Bilen är såld och papperna är i ordning. Nu väntar bara Portugal på mig. Det enda är att jag har någonstans att bo mer permanent för det har jag inte nu. Jag bokade ett rum i 31 dagar - 15 oktober till 15 november. På denna tid så hoppas jag att jag hinner hitta mitt eget ställe.

Det jobbiga är egentligen att jag vet väldigt lite om Lissabon och att hyrorna är rätt dyra i jämförelse med vad man tjänar i denna stad. Andra kostnader är ju mycket lägre än i Sverige, så nog jämnar detta ut sig.

Medan jag flyttar till varmare breddgrader så vill exet flytta till Norrland. Man märker ju att ibland tänker man inte på olikheterna i början av ett förhållande. Nu längtar jag bara efter söndag då man får åka på lite äventyr.

Likes

Comments

Efter att ha sökt jobb i Portugal, så jag har jag äntligen hittat mitt första jobb i Lissabon på Svenska. Det är inget drömjobb utan jag går egentligen tillbaka till att jobba med Kundservice precis som jag jobbat med tidigare. Första dagen för utbildningen är 23 Oktober, så första veckan har jag på mig att komma in i den portugisiska byråkratin. För er som undrar hur man gör för att åstadkomma detta, så kommer det finnas fler inlägg.

Det första som man möttes av efter man sagt ja till jobbet är att man blir tvungen att fixa papper som pass, IBAN/Swift-nummer (kontonummer), gymnasiebetyg och den sista lönespecifikationen. Jag har läst att en del ursäktar sig i Portugal för den jobbiga byråkratin, men saken är ju den att när man väl har fixat allt det där så är det ju ingenting som man tänker särskilt mycket på.

Jag har ju bott utomlands förut i England/Skottland, och när man väl fixat bankkonto och finns i det byråkratiska systemet, så rullar ju livet på. Då tänker man inte på hur man ska klara allt detta, och i Sverige är ju sådant enkelt, men det spelar ingen roll när det är gjort.

I alla fall så ger jobbet bra betalt och ligger över genomsnittet för en lön i Lissabon. Tyvärr, så ligger ju också hyrorna högre i Lissabon mot resten av landet, men jag har inte tillräckligt tro på att min portugisiska kommer räcka till så bra i början. Jag försöker arbeta bort você i brasiliansk portugisiska och ersätta det med tu, men vanan sitter inne. Det skulle ha varit lättare att flytta till Brasilien, men ju mer jag lyssnar på europeisk portugisiska så inser jag hur lika de två olika varianterna är

Likes

Comments

Efter att ha våndats och haft beslutsångest i en månad, så sade jag igår upp mig från mitt jobb. Sista dagen blir 13 oktober. En vän sa till mig att det läskiga är att våga, sen så är det kul. Kul blir det nog inte förrän att jag landat.

Varför Portugal då? Jo, jag lärde mig portugisiska när jag var ihop med min brasilianska man som jag var gift med. På endast en månad efter så tröttnade jag på den svenska bostadsmarknaden och ville inte vänta på eget längre. Jag ville också gärna bo i ett varmt land i Europa och alla portugiser jag träffat har jag tyckt om. Dessutom trivs de som flyttat dit utomordentlig.

Enda problemet är att brasiliansk och europeisk portugisiska är väldigt annorlunda i uttalet och många ord är också annorlunda. Men jag flyttade till Glasgow och förstod inte mycket de första sex månaderna, så jag är redan förberedd.

Just nu bor jag hemma hos mamma, och det enda jag har i Sverige var egentligen mitt jobb. Efter fyra år i bostadskö utan tecken på att en egen lägenhet i singel, så byter jag liv och land. Läs och följ med mig dit.

Likes

Comments