PROJEKT: ANHÖRIGAS VIKTIGA ROLL – PSYKISK OHÄLSA

Att vara anhörig till en som drabbats av psykisk ohälsa är inte en dans på rosor. Det är inget man önskar sin värsta fiende, inte heller något man kan gå ifrån när man stänger dörren till sitt hem. Känslorna av att inte räcka till, av att inte kunna rädda de man håller kära – det är en känsla som jag bara har fått förklarat för mig, men aldrig riktigt förstått. Därför tänkte jag ta upp ämnet i tre delar, tre olika tillfällen då jag både varit arg och oerhört glad att jag haft nära som kämpat för mig.

Jag väljer att ta upp det här ämnet eftersom det ofta glöms bort, mitt i kaoset där det egentligen behöver ges extremt mycket fokus. För att skriva om det här har jag behövt rannsaka mig själv, letat i varje vrå av mitt inre. Allt jag beskriver är baserat på det jag upplevt, och inte vad mina anhöriga eller någon av mina medpatienter upplevt. Inte heller någon forskning stöder detta.

Det jag vill är att vi ska uppskatta alla omkring oss, även fast det kan kännas väldigt pressande att ha anhöriga som frågar och ställer krav på både dig och vården. De gör det av en anledning, och jag antar att jag inte behöver berätta varför!

Under de kommande tre dagarna kommer jag att publicera tre delar där jag tar upp mina anhörigas roller under tiden då jag varit drabbad av ätstörningar, självskadebeteenden och OCD – tvångssyndrom. Både när jag inte insett att jag varit sjuk, och när jag gått i behandling - fullt medveten om mina problem.

Jag hoppas att det här projektet kan lyfta upp de personer som får oss att fortsätta stå. De som får oss att fortsätta orka, och de som orkar för oss när vi inte riktigt hänger med i svängarna.

Tack!

Gillar

Kommentarer

Ylva_Dandy_Lion
Ylva_Dandy_Lion,
Jag har deltagir som ”proffspatient” i anhöriggrupper om bipolaritet, mkt uppskattat
nouw.com/ylva_dandy_lion
psykiskohalsablogg
psykiskohalsablogg,
Vad intressant! Grymt initiativ! Hoppas du får en fin kväll!
nouw.com/psykiskohalsablogg
Ylva_Dandy_Lion
Ylva_Dandy_Lion,
Tack å detsamma till dej
nouw.com/ylva_dandy_lion