Qigong - psykisk ohälsa

Tänkte skriva lite reflektioner kring Qigong och psykisk ohälsa, hur jag kom in på detta med kinesisk medicin, Qigong, yoga och akupunktur.

Allt startade 2013 då jag fick en djup depression pga min ryggskada. Jag har en misslyckad operation i ryggen och jag fick sjukhussjukan i samband med läkningen. Diagnosen blev att det kan inte bli några fler operationer i ryggen pga den ökad chansen att få tillbaka sjukhussjukan, vilket innebar att jag aldrig kommer bli bra hur mycket jag än jobbar med rehabiliteringsträning. Jag har jobbat med rehabiliteringsträning sen operationen 2010. Efter många turer så blev jag sjukpensionär på 50%. 42 år och sjukpensionär 😕

Min hjärna orkade inte hantera alla negativa tankar och funderingar så den kollapsade. Först visste jag inte hur jag skulle hantera detta som höll på att hända inom mig.. En otäck känsla kom över mig där negativa tankar var min vardag. Jag tappade greppet om vardagen, sjukskriven hela tiden, låg hemma och mådde dåligt och såg allt negativ händelse. En destruktiv period i mitt liv.

Jag kände att det fanns bara en utväg, att kontakta sjukvården för hjälp, fick träffa en fantastisk läkare som lyssnade och hjälpte mig med medicinering samt remiss till KBT samtal.

I och med det fick jag höra om en akupunktör i Fagersta som hade bra referenser kring sina behandlingar. Jag tog kontakt med honom och det var förmodligen min räddning. Han är min läkare nu förtiden och rådgivare.
Inledde med hälsoanalys och påbörjade behandlingar mot depression, utmattningssyndrom samt krånglade mage. (Magen kollapsade då min hjärna sa ifrån). Akupunktur, kostråd, motionsråd och Qigong blev/är min vardag.

Jag äter fortfarande medicin för att klara av min vardag men jag har ett stöd i min Qigong, när jag mår dåligt så har jag ett verktyg att luta mig mot och det är en trygghet. Jag utövar Qigong varje dag året om mellan 30-60 min. Jobbar mycket med meditation för att självläka, det ör svårt att släppa tankar och fokusera på nuet. Allt får ha sin tid. Jag tror på detta och kommer fortsätta att jobba med självläkning där jag hoppas någon dag bli fri från mediciner.

Så på den här vägen hittade jag akupunktur, yoga, Tai Chi, Qigong och meditation, genom psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa har tyvärr blivit en folksjukdom, ett ord som är tabu hos många men ett viktigt ämne att diskutera. Jag är öppen med min psykiska ohälsa för jag tycker det är viktigt att personer i min omgivning kan hantera situationen i fall något skulle hända.

Det finns mycket att skriva om kring min psykiska ohälsa, så jag kommer skriva några inlägg kring bakgrunden förutom min ryggskada varför jag har mått/ mår som jag gjort/gör. Det handlar om svår ångest, panikattacker och svår hypokondri.

Vid pennan Peter Trsavec

Gillar

Kommentarer