Mina tankar kring meditation

Dags att uppdatera lite på bloggen efter julhelgerna. Jag varit ledig under hela julhelgerna och fortsatt jobba med mina dagliga rutiner som Qi gong och meditation, inne i en fas där jag försöker utveckla båda dessa "träningar" genom att googla på nätet. Det finns en djungel av olika varianter vilket är spännande och man blir "sugen" på "leta" vidare.

Meditationen är en väldigt viktig del av mina dagliga rutiner. Den ger ett inre lugn och ger mig chansen att organisera tankar samt beslut. Meditera, tona ner sinnet, begrunda och gå inåt - möt stillheten och klarheten!

Meditation är en metod som gör det möjligt att koncentrera ens tankar i en fokuseringspunkt, och på sikt kan man uppnå ett tillstånd av inre lugn, sinnesfrid och avslappning. Jag tror att genom meditation lär man känna sig själv, signaler som kropp och själ ger, ger ett bättre sätt att förstå och hantera dem.

Genom att regelbundet meditera skapar man en bättre helhetshälsa, får en större självinsikt, en höjd koncentrationsförmåga, lär dig tanke- och känslokontroll samt bäddar för mindre sjukdomar och stress...

När jag mediterar lär jag mig att tysta ner mina allt för ofta återkommande tankar och tona ner övriga sinnesintryck vilket gör mig mer avslappnad något som skapar en större harmoni i min praktiska vardag och framförallt mitt inre psykiska/själsliga liv.

Målsättningen jag har kring meditation är ca 15 - 20 minuter varje dag. Jag brukar meditera i samband före, under och efter mitt Qi gong pass som brukar vara mellan 30-40 minuter.

Ordet Meditation kommer från latinska "meditare" som betyder att föra mot mitten, mot centrum! Genom att medvetet vända min fokusering och uppmärksamhet inåt och andvända mig av olika metoder för koncentration så går jag ner i meditation.
Koncentrationen leder till avslappning, och avslappningen leder i sin tur även till att det blir enklare att koncentrera mig i mitt vardagliga liv. Dessa ord brukar jag tänka på kring min meditation 

​- fokusering
- uppmärksamhet
- koncentration
- avslappning
- insikt!

Meditation ger mig en större balans i tillvaron, känner att genom meditationen klarar jag av att hanterar svåra situationer mycket bättre nu förtiden och blir inte lika uppjagad som tidigare år.

Meditation, yoga och djupare avslappning minskar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet och ökar aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet vilket är väldigt viktigt för att återhämta kroppen och lugna sinnet. Genom meditation lär jag mig att tysta återkommande negativa tankar, känslor och uppnå ett stadium av enhet och stillhet.

Man läser allt mer i diverse tidningar hur meditation ökar kraftigt och hur bra resultat det ger på oss människor som lever i ett stress samhälle. Det är svårt att meditera, men det är en utmaning och en positiv sådan 🙏

Vid pennan Peter

Gillar

Kommentarer