Hejsan!

Det här hade väl ingen trott, va? Det har ju gått en tid (ett år och två veckor) sedan sist och jag hade definitivt inte planerat på någon comeback – men här är jag ändå! En hel del har hänt under tiden, saker som é mer överraskande än att jag på nytt tänkte försöka blogga. Ja-a så, öh, kan väl göra som tidigare och lista dem. Jag har:

 • blivit vegetarian
 • ”fått” en partner
 • varit, mer eller mindre, hemlös i 4 månader
 • börjat ta ADD medicin
 • saknat mina kompisar som flyttat bort för att studera
 • träffat andra, nya, mänskor
 • rest, ensam, i en månad
 • förutom en tillfällig svacka just nu, börjat må mycket bättre
 • skaffat Sims 4 (ja, det är viktigt!)

Onekligen är vissa saker lite häftigare än andra, men de här sakerna har inverkat stort på min levnadsstandard och mitt mående. Jag är alltså nuförtiden i ett rätt så klyschigt, men stadigt, långdistansförhållande. Jag var nämligen dum nog att kära ner mig i en fransk utbytesstuderande, okej så dumt var det väl inte för vi har varit tillsammans i runt åtta månader. Under knappa tre veckor i september var jag och hälsade på i norra frankrike och högst troligen kommer vi ses igen till jul.

Vi ses kanske igen före det, ha det bra!

Likes

Comments

Hej barn och ungdomar! Har varit på kaffepaus i nån månad men här é jag igen. Kommer krypande tillbaka till er med ett 12-frågor-om-teater-jag-hittade-med-en-googlesökning inlägg och lite ‘backstage’ bilder för teatern tar upp det mesta av min tid just nu ändå.

      IMG_20151024_204134398  IMG_20151011_180645076  IMG_20151107_215529609

 1. Hur ofta går du på teater? Mellan 8 och 12 gånger i året
 2. Hur ofta går du på amatörteater? Mera sällan – ser kanske en eller två per år
 3. Vilken typ av teater ser du helst? Moderna, mörka komedier
 4. Vilka är dina favoritskådespelare (på scen)? Typ alla i Viirus – Strandberg, Kock, Pöysti etc., Tom Hiddleston också men har bara sett honom i inspelningar aldrig på riktigt
 5. Vilken är din favoritpjäs som du sett? Gräset är mörkare på andra sidan
 6. Går du hellre på bio eller teater? Teater – det är så mycket mera socialt och organisk. Det finns så mycket mer att titta på då det inte ändrar vinkel hela tiden. Det är lättare att hitta sin egen tolkning av historien.
 7. Varför tycker du det behövs teater? Jag skulle ha så otroligt svårt att relatera till andra om jag inte skulle ha sett på massor av olika mänskoöden än mitt eget som barn.
 8. Är teater till för att underhålla eller undervisa? Oj, för mig har det alltid varit mer en underhållande undervisning än undervisande underhållning. Jå. Va pretto.
 9. Har du själv varit med i en teaterproduktion? Jå, runt fyra stycken
 10. Vad får dig att bestämma om du ska se en pjäs eller inte? Scenografin är viktig för mig om jag inte känner till själva historien – den säger mycket om hur kreativa mänskorna bakom produktionen är och hur duktiga skådespelare det är – desto mer minimalistisk desto bättre tycker jag.
 11. Vilket uppdrag skulle du helst vilja ha i en teaterproduktion? Regissör, tack!
 12. Vad tycker du om streamad teater? Det är så himla mysigt och ödmjukt. Då jag får riktig abstinens från scenen brukar jag se på ”gamla” inspelningar. Jag skulle aldrig haft chansen att se någon Shakespeare annars – ve mig!

Likes

Comments

Hej!

Jag har sett på TV med mamma hela kvällen; Intresseklubben, Poldark och Benny & Joon. Benny & Joon är en liten gullig film från 1993 med Johnny Depp som en av två autistiska unga vuxna. Jepp – it’s time again för en liten rant om mina neuroatypiska drag! (aka Aspergers)

 Jag är mindre funktionerande än folk tror

Hela livet har jag har vetat att jag är lite off, jag har alltid sökt efter en förklarning – inte en ursäkt – för mina trubbigare sidor. Sen fyra månader tillbaka har jag nu en större förståelse och acceptans av mig själv. Förut hade jag flera sammanbrott i veckan då min hjärna överbelastades med information/stimuli och blue-screen:ade och lite som en panikattack kunde jag få svårt att andas, ångest och dissociation. Före eller efter kunde jag bli våldsam och agressiv mot andra eller mig själv. Det händer såklart fortfarande, men det är inte lika skrämmande och jag vet hur jag ska underlätta situationen. Även om jag för någon vecka sedan i misstag slog till min brorsa i ansiktet så han började blöda. För tro mig när jag säger att jag är stressad, jag kan inte reagera logiskt om min hjärna inte kan bearbeta information, eller? Anledningen till dessa sammanbrott är ofta sensorisk överstimulans för alla autistiska personer är starkt påverkade av sinnesintryck – vissa undviker miljöer med mycket ljud och rörelse medan andra inte riktigt kan få nog. Jag är en överkänslig typ. Det finns en oändlig lista av saker som stör mig. Men de värsta är; ljudet av en dammsugare, folk som visslar utan att märka det, mat med bitar (typ juice med fruktkött), bergochdalbanor och att se saker som rör sig snabbt. Och sen det där med kroppskontakt.

JAG ÄR MER FUNKTIONERANDE ÄN FOLK TROR

Som alla mänskor är det aldrig säkert på hur någon reagerar. Jag tycker faktiskt om att kramas, för precis som hos er vanliga dödliga frigörs oxytocin som gör en lugnare – det är ju trevligt. Ofta föredrar jag berörning som inte är lika isolerande som att ex. luta mot någons axel. Om någon jag är trygg med omedvetet rör vid mig så är jag 100% medveten om det och 101% nöjd för att de låter mig vara i deras bubbla. Då jag är upprymd blir jag mer fysisk än andra och vill gärna hoppa lite grann och kanske flänga runt med armarna lite.

Det är vanligt för oss med aspergers att inte tolka fysisk och verbal kommunikation korrekt, speciellt om de inte stämmer överens med varandra. Också om själva meningen bakom orden är mer tve-tydig tolkar jag först det konkreta. Min mest använda fras är ”[Jag] kan, men vill [jag]? vilket är vanligt om någon frågar om jag t.ex. kan laga mat. Men. Jag ljuger jätte bra, är ironisk, och älskar att använda metaforer – ofta på andras bekostnad då jag kanske säger saker mer för att förstå mig själv än att göra mig förstådd. Jag är ju ändå smartare än 98% av jordens befolkning så vad kan jag egentligen förvänta mig av er andra?*

allt är inte svart på vitt

Om någon skulle ha sagt åt Linnéa, 5 år att hon vid 20 skulle ha många kompisar men vara dålig i skolan skulle hon ha skrattat åt dig. Om du skulle säga åt någon från auti$m $peak$ att en autist kan vara som jag skulle de skratta och ge dig medicin för att bota din dumhet. Det går nämligen helt bra att, öh, leva med något som inte ens fucking klassas som en sjukdom utan en variation i mångfalden.

11 myter om aspergers

15 saker du inte ska säga till en autist (eng)

*=det där var sarkasm för er som inte förstod

Likes

Comments

Hej, jag har haft en riktigt bra vecka!

indexkex

 • I onsdags var jag till Kokkola och hälsade på släktingar och H&M, sen var jag till teatern på möte och efteråt gick vi till stranden och drack cider i solnedgången. (bild 4 & 5)
 • På torsdagen var jag och Kai på kaffe med några kids. Före vi åkte till Nykarleby var vi och simmade med mina bröder. I Nykarleby hade de en Zorb (bild 3), jag avstod men det var minst lika roligt att titta på.
 • Fredagen bestod av den årliga Juthbacka marknaden, lika jobbigt som alltid. Jag hittade inte riktigt något, men var glad för jag fick spela Life is Strange i flera timmar före. Sen stack jag hem igen och blev höll bibel-studie med Bässin och Böuuï.
 • På lördag försökte familjen ta sig till Kejsarkubbo men båten fick maskinhaveri så vi gav upp och tog bilen till stranden istället. (bild 1)
 • Idag var jag till Nykarleby igen en stund och drack kaffe med Kai och Cole (katten) och har sedan dess sett på Sims let’s plays. (bild 2 & 6)

Likes

Comments

Hej barn och gravida! Imorgon ska jag till teatern. Fan vad jag saknat att bara vara där, tänk, kanske kunde vi improvisera lite med kidsen. Ah, those where the days – med mineralvatten innanför jackan och polonäs dance-battles. Det nya för i år är att vi skriver eget material. Förhoppningsvis kommer regissören inte hata vår humor, jag har aldrig arbetat med honom tidigare så jag är lite nervös. Jag hoppas jag kan göra något bra, krypa ut ur min lilla ADD-bubbla ett tag och vara så där äckligt ambitiös som jag kan vara.

Likes

Comments

Hej! Nu har jag äntligen blivit av med min förkylning. Det är så äckligt att vara sjuk på sommaren för man vill inte direkt kasta på sig sockor och pimpla sin kroppsvikt i finrexin. Och så får jag alltid näsblod, vilket är både lite coolt och lite jobbigt. Nu har jag desvärre fått järnbrist igen, jag hade glömt hur trött det gör en. Trött och sötsugen. Jag har haft tre andra sysselsättningar än att sova och äta choklad.

 1. Sims videor på YouTube (som vanligt #specialintrest)
 2. Opretentiös media = dokusåpor och fanfiction, jag är, helt ärligt, emotionellt investerad i Emmerdale.
 3. Igår på morgonkvisten strosade jag runt i stan i några timmar utan att se någon annan, jag tycker om att göra det ibland. Det förstärker mitt förhållande till naturen. Att universum fortfarande existerar med eller utan oss.

Det är inte bra för mig att fundera på rymden, very trigger – much anxious, så vi lämnar det här nu så jag kan stimma. Här är lite bilder från min promenad. Väldigt spännande. Precis som jag.

tumblr_nsldg0ZJyP1r3hsqho2_400tumblr_nsldg0ZJyP1r3hsqho4_400tumblr_nsldg0ZJyP1r3hsqho3_400

Likes

Comments