#NouwSeptemberChallenge

Ja det här med att vara snäll mot sig själv är kanske inte det lättaste och ibland behöver vi kanske en liten knuff i sidan för att inse att vi kanske inte uppskattar det vi har med oss själva. Tex NÄR gav du dig själv beröm? Eller uppskattning för att du gjort något bra?

Nej vi är superduktiga på att hylla och uppskatta andra men inte oss själva.
Varför är det så tror ni?
Ja MIN teori är att vi bor ju i detta land Sverige där alla ska vara så "lagom" och vi har den här "jantelagen" som bland annat innebär "Du ska inte tro du är något" eller du ska inte sticka ut från mängden och vara annorlunda...

Då kommer min nästa fråga; VEM bestämde vad som var lagom eller vad som var annorlunda?
Om du säger ifrån och har en annan åsikt än den stora massan ja då är du besvärlig och ska bort från samhället, (nja inte riktigt kanske men du får en stämpel på dig med att du inte "passar in")
Vem har då bestämt vad som är normalt och vad som är passande?
Ja vet vi det egentligen?
Det är ju något som du fått lära dig sen barnsben på samma sätt som dina föräldrar eller de du växte upp med som de fick av sina föräldrar osv.

Det är något som gått i generationer och många gånger är det förlegat och gammalt och INGEN har en aning om varför vi gör saker på ett visst sätt eller om det ens stämmer.
Vi gör det för det är så vi fått lära oss det.

Men tänk om vi kan ta bort dessa "inprogrammeringarna" och börja göra nya där det är OK att vara annorlunda och att få sticka ut.
Går det att lära sig?
JA det är jag i alla fall övertygad om och många med mig.

Och framför allt vad lär vi våra barn? Kommer dem med ha samma inställning som vi?
Nej jag tror inte det (detta är MIN åsikt) Jag vet att jag gör saker lite annorlunda mot dem jag växte upp med som är mina föräldrar, och jag har lärt mina barn att tänka självständigt och att det är OK att vara annorlunda och att få sticka ut.
Ja det har inneburit en hel del svårigheter MEN även en massa glädje för många i min generation har insett att många av dessa "jantelagar" som finns i detta land "LAGOM" är gamla och förlegade och vi vill ha en förändring.
Jag märker på mina barn hur de resonerar och ja det är väldigt intressant att lyssna på dagens ungdomar och att inte kliva in och säga att "NEJ det där går inte du ska vara som alla andra och inte gå emot mängden":
Men varför? Vi är alla födda och alla är vi olika så varför ska vi alla tycka och tänka lika?
Vi är alla unika och värda lika mycket oavsett vart vi kommer ifrån, vilken bakgrund du har, vilket kön du har, sexualitet, ras, religion etc så är vi ALLA lika mycket värda.

MEN inser vi det själva? Nej för vi bor i landet lagom och där ska ingen sticka ut och ve och fasa om du har en annan åsikt än någon annan. Och vågar du ge dig själv beröm! Ah då är du en som verkligen sticker ut!
MEN vet du vad?

Gör det ändå! För när du uppskattar dig själv och ger dig själv beröm så växer du som människa.
Och du kommer göra mer av det som du gör redan men som du inte ger dig själv beröm för, och du kommer göra det med glädje.
För när du får beröm av någon, hur reagerar du?
Äsch det var väl inget... Är en ganska vanlig reaktion, men varför säger vi inte tack?
För det är så vi är upplärda.

Börja säg tack när du får beröm och du kommer se att både du och den som ger beröm kommer växa.
Och det är på samma sätt när du själv ger dig beröm, du kommer växa.

Gillar

Kommentarer