Nu är det bara två dagar kvar på praktiken!
Snart ska bageriet säsongsstänga så har fått städa lite vagnar etc under veckan, allt ska vara rent när de väl stänger nästa vecka. Idag fick jag göra romb formade munkar doppade i socker och något som heter gateau basque vilket är en paj på något som liknar mördeg med lite bittermandel och vaniljkräm med lite rom i. Den har man sedan ett lock på och drar ett mönster på med en gaffel. Det är något som görs mest i detta området i Frankrike (Baskien). Efter praktiken åkte vi till biarritz eftersom vi hade bokat bord på restauranggymnasiet där. Den låg lite utanför och var väldigt gammal. De kombinerar hotell och restaurangutbildning, som vi hade i Sverige förut. Servitriserna var väldigt finklädda och var väldigt skickliga för att gå andra året. Först bjöd dem på aperitifs med/utan alkohol och blandade på plats, allt efter vad deras bord hade beställt. Först fick vi en aptitretare(eller amuse Bouche som det heter här) som bestod av någon tomatsås och stekta tomater, sedan hemlagad tortellini med sås, sedan en lokadfiskad dorade(som servitören fileade framför oss innan han serverade den, imponerande)med ratatouille och till sist en chokladmousse med passion och en kakbotten. Det var riktigt gott och riktigt bra service men de verkar vara väldigt strikt upplärda då deras lärare gick runt och spanade på dem som en hök hela tiden. Men det var en rolig upplevelse!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Du är det exakt en vecka kvar tills jag åker hem! Jag längtar men samtidigt inte, trivs riktigt bra här på bageriet och kommer att sakna naturen och MATEN framför allt haha. De senaste dagarna har jag väl inte gjort annat än det vanliga på praktiken, har nog fått varit med och gjort allt de säljer, vilket man kan tro inte är särskilt mycket men jag tycker det är en hel del för att vara bara två, ibland en person i bageriet. Rafael är ju bara femton men han går på en speciell yrkesskola så han har praktik några veckor och skola några veckor. Dock jobbar han alltid helger och går upp ca ett/två på natten med sin pappa. Jag är imponerad över att någon i den åldern faktiskt har sånt intresse och sådan ork till det! Men han säger att han tycker om att jobba i bageriet och att det är det han vill göra efter skolan. Jag tycker det är bra att ungdomar som vet vad de vill göra eller som vet att skola inte är deras grej får möjlighet att göra annat än att sitta vid skolbänken här.
Annars har det inte hänt så mycket, åkte till biarritz i fredags och solade lite efter praktiken och fotade smått, kommer att ha fullt med fina bilder när jag kommer hem!

Likes

Comments

Nu har lite mer än halva praktiktiden gått men jag har nästan ingen hemlängtan alls! Igår var jag ledig som vanligt och vi åkte till Biarritz och gick på ett litet chokladmuseum, tyvärr fick man ej ta bilder. Väggarna därinne var iallafall fulla med gamla pralinformar i alla figurer man kan tänka sig, gamla chokladask, chokladpapper, reklamskyltar, skulpturer och maskiner. Jag fick lära mig att chokladen började tillverkas här i krokarna.  senare gick vi runt längs stranden och gick till ett litet helgon uppe på en liten klippa. Hon sägs ha räddat många sjömän från att drunkna. En bit ifrån fanns ett minnesmärke från andra världskriget då en bomb ska ha släppts i staden. Efteråt åt vi lunch och kollapsade runt på stan, bland annat på ett gammalt konditori med en väldigt fin gammal inredning.

Likes

Comments

De senaste dagarna har det varit soligt och 30 grader varmt, så när jag kommit hem från praktiken har jag inte orkat annat än att sola och bada i poolen. Igår var det lördag så återigen fick jag vara med och göra massa olika tårtor och bakelser, mer än de vanliga under vardagarna. Tex så fick jag göra något som liknade franska chokladtårtan som görs på kondisar hemma. Om det nu inte faktiskt var originalet. Här heter den dock foret noir (svarta skogen) och bestod utav choklad och maräng bottnar, chokladgrädde, chokladstössel, cocktail körsbär och stora choklad flarn. Efteråt gjorde vi något annat bekant, nämligen Napoleonbakelse, den franska versionen(Mille feuille-tusen blad) . Dem innehöll endast vaniljgrädde och istället för sylt ovanpå var det glasyr med ett chokladmönster.  Sedan gjorde vi crêpe bakelser och tårta som bestod av ev fyllning med jordgubbsmousse och creme anglaise som man slog in i en crêpe som ett paket. Till sist gjorde vi en glace au four tårta(en glasstårta med tårtbotten och glass som fyllning och sedan italiensk maräng som spritsas och bränns av. Något jag har märkt är att fransmännen inte är blyga när det gäller att ha rom i bakverken, säkert en tredjedel av sortimentet innehåller lite rom, och igår när jag städade hyllor upptäckte jag tre stora dunkar på 30l! Jag hade bara sett dunkar på fem l tidigare men tydligen används det mer än så.

Likes

Comments

I måndags fick jag sluta lite tidigare så jag hann följa med min kusins familj till pyrineerna för att vandra! Vi var precis nedanför de snötäckta bergen och vandrande längs en bäck mellan höga klippor och vattenfall. Det fanns även en grotta. Det var en riktigt fin natur och det var en häftig känsla att vandra där(syns dock ej på de de fula bilderna) . Det tog tre timmar att vandra men det gick fort!
Igår gjorde vi något som liknade rulltårte-smet som vi färgade i rött gult och violett och spritsade ut lite på en plåt. Sedan smetade vi ut det så det vart ett tunt jämnt lager och frös det, efter hade vi på ofärgad smet och bakade av det så det vart en färgglad kaka de har runt bakelser och tårtor, det var lika snyggt som enkelt . Sedan gjorde vi smördeg vilket de oftast inte gör eftersom de inte har tid eller plats då det skulle krävas mycket deg för att räcka till den dagliga crossiantkonsumtionen. De köper sina croissanter frysta, redo för att jäsas och bakas av. Samma sak med chocolatinerna. Jag har fått lära mig att man har olika namn för pain au Chocolat och i denna region kallas de för Chocolatin. Den här veckan är Rafael i skolan så idag fick jag göra Baguetterna själv, sammanlagt blev det en deg på 63kg vetemjöl!(på två omgångar ).

Likes

Comments

igår klev jag upp klockan tre på natten för att börja klockan fyra på bageriet. jag trodde det skulle vara jobbigare än vad det faktiskt var men cykelturen gick bra och de hade fixat kaffe åt mig när jag kom! igår gjorde vi mycket tårtor och bakelser jämfört med de andra dagarna i veckan. här i Frankrike gör man inte så mycket bakelser och tårtor som hemma utom möjligtvis till bröllop. det är inte mycket gräddbakelser utan mest mousse och gelé  samt tartletter/pajer. jag fick vara med och sätta ihop bakverken och dekorera dem med fina chokladdekorer (som de gör själva) och frukt som fick det att se nästintill elegant ut. smakerna de använder mest är jordgubb, choklad och karamell. jag fick göra en riktigt god tårta med färska jordgubbar tårtbottnar och creme anglaise(vaniljkräm och smörkräm).sedan gjorde vi en konstig tårta med petit choux grädde och karamell som heter Saint honoré.vi gjorde även pizzabottnar och crêpes. idag var jag ledig så vi åkte ner till spanien (San Sebastian)som bara är en timme härifrån  och gick runt, åt tapas och hade det bra. imorgon är det praktik igen och jag ska försöka hinna följa med och vandra lite i pyrineerna efteråt.

Likes

Comments

idag var min första riktiga dag på min praktikplats, ett litet bageri i saint vincent de tyrosse. jag klev upp klockan fem och tog sedan cykeln hemifrån i mörkret in till byn. på en kvart var jag framme efter att ha lyckats ta mig genom skogen levande med en dålig lampa. på det gamla familjebageriet jobbar frun julie(kassan) hennes man "JF"(bageriet) och deras som rafael(bageriet).Julie är den som kan bäst engelska medans de andra bara kan ett par ord , med de få engelskakunskaperna de har och de få franska orden jag lärt mig(plus en del handrörelser) lyckas vi ändå förstå varandra bra . eftersom det var min första riktiga dag där bestod mycket av den av att observera. men jag fick göra saker också, som att forma baugetter, något som de gör ca 400st av per dag( så de rullas ut av en maskin), även om det ligger ca två till bagerier i samma korsning! sen fick jag skala och kärna ur ca 30 äpplen till tarte pomme( en populär fransk äppelpaj). efter det fick jag hjälpa till att plocka fram och dekorera små bakelser som moussebakelser,creme brule, citron/kola tartletter och eclairer. en annan intressant sak jag fick göra var något som liknar de svenska punschrullarna, fast utan punsh och med nötter. man formade små bruna korvar av innehållet sedan rullades de in i ljusgul marsipan och brändes av smått med gasolbrännare, de kallas för potatisar! alla på bageriet verkar jättetrevliga och är välkomnande samt pratglada ,trots att vi inte kan prata med varandra ordentligt på ett språk!

Likes

Comments