Xbox 360 (2005-2016)

Mot slutet av konsolgeneration sju var jag ett par år bosatt i en rökig lägenhet i en förort i Göteborg. Rökigheten hade jag orsakat själv då jag slutat gå ut på balkongen för att dra i mig det cigarettpaket jag förbrukade per dag.

Min karriär som dramatiker och dramaturg var på topp, men jag kunde inte, kanske just därför, sluta köpa cigg och vin. När jag fick mitt årliga stipendium från författarfonden valde jag att inte lägga hela slanten på alkohol, utan köpte istället en big-ass slajmad teve och ett Xbox 360.

Jag hade inte spelat på någon konsol på flera år, och satt där nu, fortfarande med en god slant kvar att förbruka. Vilket jag också gjorde via Xbox Live.

Det kan ses som det mest ödesdigra och tragiska jag någonsin gjort, men i efterhand visade det sig att det var det absolut klokaste jag kunde göra.

Utan att vara medveten om det hade jag nämligen för längesen dundrat in i väggen, men förstod inte min kraftlöshet, min ickevilja att skriva manus. Att skriva manus, drömmen jag jobbat för och till slut uppnått. I den drömmen hade jag nu blivit olycklig.

Ett halvår av konstant gaming fick mig att få tillbaka ett fungerande liv. Så småningom även ett socialt liv. Följt av en familj och ett traditionellt jobb där jag inte längre, i skrivande stund, behöver bekymra mig för någonting annat än att göra mitt jobb och därefter komma hem.

Hem, som inte längre är en rökig, förfallen lägenhet, i en förort i Göteborg.

Utgivare: Microsoft

Utvecklare: Flextronics, Wistron, Celestica, Foxconn

Generation: Sjunde

Release: 22 november 2005

Sålda enheter: 84 miljoner (räknat till 9 juni 2014)

Media: DVD, CD, digital distribution

CPU: 3.2 GHz PowerPC Tri-Core Xenon

Minne: 512 MB GDDR3 RAM

Grafik: 500 MHz ATI Xenos

Ljud: Analog stereo, Stereo LPCM (TOSLINK och HDMI), Dolby Digital 5.1 (TOSLINK och HDMI)

Onlinetjänst: Xbox Live

Mest sålda spel: Kinect Adventures! (18 miljoner, vilket medföljde till Kinect)

#konsol #konsolhistoria #konsolgeneration

Gillar

Kommentarer