Då detta är en blogg där jag "skriver av mig" om mina åsikter om olika samhällsämnen finns det en tendens att majoriteten av innehållet blir negativt, så därför tänkte jag skriva ett lite mer positivt inlägg idag.

Som en tjej som lever i ett norm-styrt samhälle så finns det inget som gör mig gladare än när jag ser andra tjejer bryta ifrån normerna och göra det som de själva vill. Jag känner en sorts stolthet när jag t.ex. ser någon som inte klär sig "som vanligt" eller sminkar sig "som vanligt".

Att se tjejer bära plagg som de egentligen inte "borde" ha på sig bara för att de inte har den "rätta" kroppen för det plagget är underbart. Jag har själv komplex över min kropp och försöker att ständigt kämpa mot dem, och ett problem som är väldigt aktuellt för mig just nu är skor. Jag är väldigt lång, 10 cm längre än den genomsnittliga kvinnan i Sverige, och det skapar lite av ett normgrundat i-landsproblem då en tjej i min längd "inte ska ha" klackar på sig, för hon egentligen ska vara kortare än genomsnittsmannen. Detta är dock något jag struntar i när jag går och köper mig ett par klackskor som gör mig 8 cm längre än vad jag redan är. Det är självklart inte bara tjejer som borde stå emot normen, alla som vill bör göra detta. På senare tid har killar som sminkar sig blivit en stor grej, vilket har lett till mer normalisation och acceptans för detta, iallafall i några delar av västvärlden. Häromdagen så läste jag om att Maybelline nyss anlitade sin första killmodell som ansiktet utåt för en av deras mascaror. Detta är ett enormt break-through för att vara sminkvärlden, och är verkligen ett steg på vägen mot en värld som inte styrs av normer. Personligen stöttar jag inte Maybelline då de genomför djurtester med sitt kosmetika men jag tycker fortfarande att deras initiativ är en bra sak.

Att bryta normen är något fler borde göra. Vi borde uppmuntra till att måla utanför linjerna istället för att kolla snett på någon som är annorlunda.

Emmy

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments