giftet ska få försvinna och det var en svensk som äger detta hotellet som tog på sig att tvätta alla kläder och som verkligen var super hjälpam! :)

Nu till den andra tråkiga nyheten så har jag haft problem med en tand som jag var tvungen att få åtgärdad, ringde mitt försäkringsbolag som ordnade fram en tid till ett internationellt sjukhus som skulle rotfylla tanden och försöka få bukt med infektionen, tråkigt nog så uppstod de lite komplikationer när de va inne i tanden och råkade gå in för långt när de håll på o sprutade med något i tanden och penetrerade från munnen ända upp i näsan, var väldigt oskönt och gjorde rätt ont måste jag säga, och det började rinna ut vätska genom näsan. Har pratat med en svensk läkare kring detta och måste vara vaksam då det kan bli allvarligt om inte infektionen lägger sig och hålet mellan mun och näsa läker måste detta opereras i sverige, men vi håller tummarna på att det inte går så långt!

Nu till dagens uppgift så ska vi åka iväg en bra bit för att göra hembesök hos några barn som inte kan ta sig till organisationen för att göra en uppföljning på hur dessa har det, kommer att lägga ut lite fler bilder under veckan och uppdatera hur jobbet går och komma med mer info! Utöver de tråkigheter som varit så har vi det förhållandevis bra, och vi passar på att ladda upp batterierna på hotellet som vi nu bor på och hoppas att vi slipper fler missöden och kan fokusera på att arbeta för dessa barn som vi är här för att hjälpa!

Likes

Comments

Under denna helg har vi haft problem med elen, ca 36 h strömavbrott hade vi, rätt intressant hur vi västerlänningar reagerar när vi inte kan använda tekniken som vi är så vana vid, här rycker man på axlarna o säger de kommer när de kommer.

Idag var våran första dag på organisationen och jag måste säga att det var väldigt speciellt, dagen började med morgonbön och sång som varade i ca 1.5 h och därefter skulle vi ha ett möte med Joseph som är våran handledare, Det dröjde ca 4 h efter utsatt tid innan mötet drog igång men återigen finns inte samma tidstänk som vi har i väst, rätt skönt ändå att alla går runt i "chillmode" men det kan bli frustrerande..

Barnen som är på organisationen var väldigt nyfikna på oss, väldigt glada och spralliga, trotts situationen de befinner sig i gör man på något sätt det bästa av situationen. Man arbetar mycket med empoverment, alltså att ge barnen hjälp till att hjälpa sig själva.

Vi kommer att gå på "street walks" ha samtal med barnen och även med föräldrar i de fall där det finns föräldrar. Mer specifikt kring vad vi kommer att göra visar sig när vi fått mer info.

Bilden på maten är ris och bönor, och det är en typisk lunch fär ugandierna, var ganska svårt att få i sig maten då de inte smakade särskilt mycket annat än salt, kändes typ som att bli mätt utan att ha fått någon energi i sig, är ju mkt protein och kolhydrater i maten men känns ändå inte som att man har energin efter måltiden. Men som sagt vi är ju vana vid att äta lite annorlunda så det blir en liten omskolning kring vad som kommer att ätas :)

För att kunna hjälpa gatubarnen på bästa sätt krävs det mer än att bara jobba med empowerment, saker som rena och hela kläder, skolböcker, pennor och leksaker är några saker som dessa barn skulle behöva, Min Sambo Tova har gjort en egen liten insamling och fått ihop strax över 2000 kr vilket är grymt och kommer att räcka till en hel del för dessa barn, jag kommer att återkomma kring detaljer om det är några som vill skänka en slant till dessa barn, och vi kommer personligen att handla allting själva så att pengarna går till rätt saker :)

Lyckades även bränna mig i helgen då Axel verkligen ville dra ut och kolla in golfbanan här i Jinja, det var hur molnigt som helst men likförbannat brände vi oss iaf, sjukt hur stark solen är här. Var för övrigt väldigt kul o spela, det var min första gång och blir säkerligen flera gånger.

Vi har även träffat lite nya vänner här, vi stötte på två studenter som vi bjöd på pizza och de hjälpte oss med lite praktiska saker och lärde oss lite kring hur man ska pruta på priserna här.

Jay jay och Sofie som de heter var väldigt trevliga och Jay jay ville visa oss runt på den lokala marknaden, Han tog även med oss in i ett slutet litet skjul, hade aldrig räknat med att hitta tv spel och platt tv aparater, inne i skjulet sitter närmare 15 personer och spelar FIFA. Jäklar vad förvånade vi blev, men det är trevligt att man kan glida ner och spela lite om absinensen efter att spela blir för stor :)

Nu ska jag kolla nån film och plugga lite.

Likes

Comments