Odla svamp i kaffesump?

Svamp är en rätt häftig grej egentligen..
Ni kanske kommer ihåg från naturkunskapen att de man äter bara är själva fruktkroppen till svampen. Och att själva "svampen" eller mycelet som det heter, växer under jorden och är betydligt större. Ungefär som äpplet och äppelträdet? Svamp lever i symbios med övrigt liv här på jorden och bryter ned organisk substans. Uppskattningsvis finns det 1,5 - 5 miljoner arter av svamp. Jag föredrar som de flesta, matsvampen.
Svamp är egentligen väldigt lätta att odla själv. Genom att odla egen svamp förhindrar vi onödiga transporter med mat från andra länder. Om man inte vill odla egen svamp hemma finns det även möjlighet att köpa svenskodlade svampar i Sverige, vilket också gynnar lokala odlare! Win-win

Jag testade att odla min första svamp hemma genom att köpa ett svamphus. Ni hittar det här. Idén är jätte rolig och väldigt enkel. Man köper då mycel, odlingspåse, halmpellets och själva "huset". Sen kan man efter några veckor skörda hemmaodlad svamp. Det finns även andra sätt att odla svampen på. Man kan exempelvis odla svampen ute på på stockar, i toarullar osv.

Mitt svamphus verkar ha gjort sitt och leverera inte längre mer svamp. Jag antar att de beror på att näringen i halmpelletsen har tagit slut. Men mycelet finns ju fortfarande kvar i påsen och kan fortsätta att användas. Jag hittade då att det finns möjlighet att odla svamp i kaffesump istället för i trä. Dvs du kan återanvänder dina rester av kaffet (vi använder ju bara drygt 10% av kaffet när vi brygger det) och kan på så sätt få fram mer mat! Tänk vad miljövänligt!

Jag har aldrig själv testat att odla svamp i kaffesump innan. Men tänkte ni skulle få följa med på mitt första försök! Enligt de beskrivningarna jag har hittat kring detta ska man helst ha en plastbunke, men jag hade ingen så jag testar att göra det i ett mjölkpaket istället.

Mina beskrivningar på hur jag gör:
Jag börjar med att blöta upp pelletsen som har mycel (ostronskivling) i sig från svamphuset som har hunnit torka till sen första odlingen. Sen tar jag ett mjölkpaket som jag klippt sönder i toppen och häller i kokande vatten som får stå en stund. Vid svampodling är det otroligt viktigt med hygien då det är viktigt att det blir rätt bakterier som växer fram. Sen lägger jag kaffesumpen i botten och häller på pelletsen. Det är viktigt att kaffesumpen inte är gammal, utan max 1 dag gammal, annars kan annan svamp redan hunnit börjat växa. Sedan stället jag mjölkpaketet i kylskåpet (svamp mår bäst i cirka 4 grader). Detta kommer jag upprepa några dagar framåt tills mjölkpaketet är fullt. Fortsätt lägga i lager, man ska ej blanda. När mjölkpaketet är fullt kommer jag skära lufthål som svampen sen kan växa ut igenom.
Sen är det bara att avvakta och se medans de växer!

Återkommer med resultat, om det nu blir något.
Bilden visar kaffesumpen efter drygt 3 veckor.

Källa om svamp:
https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/svampar.10364.html
#svamp #odla #odling

Gillar