Header

TANKAR

Alla har vi sett den typiska tjejstereotypen. En ung tjej som klär sig hippt, gillar rosa och som behöver minst en evighet till att göra sig iordning för en dejt. Hon spenderar stora summor pengar på kläder, skor och diverse skönhetskurer. Detta är också något som hon, enligt stereotypen, tycker om att göra - särskilt om hon har en snygg pojkvän till bärhjälp. Utöver pojkvänner tycker stereotyptjejen om att shoppa med alla - allt ifrån kompisar till familj till trasslingar. Hennes stora och noggrant organiserade walk-in closet är varje kvinnas mål. Konsumtionen är på topp och alla inblandade är glada, eller?

Samtidigt som den här tjejen skulle påstå att shopping gör henne lycklig, skulle jag vilja påstå det motsatta. Jag må vara ung, men jag ser ett skrämmande samhälle runt mig. Vi konsumerar som aldrig förr. Vi uppfinner onödiga saker för att "förenkla" våra liv och vi konsumerar dem som om det inte finns någon morgondag. Det finns människor som innerligt anser att shopping gör dem lyckliga. Jag må inte kunna föra deras talan och jag må inte hålla med – men jag ser vad som händer. Dagens västerlänningar känner ett tomrum någonstans. Det kan vara i hjärtat, hjärnan eller i något hörn av huset men oavsett var så finns det där. Det här tomrummet är otroligt svårt att fylla och det är det här tomrummet som gör att vi suktar efter mer. Vi vill ha en nyare bil, en större pool och framförallt ett större hus så att vi kan få plats med allt annat vi någon gång känt att vi bara måste ha. Vi ser status i föremål istället för karaktär, filosofi eller lycka.


Status fyller inte heller tomrummet. Vi fortsätter att sträva efter mer och mer och mer tills dess att det är dags att flytta och vi tänker ”fan vad mycket skit jag har”. De där festskorna du bara burit två gånger, det där spelet som inte var så kul eller den där häftiga prylen som du såg på någon av Nyheter24:s ”Kommer du igenom den här listan utan att spendera 500 kronor”-listor. Hur mycket känslomässigt värde har du fått ur dem? Hur lycklig blir du av din fidget spinner som du köpte för två veckor sedan som nu bara ligger i din skrivbordslåda och samlar damm? Hur lycklig blir du av den där blusen som inte alls passade lika bra när du kom hem men som ändå hänger kvar i garderoben?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

KREATIVITET

Det är ingen nyhet att jag varit frånvarande från bloggen den senaste tiden. Det är inte heller alldeles oprovocerat. Jag har nämligen tagit studenten och gjort allt som tillhör. Jag har spökat ut mig i Karnevalen, jag har gått på bal, vunnit studentkampen tillsammans med min klass, varit utomlands och sist, men inte minst, tagit studenten.

De tre senaste veckorna har varit speciellt fullspäckade - så pass fullspäckade att jag inte ens kunnat hålla mig till min träningsrutin. Men nu är det över och jag kan andas igen. Utöver allt pill med studenten har jag hunnit med en massa annat. Jag har pluggat röven av mig, jag har tagit emot några diplom och jag har hunnit måla några mandalor (för det är väl så pluralformen av mandala är på svenska?)! Dessa mandalor är det ni ser här under och jag är precis lika förvånad som du över att jag hunnit med att måla så pass många!

Likes

Comments

TANKAR

Jag har länge haft tendenser att drömma mardrömmar. Ibland är de bara konstiga, ibland är de obehagliga och ibland är de rakt ut skrämmande. Nattens mardröm var en sådan som var riktigt skrämmande. Jag tänker inte gå in i detalj på vad som hände då det kan uppfattas som väldigt störande, men det hela gick ut på att min nuvarande pojkvän våldtog mig och sedan betedde sig som om ingenting hade hänt.

Den här drömmen väckte en hel del gamla (och riktiga) minnen som jag jobbat väldigt hårt för att förtränga. Hela min dag har gått ut på att jag kämpat mot alla de mörka tankar som jag så hårt jobbar för att få undan. Det hela har varit väldigt intensivt under hela dagen och det har lett till att jag har haft svårt att fokusera på det jag ska göra. Jag hade tänkt plugga - det var bara att glömma; gymmet gick sådär; jag kunde inte ens kolla på Youtube utan att snurra iväg någon annanstans och tillslut upptäcka att jag inte längre tittar på videon.

Jag vet inte vart jag vill komma med det här inlägget. Jag behövde bara skriva av mig lite men nu är det slut.Likes

Comments

TANKAR

Jag har länge gått och funderat på hur jag ska skriva det här. Jag har nämligen så himla mycket som jag vill få sagt. Om jag skulle delge alla mina starka åsikter och känslor kring patriarkatet skulle det här inlägget nog aldrig ta slut. Jag vill ju visa och förklara min ståndpunkt så tydligt som möjligt och det gör man inte genom att skriva ett oändligt inlägg som ingen kommer intressera sig i. Mitt mål med det här är ju trots allt att feminism ska vara ett intressant samtalsämne bland så mycket annat här på bloggen.

Min plan är att bryta ned feminismen och patriarkatet i små minidelar som jag med jämna mellanrum lägger upp här på bloggen. Jag kommer att dramatisera vardagshändelser, förklara begrepp och därmed på ett så tydligt sätt som möjligt ta ställning i så många frågor jag bara kan så att Du som läsare vet precis var du har mig.

Jag kan börja hela den här delen av bloggen genom att säga att feminism är bra. Det är inte min åsikt. Det är faktum. Om du ifrågasätter detta vill jag gärna att du kommenterar det så att jag i kommande inlägg kan svara på dina funderingar. Feminism är nämligen så rationellt det bara kan bli i frågan. Det finns ingen annan ideologi som kommer med någon strategi för att lösa problemet.

Det är en av många anledningar till varför feminism är bra.

buzzfeedladylike women feminism female strong GIF
Likes

Comments

MUSIK

Jag har en grej för musik. Musik för mig är något som kan sätta mig i rätt tanketillstånd för en situation såsom inför gymmet och det kan hjälpa mig ur en svacka i mitt vanligtvis glada humör. Musik kan faktiskt hjälpa i väldigt många situationer.

Det här med att plugga är en sådan situation som jag personligen inte finner så kul men ändå finner nödvändig. Plugget är en slags pers som jag gärna tvingar mig igenom för att jag ska prestera så som jag önskar. Gymmet är lite likt där jag gärna pinar mig själv för att se ut och må som jag önskar. På gymmet gör jag som många andra och använder musik för att hålla fokus och tempo. När jag pluggar använder jag mig av samma strategi som kanske inte är lika vedertagen som på gymmet. Jag lyssnar alltså på musik.

Problemet som jag tror att många upplever med musik i samband med studier är att de väljer fel sorts musik. På samma sätt som att du troligtvis inte skulle lyssna på Vivaldis Le quattro stagioni på gymmet så kan du inte lyssna på Calvin Harris när du pluggar. Jag säger inte att det här gäller alla eftersom att alla inte fungerar likadant, men det här kan vara anledningen till varför det inte funkar för dig om du tidigare har lyssnat på Taio Cruz medan du försökte lära dig det periodiska systemet och i efterhand konstaterat att det där med musik medan man pluggar inte var din grej.

Jag brukar personligen lyssna på filmmusik eftersom att det ofta brukar luta åt det klassiska hållet medan det fortfarande har en modern touch och spännande story. För att nischa mig ännu mer kan jag säga att jag 98% av de gånger jag pluggar och lyssnar på musik brukar lyssna på soundtracket (finns det en svensk ekvivalent till detta?) från Game of Thrones. Jag har valt just GoT för att det dels finns många säsonger och det dels finns mycket musik i varje säsong, vilket innebär att jag inte kommer behöva höra samma låtar vid samma tillfälle.

Alltså, nästa gång du pluggar - skippa det du brukar lyssna på och lyssna på ett soundtrack istället! Din hjärna och dina studieresultat kan komma att tacka dig!

Likes

Comments

KREATIVITET

Till min födelsedag i år önskade jag mig en målarbok. Det fick jag också och sedan jag fick den har jag målat en hel del i den. Bokens titel och tema är "Min mandala", så majoriteten av motiven är väldigt repetitiva och detaljrika. Det jag gillar mest med målarboken är variationen av mandalas som finns. Det finns mallar som du kan forma dina egna mandalas kring och det finns färdigmålade mandalas i teman som går från pokémon till radiostationer till mer traditionellt. Många av de kreativa delar som jag i framtiden kommer att lägga upp kommer att vara grejer som jag har gjort i just denna målarbok och jag hoppas att det kan bli ett fint inslag i det hela!


Som du kan se så är detta inte perfekt. Jag har målat lite ojämnt i blyertspartierna och jag har sluntit med pennan på vissa ställen. Det som stör mig mest är den ojämna färgen i det mittersta partiet vilket kommer ifrån att jag provade en annan sorts penna. Nu vet jag iaf att de pennorna är skit och att de inte är lämpliga för sånt här arbete!

Likes

Comments

Om mig
En blogg är inget nytt för mig. Det är något jag har haft av och till sedan jag var 13 år gammal. Ett problem som har kvarstått i alla mina år är hur man på ett snitsigt sätt skriver sitt första inlägg. Jag menar hur gör jag det här utan att låta som en egocentrisk person med hybris på topp?

Ja, en fördel kan ju vara att introducera mig själv iallafall. Jag heter Eveline Printz och jag är i skrivande stund 19 år gammal. Jag är i ett kortare distansförhållande (distansen som är kort, inte förhållandet ;) ). Var jag bor är oviktigt för dig som läser det här så det väljer jag att utelämna för stunden.

Som nämnt i min lilla presentation så är jag en kreativ person men jag är inte så bra på det hela med att göra kreativa saker. Det kommer vara en av många delar till den här bloggen och just mina kreativa försök kommer jag att dela med mig utav oavsett om de resulterar i en superflopp eller succé.

Mer information kring mig kommer troligtvis att dyka upp i kommande inlägg, men för tillfället tror jag att du har grunderna så nu är det bara att du stalkar på. ;)

Tjohej!

Printz blogg

Likes

Comments