feminism

Idag är internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Precis som alla andra gånger något handlar om kvinnor finns det alltid någon som gnäller över att män också har problem. Idag tycker jag att män ska vara tacksamma.

Kvinnlig könsstympning utförs ofta på unga flickor. Det säger sig självt att barn aldrig kan godkänna icke-nödvändiga kroppsliga ingrepp. I det här fallet är det inte ens flickorna som vill könsstympas, det är deras föräldrar som bestämmer det åt dem. Bara där borde vem som helst inse att kvinnlig könsstympning är ett enormt problem.

Det finns flera olika varianter och tillvägagångssätt, men det alla har gemensamt är ett resultat. Den stympade kvinnan ska kontrolleras, och inte ha makt över sin egen kropp. Det gör att jag vill kalla kvinnlig könsstympning ett hatbrott. Det drabbar bara kvinnor, och det drabbar dem just för att vi är kvinnor.

Varför tycker jag att män ska vara tacksamma? Det är sant att pojkar också tvingas till kroppsliga ingrepp på könsorganen. Men där upphör likheterna. Manlig omskärelse kan aldrig jämföras med kvinnlig könsstympning. Kvinnor könsstympas för omvärlden, medan män omskärs för sig själva. Föräldrar väljer att utsätta sina söner för omskärelse så att de i framtiden kan slippa besvär med svårtvättade penisar. Föräldrar utsätter sina döttrar för könsstympning för att aldrig ge flickorna rätten till sin egen kropp.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

feminism

Jag har verkligen problem med folk som beskriver feminism som en rörelse för jämställdhet mellan könen istället för kvinnlig frigörelse. Jämställdhet hade varit rimligt om "feminint" och "maskulint" var två neutrala och naturliga uppsättningar av beteenden och förväntningar. Men det är inte fallet.

Feminism handlar inte om män. Feminism handlar om kvinnor. Kvinnors behov, begär, tankar, frågor, känslor. Och framförallt kvinnors rätt att uttrycka detta fritt. Därför tycker jag inte att män borde kalla sig feminister. Det är inte deras kamp. Kan de stötta feminism? Definitivt. Men låt inte feminism bli en rörelse där alla som vill vara med får vara med. Det hade i och för sig inte varit första gånger kvinnor förväntades inkludera alla och göra jobbet åt dem.

Likes

Comments

feminism

Det finns några olika kampanjer som stöttar bröstcancerforskning och -behandling. Ibland kan man köpa något roligt armband där det står save the tatas eller save the boobies. Vet ni vad jag vill se?

Save the women.

Vi är mer än ett par bröst, och vårt människovärde sitter inte i brösten.

Likes

Comments

feminism

Männens framtid består av makt och arbete, medan kvinnornas består av ansvarstagande och barnafödande. I alla fall om man tittar på de ungdomar världen över som blir vuxna nu.

När en flicka föds förlorar hon sig själv. Det är då hon växer upp i en värld som inte vill låta henne vara en oberoende person. Flickor får höra att de ständigt måste anpassa sig efter vad andra personer, speciellt män, vill.

De som känner mig vet att jag inte vill skaffa barn. Mer än en gång har jag fått höra att jag är ond och självisk som inte ger mina föräldrar några barnbarn. Eller bara att jag är självisk som inte vill ha egna barn. Varför måste jag rätta mig efter vad mina föräldrar vill? Varför måste jag ge upp min vilja för en person som aldrig kommer kunna sörja att hen inte blivit född? De män jag har frågat har inte alls fått höra samma saker om sig själva. Det är nästan som att folk respekterar männens val och framtidsplaner.

Likes

Comments

feminism

Något som är vanligt hos tjejer med autism är ett typiskt maskulint beteende. Det har inget att göra med att autism på något sätt skulle innebära en "manlig hjärna", utan för att autism leder till oförmåga eller svårighet att förstå könsroller. Femininitet bygger på att tjejer bara ska förstå att de måste ha långt hår, gilla färgen rosa, leka med dockor, och ha på sig kjolar eller klänningar. Det är förvirrande nog för de flesta tjejer, och det blir tusen gånger värre för tjejer med autism.

När jag växte upp brukade jag ha på mig gröna kläder, aldrig kjolar utan bara byxor, och läste gärna om reptiler och kräldjur. Det fanns inget i mitt beteende som reflekterade hur flickor i min ålder förväntades bete sig, och hade jag fötts tio år senare hade jag mycket väl kunnat tas för en transkille.

Jag är glad att jag inte gjorde det.

Flertalet studier visar att tjejer med autism ofta remitteras till kliniker för t.ex könsbyten. I Sverige tvingas transsexuella inte längre till sterilsering, men det blir ändå en medföljande konsekvens för unga som vill (läs: förväntas) genomgå könsbyten. Eftersom man när patienten är i ung ålder vill förhindra puberteten och utvecklingen som kommer med den använder man sig av pubertetsstoppande hormoner, som är avsedda att förhindra uppkomsten av saker som bröstvävnad och kroppsbehåring. Problemet är bara att det även stoppar den normala utvecklingen som ska ske i puberteten, och patienten blir steril, eller snarare aldrig fertil.

Var kommer då autism in? Jo, en annan grupp i Sverige som har tvångssteriliserats tidigare är psykiskt sjuka eller funktionsnedsatta personer, och individer med autism ingår där. Om tjejer med autism remitteras för könsbyte i ung ålder är det inte längre 2016, utan 1936.

Likes

Comments

feminism

Alla vet att efterfrågan styr utbudet. Prostitution är helt och hållet mäns fel. Utan män hade det inte funnits någon sexhandel.

Det finns många olika män som betalar för att få våldta kvinnor. För prostitution är inte sex, det är våldtäkt. För att det ska vara sex måste ett samtycke finnas, men samtycket ersätts av ett pengautbyte.

Tillbaka till männen. Jag vill inte skriva om kvinnor här egentligen eftersom våldtäkt är männens ansvar. Det är män som våldtar, och offren är både män och kvinnor. Män våldtar barn, söner, döttrar, pojkvänner, fruar. Men sen finns det män som tänker att de är för bra för att våldta sina egna fruar. De männen skiljer på sina fruar och på prostituerade kvinnor.

"Jag gillar att köpa sex för då kan man göra saker som riktiga tjejer aldrig hade gått med på," fick jag höra av en man, när jag hade bestämt mig för att göra en egen undersökning om prostitution. Männen som köper rätten till kvinnors kroppar ser inte kvinnorna som människor. De ser dem som varor. Som böcker man lånar från biblioteket, när man vet att man borde använda ett bokmärke men viker sidorna ändå.

"Om hon vill sälja sex får hon göra det, jag tänker inte säga åt någon vad de ska göra," sa en annan man. En liberal. Valfrihet är bra, tyckte han. Det han missade här är att kvinnan valde mellan hemlöshet och sexuella övergrepp.

Likes

Comments

feminism, lingvistik

Genus är ett begrepp inom lingvistik som beskriver om ett ord är maskulint eller feminint. Det finns fler genus än så, men det är inte relevant för inlägget.

På engelska används orden 'sex' (kön) och 'gender' (genus) utbytbart, trots att de inte har samma innebörd. Jag misstänker att det är en bidragande anledning till att uttryck som icke-binär, queer (ett homofobiskt skällsord som ​inte kan återtas av icke-homosexuella personer), demi-, pan- och liknande har dykt upp.

Kön syftar på en människas biologiska kön, som är kvinna eller man. Den största skillnaden mellan dessa grupper är att kvinnor har XX-kromosomer och producerar ägg, medan män har XY-kromosomer och producerar spermier. Självklart finns det avvikelser från detta men värt att veta är att en kvinna aldrig kommer producera spermier och en man aldrig producerar ägg.

Eftersom genus inte syftar på kvinna och man, utan feminint och maskulint har 'gender' fått en innebörd som syftar på socialt kön eller könsidentitet snarare än biologiskt kön. Då könsidentitet är ett värdelöst koncept är det inte konstigt att människor börjar motarbeta detta, men eftersom man är så inne på genus istället för kön går man aldrig till botten på problemet. För att förstå varför kvinnor är förtrycka måste man erkänna existensen av biologiskt kön. Man kan kalla sig demitjej, icke-binär, transsexuell eller queer hur mycket som helst men när allt kommer till kritan bryr sig inte förtryckare om vad en kvinna kallar sig, utan bara om att hon är en kvinna.

Likes

Comments

depression

Sjukdomen, eller rättare sagt sjukdomarna, tär på mig. De sliter ner mig från insidan, utan att jag får en chans att bygga upp något som skulle kunna likna en människa igen. Jag har åkt ambulans tre gånger i år. Varit på akuten fem gånger. Mina underarmar är en ständigt växande utställning, där jag bara behöver skymta samlingen av ärr för att bli påmind om hur starkt jag motarbetar min egen levnad.

För några veckor sedan kom jag ihåg hur det kändes att vara glad. Jag minns en lördag under sommaren 2006, och jag höll på att installera ett spel. Då var jag glad, till och med lycklig. Jag såg fram emot något. Jag ville göra något.

Nu är allt värre. Jag skulle vilja likna det vid att få ett glas vatten men bara få dricka en klunk, efter en vecka i öknen. Så var det inte. Det var som att sträcka ut handen för att lyfta glaset, och istället välta det och se vattnet rinna ut.

Likes

Comments

feminism

​Vad innebär det att vara född i fel kropp, egentligen?

Oftast hör jag något i stil med att könet i ens hjärna inte stämmer överens med ens biologiska kön.

Och det är fucking bullshit.

Kvinnor och män har samma hjärnor, lungor, artärer, you name it. Det som skiljer oss åt är inte våra hjärnor. Det är att kvinnor har gestagen och östrogen, medan män har testosteron. Eller att kvinnor har äggstockar och män har testiklar.

När man påstår att kvinnor och män har hjärnor som fungerar på helt olika sätt, vet ni vad man också säger då?

Att alla de där könsrollerna och stereotyperna stämmer. Att kvinnor föds med viljan att laga mat, städa, föda barn, och sminka sig varje dag. Ungefär vad Sigmund Freud påstod, och han är något av det värsta som har hänt kvinnor. Allt det där är inlärt beteende, och om vi låtsas att det inte är det kommer det vi kallar feminism inte resultera i någon som helst förbättring av kvinnors liv.

Likes

Comments

feminism

Först får jag väl be om ursäkt för min långa frånvaro. Eller inte, för om ingen läser min blogg finns det inte heller någon som kan bli upprörd. Nåväl.

Det jag har på hjärtat idag går hand i hand med mina inlägg om smink, mer smink och kroppsbehåring.

Egentligen är det hela ganska enkelt. Patriarkala strukturer gynnas av att kvinnor är underordnade män. Det finns många sätt att se till att de är det på. Till exempel genom att inte befodra dem, att skuldbelägga dem för våldtäkter, att få dem att känna sig otillräckliga på alla sätt och vis. Ett annat sätt är att värdera deras utseende över allt annat. Nu, här, i Sverige, råkar det vara så att kvinnor ska vara slätrakade, sminkade, ungdomliga, smala, tystlåtna och passiva. Då borde vem som helst hoppa till slutsatsen att om kvinnor gör raka motsatsen till det så leder det till någon sorts feministisk revolution. Jo, men problemet är att ~patriarkatet~ också har insett det. Så vad händer?

Smink slutar vara förtryckande. Då är det istället "läppar röda som mina fienders blod" och "eyeliner så vass att den kunde döda". Innerst inne vet alla att ingen är rädd för smink. Men nu hamnar feminismen i underläge. Män bryr sig inte om varför vi sminkar oss, så länge vi gör det. Om vi dessutom har fått för oss att smink är något som gynnar oss så behöver vi inte längre övertygas om att vi måste sminka oss. Två flugor i en smäll, kallas det.

Och det gäller inte bara smink. Vill patriarkatet att kvinnor ska ge upp sin rörlighet och komfort för att likna obskyra statyer med sendrag? Klackskor, men lägg till ett litet "klackar längre än killars kukar" så får de också illusionen av att på något sätt föra kvinnor framåt. Raka vägen fram till ryggproblem och ont i fötterna. Revolutionärt!

Likes

Comments