Garngranar - DIY


Garnbollar har nog alla gjort, antingen på föris eller fritids. Man kan göra flera i olika storlekar, sätta ihop dom till snögubbar eller hänga de en och en som kulor i granen. Eller varför inte sätta ihop en hel massa till en krans att sätta på dörren. Fantasin har inga gränser.

Här visar jag hur man kan göra dem till en gran, på ett annorlunda sett. Inte som runda bollar, utan som en avlång variant.


Man behöver:
Garn, i valfri granfärg
Ståltråd
Kartong
Nål
Sax


Börja med att klippa till kartongen till en rektangel, man behöver bara en.


Vira sedan garnet runt. Och runt. Och runt. Till önskad tjocklek. Håll ett finger vid spetsen, så att inte garnet glider av.


Sedan är det dags för det lite pillriga. Klipp av en bit garn, trä på nålen och sy från den bredaste delen upp mot toppen, igenom alla trådar, men inte igenom kartongen. När du kommit upp till toppen vänder du på den och syr nedåt, från spetsen till den bredaste delen, foten. Tänk på att fortfarande hålla ett finger eller två vid toppen så att garnet inte glider av kartongen.
När båda sidorna är sydda dras kartongen försiktigt ut. Sy nu några stygn igenom hela granen, så att båda sidorna sitter ihop.


Ta nu en bit ståltråd och trä igenom granen några centimeter upp från foten. Vik ned och snurra ihop. Det överflödiga snurrade jag ihop till en cirkel som blir som en fot granen kan stå på. (Se nästa bild)

Sen är det dags att ta fram saxen. Klipp upp garnet längs båda kanterna, lite i taget.


Sen är det bara att frisera granen. Klippa den jämn och fin, om så önskas.


Och så dekorationer. Man kan limma fast pärlor, en stjärna i toppen, rosetter eller rulla den i glitter.

Eller göra ännu flera, för vem skulle inte vilja ha en hel granskog?!

Gillar

Kommentarer