ÅRSTIDSBUNDEN DEPRESSION - SAD

Depression. Så omtalat men ändå så oklart. Jag själv lider av återkommande depressioner som ofta kommer till våren eller hösten. SAD, Seasonal Affective Disorder, är nog mer vanligt än vi tror.

Jag skriver bara utifrån mina egna upplevelser och vill påminna er om att jag inte har någon utbildning för varken psykologisk behandling, medicinsk behandling eller andra former av hjälp man kan få. Men jag kan och vill berätta min erfarenhet om det kan hjälpa någon annan.

Jag fick min första depression när jag var 16. Hade den troligtvis väldigt lång tid innan men träffade inte en psykiatri-läkare förrän då. Mina depressioner är recidiverande, då återkommer alltså. Jag har inte fått konstaterat att jag lider av just årstidsbunden depression, men de kommer ofta när skiftningar växlar. När det går från mörkt till ljust och tvärtom. Det jag känner av mest är när våren börjar komma. Jag antar att många lyfter på ögonbrynen nu, för hösten borde ju vara värre, eller hur?

Våren är varit värre för mig, men det betyder inte att det är så för alla. Jag blir likgiltig, får mer ångest angående annat och sover mer. Jag vill sova bort dagarna och tar både nattmedicin och lugnande, rekommenderas ej, för att sova så mycket som möjligt.

Jag har även svårt för att komma igång med uppgifter som annars brukar vara mycket enklare att genomföra. Disken kan ligga i många dagar innan den hamnar i diskmaskinen. Soporna orkar jag inte slänga. Fritidsaktiviteter minskar.

Jag har bara nämnt ett antal symptom som jag tror är väldigt vanliga. Bara att skriva det här inlägget har tagit emot. Jag har inte orkat sätta mig och skriva. Producera.

Jag hoppas att ni får en fin dag, med eller utan en depression som nalkas eller redan är igång.

Ta hand om er!

Gillar

Kommentarer

Shining
Shining,

Håller med dig om våren .Den är värre för mig med. Kanske beror på att det blir ännu tydligare med meningslösheten i en själv när allting blir ljust och livet börjar om igen för mkt annat.

Hoppas att du får en bra vård för dina depressioner

nouw.com/shining
joakimramqvisthallin
joakimramqvisthallin,

Symptomen som visar sig och som ofta tyder på att du är drabbad av årstidsbunden depression är ofta ökat sug efter snabba kolhydrater, socker helt enkelt plus att du känner dig valdigt trött och får ångest emellanåt. Ofta drabbas pat av depressivabesvär i samband m våra årstidsförändringar. Detta är en relativt ny kategoriserad diagnosterm, var nämligen inte så vanlig tid ell man kände kanske inte till den på samma sätt som idag.

Här tror inte jag ngn särskild tabl ell medicin är den enda universella lösningen utan krävs nog ngn mer slags terapi m bl.a KBT och MI inslag.

Kan bara önska dig lycka till och ta hand om dig, 🙏...


nouw.com/joakimramqvisthallin
lovisalinnea
lovisalinnea,

Hej! Skrev själv nyss ett litet inlägg om just årstidsbunden depression!

Tyckte de va väldigt bra skrivet!

Har själv temat med den psykiska ohälsan och min resa igenom det, hade vart kul om du ville kika in faktiskt❤️☺️

nouw.com/lovisalinnea