Hej igen, en vecka senare!

Kom igår hem från att ha varit i Karlskrona sen i onsdags, kändes dock lagom jobbigt med en buss som var två timmar försenad. Hade räknat med att vara hemma ~20, kom hem vid 22.

Har hunnit baka, grilla, åka in till stan, och framförallt fota. Senast jag var i Karlskrona började jag prata med mamma om att jag vill ha en systemkamera för att det är väldigt begränsande att fota med mobilen. Hon sa att hon skulle leta upp sin gamla Nikon D40. Vi upptäckte några fel med den, men de fixades under fredagen, så kameran funkar åtminstone nu. Dessutom har de skaffat kaniner! Kip och Kim. Sötaste jag sett.

Taggar varken NP i engelska imorgon eller NP i tyska på onsdag, och jag har cirka 0 energi, så vi får köra på bilder idag. Enjoy!

/Benjamin

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår gick vi flera tiotusen runtom i Sverige, och flera miljoner runt i världen. På en och samma dag står vi tillsammans för allt som heter rättvisa och solidaritet. Upp till kamp, kamrater.

Det var alltså första maj igår - dagen jag räknat ner till i flera månader. "Det är vår dag idag" sa en vänsterkompis till mig efter att jag blivit lagom irriterad på ignoranta människor, och ja, det är precis så jag kände. Det finns nog inte ett enda annat tillfälle där man känner lika mycket gemenskap som man gör, som socialist, första maj.

Så som ni nog har listat ut - så klart jag demonstrerade!

Träffade Li vid Götgatan en stund innan 12 för att sedan ta oss ner till Medborgarplatsen. Väl på Medis bjöds det på musik från Matriarkatet (som t.o.m teckenspråkstolkades!!) och tal från olika personer. Vi hade inga plakat, men det fanns färdiggjorda en bit från scenen som vem som helst fick ta, så något fick vi gå runt med. Li tog tog ett med Klasskamp! på ena sidan och Socialist? Javisst! på andra, medan jag tog Kattvänstern klöser nazister och tror det var mellan 5-10 personer som kom fram och pratade med mig om skylten eller frågade om de fick ta bild.

Efter vi gått runt och kollat på diverse flaggor och bokbord (lesson learned: ha ALLTID kontanter på första maj, fanns så många pins jag ville köpa!) vid Medborgarplatsen blev det till slut dags för tåget mot Kungsträdgården. Åh, så fantastiskt det var. Jag har alltså gått i ett gemensamt tag för Sossarna, Vänsterpartiet och IF Metall de senaste åren i lilla, lilla Pajala, och nu är jag med i Sveriges största första maj-firande. Tänka sig, vilken känsla.

Medborgarplatsen

"VAR VILL BO? DÄR VILL VI BO! OCKUPERA SLOTTETS 800 RUM"

Gamla stan/Slottet

"INTERNATIONELL SOLIDARITET, ARBETARKLASSENS KAMPENHET"

Kungsträdgården

Efter vi kommit fram till Kungsträdgården ställde jag och Li oss lite åt sidan, men gick sedan närmare scenen. Det  var musik, tal, gemenskap och det avslutades med att Dolores Haze spelade. Efteråt gick vi för att få en ballong var, och gick därefter snabbt till Espresso House. (Deras äppelmust är extremt god, må jag säga?)

Helt enkelt, så var det en jävligt lyckad dag, trots solbrännan.

/Benjamin

Likes

Comments

Det var ett tag sen nu? Kommer försiktigt tillbaka lite snabbt, funderar på att börja blogga via Wordpress och har ett, om kort, inlägg om MUF och första maj. Enjoy!

För några dagar sen såg jag att MUF Eskilstuna hade skapat ett ”1 maj med MUF Eskilstuna”-event på facebook. Första maj? Med moderaternas ungdomsförbund…? Jag läste vidare. I eventet står det att Sverige styrs av en historisk svag regering, att de därför uppmärksammar första maj som är känd som arbetarrörelsens dag och sedan att Nya Moderaterna är Sveriges enda riktiga arbetarparti. Ett tag senare såg jag också att MUF (vilket distrikt vet jag inte) har skickat en insändare till en tidning om att de förra året gått i ett första maj-tåg, där de blev spottade mot, hotades om att polisanmälas och att de röda partierna pekade fingret mot dem och sa att de borde skämmas. Det fortsätter med att de säger att de socialistiska och kommunistiska partierna inte äger den här dagen och att ”Alla partier som förespråkar arbetarna ska väl vara välkomna under första maj-firandet?”, och avslutas med ”Arbetarna gynnar vi allra mest genom att sänka skatterna och göra det lättare för unga att få jobb.

Ursäkta?

Jag förstår precis vad de menar. Varje parti har den politik de själva tycker är bäst för arbetarna och samhället rent allmänt. Men hur fan kan arbetarrörelsens dag inte vara de socialistiska partiernas dag? När gick arbetarrörelsen ut på att sänka skatterna för att privatisera mer och göra mer och mer otillgängligt för den typiska människan inom arbetarklassen? Varför skulle arbetarrörelsen vilja öka klassklyftorna?

Jag tror det främsta MUF inte förstår är att arbetarrörelsen inte endast är ”för arbetare”, den är för arbetarklassen.Näst intill alla kommer någon gång i sina liv vara arbetare, men alla kommer inte räknas till arbetarklassen. MUF och Nya Moderaterna står för det de tycker är bäst för arbetarna – men inte ska de komma och säga att de ska fira första maj när de går emot så mycket av vad arbetarrörelsen kämpat för. Moderaterna gynnar inte arbetarklassen. Moderaterna gynnar de arbetare som skulle klara sig i ett Sverige där majoriteten av allt skulle vara privatiserat, och de skulle klara sig något enormt.  Ni får tycka vad ni vill om hur ni gynnar arbetare, men kom inte och säg att ni borde fira första maj när er politik ser ner på arbetarklassen.

Jag förstår att ni inte vill att vänsterpartierna ska spotta på er eller peka fingret, men nog fan förstår jag varför de säger åt er att skämmas.

/Benjamin

Likes

Comments

Eller, jo, ja, mars månads musik blir väl kanske lite fel - men hursomhelst, 10 låtar från den musik jag lyssnat mest på i mars.

Och ja, alla går att hitta på spotify!

/Benjamin

Likes

Comments

Så, min plan för ett inlägg idag var att posta om musiken jag lyssnat på mest i mars (för ny musik är alltid kul och har börjat med månadsspellistor) men icke! Har gjort både kakor och åt dögod middag, samt extremt uppskattad sushi inne i stan igår så vi kör på det!

Alltså. For the love of god, om du är sugen på sushi och du är i Karlskrona, snälla gå till Sumo Sushi. Bästa någonsin. Du behöver bara säga att du vill ha deras vegsushi vegansk så fixar de det!

Kakor till höger och BBQ- & teriyaki-marinerad Oumph till höger (för grillsäsongen verkar vara igång nu?) och det här är det godaste jag ätit på länge.

Receptet på kakorna cirkulerar bland vegangrupperna på facebook, så jag prövade idag (mamma fixade fler kakor nu, med kanel i!). Snabbrecept för att någorlunda många frågat mig:

  • 2 dl mjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljpulver
  • Nypa salt
  • 1 dl sirap (vilken som helst funkar tror jag?)
  • 75 g flytande margarin


Blanda ihop de torra ingredienserna, och blanda sedan ner sirapen och margarinet. Rulla till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. 12-15 minuter i ugn på 175 grader. Låt svalna ett tag så blir de mer "chewy"!

Våra grannar har, tänka sig, tolv katter. Känns ganska oslagbart.

​/Benjamin

Likes

Comments

Herre. Har varit mer produktiv de senaste dagarna än det senaste året, känns det som. Pluggade i några timmar igår, och har burit en jävla massa ved idag (ack, vad min rygg gör ont dock) och har nu dessutom färgat håret lila! Känns konstigt men jag tycker om det så jag menar? Har ingen desto vidare bra bild på håret ännu, ska se om jag kan fixa en bättre senare idag när jag och mamma åker in till Karlskrona. Blir sushi tills middag och det känns ju ganska bra. (Åkte från Stockholm i måndags, kommer hem någon gång söndag eftermiddag/kväll)

Gick på promenad med mamma i tisdags också, hon sa att det skulle ta en kvart - tills hon kom på att jag brukar stanna för att fota allt. Pratade om att jag ville spara till en systemkamera också, fick vet att hon hade en, så den ska letas upp tills nästa gång jag kommer ner.

​/Benjamin

Likes

Comments

Tog äntligen tiden att skriva färdigt det här oj mvh började skriva nionde mars

Ligger hemma, sjuk, borta från skolan och borde väl egentligen plugga, men samtidigt.. har jag ju i princip koll på allt jag behöver ha koll på. Så efter att ha vänt blicken mot min bokhylla - varför inte berätta om 3 bokfavoriter?

Wintergirls

Det var något år sen jag läste den här boken nu, men varje gång jag går upp till skolbiblioteket till någon får de höra mig ställa frågan "har du läst den här?" medan jag visar upp den för dem.

Cassies bulimi och Lias anorexi gör dem till en del av spelet om att bli smalare, smalare och smalare. Cassie dör den kväll hon försökt ringa Lia 33 gånger utan något svar. Cassies död får Lia att känna en skuld och hon känner sig nästan ännu mer motiverad att bli smalare, och ätstörningen frodas. Medan hon försöker få reda på mer om  Cassie försöker hon stå ut med sin familj och en smärtsam stig som kan leda mot återhämtning.

Jag läste en recensionGoodreads om den här boken som beskriver nästan precis hur jag känner. Lias kamp mot skulden, ätstörningen, familjen och framförallt världen visas med mer än bara ord. Den är skriven och stiliserad på ett sätt som antingen blir jättejobbigt för läsaren eller som endast styrker det författaren försöker få fram - för mig gällde det sistnämnda. Jag vill säga att boken är mer som en lång, ledsam dikt än en roman, helt ärligt, för det ungefär den känslan den ger mig och jag älskar det. Det är något  rått och smärtsamt som gömmer sig bakom och man kan inte lämna romanen med något annan än en bokbakfylla.

"I can't tell anymore when I'm asleep and when I'm awake, or which is worse."

SNABBFAKTA

Författare: Laurie Halse Anderson

Originalspråk: Engelska

Utgivningsår: 2009

Antal ord: 61210

Genre: Young Adult, psykisk ohälsa

Two Boys Kissing

SNABBFAKTA

Författare: David Levithan

Originalspråk: Engelska

Utgivningsår: 2013

Antal sidor: ~196

Genre: Young Adult, hbtq

Känner man mig väl, vet man hur extremt besatt jag är av tv-serien In The Flesh. Den här boken ligger på samma nivå som den serien. Jag tror helt ärligt inte att jag någonsin läst en bok som varit svårare att lägga ner.

Two Boys Kissing handlar inte om en, två eller tre personer, utan om fler och det finns en variation mellan de här karaktärerna. Harry och Craig, före detta par, som nu ska slå rekordet i världens längsta kyss. Avery och Ryan, med rosa respektive blått hår, som träffas på en liten bys gay prom. Neil och Peter som varit tillsammans ett tag och inte verkar göra slut ännu. Cooper som försöker ta reda på vad homo betyder för honom genom dejtingappar. Den handlar om hela vår generations queera killar, med en bakgrundsröst av de queera män som förlorat sina liv i AIDS.

Jag erkänner, jag lånade den här boken från skolbiblioteket bara för namnet, men... Den här boken är fin, hjärtskärande och framförallt viktig. Den får en att hoppas, att känna och att vilja. Det finns så mycket i den här boken som är så lätt att glömma bort. Man får se en stor variation i en bok som visar en enda grupp, och man får en sån förståelse. Karaktärerna är inte lika djupa som man kan önska, men boken i sig har ett extremt djup och man känner sig som en del av den. Det finns en blanding av vi- och de-berättande och det skapar en sån unik känsla.

"There is the sudden. There is the eventual. And in between, there is the living."

Vingt mille lieues sous les mers

...eller som den också är känd, Twenty Thousand Leagues Under the Sea eller En världsomsegling under havet. Efter två nyare böcker kan vi ta min absoluta favoritklassiker. Tyvärr har jag ju då läst den på engelska, men den här boken är nästan ensamt anledningen till varför jag vill lära mig franska (sen också Vernes andra verk).

Så, det pratas om en varelse som sänker skepp. Den amerikanska staten bestämmer sig för att skicka ut ett skepp med Pierre Aronnax, Conseil och Ned Land ombord. När skeppet blir attackerat av den här varelsen, går de överbord men hamnar på toppen av en ubåt där de träffar Kapten Nemo. Resan fortsätter och besättningen får upptäcka världen under havet.

Måste erkänna att det var länge sen jag läste den här, och kommer helt ärligt inte ihåg desto vidare mycket, mer än att jag hade världens bokbakfylla när jag la ner boken. Verne har ett speciellt sätt att skriva sina böcker på så att man verkligen känner sig som en del av vad som händer, och just den här boken lyckades han få något extremt spännande och allt man undrar är vad som händer sen. Verne utvecklar allt och alla boken igenom och det är som om man bara känner allt till slut.

"If there were no lightning, men would have little fear of thunder."

SNABBFAKTA

Författare: Jules Verne

Originalspråk: Franska

Utgivningsår: 1870

Antal ord: 135607

Genre: Scientific romance, äventyr

/Benjamin

Likes

Comments

Påskafton och ett stängt Goodstore så blev inget besök där. Rip Benjamin som verkligen vill ha veganchoklad.

Hur som helst, har haft en jättetrevlig dag! Tog en promenad innan jag åkte in till stan också, och märkte hur mycket kommunistisk propaganda det finns här? Spännande att läsa dock. Nåväl. Även om jag inte bryr mig desto vidare om påsk och andra diverse högtider med religiös bakgrund, så får man väl se det här som något slags firande. Vi blev fyra från språkresan (Oxford 2014, bästa jag gjort) som samlades, bara pratade och gick runt och det kändes bra rent allmänt. Åt sushi på Sushi Yama i Söderhallarna (Veggie Teriyaki - jättegod! Också enda veganska utan att modifiera något, tror jag?), rände runt på English Shop och avslutade med en chokladboll på Espresso House. Sen jag kom hem har jag i princip bara legat i sängen, scrollat genom tumblr och kollat på några avsnitt av Parks & Recreation.

Helt enkelt - idag har varit en bra dag! Hur har den varit för er?

/Benjamin

Likes

Comments

Jag var sjuk för någon onsdag sen, började skriva ett inlägg om boktips, skrev aldrig färdigt, orkade inte med något nytt, förlåt mig

Det är lov igen! Hade egentligen knappt någon tyska, dvs sista lektionen igår, men tänkte fika med två vänner som slutade senare, så fick vara kvar i skolan till 16:20 ändå - men lika bra gick det! Är bara synd att det inte finns desto vidare veganutbud på caféen nära skolan. Ah.

Hursomhelst, så har den här veckan har varit väldigt bra hittills. Kommer väl fortsätta på det spåret då jag ska träffa folk från min språkresa imorgon och äta sushi, så det ska bli kul! På måndag blir det dock flyg till Karlskrona igen och antagligen alldeles för mycket plugg efter det (mvh ingen matte gjord på säkert 1-2 månader, och har spenderat alldeles för mycket tid på YouTube). Har i princip bara sovit idag, men lyckades ta mig iväg för att lämna böcker till biblioteket och köpa mandelmjölk.

Så, nu ska jag fixa chiapudding (woho omega3 och sådär), och här kommer en video av en av mina nya favoriter - enjoy!

​/Benjamin

Likes

Comments

Alltså. De senaste dagarna har väl rent ut sagt varit förjävliga för min hälsa, och spåna bloggidéer har väl inte varit min främsta prioritering. Så jag kände att jag faktiskt kan köra på en sån där "fyll i lite irrelevanta grejer som kanske kan vara roliga"-lista. Vi kör.

HAR DU...

folköl i kylen? Äeh

något husdjur? Tyvärr inte. Allt jag vill i livet just nu är typ att adoptera en katt.

någon favoriträtt? Hmmm. Hmmmmm. Sushi? Sushi.

puder på dig? Äeh

några framtidsplaner? Möjligtvis läsa matte, fysik, kemi och biologi på komvux och plugga till astronom eller biologi lärare. ELLER, plugga lingvistik, tyska eller teater. Helst i Sydafrika dårå, let a boy dream liksom

någon sjukdom? Antagligen. Inte på papper dock. Än.

gymkort? Tyvärr inte. Tvek på att jag faktiskt skulle använda det om jag väl hade det dock..

en homosexuell kompis? Pfft. Absolut inte.

duschat idag? Äeh

någon som kompis som snarkar? Jag.. vet faktiskt inte? Oj

någon vän som spelar i ett band? Yes!! Fick höra lite av deras låt, så längtar faktiskt tills jag får höra något mer pga wow

några A:n? Iiiiiingen aning

någon som förstår dig? Jo

något beroende? Pasta, räknas det?

fikat idag? Nä :(

nagellack? Har faktiskt två nagellack som jag köpte i Oxford 2014, som jag skulle ge till en kompis.. Tappade ju dock bort dem och när jag väl hade flyttat var det ju lite försent..

någon vän som bor i ett annat land? Yes

VEM..

avskyr du? Oj. Transfober? Queerfober? Osv? Typ?

delar du mest minnen med? Är det här man egentligen ska räkna bort ens föräldrar? Möjligtvis. Mitt svar blir ändå föräldrar. Fint.

längtar du mest efter? Just nu Troye Sivan pga spelar ju på Gröna Lund SÅ SNART

stör du dig på? Alltså. Många. Just nu mest en som påstod att det är min åsikt att människan kan vara hälsosam utan kött. Hmmmm.

gosar du med? Ingen. Skicka sån där gosansökan, jag är öppen för förslag, typ

lagar mat? Moi

diskar? Moi. Igen. Pappa levererar ibland.

VILKEN...

tidning läser du? Nörden som jag är - Illustrerad Vetenskap

buss åker du oftast? 179 represent

dag fyller du år? 17 november

årstid föredrar du? Det ändras typ varje gång årstiden ändras. Oj?

stad är du uppväxt i? Stockholms tills jag var 5-6, Kiruna därefter

VAD...

gör du nu? Lyssnar på Kraftklub (!), pluggar latin och beundrar mitt nya plånboksskal (regnbåge!)

gör dig till en bra människa? Att man kan lita på mig, möjligtvis?

gör dig till en dålig människa? Det här komplexet med att jag fortfarande kommer tycka att jag har rätt, även om jag vet att jag har fel. Typ.

vill du arbeta med? Språk. Astronomi. Osv. Hade faktiskt EXTREMT gärna jobbat i hotellreception..

är roligast just nu? Ni vet den där "You may be kind, but German children will always be Kinder"? Den. Den är det bästa jag vet.

har du på dig nu? Vinröda mjukisshorts och någon mörkblå tröja som är typ 3 storlekar för stor

har du för mig smink idag? Au naturale och sådär va

äger du för skor? Typ femtioelva par från Skopunkten, oj. Men har lite andra också. Dock lite för lat för att lista alla.

har du för storlek i skor? JAG VET INTE?! Har inte vetat under de senaste åren. Det stämmer ju aldrig. Har jag en storlek en gång, verkar jag inte ha det nästa gång. Helvete.

läser du för bok? Around the World in 80 Days av Jules Verne och A Clash of Kings av George R.R. Martin.

ska du göra nu? Vänta på att pappa kommer hem med chokladoatly, och sen fixa falafel med currysås. Tror jag.

​/Benjamin

Likes

Comments