Julens frosseri och alla måsten

Det är inte under julen som du går upp i vikt. Det är alla dagar där emellan. Hur tänker du kring julens firande med all mat?

Tänker du trycka i dig så mycket som får plats fram till Kalle Anka tar över tv-rutan och du förflyttar dig från matbordet till soffan för att sprida ut dig så gott det går tilsammans med alla andra i familjen som känner sig som övergödda grisar. För att fortsätta med efterätten som består av Ris A la malta och övrig choklad i olika lyxiga små söta askar.

Eller tänker du sundare och äter enligt tallriksmodellen för att sedan gå ut och gå en längre skön promenad och njuta av naturen? Jag tror nog att du väljer det första alternativet.

Varför? Jo, för att vi är så jäkla svenska och vi vill inte bryta traditionen, inte ens om det påverkar vår hälsa och mående negativt. Hur många gånger har vi inte gått igenom vår matlista, juklappslista, kläder och lite annnat smått och gott för att det skall bli en så perfekt jul som möjligt.

Kan vi sedan lägga ut några fina bilder på våra familjer som önskar God Jul som en förklädnad, för att egentligen visa upp oss på social media i önskan om att få bekräftelse i form av likes på hur fina våra familjer är så blir det pricken över i:et. Konsten att vältra oss i vår egna bekräftelse, ytlighet, självgodhet och lyx har vi inte missat att anamma. Det vi ser på social media är ju dock oftast inte hela sanningen. Vi vet inte vad det är som händer bakom stängda dörrar, vad som händer bakom kulisserna i vardagen med allt som skall lösas inom familljen och det är bäst att inte veta det för då skulle vi säkert bli deprimerade.

Jag tänker på alla som inte kan fira jul av olika anledningar, som sitter ofrivilligt ensamma jul efter jul. Barn som har ångest att sina föräldrar skall dricka sig fulla på julafton. De föräldrar som upplever en tragisk jul. Ja, det finns många tråkiga livsöden.

Jag firar med mina barn på dagen för att sedan utan måsten tända en brasa och ta på mig mysdressen framför tv:n. Det är kvalite för mig, att kunna reflektera och njuta av kvällen utan en massa krav och måsten som att tvingas åka runt och träffa så många som möjligt på så kort tid som möjligt för att alla skall bli nöjda. Nu går ju inte det pga Corona men detta är ju absolut ett undantag.

Jag har lyxen att befinna mig i en kravlös jul och kunna styra den som jag vill utan att ta hänsyn till olika viljor och det är lyx för mig.

Hoppas att ni alla får en fröjdefull och harmonisk jul.

Var rädd om dig!

Pussar PTCina

  • Privat

Gillar

Kommentarer