När jag köpte mina första aktier tänkte jag inte så mycket på hur jag skulle köpa. Mina krav var mest att det skulle vara ett känt bolag som jag själv kände till och trodde på. Mitt allra första köp var H&M. Nu i efterhand ingår ju H&M i min planering eftersom att det är ett bolag med en bra utdelning, stabil ökning (fram till 16/17 då jag köpte dem) och jag tror på bolaget. Framöver kommer jag att bli lite mer passiv i mitt investerande eftersom att jag ska ut och resa och inte kommer fokusera så mycket på börsen. Men jag kommer självklart att fortsätta investera, passivt. Jag kommer att lägga en summa i cirka 10 aktier med utdelning innan jag åker nästa vecka och sedan månadsspara i dessa samt några olika fonder. Denna plan kommer jag förhoppningsvis följa framöver då det känns bra att investera i bolag som enligt mig känns säkra och har utdelning. Just nu håller jag på att kolla vilka bolag jag ska ha i portföljen, mer än H&M och Investor som jag har just nu. Vissa bolag har utdelning en gång per år och vissa har flera gånger per år. Så jag försöker även att titta på detta då jag senare skulle vilja ha utdelning varje månad, men det är inte ett mål jag har primärt nu.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

De senaste dagarna har börsen gått kraftigt nedåt, överallt För mig var det första gången jag var med om en sådan dipp med egna pengar investerade. Och då kom jag mig själv med tanken att jag har ingen egen plan när det gäller en eventuellt krasch. Nu blev det ju inte så just denna gången, men när en riktig krasch väl kommer så borde man ha en plan. Hade börsen fortsatt neråt i samma takt hade jag nog sålt av de smålog jag köpt för att swingtradea och behållt resten, det vill säga de fonder och övriga aktier som jag ser som stabila. Så det är min plan vid en krasch, kanske får jag fila lite på den för att se om jag kan göra annorlunda. Jag investerar ju främt långsiktigt, mellan 10-30 år har jag tänkt låta de pengar jag investerar vara på börsen. Det gör att en eventuell krasch inte blir lika farligt för mig eftersom att börsen historiskt sett alltid repat sig efter en krasch. De mindre investeringarna jag gör i förhoppnings- och småbolag håller jag i mellan 1-14 dagar oftast, beroende på hur mycket jag kan om bolaget och hur mycket jag tror på det. Det gäller att ha is i magen, men inte heller vara girig. Tänk om man alltid hade kunnat tajma börsen i alla lägen, det hade ju varit perfekt.

Likes

Comments

Ny vecka! Jag planerar ofta mitt liv veckovis. Vissa veckor ska jag hinna med orimligt mycket och vissa veckor tillåter jag mig själv att varva ner lite. Denna vecka är en stressig en, vilket betyder att jag skulle få massor av saker gjort bara idag. Jag har gjort en av fem saker på min lista, så imorgon får jag gå upp lite tidigare och starta med en timmes träning följt av en timmes arbete på datorn. Det är helt okej. Något jag aldrig skulle hoppa över är dock frukost, utan frukost kan jag inte fungera haha.

Idag hade jag även tänkt sälja av mitt innehav i några av de förhoppningbolag jag investerat i, men allt visade rött. Verkligen hela min portfölj var röd i slutet av dagen, så förhoppningsvis stiger någon av dem såpass mycket imorgon att det känns bra att sälja. Jag har ju som mål att försöka tjäna in första flygresan (ca 3000kr) innan jag åker nästa vecka. En rolig utmaning!

Likes

Comments

Om man vill förbättra sin ekonomi på enkelt sätt är det bra att börja med att ha en överblick om vad dina pengar går till. Förut kunde jag ibland ha en känsla av oro eftersom att mina pengar bara ''försvann'' utan att jag visste vad de gick till. Då började jag med att ladda ner några appar som hjälpmedel. Det fungerar jättebra och idag använder jag fortfarande några av dem för att hålla ett öga på var jag spenderar mina pengar. Några appar som man kan använda sig av är:

SEB: Jag har mina pengar sparade i olika konton på SEB. Deras app är jättebra eftersom att man via olika kategorier i ett diagram ser vad man spenderar sina pengar på. Det finns många olika kategorier, exempelvis; Hälsa & skönhet (här hamnar mitt gymkort), transport (här hamnar mina bensin- och busskostnader), livsmedel och shopping. Appen kostar ingenting att ladda ner.

Dreams: En app som gör det kul att spara pengar! Man kan på ett enkelt och motiverande sätt se hur långt man har kvar till sitt mål och appen kan dra pengar ''i smyg''. Man får tips på hur man enkelt i vardagen kan spara pengar, genom vardagliga utgifter som exempelvis kaffe. Man kan även sätta upp gemensamma mål med sina vänner. Appen kostar ingenting att ladda ner.

Tink: Tink kategoriserar dina köp så att du enkelt kan se vad du spenderar dina pengar på. Genom att koppla appen till ditt konto har du full kontroll över din ekonomi. Denna appen använder jag inte eftersom att jag redan har denna tjänst via min bank. Appen kostar ingenting att ladda ner.

Andra appar som kan vara bra att ha om man vill förbättra ekonomin:

Matpriskollen: Denna appen visar vilka erbjudanden olika butiker har just nu och alla affärer finns med. Man kan söka på olika varor och få reda på vilken butik som har denna varan billig. Appen kostar ingenting att ladda ner.

Findity (Spara kvittot): I denna appen kan man spara sina kvitton. Alla butiker är tyvärr inte anslutna (ännu) men det är superbra att man kan ha kvittot i telefonen istället för att slarva bort det om man vill lämna tillbaka något. Jag lyckas ofta slarva bort kvitton så innan jag köper något brukar jag försöka vara helt övertygad om att det jag köper är användbart. Appen kostar ingenting att ladda ner.

Easy Park: Denna appen är min favorit! Man lägger på pengar till parkeringen via mobilen och kan förlänga/förkorta parkeringen hur smidigt som helst via telefonen. De tar en liten avgift men enligt mig är det helt klart värt det! Så skönt att kunna sitta kvar där man är och förlänga parkeringen Appen kostar ingenting att ladda ner..

Numbers (finns installerad på alla Apple telefoner): En app där man kan skapa olika sorters diagram,check-listor osv för att hålla koll på sina pengar. Man kan även göra en budget och enkelt hålla reda på pengarna.


Likes

Comments

Idag sålde jag ett gäng aktier i ett bolag som jag från början inte var helt insatt i, men som jag ändå trodde på och kändes bra. Den gick upp 15% direkt på förmiddagen och då kändes det bra för mig att sälja då den gått upp 40% totalt sen jag köpte för två veckor sedan. I slutet av dagen hade den ökat med 30%, vilket var lite surt. Men det blev vinst iallafall! Jag brukar säga till mig själv att jag inte ska gå in och kolla efteråt vad aktien står i, iallafall inte samma dag. Men det gör jag nästan alltid ändå, dumma mig. Mitt mål med just dessa köp i bolag som jag inte är helt hundra på är att tjäna ihop till min första destination på resan jag ska göra snart. Den första flygresan hamnade på ca 3600kr och jag har hittills tjänat cirka 1000kr så det är en bit kvar. Når jag inte det så är det helt okej, jag kommer inte stressköpa och chansa helt bara för att kanske nå målet, då kan det bli tvärtom. Skål på dagens försäljning iallafall!

Likes

Comments

När jag var 15 fick jag mitt första ''riktiga'' jobb. Då var jag på ett dagis 4 veckor under sommarlovet. Jag tjänade cirka 45kr/h och mina föräldrar var skeptiska. Ska du verkligen göra det? Jag var bestämd och var superlycklig när jag fick in dessa totalt 5000kr på mitt konto, mina egna pengar, som jag själv tjänat! Det mesta av dessa pengar åkte direkt in på mitt sparkonto. Lite senare, när jag började tjäna mer förstod jag att så länge jag inte har allt för höga utgifter behöver jag inte vara snål för att spara pengar. Perfekt! I gymnasiet jobbade jag extra på helgerna och ända sedan jag slutade har jag jobbat heltid, ibland mer. jag har alltid strävat efter att kunna spara en stor del av lönen, till resor och framtiden. Fram till ungefär ett år tillbaka har jag samlat mitt sparande i ett vanligt sparkonto på banken. Men när någon berättade för mig att man kan låta pengarna jobba medan man sover, blev jag nyfiken. Vadå, kan man tjäna pengar av att sova? Nej, inte riktigt kanske. Men så blev jag introducerad till börsen, vilket först skrämde mig. Idag älskar jag det! Nu är jag inne och kollar nästintill varje dag. Varje månad investerar jag en del av mitt kapital på börsen i fonder, aktier och virtuella valutor. Ett av mina mål är att genom förhoppningsvis lyckade investeringar kunna gå i pension tidigare eller jobba mindre. jag vill ha mer fritid! Hur ska man göra för att nå detta mål? Det ska jag berätta i ett annat inlägg!

Likes

Comments

Hej! Kul att just du tittade in. Jag tänkte berätta kort om varför jag startar denna bloggen och lite om mig själv. Jag träffar väldigt mycket människor i min vardag vilket är fantastiskt roligt. Jag får höra massor av spännande och inspirerande historier och vill själv inspirera andra till ett mer rikt och bättre liv på ett eller annat sätt. Jag är 23 år gammal och några av mina största intressen är träning, hälsa och ekonomi. Sedan jag slutade plugga har jag jobbat heltid, vilket har fått mig att förstå vikten av att ta hand om sig själv fysiskt och psykiskt. Jag förstår mer och mer vad som är viktigt för mig och hur jag ska prioritera för att få ut precis allt det fina som livet innebär. Vad är viktigt för dig och för att du ska må bra? Skriv en lista. Skriv flera listor, listor är bra!

Likes

Comments