Depression/Ångestdiagnos, Att leva med en problematik och att bryta mönster.

Många lever med denna sortens problematik, vissa är öppna med det, andra inte. Man hanterar det på olika vis. Det som fungerar för vissa fungerar kanske inte för andra.

För mig hjälper det att skriva, ett ångestanfall som annars är en typ av smärta som inte "går att ta på", men genom att skriva ner allt så ger det ett utomstående perspektiv vilket gör det hela mer greppbart.

Som rökare, så har en cigarett varit mitt "go-to response" när en ångest/panik attack krupit sig över mig.
Något jag nyligen insett, är att det beteendet bara blivit en trigger, ett beroendekrav vid en attack.

Självklart vill jag inte ha det så, speciellt eftersom jag håller på att sluta röka, så för att bryta detta mönster/beteende så har jag börjat med att istället för att ta en cigarett, så dricker jag lugnt och sansat ett glas vatten och försöker känna "känslan" av hur vattnet först landar i munnen och sen följa vattnets väg från munnen och hela vägen ner till magen.

Det kanske låter konstigt. Men under en attack så handlar egentligen allt bara om att bryta tankevurpan man just då sitter fast i, sen hur man bryter sin tankegång just i det läget är inte lika relevant, så länge det inte är genom något skadebeteende. För mig funkar det hitintills väldigt bra med vattnet, du kan ju pröva själv, försök följa vattnet från det att vattnet landar i munnen och hela vägen ner till magen, kanske inte så lätt, men å andra sidan så är hela poängen att bryta tanken. 

Detta blev ett lite rörigt inlägg, och jag skulle gärna skriva lite mer, men nu kallar jobbet. Kanske blir en redigering av detta inlägg i eftermiddag. Ett sista ord innan jag drar. 
Glöm aldrig att du är stark, stark som kämpar dig igenom även de jobbigaste dagarna.

Må väl min vän

#mentalhealth #mentalhealthawerness #anxiety #deprimerad #depression #måbra #hjälp

Gillar

Kommentarer