Jag hoppade över fakta delen i förra inlägget, så vi tar det nu!

Så, psoriasis.

Det är en sjukdom som ger röda fläckar på huden, som kan fjälla och irritera huden, det vill säga en inflammation i de övre hudlagren. Det går i perioder, ibland har man mycket, ibland mindre. Risken för att få det ökar ifall någon i ens biologiska familj har det. Men oftast så krävs det att något utlöser det, så som infektioner, läkemedel eller psykisk stress.

Det finns olika sorters psoriasis. Plack, guttat, invers och nagelpsoriasis. Man kan även få psoriasisartrit, vilken betyder att det sätter sig på lederna.

All information finns att hitta, lånade min från 1177.se , med lite omskrivning.

Finns en del behandlar man kan få, nummer ett som alltid, är krämer & gel, det första man får, vill det inte släppa eller ge med sig så går det över till ljusbehandling med krämer samtidigt.

Det finns även läkemedel i tabletter, kapslar eller sprutor, biologiska läkemedel, Buckybehandling (som kallas för mjukröntgen) och rehabilitering utomlands.

Likes

Comments

Det finns många som är inte riktigt förstår hur det är, så jag tänkte att vi skulle börja där idag.

​​Det är en känsla som inte riktigt går att beskriva hur det känns, det är lite känslan att man inte passar in i den övriga folkmassan, lite som att allt känns obekvämt, kläderna sitter inte som de ska, de sitter för hårt eller för löst. Det konstanta fjällandet bara man rör ärmarna, snö omkring en hela tiden.

Smärtan som kommer när minusgraderna smyger på, efter man har duschat. Den ännu värre smärtgraden som kommer när man smörjer in sig med mjukgörande för att lindra smärtan och det känns som tio tusen nålar rakt in i huden. Det är nog en känsla som ingen kommer att förstå eller kunna leva sig in i, skulle inte ens önska min värsta fiende den smärta. Finns säkert saker som är mycket värre än just detta, men det är inte en smärta jag har känt, hade gärna haft en att jämföra med.

Människor blickar är också att tyda, vissa tittar på en av vidrighet och andra med ett storts medlidande. Men som många andra säkert kan hålla med om så är det inte medlidande vi vill ha heller. Vi vill att ni andra ska förstå hur det känns, hur det är att leva med detta, att inte kunna få se sin kropp utan dessa utslagen där. Har inte sett min kropp utan detta på ungefär 10 år. Det är en lång tid, försvinner rodnaden och den torra huden så har man ändå sina ärr kvar utav det.

Likes

Comments