Sta je najvaznije za svaku kucu ili stan u zimskom periodu – grejanje naravno.

Da li je u pitanju centralno grejanje, grejanje na elektricnu energiju ili neku vrstu cvrstih goriva pitanje koje se najcesce postavlja i ono sto je zapravo najvaznije jeste koliko novca se mesecno trosi na grejanje?

Svima je vec dobro poznato da domacinstva u kojima je centralno grejanje obavezu da placaju ovu vrstu usluge imaju tokom cele godine.

Sta je sa domacinstvima u kojima je grejanje na elektricnu energiju? Mesecni troskovi zavise iskljucivo od potrosnje odnosno kvadrature prostora koji se greje i uredjaja koji se u tu svrhu koriste. Za najekonomicniju varijantu u ovom slucaju najbolje je imati termo-akumulacione peci jer se one mogu puniti u toku noci po jeftinijoj tarifi a tokom celog dana ce akumulirati toplotu.

Sto se tice grejanja na cvrsta goriva bilo da je u pitanju grejanje na drva, pelet ili brikete neophodno je imati pec i kompletan sistem grejanja. Nabavka sirovine kao i njen kvalitet moze biti od presudnog znacaja za efikasnost zagrevanja prostorija. Za grejanje na pelet neophodna je specijalna pec koja se razlikuje od peci koja se koristi za drva, ugalj ili brikete.

Na potrosnju bilo koje sirovine za grejanje utice kvalitet samog sistema i peci a odmah zatim i izolacija i stolarija objekta koji se greje. Ukoliko se toplota rasipa zbog losih prozora ili vrata koji ne dihtuju dobro ili zidovi nemaju adekvatnu izolaciju naravno da ce se trositi mnogo vise ogreva kako biste postigli zeljenu temperaturu.

Likes

Comments

Write a comment...
IP: 82.99.3.229