Hitlers väg till makten

Första och andra världskriget

Hitlers väg till makten

Nazisterna och Hitler kunde få så många anhängare och få makt då Hitler spelade på det allmänna missnöjet och nöden som rådde.

Tyskland 1930 har helt fallerat. En tidigare superinflation under början av 1920-talet (alltså att valutan i landet förlorade sitt värde och i Tyskland, som då var Weimarrepublikens fall skedde superinflationen på grund av skadestånds kraven de fått i och med Versaillesfreden efter första världskriget) har gjort att landet tvingas låna pengar från USA för att förbättra förhållandena och betala skadeståndet. Det fungerar och Tysklands ekonomi återhämtar sig. Men 1029 sker en börskrasch i USA som leder till att depression och massarbetslöshet sprider sig över världen. Tyskland drabbar extra hårt i depressionen då USA vill ha tillbaka de utlånade pengarna och år 1930 har Tysklands arbetslöshet fördubblats (från 6% till 12%). Kommer Tysklands dåvarande demokrati även klara denna kris? Nej, det krävs en politisk förändring då folket nu har tappat förtroendet för det dåvarande styret. Detta utnyttjar det då opopulära partiet nazisterna som leddes av Hitler.

För, under krisen lovar nazisterna att förändra landet och eftersom människorna nu ligger i det värsta av värsta, kommer de lyssna ett parti med tydliga lösningar och en tydlig politik. Att angripa Versaillesfreden och judarna lockade också anhängare dessutom ville nazisterna liksom det tyska folket ha en revansch efter den stora förlusten i första världskriget.

Deras program innebar att:

  • -Ta tillbaka förlorade områden från första världskriget
  • -Att alla ska få arbeten
  • -Göra slut på kommunismen
  • -Göra den ariska rasen ren genom att utrota judarna
  • -Ge tyskarna livsrum
  • -Tyskland ska bli världens härskare

Diskussion

Tyska ville ha arbeten viktigare än att judarna skulle utrotas.

Nazisternas rasistiska och antisemitistiska ideologi gjorde det lätt för dom att skylla Tysklands olyckor på judar, då de sedan medeltiden blivit syndabock för olika misslyckanden. Det var ytterligare en orsak till att nazisterna fick många väljare, de hade en klar bild om vem de kunde skylla på. 10% tog på allvar och tyckte det var bra. Lite huget som stycket. 40% inte tog det på allvar och 40% inte läst eller visste om.socialdemokraterna som står i deras parti program inte många som vet. Inte utrotning, depotering

Anledning till att Hitler senare kan bilda regering är för att nazisterna skapar en allians med högerpartierna. Nu kan dessa partier bilda regering då de tillsammans har över 50% av alla röster. 30/1 1933 blir Hitler rikskansler. Kontrolera nazistpartiet och hitler.

Resonera krig varför partier kunde gå med nazisterna

Orsaken till att Hitler kan få all makt är att han skyller misslyckanden på andra partier som kommunisterna. Ännu tydligare blir detta när riksdagshuset i Berlin bränns upp. Detta gjorde just av kommunist vilket gjorde att nazisterna kunde skapa en bild av att alla kommuinster försökte starta en statskupp precis som i sovjetunionen. Vilket många var rädda för och nazisterna fick ännu fler anhängare. Att riksdagshuset i berlin brinner upp leder till att Riksdagen begränsar medborgarnas rättigheter, de förbjuder kommunist partiet, Hitler får endast stifta lagarna och nazisterna blir det enda tillåtna partiet.

DISKUSSION: Nu har det klart och tydligt blivit en diktatur, hitler har makten, finns ingen utväg.

Gillar

Kommentarer