Psykisk ohälsa

Ett ord som är tabu i folkmun, men har blivit en ”folksjukdom”. Jag har följt projektet (Aldrig ensam) och det har hjälpt mig till viss del att förstå varför jag lider av psykisk ohälsa. Jag har köpt Charlie Eriksson bok där han berättar kring varför han blev att må dåligt och alla turer kring Psykatrin etc. En bok som verkligen berör och framförallt sätter punkt för vissa saker jag känner igen i mitt mående.

Jag har levt i psykisk dåligt mående sen första smällen av utmattningssyndrom 2013 och jag fortfarande svårt att sätta ord på varför jag lever i psykisk ohälsa. Under dessa år fram till idag har jag upplevt olika scenarion kring mitt mående från att ligga gråtande i sängen, svåra panikattackar, där destruktiva tankar vällde över mig i parti och minut till en glädje uforia där allt var toppen. När jag tog tag i saken och kontakta vårdcentralen och Psykatrin så sattes det in en rad åtgärder som medicinering, KBT samtal och samtalsterapi hos psykiatrin. Problemet är också att man skäms över sitt mående, där tankar kommer ”Varför är jag sjuk?” ”Varför är jag inte som alla andra?”

Jag har försökt att hålla mitt mående i schack och försöker förebygga så jag inte hamnar i samma känsla. Försöker motionera varje dag i någon form. Mår allra bäst när jag går snabba promenader eller kör ett tufft pass på gymmet. Har slutat sen många år med alkohol. Jag har slutat som sportchef efter 24år i föreningslivet, ställde höga krav på mig själv att allt skulle vara perfekt och det skapade en inre stress som svår att hantera.

Vad är depression? Varför hamnar man i depression? Min depression visade sig i nedstämdhet, kände mig ledsen och var håglös i vardagen. Jag började också dra mig undan, ville inte gå ut och träffa folk, blev nästan asocial. Jag hade svårt att sova, tankar gjorde det helt omöjligt att sova, vissa dagar somnade jag framåt morgonen och skulle upp och jobba. Det tog hårt på kroppen. Tror min depression beror på olika faktorer. Först min misslyckade operation, som jag vet att jag kommer få köra rehab resten av livet, min fosterson blev ertappad med droger och allt kring det. Det var en skam som kommer över mig hur jag misslyckats med honom kring uppväxt och etik. Tror också att min depression har göra med stressrelaterad händelser i mitt liv, mycket kring min prestationsångest, att alltid visa en bra sida av mig i allt och det är ohanteratbart.

Det jobbigaste i mitt mående är min ångest, eller som det heter Generaliserat ångestsyndrom. Ångesten kan slå till när som helst och måla upp en massa katastrofala saker/händelser. Det är svårt att släppa tanken och den biter sig fast under en längre period. Problemet är att man låter ångesten vinna. Jag börjar undvika saker som jag gör dagligen och börjar med säkerhetsbeteende. Börjar ta ångestdämpande tablett i fall jag ska iväg på något. Ett kortsiktigt beteende och gör att jag blir mer rädd inför framtiden.

Det jag försöker är att vara öppen med mitt mående, känns lättare att min omgivning vet om hur jag mår och i fall det skulle händamig något så har omgivningen bättre förståelse, samt att de vet vilken institution man ska kontakta. Så det känns bra att jag är så öppen, sen jobbar jag hårt med meditation, Qigong och Taichi. Det har hett mig en bra vägledning och dämpar många av mina anfall. När jag börjar känna att måendet börjar svikta så kör jag en timme Qigong med meditation.

Psykisk ohälsa är svårt att greppa, tror det är viktigt att acceptera det och försöka hantera det med Olka hjälpmedel. Alla har sina varianter att hantera sitt mående. Jag har skrivit lite om mina ”hjälpmedel”.

Kändes riktigt bra att skriva lite om mitt mående. Hoppas det var okej läsning.

Vid pennan Peter Trsavec

Gillar

Kommentarer