iEld är nummer två i triolgin om de utvalda i Engelfors. Den är skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Boken är en vidare berättelse av första boken "Cirkeln", nu börjar flickorna sitt andra år på gymnasiet. Eld går in i kategorin drama och fantasy, vanligtvis är jag inget fan av fantasy men denna boken går alldeles utmärkt. Det är inte överdrivet mycket fantasy, det är väldigt mycket realistiskt inblandat så det fortfarande känns som en vanlig high school-bok med en liten twist. Den är alltså väldigt bra, den har både bra handling och är skriven bra. Så jag kan verkligen rekommendera den här trilogin.

Betyg - 4/5 🍍🍍🍍🍍

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vi fick i uppdrag i engelskan att välja en bok som vi kulturellt, socialt och politiskt kan jämföra med Sverige. Jag fick förslaget "big mouth & ugly girl" skriven av Joyce Carol Oates av min lärare. Den handlar om Matt Donaghy aka "big mouth" och Ursula Riggs aka "ugly girl". Matt blir anklagad för att ha hotat att bomba skolan när han i cafeterian sa det som skämt till sina kompisar. Då kommer Ursula som aldrig pratat med Matt in i bilden och räddar honom ur situationen. Matt förlorar alla sina vänner och blir mer och mer utstött. Därefter börjar Matt och Ursula komma varandra närmre. Det händer mer saker som är intressanta att läsa om. Man dras lätt med i boken och vill alltid veta vad som händer härnäst. Den är även för mig lätt att relatera till boken eftersom de går i skolan precis som jag och är ungefär jämngamla. Därför tycker jag den absolut är värd att läsa.

Betyg: 4/5 ananaser 🍍🍍🍍🍍

Likes

Comments

Vi fick i uppgift att leta reda på något exempel där romarriket används än idag, så jag valde en av filmerna om Asterix & Obelix. Den är skriven av René Gascinny och Albert Uderzo .och regisserad av Ray Goossens. Just denna filmen handlar mycket om den omtalade trolldrycken gallerna dricker för att bli starka, hur gallernas motståndare romarna försöker få tag på den. Det är en animerad action-/äventyrfilm som är ett roligt sätt att lära sig lite närmare om historian. Därför kan jag rekommendera den för alla vare sig ålder.

Betyg - 3/5 ananaser 🍍🍍🍍

Likes

Comments

Under några engelsklektioner har vi lärt oss om Maorierna som bor på Nya Zeeland. Vi läste en text om deras historia samt såg en film, Whale rider av Niki Caro. Man får i filmen en inblick i en Maorifamilj och hur deras kultur ser ut. Man ser hur viktigt det är för dem att traditioner och kulturen följs. Det är en bra film både om syftet med att titta på den är lära sig något om folket eller bara av eget behag.

Betyg: 3/5 ananaser 🍍🍍🍍

Likes

Comments

Jag har nu under en period läst boken The fault in our stars skriven av John Green. Det svenska namnet är Förr eller senare exploderar jag . Denna boken finns även som film med samma namn på svenska och engelska.

Det är en väldigt känslofylld berättelse, med tiden man läser boken får man flertal olika känslor. När man läser boken känner man snabbt empati för huvudpersonen Hazel och hennes familj, då hon lever med cancer sen några år tillbaka. Dock när hon träffas Augustus Waters en bit in i boken ändras berättelsen till en kärlekshistoria, då får man istället en glad känsla medan man läser. Mot slutet av boken när man får ta del av de ledsamma nyheterna att Augustus har fått tillbaka sin cancer känner man istället sorgsenhet, denna känslan håller sig kvar boken ut. Boken är väldigt bra skriven, man tappar inte intresset för att läsa utan blir istället intresserad av att läsa mer.

Betyg - 4/5 ananaser 🍍 🍍 🍍 🍍

Likes

Comments

Vi fick några veckor innan jullovet i uppgift att läsa romanen "Mannen under trappan" skriven av Marie Hermansson. Även denna boken var med i uppgiften om förändring, vi ska i största del skriva om endast denna boken. För uppgiften måste vi tolka boken, vilket är väldigt svårt i vissa stunder. Det författaren skriver känns så verkligt genom så gott som hela boken, dock blir man väldigt förvirrad i slutet då man inte vet vad som har hänt verkligen hänt. Man vet inte om Kwådd ens finns och vem som isåfall gjort alla skumma saker som mannen under trappan sägs ha gjort. Man måste helt enkelt tänka till en extra gång, eller två.

Med tanke på att boken var såpass dryg i början och sen väldigt svår att förstå får den betyget : 2/5 ananaser 🍍 🍍

Likes

Comments

För att få lite extra julkänsla nu dags till jul kan man kolla på några julfilmer så som Grinchen, Ensam hemma, Elf och Saving Santa.

Grinchen - Julen är stulen, regisserad av Ron Howard är en riktigt mysig film i juletid. Detta är en rolig familjefilm, dessutom är alla karaktärer och miljön riktigt mysig, vilket gör att man snabbt får lite mer julkänsla. Betyg - 3/5 ananaser 🍍 🍍 🍍

Ensam hemma, regisserad av Chris Columbus är en komedi om lilla Kevin och hans familj. Familjen glömmer dock av misstag Kevin hemma när de åker till New York. Detta tycker inte Kevin är ett större problem till en början, inte heller tjuvarna som vill bryta sig in. I filmen kommer lilla Kevin på kreativa sätt att driva med tjuvarna.     Betyg : 4/5 ananaser 🍍 🍍 🍍 🍍

Elf, regisserad av Jon Favreau handlar om människan Buddy som är uppfostrad som nisse av nissarna hos tomten på Nordpolen. När han sedan får veta att hans biologiska pappa bor i New York beger han sig dit och olika roligheter händer. Betyg - 2/5 ananaser 🍍 🍍

Saving Santa, regisserad av Leon Joosen och Aaron Seelman är en animerad film som handlar om nissen Butterscotch. Han jobbar i renarnas stall men är väldigt uppfinnelserik och ska försöka få sitt namn stort. Men han lyckas att klanta till det, han lyckas även spola tillbaka tiden för att försöka lösa problemet han ställt till med, sisådär 3 gånger. En riktigt charmig familjefilm perfekt för att få julkänsla. Betyg : 4/5 ananaser 🍍 🍍 🍍 🍍

Likes

Comments

​Vi har även läst tre noveller under samma projekt, hur man ändras. 

Novellen med störst betydelse hette "Vart ska du, var har du varit?" skriven av Joyce Carol Oates. Den handlar om tonårstjejen Connie, till en början är hon självsäker och kaxig. Under novellen sker dock en förändring, hon blir desto mer osäker och rädd. 

Novellen i sig känns ganska obekväm och otäck, man känner ett obehag då Arnold kommer in i novellen pågrund av att han har ett både riktigt konstigt och obehagligt sätt att försöka övertala Connie att följa med honom. Något särskilt spännande var den inte heller, det fanns inget som ville en fortsätta läsa.

Betyg : 2 av 5 ananaser 🍍 🍍

Likes

Comments

Den andra filmen vi kollade på heter 'Harold and Maude', regisserad av Hal Ashby. Protagonisten 18/19-åriga Harold, spelad av Bud Cort, är väldigt dyster person. Hans största intresse är att gå på begravningar till människor han inte ens känner. På en begravning träffar han Maude, spelad av Ruth Gordon, som är närmare 80 år. De har väldigt olika personligheter, Maude är en sprallig livsfylld gammal dam medan Harold är en dyster tonåring. Genom filmen sker dock mycket olika saker som ändrar Harold.

Det är en bra film, man kan inte förutspå vad som kommer hända härnäst. Maude har alltid nya äventyr på gång. Även en lycka sprids i kroppen då man ser hur Maude verkligen släpper loss och lever livet, och att han får med Harold på detta är ju inget annat än underbart.

Betyg - 4 av 5 ananaser 🍍🍍🍍🍍

Likes

Comments

Nu har vi påbörjat ett projekt i svenskan där vi ska se hur huvudpersoner ändras genom storyn. Till detta har vi kollat på två filmer, läst tre noveller och håller nu på att läsa en roman.

Den första filmen vi kollade på var 'Spirited away' regisserad av Hayao Miyzaki. Protagonisten (huvudpersonen) är en liten flicka vid namn Chihiro, andra betydelsefulla karaktärer som är med i filmen är Haku, Yubaba, Chihiro's mamma och pappa, Lin och Kamaji.

Det är enligt mig en väldigt annorlunda och orealistisk film, det gör den dock inte dålig snarare tvärtom, den är riktigt bra. Att den är så ovanlig är det som gör den såpass bra som den är, man blir genast fascinerad och intresserad av den på ett annat sätt. Men tanke på att vi dessutom såg den på japanska gjorde att man var tvungen att konstant vara med och se vad som händer.

Betyg : 3 av 5 ananaser 🍍🍍🍍

Likes

Comments