Aktiv Vs Passiv

Här kommer ett inlägg om aktiva inkomster och passiva inkomster, vilket man ska satsa på och hur man ska gå tillväga! 

En aktiv inkomst är tid som du lägger ner för att tjäna slantarna. Jobb och arbete. Oftast ska man åka till jobbet och jobba i 8 timmar innan man får åka hem igen. Denna inkomst är förmodligen den största inkomsten per månad och det är därför jag personligen tycker att man ska ha ett bra, välbetalt jobb. Nackdelen är att dygnet har bara 24 timmar och du kan inte jobba mer än så per dygn. Kroppen och knoppen behöver vila för att kunna utföra det primära jobbet bra.

En passiv inkomst är pengar som jobbar för dig. Du tjänar pengar när du sover. Passiva inkomster är ju att föredra men dom är lite svårare att skapa. En passiv inkomst kommer ifrån en avkastning av antingen pengar eller arbete. Författare och musiker har bra med passiva inkomster då de har skrivit musik eller böcker, när någon sedan köper en bok får författaren en del utav det priset boken sålts för.

5 tips på passiva inkomster

1. Blogga! Hur roligt är det inte att blogga om sin passion? Dessutom tror jag redan att många redan bloggar och genom att öka antalet besökare och arbeta mer mig länkar så kan man faktiskt dra in en hel del på en blogg. Blogga är visserligen inte helt passiv då du behöver uppdatera design och inlägg regelbundet. Men du behöver inte spendera 8 timmar om dagen på din blogg. Du kan blogga precis vart du vill och du är din egen chef!

2. Skriv en bok eller egen musik. Det kan vara lite svårt att lyckas men om du lyckas kommer det generera extremt bra som passiv inkomst. Du lägger ner tid på att skapa en produkt som inte går ur tiden och kan generera bra mycket mer än ditt heltidsjobb.

3. Investera dina slantar i aktier och fonder. En bra portfölj ger vinst och utdelning. Nu kan jag med handen på hjärtat säga att jag inte har stenkoll på hur saker fungerar inom finansvärlden. Men du kan "vinna" rätt mycket pengar i det långa loppet.

4. Låna ut pengar till privatpersoner eller företag med ränta. Detta kan vara en liten risk men idag finns det en hel del sidor som agerar förmedlare. Du lånar ut pengar och får bra ränta utan banker som mellanhand. Men var lite försiktig med detta då det kan bli så att du förlorar pengar då låntagaren inte kan betala tillbaka.

5. Skaffa ett sparkonto med ränta! Många storbanker har ingen ränta på sina sparkonton, men det finns många banker som har med och utan statlig insättningsgaranti. Har du ett litet kapital kommer dessa pengar att växa med åren och generera mer och mer pengar utan att du behöver lyfta ett finger. Dock så kan det ju vara roligt att fylla på med mer pengar på sparkontot och se hur du får ännu mera ränta! Har man intresset så kan man spara i aktier då räntan är betydligt högre, men det kräver lite mer kunskap och arbete.

5 tips på aktiva inkomster

1. Skaffa ett 8-17 jobb. Kontorsjobb är ofta skonsamma mot kroppen och är egentligen ganska så trivsamt! Jobba med något som du tycker är kul och som du kan utvecklas i. När du kommit en bra bit på väg och fått lite erfarenhet så kan du börja löneförhandla eller helt enkelt byta jobb för att komma upp i lön. Rekomenderar att dessa slantar är till att betala räkningar med och även spara ca 10% till sparkontot.

2. Extrajobb. Jobba på kvällar och helger. Även om det inte genererar så många timmar per vecka så tjänar man ofta OB (OBekväm arbetstid) och kan ge en massa extra i månaden. Se bara till att extrajobbet inte krockar med ditt Primära jobb. Tips är också att ge kontonumret till ditt sparkonto till arbetsgivaren så att de kan sätta in lönen direkt på ditt sparkonto.

3. Starta ett eget företag. Är du egen kan du utföra arbete lite när du vill åt en kund. Men här krävs det också en hel del arbete. Du behöver komma på en bra produkt/tjänst att sälja, du måste deklarera på ett annat sätt än vanligt och en hel del regler att hålla koll på. Men det är också en inkomstkälla som du kan tjäna riktigt bra på.

4. Köp billigt och sälj dyrt. Detta kan antingen kräva lite tid eller lite mera tid beroende på i vilken skala man vill tjäna på. Loppis, tradera, blocket är ställen där du kan fynda riktigt bra saker. Antingen kan du sälja vidare dem direkt, eller så kan du "pimpa" eller laga produkten och sälja till ett högre pris än du köpte den för.

5. Använd dig av appar och internet för att fylla i frågeformulär. Kräver en hel del tid till ganska låg avkastning. Allt för ofta får du inte pengar direkt in på kontot utan du får olika "presentkort" som du kan använda. Presentkorten kan generera att du får en lägre månadskostnad och kan därför spara mera utav din lön.

Har ni några bra tips på aktiva och passiva inkomster som jag inte tagit med? Kommentera och tipsa andra! :)

Gillar