Qi gong resa till Kina 2018

Nu har jag tagit tjuren vid hornen och bestämt mig för denna spännande rundresa i Kina, där man får prova på fem av landets flertusenåriga traditioner. Jag kommer resa till områden som har stor betydelse inom måleri, poesi och film. I dessa intressanta och vackra miljöer skall jag närma mig gamla kunskaper genom att själva få prova på samt utöva direkt på plats.

Största hindret är hur jag ska tackla min flygrädsla 😊

Bland Suzhous trädgårdar lär man sig om fengshui och i tempelmiljön bland Wudangs dimhöljda berg praktiserar man qigong och tai chi. Något jag längtar till att få uppleva, att få uppleva min passion. När vi kommer till Nanchang besöker vi ört- och akupunktur sjukhuset där kinesisk medicin praktiseras. Resan startar i Shanghai och avrundas hos terakottaarmén i Xian.

Datum:
12 – 28 april 2018

Dag 1
Flyg till Shanghai

Dag 2
Shanghai
Ankomst till Shanghai och transfer till vårt hotell. Resan börjar i det moderna Kina, i metropolen Shanghai med sina 30 millioner invånare. Nästan alla kinesiska städer har bytt skepnad på några få år. Ingenstans är det så tydligt som här i Shanghai. Miljontals av folk från landsbygden har kommit hit för att söka lyckan och de behövs i den takt som Shanghai byggs. Under ett tag på mitten av 90-talet sades det att 20 procent av jordens lyftkranar fanns i Shanghai. Säkert en överdrift, men ändå väldigt talande. Idag är det inte så mycket en arbetsplats man besöker som en fullt utvecklad stad.

Efter välkomstlunch får vi en första teprovning där vi får prova på några av de mest kända kinesiska tesorterna, så som oolongte med mycket arom och mustigt puer-te vilket, liksom vin blir allt bättre ju fler år det har på nacken.

Vi tar tunnelbanan till Folkets torg och ser de storslagna byggnader som finns runt torget. Här finns ett urbant planeringscentrum som är en utställning som visar hur Shanghai vuxit från två skyskrapor på 80-talet till de tusentals vi ser idag.

Vi fortsätter nedför Shanghais klassiska shoppinggata - Nanjing Lu och ser ett härligt folkmyller bland de neonklädda butikerna. Vi ser ett Shanghai som övergår från eftermiddag till kväll. Till slut når vi the Bund. Från den flera kilometer långa promenaden ser vi Pudong på andra sidan floden.

Här reser sig några av världens högsta byggnader. För 15 år sedan inte mer än ett risfält, idag står byggnader som motsvarar halva Singapore här. Vi ser det Shanghai som sägs återupptäcka sitt förflutna och uppfinna sin framtid.

Tillbaka till hotellet.

Dag 3
Shanghai
Vid Folkets park i Shanghai ligger Shanghai Museum som vi besöker på förmiddagen. Det är Kinas sannolikt främsta museum för kinesisk konst och hantverk. Här hittar vi fantastiska klädedräkter från många av de 56 etniska minoriteter som finns i Kina, men också mycket mer finkulturell konst i jade och keramik samt fina kollektioner av tuschmåleri och kalligrafi. Här ges en kort introduktion till kinesisk kalligrafi och landskapsmåleri vilket vi kommer att ha nytta av senare på resan.

Efter lunch i folkets park åker vi tillbaka och strosar i de pittoreska kvarteren i närheten av vårt hotell och passar på att besöka Sun Yatsens gamla bostad som ligger här. Sun Yatsen var en kinesisk revolutionär politiker och en symbol för det moderna Kina eftersom han var en av de starka krafterna bakom att den sista kejsaren av Kina störtades 1911. Ett stenkast därifrån ligger de gamla franska kvarteren vilka vi också besöker. Det tidstypiska kolonialområdet är numera upprustat med mycket konstgallerier och caféer inspränga mellan husen.

Dag 4
Suzhou
På morgonen åker vi snabbtåg till kanal- och trädgårdsstaden Suzhou, vilket tar under timmen. Suzhou kallas ofta för Kinas Venedig eftersom den den ligger i ett floddelta och hela staden består av kanaler som flyter mellan de vita kalkstenshusen. Fram till för 60 år sedan hade Suzhou hundratals av klassiska kinesiska trädgårdar, flertalet anlagda för många hundra år sedan i anslutning till rikemännens boningar. Idag finns 71 av dem bevarade, varav nio står på UNESCOS världsarvslista.

Denna dag besöker vi en av de mest berömda, Den ödmjuke administratörens trädgård. Er färdledare berättar om hur de byggts efter fengshuis principer i en strävan efter balans mellan de fem elementen, vilket möjliggör för qi att flöda harmoniskt i trädgårdslandskapet. Hemmen stod för det konfucianskt strikta med jämna linjer och höga trösklar. Trädgården stod för det taoistiskt fria och här möter vi istället runda fönster, snirklande gångar blandat med bambu och de speciella stenarna med håligheter som plockats i den närliggande Taisjön.

Därefter besöker vi Suzhou museum där den världsberömda arkitekten IM Pei lekt med element och utmanat fengshuis principer och inspirerats av traditionell kinesisk arkitektur. I M Pei har sina rötter just i Suzhou och Suzhou Museum som blev klart 2006 är en av de senaste byggnaderna I M Pei gjort och han har själv sagt att han inte ska göra så många fler (han har fyllt 99 år nyligen så det kan kanske vara förståeligt). Det är som alltid med hans byggnader ett verk som har mycket av de geometriska mönster han är närmast besatt av (inte bara för Pyramiden vid Louvren). Museet innehåller kinesiskt måleri, kalligrafi och mycket annat av det fina hantverk som provinsen står för.

Dag 5
Suzhou
Vi besöker fisknätsmästarens trädgård på morgonen. Trädgården är en av de mest berömda trädgårdarna i Kina på grund av att den enligt fengshui's principer balanserar landskapets fem element på ett harmoniskt vis. Trädgården har även uppskattats i väst och kopierades i sin helhet 1982 på Metropolitan Museum of Art i New York där den fortfarande finns att beskåda.

På eftermiddagen får vi en matlagningskurs där vi får prova på att laga några traditionella kinesiska maträtter. Den kinesiska matkulturen bygger på att äta balanserat - smaker och färger kompletterar varandra och anses därmed stärka hälsa och välmående.

På kvällen har vi egen tid att utforska staden och vandra längs dess pittoreska kanaler och gränder.

Dag 6
Hangzhou
Vi besöker ännu en trädgård som ligger nära vårt hotell, Lejonhuvudets trädgård som är känt för sina många vackra stenar, innan vi tar ännu ett snabbtåg till Hangzhou (90 min) där vi anländer på eftermiddagen.

Vi bor nära den Västra sjön som är känd sedan Tang-och Songdynastin då Hangzhou var centrum för handel och kommers i södra Kina. Den västra sjön har varit inspiration för konstnärer poeter men även för trädgårdarna i både Suzhou och övriga delar av Asien, och anses sedan historisk tid vara en plats där det råder harmoni mellan människa och natur. Vi får egen tid att vandra i området kring sjön samt på en bro som sträcker sig över hela den västra sjön. Kvällen spenderar vi i Hangzhous gamla stad som är fullt av tehus och restauranger med utsökta rätter.

Dag 7
Hangzhou
Vi besöker Hangzhous tedistrikt känt för sitt gröna te, det så kallade drakbrunnsteet (Longjing). Vi gör först ett besök på ett museum i tedistriktets utkant där vi får en genomgång av olika teer och deras historia.

Efter lunch på museet gör vi en vandring på fem km genom det gröna kulliga landskapet omgärdat av bambuträd, till en te-odlare som bjuder in oss på en kopp nyskördat drakbrunnste i sitt hus. Under pratstunden här får vi lära oss om teets olika skördesäsonger och vilka processer teodlarna använder för att teet ska få den bästa smaken.

Dag 8
Wuyuan
Tidig färd med tåg till Wuyuan i Jiangxiprovinsen och deras hundraåriga byar som ligger utspridda som ett pärlband i ett böljande kulligt och grönt landskap. De flera hundra år gamla byarna består av klassiska konfucianska klan samhällen, och många av byborna här har levt över tiotals generationer i samma by. I varje by finns både förfäders altare och en förfäderssal. Området är fullt av hundraåriga kamferträd ofta planterade vid ingången till byarna eftersom de anses vara heliga och beskydda barnen från sjukdom och olycka.

Vi kommer fram lite efter lunch och besöker den största byn Jiangwan där vi får en föreläsning från vår färdledare om fengshui och hur landskapet på olika sätt anses påverka människans hälsa och välmående.

Byarna i Wuyuan ligger ofta belägna utefter en bergsrygg i norr och de flesta husen vetter mot söder eller öster. Bergen och skogen är helig och representerar drakens vener igenom vilka qi flödar och försörjer byn med hälsa och välstånd. Vi går genom Jiangwans vitkalkade hus upp till de bakomliggande ”drak-venerna” och tittar på de fler-hundraåriga träden. Därefter gör vi en kortare vandring till byn Xiaoqi där vårt hotell är beläget, vid en vacker åmynning. Här bor vi lite enklare och äter en rejäl bondmiddag på kvällen.

Dag 9
Lushan
Denna dag gör en tre timmars vandring i norra Wuyuan mellan två byar i samma vackra kulturlandskap. Efter en sen lunch åker vi gemensamt mot Lushan bergen, en bussfärd som tar ca 3 timmar.

Lushan bergen är kända i den kinesiska mytologin och ses som ett andligt centrum för den kinesiska civilisationen. Det var här som poeten Li Bai (Li Po) skrev några av sina mest kända verk och på 600-talet startade Den vita hjort-grottans akademi, det äldsta kända högre lärosätet i Kina. I slutat av 1800-talet byggde amerikanska och europeiska missionärer villor och kyrkor i området som fortfarande står kvar. Det fungerade då som en kurort för många västerlänningar. Efter kommunisternas övertagande använde Mao Zedong och andra partimedlemmar området som rekreationsort. Idag är det framför allt besökt av inhemsk turism och är med sina vackra branta, dimhöljda klippor värt ett besök. Om vädrets makter är med oss beskådar vi solnedgången från en klippavsats.

Dag 10
Lushan
Vi gör en vandring genom bambuskog till ett buddistisk tempel mitt i skogen. I närheten får vi undervisning i kalligrafi av en känd kalligraf i Lushan. Alla får pröva på konsten i ett par timmar och vi får en föreläsning om kalligrafi och denna uråldriga konstform.

På eftermiddagen besöker vi Lushans berömda vattenfall, det största mäter 155 m i fallhöjd. Den som vill gå den långa vandringen ned längs med de många fallen får många sköna vyer under dagen, men för den som vill ta det lugnare går det också fint att titta på vattenfallen från ovan.

Dag 11
Nanchang
Efter frukost åker vi med egen buss ett par timmar till den närmsta staden, Nanchang. Efter lunch i stadens centrum får vi en föreläsning om grunderna i kinesisk medicin på Nanchangs sjukhus för traditionell kinesisk medicin. Därefter får vi gå på studiebesök på sjukhuset och titta på hur doktorerna behandlar patienter med kinesisk massage, tuina och akupunktur. Vi besöker även örtkokeriet och apoteket som ligger i anslutning till sjukhuset. På kvällen finns möjlighet för den som själv vill få tuina-behandling i närheten av vårt hotell.

Sen kväll tar vi nattåget till Wudangbergen, 11 timmars tågresa inåt landet.

Dag 12
Wudangbergen
Wudangbergen är kända som Taoismen vagga, det vill säga den plats där principen om yin och yang tog form. Här tränas en speciell form av Tai Chi men även många andra kampsportsformer härstammar runt dessa bergstrakter. För västerlänningar är bergen nog mest kända från kungfufilmen Crouching Tiger Hidden Dragon och den plats där filmens hjältinna dramatiskt kastar sig ut för ett stup precis framför Wudangtemplet.

Vi anländer med tåget runt lunchtid och blir hämtade av en buss som kör oss upp till en Taoistisk kungfu-akademi, där vi ska tillbringa de kommande två nätterna. Skolan ligger fridfullt mitt i bergen en bit från turiststråken. Efter lunch och incheckning på rummen får vi en föreläsning i Taoism och undervisning i qigong som vi tränar utomhus med utsikt över bergsryggarna i fjärran. Efter middagen samma dag tränar vi ytterligare en timmes qigong innan det är läggdags. Nivån på träningen läggs individuellt beroende på om du har tidigare erfarenhet av qigong, så att både nybörjare och erfarna kan få nya träningsupplevelser.

Dag 13
Wudangbergen
Denna dag får vi efter frukost undervisning i qigong på morgonen för att därefter göra en dagsutflykt till det berömda Wudangtemplet. De röda byggnaderna som utgör Wudangtemplet ligger insprängt i det bergiga landskapet.

För den som vill och orkar finns här fina vandringar i bergen med milsvid utsikt över ett landskap som liknar en kinesisk målning. För andra går det fint att även tillbringa dagen vid en klippavsats och ta det lugnt efter morgonens träningspass. På kvällen blir det middag på skolan och ännu ett qigong pass innan dagens slut.

Dag 14
Xian
Efter frukost och ett sista qigongpass tar vi egen buss nerför bergen och sedan västerut inåt landet. Vi kommer tillbringa merparten av dagen på buss men kommer att göra ett par stopp på vägen, bland annat för att äta en äkta kinesisk bond-lunch i en by på vägen.

Sen eftermiddag anländer vi till Xian, Kinas historiska huvudstad med över 3000 år på nacken. Vi går upp på stadens stadsportar som omger hela innerstaden och promenerar en bit på muren tillsammans varifrån vi kan blicka ut över den inre stadens folkmyller och liv.

Dag 15
Xian
På morgonen åker vi till Qinkejsarens gamla armé i terrakotta. Större delen av dagen går till att se Terrakottaarmén. Det är flera utgrävningsplatser och det finns filmer att titta på om hur armén hittades i mitten av 70-talet och hur utgrävningarna tog form.

Resten av dagen är det fri tid att gå och strosa i Xian. På kvällen strålar vi samman för en gemensam avslutningsmiddag.

Dag 16
Hemresa

Gillar

Kommentarer